Rafila acuză o campanie 'deliberată' pentru compromiterea PNRR şi un atac la persoana sa
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/15499199.jpg)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reacţionat, miercuri seară, faţă de unele critici din spaţiul public cu privire la plata ce ar urma să se facă pentru OMS, cu suma de 20 de milioane de euro pentru asistenţă tehnică, acuzând că "în spate este o campanie deliberată care are cel puţin două ţinte", una fiind "compromiterea PNRR" şi alta, persoana sa.
Întrebat într-o emisiune la Antena 3 despre suma de 20 de milioane de euro pe care România o va plăti către OMS, ministrul Rafila a răspuns că este vorba despre o asistenţă tehnică acordată de organizaţia internaţională.
"Este vorba despre trei dintre reformele care trebuie implementate în cadrul PNRR. E vorba de o asistenţă tehnică, prevăzută în PNRR, bugetată cu un maxim de 50 de milioane de euro, iar această asistenţă tehnică putea fi realizată de BEI, de Banca Mondială şi era menţionată la capitolul Sănătate şi OMS. Din suma respectivă, e vorba de fonduri nerambursabile, nu e vorba de bani de la bugetul de stat, e vorba de fonduri nerambursabile primite de la Comisia Europeană în cadrul PNRR, au existat discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii atât cu BEI, cu Banca Mondială şi cu OMS. Singura instituţie care a acceptat să acorde asistenţă tehnică pentru toate cele trei componente a fost OMS şi ca urmare Guvernul României, după aceste discuţii, a adoptat un memorandum în luna mai care face posibilă acordarea acestei asistenţe tehnice de către OMS. Un lucru care trebuie să fie foarte clar: în momentul de faţă noi nu am plătit niciun ban pentru această asistenţă tehnică", a spus ministrul.
El consideră că multe critici din spaţiul public fac parte dintr-o campanie deliberată.
"Dacă noi punem tot timpul în discuţie relaţiile României cu organizaţii internaţionale, fie că e vorba de OMS, fie că e vorba de BEI, fie că e vorba de Banca Mondială, ne creăm nouă un prejudiciu, pentru că aceste organizaţii internaţionale sunt validate, dacă vreţi, de activitatea lor. (...) Nu cred că este corect să considerăm că dacă cineva desfăşoară o activitate pentru România, reprezentând România în cadrul instituţiei internaţionale, lucrul ăsta înseamnă corupţie. Mi se pare lipsit de orice fel de responsabilitate şi cred că este mult mai mult decât atât, în spate este o campanie deliberată care are cel puţin două ţinte: una dintre ţinte este compromiterea PNRR, adică Guvernul României să nu poată să realizeze acest program, şi este şi un atac la persoană, probabil datorită faptului că eu sunt unul dintre membrii vizibili ai PSD", a afirmat Rafila.
Întrebat despre sesizarea depusă la ANI de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, ministrul a răspuns: "Eu am ocupat funcţia de şef de laborator la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş şi, fiind vorba de o funcţie de conducere în cadrul unui spital public, eram nevoit să depun această declaraţie de avere. Începând cu anul 2008, am depus anual această declaraţie de avere, probabil că domnul Ungureanu nu avea informaţia completă, nu există schimbări majore în această declaraţie de avere apropo de cifrele ciudate, deci e clar că timp de 14 ani Agenţia Naţională de Integritate a avut acces la toate declaraţiile mele de avere şi eu aştept un eventual un punct de vedere al ANI apropo de această plângere, nu am niciun fel de problemă, mai ales că aşa-zise incompatibilităţi nu există, eu nu am fost niciodată angajatul OMS, eu am reprezentat România, ceea ce înseamnă cu totul şi cu totul altceva".
Rafila a acuzat "limbajul trivial şi lipsa de bun-simţ a celor care au făcut diverse afirmaţii în spaţiul public în această perioadă".
"Şi sunt două persoane, pe care pot să le şi nominalizez: domnul Ghinea şi domnul Ungureanu. Cred că există suficiente argumente să mă consult cu avocaţi pentru că acest prejudiciu de imagine, calomnia şi grosolănia cu care în mod repetat am fost atacat nu cred că sunt demne pentru un parlamentar sau pentru un fost ministru", a spus Alexandru Rafila.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, miercuri, la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), o sesizare împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţinând că în declaraţia de avere a acestuia sunt nişte cifre "ciudate".
"Am depus o sesizare pentru verificarea averii domnului Rafila. Sunt nişte cifre ciudate în declaraţia de avere a domniei sale. Pentru un bugetar care a lucrat doar la stat atât de mulţi ani nu se justifică sumele care apar în declaraţia de avere şi nu se prezintă acolo în detalii clare pentru public contractele de consultanţă pe care le-a avut domnul Rafila de-a lungul tipului. Este ştiută colaborarea din ultimii opt ani dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. S-a văzut aici şi prietenia dintre domnul Rafila şi această organizaţie care s-a lăsat cu un contract de 21 de milioane de euro. ANI trebuie să verifice şi acest contract dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Eu am depus şi memorandumul dintre Ministerul Sănătăţii, condus de domnul Rafila, şi OMS, adică acel contract de 21 milioane şi ceva", a declarat Ungureanu, în faţa sediului ANI.
El a adăugat că trebuie verificate contractele de consultanţă pe care le-a avut Alexandru Rafila cu diferite instituţii sau cu companii din industria farmaceutică. "Trebuie să vedem dacă domnul ministru nu se află cumva în conflict de interese atunci când semnează anumite documente cu scurgere de bani publici către anumite instituţii care el a avut relaţii de colaborare", a explicat deputatul USR.
Potrivit acestuia, contractul în valoare de 21 de milioane de euro cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar fi semnat doar de Alexandru Rafila.
"Domnul Rafila a semnat contractul cu OMS singur. Nu mai există nicio semnătură din Ministerul Sănătăţii a unor compartimente de specialitate. Când am spus că acest contract a fost unul hoţesc, făcut pe uşa din dos, am dat aceste elemente fundamentale de adevăr. Nu a ştiut nimeni în spaţiul public niciodată despre acest contract. Până la momentul în care am dezvăluit eu că există, domnul Rafila nu a făcut o conferinţă de presă cu cei de la OMS să explice ce anume vrea să schimbe în sistemul sanitar şi de ce are nevoie de expertiza celor de la OMS, în condiţiile în care există instituţii româneşti, cu oameni plătiţi din bani publici, să facă exact ce a pus domnul Rafila către OMS. Cu bani mai puţini am fi putut noi să facem toate acele schimbări care sunt prevăzute în acest contract, contract care este doar o primă tranşă pe care o dă domnul Rafila către o instituţie internaţională", a arătat Emanuel Ungureanu. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
* Rafila spune că deocamdată nu are în proiect candidatura la Preşedinţia României
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Conferința de Securitate de la Munchen/ Ministrul român de Externe - întrevedere cu Richard Grenell
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a discutat joi cu ambasadorul Richard Grenell, trimisul special al președintelui american Donald Trump, în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen. Potrivit unei postări pe pagina de X a Ministerului român al Afacerilor Externe, 'discuția dintre doi colegi ambasadori la Be
Atac cu drone la granița româno-ucraineană/ Însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse, convocat la MAE
Însărcinatul cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București a fost convocat de urgență joi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în contextul atacului cu drone la granița româno-ucraineană, fiindu-i comunicată ''condamnarea fermă a violării repetate a spațiului aerian al României de către vehicule fără pilot ale forțelor militare ruse
Emil Hurezeanu participă la a 61-a ediție a Conferinței internaționale de securitate de la Munchen
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, va participa, de vineri până duminică, la a 61-a ediție a Conferinței internaționale de securitate de la Munchen (Munich Security Conference/MSC 2025). Potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES de MAE, în cadrul MSC 2025 vor fi abordate amenințările de securitate actuale și provocările din dom
Abrudean: Moțiunea de cenzură nu are nicio șansă să treacă în Parlament
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, consideră că moțiunea de cenzură anunțată de liderul AUR, George Simion, este un demers legitim al Opoziției parlamentare, dar care nu are nicio șansă să treacă în Parlament. 'România are nevoie de stabilitate, de calm și de normalitate, pentru că sunt niște semnale pe care trebuie să le dăm
VIDEO Ilie Bolojan prezintă prioritățile și obiectivele mandatului: Vom avea alegeri corecte și transparente
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, joi, un prim mesaj în care prezintă prioritățile și obiectivele mandatului său, între care scrutinul prezidențial care va urma, arătând că 'vom avea alegeri corecte și transparente'.
Abrudean: Metodologia pentru organizarea concursurilor în Senat, supusă luni aprobării conducerii instituției
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat că procesul de reducere a structurii Senatului cu 183 de posturi va continua, conducerea instituției urmând să analizeze, luni, metodologia de organizare a concursurilor pentru angajații Camerei Superioare a Parlamentului. 'Am preluat prioritățile președintelui Bolojan. Acel demers de r
USR cheamă reprezentanții ADR și CNAS în Parlament: Principalele platforme electronice, nefuncționale de trei zile
USR cheamă în Parlament reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în contextul în care principalele platforme electronice ale statului sunt 'nefuncționale' de trei zile. Discuțiile urmează să aibă loc marți, în cadrul Comisiilor de tehnologia informației și com
Proiect de modificare a Codului de procedură penală, aprobat de Guvern
Guvernul a aprobat joi un proiect de lege de modificare a Codului de procedură penală prin care se propune abrogarea unor dispoziții care se referă la mijloace materiale de probă. Proiectul vizează abrogarea dispozițiilor alineatelor (4) - (13) ale articolului 197 din Codul de procedură penală, care se referă la mijloacele materiale de probă, respectiv la tutu
Guvern: Plafonul maxim al cheltuielilor cu locuința de serviciu, cazare și deplasare a prefecților și subprefecților - neschimbat față de 2024
Guvernul a aprobat, joi, plafonul maxim al cheltuielilor privind locuința de serviciu, cheltuielile de cazare și deplasarea prefecților și a subprefecților pentru acest an, stabilind că, pentru fiecare prefect și subprefect, suma maximă alocată este de 18.000 lei, respectiv 1.500 lei pe lună. Potrivit unui comunicat al Executivului, prin hotărârea aproba
Nicușor Dan susține integrarea țării în formatul Weimar+ și creșterea progresivă a cheltuielilor militare
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține integrarea României în formatul Weimar+ și creșterea progresivă a cheltuielilor militare până în 2030. 'Lumea se schimbă rapid, iar România privește pasiv la redistribuirea influenței între marile puteri și la negocierea viitoarelor aranjamente de securitate în Europa, cu pa
Cseke Attila: Proiectele prin 'Anghel Saligny' și CNI - prioritizate; predictibilitate privind efectuarea plăților
Fondurile din Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny' vor fi alocate în acest an în proporție de 45% pentru lucrările la sisteme de apă și de canalizare, 30% - pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale și 25% - pentru infrastructură de drumuri, poduri, podețe și pasaje sau punți pietonale, a informat, joi, ministrul Dezvoltării, Cseke Att
UPDATE Cseke Attila: Cazinoul din Constanța, Academia de Muzică de la Cluj, Spitalul Sinaia - finalizate în 2025
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat joi că obiectivele care sunt finalizate în proporție de minim 80%, printre care Cazinoul din Constanța, Academia de Muzică din Cluj, sediul Tribunalului și Judecătoriei Alexandria și Spitalul din Sinaia, vor fi finanțate pentru a fi finalizate în 2025.
Cseke Attila: Buget record pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic; autoritățile locale să întocmească documentația
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a făcut un apel, joi, către autoritățile locale, inclusiv din Gorj și București, să întocmească documentația necesară pentru încheierea contractelor de finanțare a lucrărilor de consolidare a clădirilor aflate în risc seismic, precizând că alocările în 2025 pentru acest domeniu sunt 'record, nemai
Cseke Attila: Proiectul privind legea Capitalei urmează să fie prezentat până la 15 iunie
O inițiativă legislativă privind Capitala urmează să fie prezentată până la 15 iunie, a anunțat, joi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, care a precizat că actul normativ va reglementa toate mecanismele administrative, de urbanism, financiare, tot ceea ce este necesar în relația dintre PMB și primăriile de sector.
Regulile de promovare a materialelor publicitare în campania electorală pentru prezidențiale, supuse dezbaterii de AEP
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) supune dezbaterii publice regulile de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală pentru prezidențiale. Proiectul de hotărâre poate fi consultat la adresa: