logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Deca: Anul şcolar - un nou început pentru sistemul de educaţie; în sfârşit, schimbarea dorită începe să se vadă

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că acest an şcolar reprezintă un nou început pentru întregul sistem de educaţie, menţionând că a intrat în vigoare legea învăţământului preuniversitar care pune treptat în vigoare proiectul "România educată", iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, iar schimbarea dorită începe să se vadă.

"Începutul anului şcolar aduce pentru noi toţi multe emoţii. Citesc pe chipurile copiilor bucuria de a-şi revedea colegii şi profesorii, iar asta este o dovadă a faptului că Şcoala Gimnazială numărul 162 reprezintă un etalon de profesionalism şi dăruire. Vă felicit pentru ceea ce aţi construit aici împreună şi vă mărturisesc faptul că pentru mine este mereu o bucurie să fiu în mijlocul celor care iubesc cu adevărat educaţia. Acest an şcolar este însă un nou început pentru întreg sistemul de educaţie. După cum ştim, legea învăţământului preuniversitar a intrat deja în vigoare şi pune treptat în aplicare viziunea proiectului "România educată", iniţiat chiar de către preşedintele României", a declarat Ligia Deca, care a participat, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere a Anului şcolar, organizată la Şcoala Gimnazială nr. 162.

 


Ea a subliniat eforturile făcute de echipa de conducere a şcolii pentru a atragerea de investiţii în infrastructura educaţională, menţionând importanţa programelor educative, celor remediale şi educaţiei nonformale, care reprezintă reţeta succesului în reducerea abandonului şcolar.

Ministrul a punctat că schimbarea dorită în sistemul de învăţământ începe să se vadă.

"Atât preşedintele României, cât şi Guvernul României au reiterat constant faptul că educaţia reprezintă o prioritate naţională. Mi-am dedicat o bună parte a carierei pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din România şi de aceea mă bucur să pot afirma că în sfârşit schimbarea pe care ne-am dorit o cu toţii începe să se vadă. (...) Însă trebuie să ne propunem mai mult şi să asigurăm mai mult. Ne-am propus ca în fiecare şcoală din România să existe infrastructura educaţională adecvată. Acest lucru se pune deja în practică prin dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ, prin cea mai mare investiţie din ultimele trei decenii. Peste un miliard de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt în curs de contractare iar primele rezultate vor fi vizibile în lunile următoare. Peste 2.000 de contracte sunt deja semnate, urmând ca, până la finele acestei luni, toate să poată fi lansate pentru a avea baza materială pe care copiii noştri o merită", a mai susţinut Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a mai spus că rezolvarea unor "provocări recurente" ale sistemului constituie o prioritate a mandatului său.

"De la începutul mandatului meu, Ministerul Educaţiei a lansat apeluri de proiecte finanţate prin PNRR în valoare de aproape 3 miliarde de euro. Aici este inclusă inclusiv realizarea unei reţele pilot de şcoli verzi, programe pentru reducerea abandonului şcolar, achiziţionarea de microbuze verzi pentru elevi sau dotarea cu laboratoare inteligente a liceelor din România. Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului constituie o prioritate a mandatului meu", a adăugat Deca, subliniind în acest sens programul Masa caldă pentru un milion de elevi, creşterea accesului la creşe şi grădiniţe, finanţarea unităţilor de învăţământ care mai au grupuri sanitare neconforme.

Potrivit Ligiei Deca, legea învăţământului preuniversitar prevede că programul şcolar se va desfăşura în maximum două schimburi începând cu anul şcolar 2025-2026, dar va lua măsuri pentru reducerea, încă din acest an, a numărul şcolilor care se află în această situaţie.

"Siguranţa elevilor şi profesorului este o altă prioritate. Am adoptat şi vom mai adopta măsuri ferme pentru prevenirea şi reducerea violenţei în mediul şcolar şi vom pune un accent mai mare pe prevenţie prin proiecte şi campanii de prevenire a consumului de substanţe interzise", a mai spus Deca.

Ea a mai arătat că toate aceste schimbări pot avea loc doar prin eforturi colective şi printr-un parteneriat strâns între toţi cei implicaţi în viaţa şcolii, în educaţie.

"Schimbarea stă în mâinile fiecărui profesor, ale fiecărui elev şi ale fiecărui părinte. Contez, aşadar, pe sprijinul dumneavoastră pentru ca transformarea în bine a sistemului de învăţământ românesc să devină realitate", a spus Deca.

Ligia Deca a menţionat că între schimbările semnificative ale sistemului pentru elevi se află faptul că numărul beneficiarilor de burse şcolare se va tripla, iar suma acordată va creşte pentru majoritatea categoriilor de burse, precum şi implementarea curriculumului la decizia elevului din oferta şcolii şi curriculum şi planuri de cadru noi pentru liceu, adaptate dorinţelor şi generaţiei.

Ministrul a mai spus că pachetul legislativ vine în întâmpinarea profesorilor şi reprezintă o dovadă că dascălii trebuie să fie preţuiţi, menţionând creşterile salariale din ultimul an, care "au fost cele mai mari din ultimele trei decenii".

"Guvernul şi-a luat angajamentul că salariile vor creşte etapizat şi în următorii ani, prin raportare la salariul mediu brut pe economie ca salariu al debutantului. Media creşterilor salariale pentru personalul didactic în acest an a fost de peste 25%, iar pentru personalul didactic auxiliar de peste 30%. Guvernul României s-a angajat ca de la 1 ianuarie 2024 cadrele didactice şi personalul din învăţământ să beneficieze de o nouă creştere, conform celor agreate cu reprezentanţii personalului din învăţământ", a mai spus ministrul.

Ea s-a referit la directorii de şcoli, menţionând inechităţile salariale şi discuţiile pe care Ministerul Educaţiei le-a purtat cu Ministerul Muncii şi în Guvern pentru remedierea lor.

"Distinşi profesori, apreciez eforturile pe care le faceţi în fiecare zi şi vă felicit pentru munca depusă şi vă invit să fiţi în continuare adevărate modele pentru elevii dumneavoastră. Dragi elevi, bucuraţi-vă de fiecare moment, alături de dascălii şi de colegii voştri, rămâneţi mereu în competiţie în primul rând cu voi înşivă şi să fiţi deschişi permanent la cunoaştere. Stimaţi părinţi, am susţinut întotdeauna o comunicare onestă între şcoală şi familie. Eforturile depuse aici în şcoală au rezultate mai bune dacă sunt dublate de eforturile depuse acasă, vă invit să fiţi în continuare parteneri de încredere ai şcolii", a mai spus ministrul. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citeşte şi:

 

 

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 01-02-2025 19:59

Anamaria Gavrilă: PSD, PNL și UDMR îl țin în funcție pe uzurpatorul Iohannis

Președintele POT, Anamaria Gavrilă, afirmă că PSD, PNL și UDMR au blocat, în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, suspendarea lui Klaus Iohannis, de teama rezultatului pe care o asemenea inițiativă ar avea-o în plen și 'au preferat să o îngroape înainte să le scape de sub control'.

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:48

Parlamentul se reunește luni în ședință comună pentru constituirea nominală a comisiilor SRI, SIE și pentru revoluționari

Camera Deputaților și Senatul urmează să aibă luni o ședință de plen comună pentru alegerea membrilor comisiilor parlamentare comune pentru controlului SRI, SIE și pentru revoluționari. Birourile permanente ale Camerei și Senatului au decis în ședința de sâmbătă să dea termen grupurilor parlamentare până luni la ora 16:00 pen

Politic 01-02-2025 19:45

Simion: Parlamentarii puterii nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis; vine ceasul lor în curând

Președintele AUR, George Simion, a reacționat, sâmbătă, după respingerea, de către conducerea Parlamentului, a propunerii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, declarând că '

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:18

Conducerea Parlamentului a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere așa cum este ea prevăzută în Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatulu

Viata Parlamentara 01-02-2025 19:08

Parlament/Comisiile de specialitate au termen până miercuri să depună rapoartele pentru bugetul pe 2025

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit sâmbătă calendarul pentru dezbaterea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament. Conducerea Parlamentului a decis ca termen depunere a amendamentelor luni, ora 16,00. Ședințele comisiilor avizatoare vor avea loc marți, între orele 8,00 și

Politic 01-02-2025 17:57

Eugen Tomac, reales președinte al Partidului Mișcarea Populară la Congresul Extraordinar

Eugen Tomac a fost reales președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), după ce a primit susținerea majorității delegaților partidului prezenți la Congresul Extraordinar al PMP desfășurat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului. De asemenea, au fost desemnați câștigătorii funcțiilor de conducere - Secretar General: Nicoleta-Cătălina

Politic 01-02-2025 15:37

Bolojan: Alegerile pentru șefia PNL vor avea loc, foarte probabil, în a doua jumătate a anului

Președintele PNL, Ilie Bolojan, apreciază că alegerile pentru șefia partidului vor avea loc în a doua jumătate a acestui an. 'Membrii PNL își vor alege președintele în momentul în care se termină (...) competițiile politice. În condiții normale, alegerile se fac întotdeauna după o rundă de alegeri, să sp

Politic 01-02-2025 15:14

Iohannis: Horst Koehler, un mare om de stat și un european convins

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanțe, după anunțul decesului fostului președinte german Horst Koehler, arătând că acesta a fost 'un european convins'. 'Sincerele mele condoleanțe pentru decesul fostului președinte federal german Horst Koehler. A fost un mare om de stat și un european convins. &Ic

Politic 01-02-2025 15:00

Bolojan spune că a câștigat 90% dintre procesele cu foștii angajați: Se va constata că Senatul funcționează bine mersi

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a declarat convins că, în urma reducerilor de personal, instituția pe care o conduce va funcționa 'bine mersi', dând ca exemplu situația Primăriei Oradea sau a Consiliului Județean Bihor. El a precizat sâmbătă, la Prima TV, că la nivelul tuturor autorităților centrale și al inst

Politic 01-02-2025 13:00

Tomac: Să demonstrăm că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, sâmbătă, că alegerile prezidențiale trebuie să demonstreze că românii știu să-și aleagă un conducător care să se ridice la nivelul valorilor istoriei, punctând că Nicușor Dan va fi 'următorul președinte al României'. 'Românii așt

Politic 01-02-2025 12:25

Nicușor Dan, la congresul PMP: Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câștigăm

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, la Congresul Partidului Mișcarea Populară, că în perioada următoare urmează o luptă care trebuie câștigată și a mulțumit membrilor PMP că sunt 'de partea corectă a istoriei'. 'Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câșt

Politic 01-02-2025 10:28

Ciolacu: Adoptăm azi proiectul de buget fără modificări de taxe și impozite; este un buget de dezvoltare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul 'fără modificări de taxe și impozite'. Acesta a arătat că bugetul este unul 'de dezvoltare', în care investițiile ajung la un 'nou record', respectiv 150 de miliar

Politic 01-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială

Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui

Politic 01-02-2025 04:45

Guvernul aprobă bugetul pe 2025

Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.

Politic 31-01-2025 20:49

Hurezeanu: Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un numitor comun: acțiunile ostile din partea Rusiei

Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un 'numitor comun' - acțiunile ostile ale Federației Ruse, a declarat, vineri, în Republica Moldova, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a fost în vizită de lucru la Chișinău, în contextul crizei energetice cu care se c