Acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor afectate de tragedia de la Crevedia -pe agenda şedinţei de Guvern

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în localitatea Crevedia.
Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, se vor acorda 2.000 euro pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate, 2.000 lei pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în România şi 1.500 lei persoanelor rănite, care au fost spitalizate şi externate.
De asemenea, pentru sprijinirea persoanelor singure şi familiilor ale căror locuinţe/gospodării şi bunuri au fost afectate de tragicul eveniment se vor aproba ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, cu sume cuprinse între 1.500 lei şi 10.000 lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor şi bunurilor.
Executivul urmează să aprobe şi acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.283.200 lei pentru sprijinirea unui număr de 306 familii şi persoane singure, care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, inundaţii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora.
Pe agenda Guvernului se mai află ratificarea Acordurilor de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru finanţarea adiţională pentru Proiectul privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre şi, respectiv, pentru Proiectul privind Prevenirea şi Reducerea Poluării din Spaţiul Rural în România, precum şi ratificarea Acordului cu Guvernul Republicii India privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la New Delhi, la 28 martie 2023.
Guvernul intenţionează să modifice şi completeze, prin ordonanţe, Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului şi Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, care prevede, printre altele, prorogarea de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024 a termenului de la care se asigură, la nivel naţional, infrastructura informatică necesară operaţionalizării Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).
Totodată, Executivul are pe agenda şedinţei o ordonanţă pentru modificarea Legii nr.120/2006 a monumentelor de for public, care prevede, printre altele, clarificarea definiţiei monumentelor de for public, instituirea obligativităţii inscripţionării monumentelor de for public în limba română şi, când este cazul, şi în limba unei minorităţi naţionale, conform legii, sau într-o limbă de circulaţie internaţională, crearea, gestionarea şi actualizarea unei baze de date şi a unui site web public cu privire la aceste monumente.
O altă ordonanţă aflată pe ordinea de zi a şedinţei se referă la măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării Programului naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".
De asemenea, Executivul va discuta o ordonanţă care prevede modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, în sensul introducerii unor măsuri în sarcina administratorului drumurilor cu privire la riscul căderii arborilor pe partea carosabilă a drumurilor publice, precum şi măsuri privind creşterea gradului de conştientizare a utilizării drumurilor închise sau restricţionate.
Executivul are pe agendă şi o ordonanţă de urgenţă de prelungire a unor termene prevăzute în Legea nr. 85/2014 referitoare la procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. O altă ordonanţă de urgenţă prevede măsuri în domeniul pensiilor publice, printre care, aceea că, până la data de 31 decembrie 2024, persoanele pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.
Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi se referă la lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Totodată, Guvernul va discuta şi un proiect de hotărâre referitor la aprobarea participării Ministerului Apărării Naţionale din România la proiectul "Celula Europeană pentru achiziţii de servicii satelitare", dar şi un proiect privind rechemarea/numirea unor consuli generali.
Executivul are în analiză proiectul de ordonanţă pentru reglementarea unei măsuri fiscal-bugetare, care prevede că, în cursul anului 2023, unităţile administrativ-teritoriale pot garanta împrumuturile contractate de către operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziţia de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2023 - 2024, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.
Alte proiecte de ordonanţă care se vor afla joi în analiza Guvernului se referă la inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, transportul cu metroul, metroul uşor, monorai şi transportul urban, suburban şi regional pe şine, căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei.
Pe ordinea de zi a Guvernului se mai află şi mai multe memorandumuri, printre care cele referitoare la aprobarea etapelor de parcurs de către autorităţile române pentru a permite plata contribuţiei României la Uniunea Europeană pentru acordarea de sprijin (asistenţă macrofinanciară +) Ucrainei pentru 2023, şi la organizarea celei de-a 5-a ediţii a Conferinţei Cercetătorilor Procesului Bologna, la Bucureşti, în perioada 25 - 26 martie 2024. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CSAT se reunește în ședință; perspectivele conflictului din Ucraina și implicațiile pentru România - pe ordinea de zi
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, vineri, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând, printre altele, perspectivele conflictului din Ucraina și implicațiile pentru România. În urmă cu o săptămână, Administrația Prezidențială a informat că președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința
Prezidențiale2025/ AEP: Acreditările eliberate pentru alegerile din 2024 nu sunt valabile și pentru scrutinul de pe 4 mai
Acreditările eliberate pentru alegerile prezidențiale din 2024 nu sunt valabile și pentru scrutinul din data de 4 mai, anunță Autoritatea Electorală Permanentă. AEP reamintește joi, într-o postare pe Facebook, că observarea alegerilor pentru Preșe
Atenționare de călătorie MAE: Azerbaidjan - Trafic pentru persoane închis prin punctele de trecere a frontierelor terestre
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Azerbaidjan pe cale rutieră că autoritățile azere au prelungit decizia de a închide traficul pentru persoane prin toate punctele de trecere a frontierelor terestre până la data de 1 iulie. Traficul de
Ciolacu: Decizia CNA privind eliminarea materialelor de opinie ale unor jurnaliști reprezintă un derapaj de la democrație
Premierul Marcel Ciolacu consideră că decizia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) privind eliminarea materialelor de opinie ale unor jurnaliști reprezintă un derapaj de la democrație și de la dreptul la liberă exprimare. 'Decizia CNA privind eliminarea materialelor de opinie ale unor jurnaliști reprezintă un derapaj de la democrație și de la drep
Bolojan: Am acumulat deficite importante ca țară și este nevoie în anii următori să le corectăm
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, joi, un mesaj în cadrul Adunării Generale Anuale a membrilor Camerei de Comerț Americane în România (AmCham) în care arată că România a acumulat deficite importante și este nevoie ca în anii următori să fie corectate prin reducerea cheltuielilor bugetare, încasarea veniturilor la bugetu
Prezidențiale2025/ Antal Arpad (UDMR Covasna): Nicușor Dan - un lup singuratic, care nu va reuși să schimbe țara
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Nicușor Dan este 'un lup singuratic', care, dacă va ajunge la Cotroceni după alegerile prezidențiale, nu va reuși să schimbe țara în bine. Antal Arpad a menționat, printre altele, că primarul general al Capitalei, Nicușor
MAE: Atenționare de călătorie pentru Belgia - Perturbări ale transportului public ca urmare a unei greve naționale
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Belgiei că la data de 31 martie va fi organizată o grevă națională, context în care vor fi suspendate toate cursele aeriene dinspre sau spre Regatul Belgiei. Sunt preconizate perturbări la nivelul transportulu
MAE: Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că, în contextul confirmării recente pe teritoriul acestui stat a unui focar de febră aftoasă, va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprin
VIDEO Bolojan: Decizia de a nu trimite trupe în Ucraina, luată după consultările cu partidele
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, că decizia României de a nu trimite trupe în Ucraina a fost luată după consultările cu partidele politice și a atras atenția că vor fi speculate, în context electoral, 'tot felul de lucruri' 'ca să creeze frici, ca să creeze motivație de vot'.
VIDEO Bolojan: MAE și MAI vor colabora cu Homeland Security pentru a clarifica suspendarea aplicării Visa Waiver
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, că Ministerul de Externe și Ministerul de Interne vor colabora în perioada următoare cu Homeland Security pentru a clarifica aspectele care țin de suspendarea aplicării programului de vize pentru SUA și ulterior vor exista precizări în acest sens.
Prezidențiale2025/ Suceava: Liderul județean al PSD așteaptă o decizie rapidă a PNL în urma declarațiilor primarului Rădăuților
Președintele organizației județene Suceava a Partidului Social Democrat (PSD), Gheorghe Șoldan, a cerut, joi, ca liberalii să adopte urgent o poziție fermă în cazul primarului municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, care și-a anunțat
Parlament/ Anul 2026 - instituit ca 'Anul Nadia Comăneci' (proiect)
București, 27 mar /Agerpres/ - Anul 2026 ar putea fi instituit ca 'Anul Nadia Comăneci', în cazul în care va fi adoptat de Parlament un proiect inițiat de deputatul PSD Elisabeta Lipă. Majoritatea parlamentarilor PSD și câțiva de la USR, PNL, AUR și S.O.S. au semnat proiectul de lege inițiat de Elisabeta Lipă, care propune instituirea
Guvern: Republica Moldova - beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară bilaterală
Republica Moldova rămâne în continuare beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pe palier bilateral, proiectele dedicate Republicii Moldova beneficiind de o finanțare de 2 milioane lei în acest an, ceea ce reprezintă 40% din fondurile alocate MAE pentru astfel de activități, conf
UPDATE Bolojan, despre Hurezeanu: Dacă critici oameni în public, le știrbești capacitatea de a face performanță
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, întrebat despre prestația ministrului de Externe, Emil Hurezeanu, și dacă acesta ar trebui să facă un pas în spate, că 'dacă critici oameni care trebuie să te ajute să faci performanță în public nu faci decât să le știrbești capacitatea de a face performanță'. El a spus că, din experiența
Premierul - întâlnire cu ministrul polonez de Externe; cooperarea în cadrul UE și securitatea Flancului estic al NATO, pe agenda discuțiilor
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu ministrul de Externe al Republicii Polone, Radoslaw Sikorski, în cadrul discuțiilor fiind subliniate cooperarea puternică dintre cele două state în cadrul UE și interesele comune, în special privitoare la securitatea Flancului estic al NATO. 'Discuțiile purtat