logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Boloş: În funcţie de cum va evolua sustenabilitatea financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, marţi, că, după ce se va vedea care este impactul bugetar al măsurilor fiscale anunţate, "în funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României", ar mai putea fi ajustate aceste măsuri, dacă va fi cazul, menţionând că nu există riscul ca deficitul bugetar să depăşească 5,5% din PIB.

Întrebat care ar fi veniturile care ar putea rezulta în total în 2024 în urma aplicării tuturor măsurilor, Boloş a spus: "Dacă luăm în calcul şi partea de reducere de cheltuieli, aşa cum arată acum în forma aceasta, dacă luăm în calcul şi partea de evaziune fiscală, sunt 22 de miliarde lei".

Chestionat dacă aceste venituri ar fi mult sub estimările iniţiale, ministrul a explicat că acest lucru era de aşteptat, deoarece s-a "încercat o abordare care să protejeze populaţia şi mediul de afaceri".

"Era de aşteptat, de vreme ce tot am mai renunţat la aceste măsuri şi am încercat să avem o abordare care să protejeze populaţia şi mediul de afaceri, încercăm în această etapă ca să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afişat şi, sigur, acestea fiind agreate în coaliţie, în funcţie de cumva evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul", a adăugat Marcel Boloş.

Întrebat dacă ar putea să fie luate şi alte măsuri, ministrul a spus: "Am spus că dacă avem o colectare corespunzătoare şi avem o cheltuire a banilor responsabilă, este posibil fie să ţinem sub control deficitul bugetar şi să se vadă că am intrat într-o zonă de sustenabilitate şi de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de măsuri vom mai putea lua, dar este prematur să ne pronunţăm".

Legat de încadrarea în deficitul bugetar, ministrul Boloş a menţionat că sunt discuţii cu Comisia Europeană.

"Să nu uităm că suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru ca să ne ajustăm traiectoria de deficit bugetar. Noi facem în aceste zile simulări care rezultă din proiectul de lege pe care l-am menţionat şi, în funcţie de aceste simulări şi de felul în care vom conveni cu Comisia Europeană, vă vom anunţa din timp care va fi traiectoria de deficit bugetar. Un lucru este foarte cert, este că trebuie să fim foarte realişti cu aceste măsuri pe care noi le adoptăm, care am spus că sunt cele care protejează populaţia şi mediul de afaceri, raportat la problema pe care noi o avem de deficit bugetar şi în acest context discutăm de ceea ce înseamnă sustenabilitatea financiară a României pe termen lung", a mai explicat Boloş.

Potrivit ministrului, nu există riscul ca România să depăşească un deficit de 5,5% din PIB.

"Noi, în acest an, dacă legea este aprobată, atunci şi vom obţine venituri suplimentare la buget, dar noi mizăm pe două lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor în perioada următoare şi ştiţi bine că în fiecare lună aprobăm limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, şi, pe de altă parte în fiecare lună încercăm să monitorizăm încasările şi să reducem gapul dintre veniturile planificate şi cele realizate. Ăsta este un efort pe care îl facem. Nu există acest risc de a depăşi 5,5% din PIB", a mai spus Boloş.

El a menţionat că la Ministerul Finanţelor se realizează o simulare a impactului măsurilor fiscale.

"Este o simulare pe care în aceste zile o finalizăm la nivelul Ministerului de Finanţe şi tot în aceste zile cu Comisia Europeană definitivăm traiectoria de deficit bugetar pentru perioada următoare. Este limpede că dacă închidem cu 5,5% deficit bugetar, este irealist ca să avem 3% din PIB anul viitor. Nu cred că poate cineva se garanteze aşa ceva. Eu, în continuare, rămân susţinătorul folosirii banilor cu chibzuinţă şi să arătăm bun simţ şi respect faţă de contribuabilii care plătesc la bugetul de stat şi acesta este îndemnul meu pentru toţi care folosesc banii publici", a mai spus Boloş.

Întrebat câte posturi vacante din sectorul bugetar vor dispărea, în urma aplicării acestor măsuri, Boloş a spus că acest lucru depinde "de cât de lungă va fi lista de excepţii", menţionând că există o limită maximă luată în calcul de 204.000 de posturi vacante reduse.

"Noi avem o limită maximă pe care am luat-o în calcul, de aici încolo, în funcţie de cum se va aproba şi va intra în vigoare proiectul de lege, vom vedea la final câte. Noi am luat în calcul, aşa cum s-a anunţat de la începutul acestei măsuri, 204.000 posturi. (...) În Ministerul de Finanţe sunt 31 de memorandumuri astăzi pentru organizarea a peste 10.000 de concursuri, pentru 10.000 de posturi, deci este limpede că trebuie să fim foarte temperaţi şi când aprobăm aceste tipuri de cheltuieli", a explicat Boloş.

El a mai spus, legat de comasarea instituţiilor, că ar fi nedrept ca această măsură să se aplice pentru domeniul culturii.

"Noi avem două măsuri de fond în reorganizarea autorităţilor publice centrale şi locale: reducerea posturilor vacante şi comasarea. La cultură, aici e un subiect care să discută în perioada următoare, dar ar fi nefiresc ca să facem acest economii din reducerea posturilor la cultură, ar fi nedrept pentru domeniul de Cultură. Nu cred, opinia mea personală, că avem mare lucru de câştigat din banii făcuţi ca economie pe domeniul cultură şi cred că vor fi exceptate instituţiile de Cultură", a adăugat ministrul.

Ministrul a făcut precizări şi în legătură cu impozitul care se va impune pe maşinile de lux.

"Tot ce înseamnă maşină de lux cu o valoare de peste 375.000 lei intră în acest impozit pe maşini. La stabilirea impozitului este foarte importantă valoarea de achiziţie, aceea este cea la care se referă proiectul. Vechimea autoturismului este de cinci ani. Adică, practic, dacă ai mai mult de cinci ani de la data la care ai achiziţionat-o nu mai datorezi impozit pe maşină, considerentul este că maşina cât este nouă îşi păstrează această valoare, după care uşor, uşor trebuie reparaţii şi îşi pierde din valoare", a explicat Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirile cu parlamentarii UDMR şi minorităţilor naţionale pe tema măsurilor fiscale.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung pentru care Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 03-04-2025 06:00

Ziua Jandarmeriei Române/ Președintele interimar Ilie Bolojan decorează drapelele de luptă

Ziua Jandarmeriei Române va fi marcată joi atât în București cât și în țară. Președintele interimar Ilie Bolojan va fi prezent la ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale unor structuri din Jandarmeria Română, care va avea loc la Ministerul Afacerilor Interne. Miercuri, în semn de

Politic 03-04-2025 06:00

Ședință de guvern: schema de ajutor privind legumele cultivate în spații protejate pe perioada 2025-2027, pe agendă

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de 'Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate' în perioada 2025-2027. 'Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 14

Politic 02-04-2025 22:48

Prezidențiale2025/ Daniel Funeriu: Anularea alegerilor a fost un cataclism democratic pentru România

Anularea alegerilor prezidențiale a fost un cataclism democratic pentru România, a declarat miercuri seara Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale. 'Trebuie să înțelegem un lucru esențial - anularea acestor alegeri a fost un cataclism democratic pentru România. Iar modul prin care ieșim din acest c

Politic 02-04-2025 21:31

Victor-Paul Dobre - eliberat din funcția de secretar de stat în MAI, la cerere

Victor-Paul Dobre a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial. 'La data intrării în

Politic 02-04-2025 20:42

Maramureș/Cristian Brian (USR): Depozitul de deșeuri din comuna Fărcașa, investiție compromisă din cauza amplasării

Viitorul depozit de procesare a deșeurilor menajere, parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din comuna Fărcașa, pare o investiție compromisă, pentru că a fost amplasată pe un teren instabil, a declarat, miercuri seara, deputatul USR Cristian Brian. Acesta s-a aflat miercuri pe viitoarea platformă de preluare/ prelucrare

Politic 02-04-2025 19:57

Prezidențiale2025/ BEC aduce clarificări privind materialele publicitare politice

Biroul Electoral Central a transmis o informare cu privire la ceea ce înseamnă materialul publicitar politic și informațiile pe care acesta trebuie să le conțină. ''Procesele electorale constituie un pilon fundamental al unei societăți democratice, iar desfășurarea corectă a acestora garantează legitimitatea lor. Un proces electo

Politic 02-04-2025 19:30

Târziu: Am ratat trei campanii electorale anul trecut, pentru că a fost ocolită dezbaterea pe temele fundamentale

Anul trecut a fost irosit din punct de vedere politic, pentru că partidele și candidații au ocolit dezbaterea pe temele fundamentale ale momentului, însă candidații la președinția României au șansa ''de a pune pe masă adevărul fundamental, fără de care nu există nici viitor, nici demnitate, nici respect pentru români'', a declarat, m

Politic 02-04-2025 17:23

Președinție: George-Vladimir Duhan va primi calitatea de consilier onorific; Mariana Costea - numită consilier prezidențial

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretul de eliberare din funcția de consilier prezidențial a lui George-Vladimir Duhan, la cerere, începând cu data de 7 aprilie, el urmând să primească de la aceeași dată calitatea de consilier onorific al șefului statului. Potrivit Administrației Prezidențiale, George

Politic 02-04-2025 17:10

Ilie Bolojan - întâlnire cu reprezentanții societății civile; rolul în combaterea dezinformării și informarea privind alegerile, subliniat

Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu o delegație a reprezentanților societății civile, tema principală a discuțiilor fiind consolidarea cooperării și importanța dialogului acestora cu autoritățile statului și clasa politică. Potrivit Administrației Prezidențiale, organizațiile societă

Politic 02-04-2025 16:49

Petrișor Peiu: AUR propune modificarea legislației pentru investițiile străine directe

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care vizează modificarea legislației privind investițiile străine directe în România, inițiativă ce urmărește reducerea birocrației și alinierea la standardele europene, astfel încât România să devină mai atractivă pentru investitori, ''fără a compromite'&

Politic 02-04-2025 15:59

Prezidențiale 2025/ Moșteanu: Elena Lasconi este omul dialogului; dialogul și negocierea fac parte din politică

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat miercuri că Elena Lasconi este ''omul dialogului'' și de fiecare dată când a fost nevoie a stat la masă și a evaluat propuneri pentru a ajunge la soluții bune pentru România. Moșteanu a fost întrebat cum vede USR propunerea lui Nicușor Dan de a se iniția nego

Politic 02-04-2025 15:59

Prezidențiale2025/ Pricopie: Nicușor Dan caută o ieșire elegantă din cursa prezidențială

Candidatul la alegerile prezidențiale Nicușor Dan caută ''o ieșire elegantă'' din cursa prezidențială, de trei săptămâni fiind în scădere ''accelerată'' în sondaje, a afirmat miercuri rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie. ''Nicușor Dan caută o

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:50

Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo

Politic 02-04-2025 15:45

Kelemen Hunor i-a cerut ministrului de Interne să sancționeze persoanele care au agresat tineri maghiari, la Cluj-Napoca

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să sancționeze persoanele care au agresat mai mulți tineri maghiari la Cluj-Napoca, după un meci de fotbal. Într-o

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:08

Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România

Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.