Boloş: În funcţie de cum va evolua sustenabilitatea financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, marţi, că, după ce se va vedea care este impactul bugetar al măsurilor fiscale anunţate, "în funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României", ar mai putea fi ajustate aceste măsuri, dacă va fi cazul, menţionând că nu există riscul ca deficitul bugetar să depăşească 5,5% din PIB.
Întrebat care ar fi veniturile care ar putea rezulta în total în 2024 în urma aplicării tuturor măsurilor, Boloş a spus: "Dacă luăm în calcul şi partea de reducere de cheltuieli, aşa cum arată acum în forma aceasta, dacă luăm în calcul şi partea de evaziune fiscală, sunt 22 de miliarde lei".
Chestionat dacă aceste venituri ar fi mult sub estimările iniţiale, ministrul a explicat că acest lucru era de aşteptat, deoarece s-a "încercat o abordare care să protejeze populaţia şi mediul de afaceri".
"Era de aşteptat, de vreme ce tot am mai renunţat la aceste măsuri şi am încercat să avem o abordare care să protejeze populaţia şi mediul de afaceri, încercăm în această etapă ca să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afişat şi, sigur, acestea fiind agreate în coaliţie, în funcţie de cumva evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul", a adăugat Marcel Boloş.
Întrebat dacă ar putea să fie luate şi alte măsuri, ministrul a spus: "Am spus că dacă avem o colectare corespunzătoare şi avem o cheltuire a banilor responsabilă, este posibil fie să ţinem sub control deficitul bugetar şi să se vadă că am intrat într-o zonă de sustenabilitate şi de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de măsuri vom mai putea lua, dar este prematur să ne pronunţăm".
Legat de încadrarea în deficitul bugetar, ministrul Boloş a menţionat că sunt discuţii cu Comisia Europeană.
"Să nu uităm că suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru ca să ne ajustăm traiectoria de deficit bugetar. Noi facem în aceste zile simulări care rezultă din proiectul de lege pe care l-am menţionat şi, în funcţie de aceste simulări şi de felul în care vom conveni cu Comisia Europeană, vă vom anunţa din timp care va fi traiectoria de deficit bugetar. Un lucru este foarte cert, este că trebuie să fim foarte realişti cu aceste măsuri pe care noi le adoptăm, care am spus că sunt cele care protejează populaţia şi mediul de afaceri, raportat la problema pe care noi o avem de deficit bugetar şi în acest context discutăm de ceea ce înseamnă sustenabilitatea financiară a României pe termen lung", a mai explicat Boloş.
Potrivit ministrului, nu există riscul ca România să depăşească un deficit de 5,5% din PIB.
"Noi, în acest an, dacă legea este aprobată, atunci şi vom obţine venituri suplimentare la buget, dar noi mizăm pe două lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor în perioada următoare şi ştiţi bine că în fiecare lună aprobăm limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, şi, pe de altă parte în fiecare lună încercăm să monitorizăm încasările şi să reducem gapul dintre veniturile planificate şi cele realizate. Ăsta este un efort pe care îl facem. Nu există acest risc de a depăşi 5,5% din PIB", a mai spus Boloş.
El a menţionat că la Ministerul Finanţelor se realizează o simulare a impactului măsurilor fiscale.
"Este o simulare pe care în aceste zile o finalizăm la nivelul Ministerului de Finanţe şi tot în aceste zile cu Comisia Europeană definitivăm traiectoria de deficit bugetar pentru perioada următoare. Este limpede că dacă închidem cu 5,5% deficit bugetar, este irealist ca să avem 3% din PIB anul viitor. Nu cred că poate cineva se garanteze aşa ceva. Eu, în continuare, rămân susţinătorul folosirii banilor cu chibzuinţă şi să arătăm bun simţ şi respect faţă de contribuabilii care plătesc la bugetul de stat şi acesta este îndemnul meu pentru toţi care folosesc banii publici", a mai spus Boloş.
Întrebat câte posturi vacante din sectorul bugetar vor dispărea, în urma aplicării acestor măsuri, Boloş a spus că acest lucru depinde "de cât de lungă va fi lista de excepţii", menţionând că există o limită maximă luată în calcul de 204.000 de posturi vacante reduse.
"Noi avem o limită maximă pe care am luat-o în calcul, de aici încolo, în funcţie de cum se va aproba şi va intra în vigoare proiectul de lege, vom vedea la final câte. Noi am luat în calcul, aşa cum s-a anunţat de la începutul acestei măsuri, 204.000 posturi. (...) În Ministerul de Finanţe sunt 31 de memorandumuri astăzi pentru organizarea a peste 10.000 de concursuri, pentru 10.000 de posturi, deci este limpede că trebuie să fim foarte temperaţi şi când aprobăm aceste tipuri de cheltuieli", a explicat Boloş.
El a mai spus, legat de comasarea instituţiilor, că ar fi nedrept ca această măsură să se aplice pentru domeniul culturii.
"Noi avem două măsuri de fond în reorganizarea autorităţilor publice centrale şi locale: reducerea posturilor vacante şi comasarea. La cultură, aici e un subiect care să discută în perioada următoare, dar ar fi nefiresc ca să facem acest economii din reducerea posturilor la cultură, ar fi nedrept pentru domeniul de Cultură. Nu cred, opinia mea personală, că avem mare lucru de câştigat din banii făcuţi ca economie pe domeniul cultură şi cred că vor fi exceptate instituţiile de Cultură", a adăugat ministrul.
Ministrul a făcut precizări şi în legătură cu impozitul care se va impune pe maşinile de lux.
"Tot ce înseamnă maşină de lux cu o valoare de peste 375.000 lei intră în acest impozit pe maşini. La stabilirea impozitului este foarte importantă valoarea de achiziţie, aceea este cea la care se referă proiectul. Vechimea autoturismului este de cinci ani. Adică, practic, dacă ai mai mult de cinci ani de la data la care ai achiziţionat-o nu mai datorezi impozit pe maşină, considerentul este că maşina cât este nouă îşi păstrează această valoare, după care uşor, uşor trebuie reparaţii şi îşi pierde din valoare", a explicat Marcel Boloş.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirile cu parlamentarii UDMR şi minorităţilor naţionale pe tema măsurilor fiscale.
Ministerul Finanţelor a publicat marţi proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung pentru care Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ilie Bolojan: Reducerea numărului secretarilor de stat - în jur de 20%
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri că reducerea numărului secretarilor de stat va fi de aproximativ 20%, dar că datele exacte le va comunica Guvernul în zilele următoare. 'Aceste lucruri vor fi stabilite de Guvern. Dacă ar fi să avansez o cifră, mă gândesc că ar putea fi o reducere care să fie undeva în jur d
Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le
Camerele video funcționale, obligatorii în centrele de asistență socială; înregistrările, stocate minimum 30 de zile (proiect USR)
Instalarea și menținerea în stare de funcționare a unor camere de supraveghere video va fi obligatorie în centrele de asistență socială, conform unei inițiative legislative depuse de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat tran
Protest al angajaților Senatului
Zeci de angajați ai Senatului au protestat spontan miercuri în fața biroului președintelui Senatului, Ilie Bolojan, ca urmare a deciziei conducerii instituției de a reduce schema de personal cu 2
Prezidențiale2025/AEP: 525 cereri de vot prin corespondență și 182 - la secțiile din străinătate, în primele două zile
Autoritatea Electorală Permanentă anunță că 525 de cereri pentru votul pentru corespondență și 182 pentru votul la secțiile din străinătate au fost primite până miercuri, la ora 11,00, pe portalul www.votstrainatate.ro, în primele două zile de la declanșarea procedurii de înregistrare a aleg
Bolojan: Posturile Senatului, reduse de la 796 la 618; flota de mașini și cota de combustibil - reduse cu 20%
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de mașini a forului legislativ și cota de combustibil vor fi reduse cu 20%. 'Am propus o nouă organigramă, această organigramă a fost avizată și cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în p
Bolojan: Nu am date în speța primarului Sinaia; fiecare cetățean trebuie să răspundă pentru ceea ce face
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, că nu are date în speța primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, în cazul căruia procurorii DNA fac percheziții într-un dosar care vizează mai multe fapte de corupție, afirmând că instituțiile statului își fac datoria și fiecare cetățean trebuie să răspundă pentru ceea ce
Ambasadorul Germaniei: Tratatul de la Elysee este fundamentul strânsei prietenii franco-germane și simbolul reconcilierii
Tratatul de la Elysee este fundamentul strânsei prietenii franco-germane și simbolul reconcilierii dintre Germania și Franța după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer. Mesajul este transmis de misiunea diplomatică germană în contextul în care Germania și Franța celebrează, pe 22
Ciolacu: România este solidară cu Turcia în urma incendiului devastator de la Hotelul Grand Kartal din Bolu
România este solidară cu Turcia și oamenii săi în urma incendiului devastator de la Hotelul Grand Kartal din Bolu, a transmis premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj de condoleanțe adresat președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. 'Stimate președinte Recep Tayyip Erdogan, România este solidară cu Turcia și oamenii săi
Crin Antonescu: Călin Georgescu este o variantă de neacceptat, periculoasă pentru România
Candidatul la prezidențiale anunțat de coaliția PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, a declarat, marți, că prezența publică a lui Călin Georgescu este mai degrabă a unei 'fantome' și a susținut că posibilitatea ca acesta să ajungă șef al statului reprezintă o 'variantă de neacceptat, periculoasă' pentru România. 'Călin Georg
Antonescu: Pentru cauza democrației și a stabilității, ar fi fost mai bine ca Iohannis să-și încheie mandatul
Candidatul anunțat de coaliția PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat marți că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să-și încheie mandatul după constituirea noului Parlament, punctând că acesta 'nu funcționează măcar la nivelul comunicării publice'. 'Pentru cauza democrației, pentru
Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe
Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.
Emanuel Ungureanu (USR): Depun un proiect de lege pentru monitorizarea video în centrele de tip social
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, după vizitarea celor patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități unde Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a reclamat 'nereguli grave', că urmează să depună un proiect de lege pentru monitorizarea video a modului de îngrijire a copiilor bolnavi în centrele de tip
Sindicatele funcționarilor publici parlamentari, personalului contractual și șoferilor - dezacord ferm față de măsurile de reorganizare a Senatului
Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României au transmis, marți, dezacordul 'ferm' față de măsurile de reorganizare a instituției și de reducere a numărului de angajați, propuse de președintele Senatului, Ilie Bolojan, și secretarul general, Mario Ovidiu Oprea.