logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Cărbunaru prezintă drepturile pe care le aduc noile legi ale Educaţiei şi lansează un apel către profesori

Imagine din galeria Agerpres

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat joi noile drepturi de care vor beneficia cadrele didactice în baza legilor Educaţiei, care ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Totodată, a lansat un apel către cadrele didactice să înţeleagă disponibilitatea Guvernului de a dialoga, precum şi faptul că Executivul a pregătit o serie de măsuri concrete, precum majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ.

 


În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, Cărbunaru a precizat că Guvernul tratează "cu maximă responsabilitate, atenţie şi respect" rolul pe care educaţia trebuie să-l joace într-o societate. El a adăugat că există "foarte multe decalaje" acumulate în ultimii zeci de ani, care trebuie să-şi regăsească într-un mod sustenabil şi cât mai rapid rezolvarea.

"În acest moment, am ajuns să asistăm, din păcate, de câteva zile, după doi ani de pandemie, la o situaţie în care copiii şi profesorii nu se mai regăsesc decât cu foarte puţin excepţii în clasă. Facem un apel la cadre didactice, la personalul din sistemul educaţional, pe de o parte, de a înţelege disponibilitatea Guvernului de a dialoga pe tema problemelor cu care se confruntă, dar şi rezultatul acestor preocupări care se transpune în măsuri concrete, pe care Guvernul le-a pregătit, pe care începe deja de mâine să le implementeze, odată cu ordonanţa de urgenţă care mâine va fi aprobată şi care va închide posibilitatea de a mări veniturile în sistemul de educaţie, în cadrul actualului cadru legislativ. În regim de urgenţă, toate demersurile care trebuie făcute pentru a aşeza în partea superioară, cât mai aproape de necesar şi de aşteptări, poziţia sistemului educaţional în grila de salarizare, în ansamblul grilelor de salarizare în viitoarea lege a salarizării - este o obligaţie pe care România şi-a asumat-o în cadrul PNRR, dar este şi un angajament pe care Guvernul şi l-a asumat în faţa sindicatelor şi care se va regăsi şi în viitorul program de guvernare", a spus acesta.

Cărbunaru a prezentat "o serie întreagă de noi drepturi" pe care le vor aduce legile Educaţiei pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar şi universitar.

Astfel, cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară. Totodată, vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat, nu de la primării, "pentru a elimina eventualele blocaje sau întârzieri".

Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.

La încetarea contractului de muncă, "în semn de respect şi recunoştinţă" faţă de personalul didactic care se pensionează, va fi acordată o primă echivalentă cu două salarii de bază.

Pentru directorii unităţilor de învăţământ şi pentru inspectori, având în vedere responsabilităţile asumate şi volumul de muncă, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă.

Totodată, cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivelul unităţii de învăţământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.

Cărbunaru a menţionat că PNRR prevede "investiţii masive" în sistemul educaţional, în valoare de 3,6 miliarde de euro, vizând amenajarea a 10.000 de laboratoare noi sau cu dotări de ultimă generaţie, ridicarea sau reabilitarea unităţilor de învăţământ.

Totodată, de la 1 septembrie intră în acţiune "Programul naţional de stimulare a excelenţei didactice", înfiinţându-se un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziţia directorului unităţii de învăţământ.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, de la 1 septembrie, universităţile vor putea majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţele obţinute. Va fi inclusă în norma didactică participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii.

Cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează vor primi în plus din bugetul Ministerului Educaţiei două salarii raportate la ultimul salariu de bază, iar comisiile consultative naţionale ale Ministerului Educaţiei vor putea avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat, cu cei mai mulţi membri. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Cărbunaru: Guvernul va aproba, vineri, majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ

 

Şedinţă de guvern: Anexa VIII din Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice va fi modificată

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 09-04-2025 09:10

Ciolacu: România este în grafic cu procesul de aderare la OCDE

România este în grafic cu procesul de aderare la OCDE, după ce a obținut cel de-al 13-lea aviz formal din cele 25 necesare, cel privind guvernanța corporativă, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. 'România trece cu bine de unul dintre cele mai complexe și exigente domenii ale procesului de aderare la OCDE, cel privind guve

Politic 09-04-2025 05:15

Ședință de Guvern; va fi aprobată Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025 - 2030

Guvernul se reunește miercuri în ședință, urmând să analizeze, printre altele, Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025 - 2030. 'Strategia pentru Guvernare Deschisă în România va contribui la depășirea impactului limitat, necoordonat și neunitar anterior al inițiativelor guvernamentale din dom

Politic 09-04-2025 00:23

Prezidențiale2025/ Terheș: Sunt singurul suveranist conservator creștin-democrat în această competiție electorală

Candidatul Partidului Național Conservator Român la Președinție, Cristian Terheș, se consideră singurul 'suveranist conservator creștin-democrat' în această competiție electorală, susținând că fiecare trebuie să îți dovedească suveranismul. 'Considerând istoricul fiecăruia dintre noi, am dovedit că sun

Politic 08-04-2025 23:03

Helena-Omna Raicu - numită președinte al ANPDCA; Ionel Cristinel Obretin - vicepreședinte ANPC

Helena-Omna Raicu a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. Aceasta a deținut funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, fiind elib

Politic 08-04-2025 20:58

Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică

Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică, a declarat, marți, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a participat la reuniunea ambasadorilor UE acreditați la București. Reuniunea ambasadorilor UE a avut loc la invitația ambasadorului Poloniei în România, Pawel Soloch, iar evenimentul a fost organizat în

Politic 08-04-2025 19:32

VIDEO Prezidențiale2025/ Bolojan: La Cotroceni se pot organiza niște dezbateri foarte corecte și foarte cinstite

La Palatul Cotroceni pot fi organizate dezbateri 'foarte corecte' și 'foarte cinstite' între candidații care aspiră la funcția de șef al statului, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă. 'Suntem în această sală, e o ofertă pe care Administrația Prezidențială o face celor

Politic 08-04-2025 19:18

VIDEO Bolojan: Orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor, afirmând că este greu de presupus că în perioada preelectorală s-ar putea vedea cele mai dure reforme pe care le face un Guvern.  

Politic 08-04-2025 19:16

MApN, privind o posibilă retragere a militarilor americani: România nu a primit o informare oficială din partea SUA

România nu a primit, până la acest moment, nicio informare oficială din partea Statelor Unite privind o posibilă retragere a militarilor americani de pe teritoriul țării noastre, a transmis, marți, Ministerul Apărării Naționale, care afirmă că parteneriatul cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura mi

Politic 08-04-2025 19:08

VIDEO Bolojan: Contractele privind înzestrarea Armatei nu sunt afectate de tarifele anunțate de SUA

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tarifele comerciale impuse de Statele Unite ale Americii nu vor afecta contractele privind înzestrarea Armatei.

Politic 08-04-2025 19:01

Prezidențiale2025/ MAE propune înființarea a 965 de secții de votare în străinătate; cele mai multe - în Italia și Spania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a înaintat către Autoritatea Electorală Permanentă lista cu cele 965 de propuneri ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate privind sediile secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile din luna mai. Cele mai multe secții de votare propuse s

Politic 08-04-2025 18:33

VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită

Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită în contextul alegerilor din luna mai, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă.

Politic 08-04-2025 18:20

VIDEO Bolojan: Ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe colaborare între Guvern și președinte

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe o colaborare între Guvern și șeful statului, arătând că în caz contrar se va pierde o nouă oportunitate pentru ca România să se ridice din punct de vedere economic, iar acumulările negative să fie corectate.

Politic 08-04-2025 17:47

VIDEO Bolojan: Politica țării se face de către persoanele care au mandate oficiale

Politica țării noastre, de la politica externă până la celelalte politici publice, se face de către persoanele care au mandate oficiale, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele interimar Ilie Bolojan.  

Politic 08-04-2025 17:45

Marcel Ciolacu: România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR, de aceea a depus la Parlament, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale. 'România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din P

Politic 08-04-2025 17:41

Cameră: Proiectul referitor la pensionarea magistraților - dezbătut în procedură de urgență

Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu va fi dezbătută în procedură de urgență, a decis, marți, Biroul permanent al Camerei Deputaților, la propunerea inițiatorilor. Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar termenul pentru raport - 23 aprilie. Camera Deputaților