logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor afectate de tragedia de la Crevedia -pe agenda şedinţei de Guvern

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în localitatea Crevedia.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, se vor acorda 2.000 euro pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate, 2.000 lei pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în România şi 1.500 lei persoanelor rănite, care au fost spitalizate şi externate.

De asemenea, pentru sprijinirea persoanelor singure şi familiilor ale căror locuinţe/gospodării şi bunuri au fost afectate de tragicul eveniment se vor aproba ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, cu sume cuprinse între 1.500 lei şi 10.000 lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor şi bunurilor.

Executivul urmează să aprobe şi acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.283.200 lei pentru sprijinirea unui număr de 306 familii şi persoane singure, care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, inundaţii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora.

Pe agenda Guvernului se mai află ratificarea Acordurilor de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru finanţarea adiţională pentru Proiectul privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre şi, respectiv, pentru Proiectul privind Prevenirea şi Reducerea Poluării din Spaţiul Rural în România, precum şi ratificarea Acordului cu Guvernul Republicii India privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la New Delhi, la 28 martie 2023.

Guvernul intenţionează să modifice şi completeze, prin ordonanţe, Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului şi Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, care prevede, printre altele, prorogarea de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024 a termenului de la care se asigură, la nivel naţional, infrastructura informatică necesară operaţionalizării Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).

Totodată, Executivul are pe agenda şedinţei o ordonanţă pentru modificarea Legii nr.120/2006 a monumentelor de for public, care prevede, printre altele, clarificarea definiţiei monumentelor de for public, instituirea obligativităţii inscripţionării monumentelor de for public în limba română şi, când este cazul, şi în limba unei minorităţi naţionale, conform legii, sau într-o limbă de circulaţie internaţională, crearea, gestionarea şi actualizarea unei baze de date şi a unui site web public cu privire la aceste monumente.

O altă ordonanţă aflată pe ordinea de zi a şedinţei se referă la măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării Programului naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".

De asemenea, Executivul va discuta o ordonanţă care prevede modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, în sensul introducerii unor măsuri în sarcina administratorului drumurilor cu privire la riscul căderii arborilor pe partea carosabilă a drumurilor publice, precum şi măsuri privind creşterea gradului de conştientizare a utilizării drumurilor închise sau restricţionate.

Executivul are pe agendă şi o ordonanţă de urgenţă de prelungire a unor termene prevăzute în Legea nr. 85/2014 referitoare la procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. O altă ordonanţă de urgenţă prevede măsuri în domeniul pensiilor publice, printre care, aceea că, până la data de 31 decembrie 2024, persoanele pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.

Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi se referă la lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Totodată, Guvernul va discuta şi un proiect de hotărâre referitor la aprobarea participării Ministerului Apărării Naţionale din România la proiectul "Celula Europeană pentru achiziţii de servicii satelitare", dar şi un proiect privind rechemarea/numirea unor consuli generali.

Executivul are în analiză proiectul de ordonanţă pentru reglementarea unei măsuri fiscal-bugetare, care prevede că, în cursul anului 2023, unităţile administrativ-teritoriale pot garanta împrumuturile contractate de către operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziţia de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2023 - 2024, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.

Alte proiecte de ordonanţă care se vor afla joi în analiza Guvernului se referă la inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, transportul cu metroul, metroul uşor, monorai şi transportul urban, suburban şi regional pe şine, căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei.

Pe ordinea de zi a Guvernului se mai află şi mai multe memorandumuri, printre care cele referitoare la aprobarea etapelor de parcurs de către autorităţile române pentru a permite plata contribuţiei României la Uniunea Europeană pentru acordarea de sprijin (asistenţă macrofinanciară +) Ucrainei pentru 2023, şi la organizarea celei de-a 5-a ediţii a Conferinţei Cercetătorilor Procesului Bologna, la Bucureşti, în perioada 25 - 26 martie 2024. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 04-04-2025 11:46

Ciolacu: România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA

România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, acesta precizând că achiziția a fost contractată și a fost efectuată și plata în acest sens. Anunțul a fost făcut la finalul vizitei efectuate la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic

Politic 04-04-2025 11:27

Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu

Politic 04-04-2025 11:06

Prezidențiale2025/ AEP: Cheltuielile cu materialele electorale - suportate doar de beneficiari; contribuțiile și cheltuielile declarate - publicate săptămânal

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică, electorală trebuie să fie suportate exclusiv de beneficiari - candidați independenți, partide politice și alianțe electorale, iar orice cheltuială făcută de către alte persoane pentru promovarea candidaților este

Politic 04-04-2025 09:51

Ciolacu: Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate

Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri, într-un mesaj prilejuit de marcarea Zilei NATO și aniversarea a 21 de ani de la aderarea României la această organizație. 'Cea mai puternică alianță politico-militar

Politic 04-04-2025 08:09

Numiri în conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate și Agenției Naționale pentru Sport

Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD) a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate. Decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Totodată, funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va

Politic 03-04-2025 22:21

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale României pe plan internațional, a transmis Administrația Prezidențială. Potrivit unei postări pe Facebook a Administrației Prezidențiale, întâlnirea a fost un prilej de a recunoaște contribuția sa la pr

Politic 03-04-2025 20:37

Ambasadorul Israelului în România a subliniat importanța unei educații de calitate pentru o societate puternică

Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a atras atenția asupra importanței dezvoltării unei educații foarte bune, pentru ca oamenii să trăiască într-o societate puternică. El a declarat, joi, la cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Internaționale de Diplomație și Afaceri Globale pentru elevi '2DAY AMBASSADOR',

Politic 03-04-2025 20:09

George Simion: Tarifele americane sunt un semnal de alarmă, nu o declarație de război

Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu trebuie tratată 'cu aroganță sau replici pripite', tarifele americane sunt un 'semnal de alarmă', nu o declarație de război, afirmă președintele AUR, George Simion. 'Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu tre

Politic 03-04-2025 20:00

Kelemen Hunor, despre tarifele impuse de SUA: Trebuie să tratăm situația cu calm, ar trebui discutat, negociat

Uniunea Europeană și România trebuie să trateze situația creată de impunerea tarifelor de către SUA cu calm, să discute și să negocieze, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat la Europa FM cum ar trebui să gestioneze România din punct de vedere politic și diplomatic 'acest război comercial pe care l-a declan

Politic 03-04-2025 18:13

Hurezeanu: O legătură transatlantică solidă - esențială pentru o Alianță puternică; Europa trebuie să își intensifice eforturile

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, joi, că o legătură transatlantică solidă este esențială pentru o Alianță Nord-Atlantică puternică, iar Europa trebuie să își intensifice eforturile, întrucât pacea și securitatea nu vin niciodată de la sine. Oficialul român participă la reuniunea miniștrilor afacerilor e

Politic 03-04-2025 18:11

Ilie Bolojan - discuții cu reprezentanți ai industriei de apărare despre Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărare

Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, joi, la o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile s-au axat pe Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărar

Politic 03-04-2025 16:48

Memorandumuri de înțelegere între Guvernul României și cel al Saint Vincent și Grenadine, semnate la Palatul Victoria

O serie de memorandumuri bilaterale au fost semnate joi, la Palatul Victoria, între Guvernul României și Executivul din Saint Vincent și Grenadine, cu prilejul vizitei la București a prim-ministrului acestei țări, Ralph E. Gonsalves. Ceremonia a avut loc la finalul unei întâlniri a celor două delegații oficiale conduse

Politic 03-04-2025 16:36

Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița

Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul

Politic 03-04-2025 15:25

Ciolacu: Jandarmeria Română, structură esențială în arhitectura de securitate a statului

Jandarmeria Română a obținut încrederea românilor prin curajul și seriozitatea cu care a intervenit prompt și eficient acolo unde a fost nevoie, a evidențiat premierul Marcel Ciolacu în mesajul transmis acestei instituții, care împlinește, joi, 175 de ani. 'Cu responsabilități în garantarea siguranței ce

Politic 03-04-2025 15:05

VIDEO Premierul din Saint Vincent și Grenadine, la Palatul Victoria

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe premierul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph E. Gonsalves, aflat într-o vizită în România.