Parlament-buget/Bugetul de stat pe anul 2023, criticat de USR, AUR şi Ludovic Orban (dezbateri generale)
Bugetul de stat pe anul 2023 a fost susţinut în plenul reunit al Parlamentului de parlamentarii coaliţiei de guvernare, în timp ce USR şi Ludovic Orban, care reprezintă parlamentarii din Forţa Dreptei, l-au criticat, afirmând că este unul mincinos, de "ficţiune", care "pompează bani către sistem şi stăpânul sistemului".
Reprezentantul AUR a susţinut că bugetul pe anul viitor este unul de supravieţuire, neprecizând dacă parlamentarii grupului îl vor vota sau nu.
Deputatul PNL Florin Roman a afirmat că bugetul propus de Guvern pentru anul 2023 are puternice componente liberale.
"Noi, PNL, vom vota bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru că, din punctul nostru de vedere, bugetul propus de Guvern are puternice componente liberale. În primul rând, investiţiile reprezintă o prioritate şi înseamnă un angajament respectat al PNL, adică 7,2% din PIB pentru investiţii. Foarte important, vorbim de un buget construit pe cota unică şi nu pe impozit progresiv. Un alt angajament asumat de PNL este respectat - nicio taxă, niciun bir nou în acest buget. Prin buget îi ajutăm pe toţi românii să treacă mai uşor prin iarnă, prin criză şi trebuie să spunem foarte clar că urmare a solicitărilor PNL sunt păstrate facilităţile la plafonări şi compensări pentru facturi", a transmis Roman.
Senatorii şi deputaţii USR nu vor vota bugetul pe anul viitor, a anunţat în plenul reunit deputatul Claudiu Năsui, afirmând că acest buget este unul "al minciunii".
"Este un buget care ne minte, fix cum ne-aţi minţit anul trecut, când aţi pus, la fel ca anul acesta, venituri supraevaluate ca să facă loc unor creşteri exagerate de cheltuieli. Aţi spus anul trecut că nu veţi creşte taxele şi impozitele cu acest buget şi s-a dovedit că aţi minţit. (...) Acest buget are aceleaşi probleme, are aceleaşi lacune. (...) Singurii câştigători ai acestui buget sunt cei conectaţi la banul public, sunt cei conectaţi la bugetul de stat prin toate schemele pe care le ştiţi din toate ministerele, prin programele din PNDL, prin toate schemele cunoscute prin care transferaţi banii contribuabilului către firme. Nu aţi strâns nicio curea, dimpotrivă, daţi cu mare generozitate tuturor sponsorilor dumneavoastră politici şi întăriţi privilegiile. Pensiile speciale, pe care promiteaţi să le desfiinţaţi în 30 de zile, sunt 12,4 miliarde de lei, mai mult decât au fost vreodată în istoria statului român", a afirmat Năsui, care a criticat inflaţia de 17% cauzată de "politicile" coaliţiei de guvernare.
Din perspectiva AUR, actualul buget este unul care "nu duce către dezvoltarea ţării, nu este un buget de dezvoltare şi redresare a ei, ci este tot un buget de supravieţuire, un buget de acoperire a deficitului, care nu ne pune în situaţia de a recapitaliza această ţară", a susţinut liderul deputaţilor AUR, Antonio Andruşceac.
"În actuala coaliţie nu am avut posibilitatea de a avea în faţă decât un buget fantezist, cu o doză de optimism inexplicabilă, aşa cum arată şi cei de la Comisia Europeană, care au alte estimări, mai puţin optimiste faţă de creşterea PIB-ului şi faţă de inflaţie. Bugetul României, propus de coaliţia PSD - PNL - UDMR, aduce mai degrabă cu un scenariu S.F. Doar că la o analiză mai atentă putem vedea că bugetul propus de coaliţia de guvernare este altceva decât un buget de reconstrucţie, este un buget de supravieţuire pentru încă un an. Este dovada cea mai clară că actualul guvern trăieşte parcă într-o realitate paralelă. (...) Nu este prevăzută nicio sumă pentru răscumpărarea corectă a companiilor strategice din energie, din petrol şi gaz. (...) Totuşi, faţă de anii trecuţi, a existat o minimă preocupare ca şi opoziţia să fie întrebată de unele proiecte, dar ne dorim mai mult, ne dorim o dezbatere adevărată pe buget şi proiectele esenţiale pentru ţară să fie susţinute de toţi", a transmis Andruşceac.
Parlamentarii UDMR vor vota bugetul pe anul viitor, a anunţat în plenul reunit deputatul Uniunii Miklos Zoltán, care a subliniat că unul dintre obiectivele fundamentale ale formaţiunii sale este "susţinerea categoriilor vulnerabile privind preţurile la energie şi susţinerea familiilor".
"În ansamblul său, date fiind circumstanţele economie şi politice actuale, bugetul de stat pe anul 2023 este construit relativ prudent şi echilibrat. Atingerea ţintei de creştere economică de 2,8% va fi o provocare majoră. (...) Sperăm că programele pentru susţinerea afacerilor din toate domeniile vor duce la îmbunătăţirea situaţiei balanţei comerciale. (...) Nu trebuie să uităm însă că antrenarea de proiecte însemnând 112 miliarde de lei presupune şi câteva provocări (...) pe care, dacă nu le vom aborda corect, rezultatele nu vor putea fi cele scontate", a arătat parlamentarul.
Şi grupul minorităţilor naţionale din Parlament va vota proiectul de bugetul pe anul viitor, a anunţat deputatul Adrian-Miroslav Merka, care a remarcat că acesta este axat pe o creştere economică de 2,8%, fiind menţinute şi voucherele de vacanţă în sumă de 1.450 de lei şi "foarte important, asigurarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii".
"Bugetul este axat pe investiţii şi axat pe măsuri de susţinere a unor categorii vulnerabile. Toate acestea nu au nici coloratură politică, nu au nici împărţeala pe o zonă istorică sau teritorială, administrativă, nici pe o împărţire etnică, ci demonstrează un sprijin axat pe cetăţean", a argumentat deputatul.
Deputatul neafiliat Ludovic Orban a susţinut că bugetul pe anul viitor este unul "de ficţiune, mincinos, al împărţirii sărăciei, care nu va aduce pic de dezvoltare economică", menit să-i "finanţeze expediţiile la schi, la golf sau la piramide ale preşedintelui Iohannis".
"Este un buget care se întemeiează pe ficţiune. (...) Ce mă deranjează la acest buget este că nu duce la dezvoltare economică. Trebuie să ne uităm la bugetele ministerelor economice. (...) Banii se duc către sistem şi către stăpânul sistemului. Cum creşteţi dumneavoastră bugetul Administraţiei Prezidenţiale, adică a domnului preşedinte Iohannis, cu 35%, în condiţiile în care probabil vreţi să-i plătiţi expediţiile la schi, la golf sau la piramide? Că altfel nu văd de ce are nevoie instituţia prezidenţială de 35% în plus. Aţi mărit cu 600% bugetul unui minister inventat care nu are obiectul muncii, care trebuia să facă parte din Ministerul Muncii şi aţi pompat bani in campania electorală a candidatului vostru la Primărie, Gabriela Vrânceanu Firea, fără niciun fel de noimă şi fără niciun fel de logică,. Nişte pomeni în plus pentru ca madam Firea să aibă rezultate în prezidenţiale. Aţi mărit bugetul serviciilor că asta este, trebuie să vă aveţi bine cu serviciile!", a susţinut între altele Ludovic Orban.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a spus că bugetul pe anul viitor este unul echilibrat şi sunt prognozate investiţii record.
"Aş spune că e foarte bine că astăzi dezbatem bugetul naţional pe anul viitor. E bine că o facem pentru prima dată în ultimii ani înainte de începerea anului viitor, ajungem să votăm bugetul în anul în curs pentru anul viitor, cea ce este o performanţă. Pe de altă parte, este bine că se dezbate acest buget. Îmi amintesc guvernele anterioare care au trecut prin Parlament bugetul prin angajarea răspunderii Guvernului, fără niciun fel de dezbatere, ceea ce cu adevărat aceea era o mizerie. E evident pentru toată lumea că avem un buget echilibrat, avem un buget care are o creştere economică, avem un deficit în scădere, avem un buget prin care avem prognozate investiţii record. Avem şi cheltuieli sociale pentru persoanele vulnerabile, avem compensări pentru preţurile la energie, avem programe pentru tineri. Acest buget are şi creştere de salarii şi pensii", a declarat Simonis. AGERPRES/(A-autori: Cătălina Matei, Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Pavilionul României la Expoziția mondială de la Osaka - construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români
Pavilionul României la Expoziția mondială Osaka 2025, eveniment care se va desfășura între 13 aprilie și 13 octombrie, a fost construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români, a declarat, miercuri, comisarul general al Secțiunii Române pentru Expo Osaka 2025, Ferdinand Nagy. Acesta a participat
Premierul salută eliberarea marinarului român răpit de pe nava 'Galaxy Leader'
Premierul Marcel Ciolacu a salutat faptul că marinarul român răpit de pe nava 'Galaxy Leader' a fost eliberat și va fi adus în țară și a transmis mulțumiri partenerilor externi care au sprijinit acest demers, precum și aprecieri pentru 'eforturile diplomatice și specifice' depuse de instituțiile românești în acest caz.
Kelemen Hunor: Reducerea de personal trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, pe niște criterii
Reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, după criterii, venind cu principii, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Sunt enorm de multe discuții în societate dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulți sau sunt puțini pentru România, în comparație cu celela
MAE: Cetățeanul român răpit în Yemen a fost eliberat
Cetățeanul român care făcea parte din echipajul navei 'Galaxy Leader' și a fost răpit în Yemen a fost eliberat și se află în siguranță, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE precizează că acțiunea este rezultatul eforturilor susținute ale Serviciului de Informații Externe (SIE) și ale celorlal
MAE: Discuție telefonică între ministrul Hurezeanu și omologul turc despre situația din Marea Neagră
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, miercuri, o discuție la telefon cu omologul său turc, Hakan Fidan. 'Am avut o discuție telefonică excelentă cu ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, cu accent pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic România-Turcia, alături de cooperarea constructivă
Președintele Camerei Deputaților: Planul de reorganizare va fi finalizat luni; o reducere de peste 200 de posturi
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a anunțat miercuri că săptămâna viitoare va fi finalizat un plan de reorganizare a Camerei, de reducere a posturilor de angajați, precum și măsuri de eficiență energetică. 'Avem în vedere și la Cameră (o reorganizare - n.r.). Avem în total 1.500 și ceva de angajați, din ca
Ministrul Cseke Attila: Statul nu este performant în relația cu cetățeanul; să se renunțe la sporurile de antenă
Statul nu este performant în relația cu cetățenii, consideră ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care spune că angajații și demnitarii 'ar trebui să scape' de sporul de antenă. 'Este un stat care nu este performant în relația cu cetățeanul, este un stat care în multe privințe - și evident sunt și excepții - nu li
Elena Lasconi: România condusă de PSD nu-i protejează pe cei vulnerabili, ci doar pe speciali
Președinta USR, Elena Lasconi, îi reproșează premierului Marcel Ciolacu faptul că nu sprijină persoanele vulnerabile și că îi protejează 'doar pe speciali'. Peste un milion de persoane cu pensii mici, între 1.281 de lei și 2.000 de lei, 'nu mai primesc niciun leu' în 2025 pentru alimente și mese calde, s
AUR a decis să-l susțină în continuare pe Călin Georgescu la prezidențiale
Consiliul Național de Conducere (CNC) al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a decis, miercuri, ca, în perspectiva organizării unei alte runde de alegeri prezidențiale, partidul să-l susțină în continuare pe Călin Georgescu. Potrivit unui comunicat al formațiunii, AUR s-a reunit miercuri în cadrul ședinței extraordin
Bolojan: Urmează reorganizarea Camerei Deputaților; următoarea etapă - instituțiile din coordonarea Parlamentului
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat că va urma reorganizarea Camerei Deputaților, pe baza unei analize a activității angajaților, și a instituțiilor aflate sub control parlamentar, pentru care se va organiza un grup de lucru. 'Fiecare instituție, Senatul României, Camera Deputaților... aceste măsuri de reorganizare le-am
Ilie Bolojan: Reducerea numărului secretarilor de stat - în jur de 20%
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri că reducerea numărului secretarilor de stat va fi de aproximativ 20%, dar că datele exacte le va comunica Guvernul în zilele următoare. 'Aceste lucruri vor fi stabilite de Guvern. Dacă ar fi să avansez o cifră, mă gândesc că ar putea fi o reducere care să fie undeva în jur d
Bolojan: Cererea de suspendare a președintelui Iohannis - acțiune de imagine; este irațională
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a șefului statului Klaus Iohannis este o acțiune de imagine și este ''irațională''. 'În această perioadă, ceea ce vedeți sunt de fapt acțiuni politice de precampanie care nu au decât un scop exclusiv politic și nu au nicio le
Camerele video funcționale, obligatorii în centrele de asistență socială; înregistrările, stocate minimum 30 de zile (proiect USR)
Instalarea și menținerea în stare de funcționare a unor camere de supraveghere video va fi obligatorie în centrele de asistență socială, conform unei inițiative legislative depuse de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat tran
Protest al angajaților Senatului
Zeci de angajați ai Senatului au protestat spontan miercuri în fața biroului președintelui Senatului, Ilie Bolojan, ca urmare a deciziei conducerii instituției de a reduce schema de personal cu 2
Prezidențiale2025/AEP: 525 cereri de vot prin corespondență și 182 - la secțiile din străinătate, în primele două zile
Autoritatea Electorală Permanentă anunță că 525 de cereri pentru votul pentru corespondență și 182 pentru votul la secțiile din străinătate au fost primite până miercuri, la ora 11,00, pe portalul www.votstrainatate.ro, în primele două zile de la declanșarea procedurii de înregistrare a aleg