logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Németh Zsolt (Ungaria), la Universitatea Tusvanyos: Uniunea Europeană este perdantul cel mai serios al războiului

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat, miercuri, în prima dezbatere a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că Uniunea Europeană este "cel mai serios perdant" al războiului, subliniind faptul că este nevoie cât mai curând de un armistiţiu şi de tratate de pace.

"Uniunea Europeană este perdantul cel mai serios al războiului de acum. Nu ştim încă cine va ieşi victorios, şi cine în ce măsură va ieşi victorios şi care şi în ce măsură vor fi perdanţii acestui război la nivel global. Dar ştim şi vedem că deasupra capului Europei nori negri se adună, doar dacă mă gândesc la cursul valutar euro, dacă privim inflaţia, creşterea preţurilor la energie, la combustibil, dacă ne uităm la acel haos care domină în diplomaţia internaţională", a declarat Németh Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Într-o dezbatere intitulată "Europa Centrală în umbra războiului", la care a participat şi fostul ambasador al Poloniei la Budapesta Jerzy Snopek, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei a punctat faptul că Europa Centrală se află în faţa unui test important, dar şi că relaţiile maghiaro-poloneze "sunt expuse unui asemenea test de rupere foarte serios".

Németh Zsolt a vorbit despre poziţiile diferite, "la poluri extreme", ale Ungariei şi Poloniei în chestiunea transporturilor de arme către Ucraina sau a sancţiunilor aplicate Rusiei, dar a ţinut să sublinieze că în ceea ce priveşte scopurile, poziţiile celor două ţări nu sunt divergente.

"Eu cred că aceste poziţii extreme ne semnalează că adevărul are foarte multe modalităţi de interpretare şi toate poziţiile poartă elemente ale adevărului. Totuşi, astăzi, putem vedea că sunt chestiuni, deşi importante, sunt de ordin tactic, sunt o mulţime de dezbateri, de discuţii pe care le purtăm, dar în ceea ce priveşte ţelurile strategice nici în Europa Centrală, nici între Ungaria şi Polonia nu sunt divergenţe, pentru că suntem convinşi că o Ucraină independentă care va fi membră a Uniunii Europene şi care se integrează în Europa Centrală, acesta este ţelul, scopul şi avem nevoie de un armistiţiu, avem nevoie de pace şi acestea trebuie neapărat să se întâmple", a spus oficialul ungar.

Acesta a pledat şi pentru o cooperare între ţările din Europa Centrală, susţinând că numai aşa această regiune poate avea "o voce puternică în Europa".

"Deci, obiectivele formulate de-a lungul intereselor noastre trebuie rostite clar şi cu voce tare. Şi trebuie să clarificăm: dacă sunt puncte în care putem să fim de acord, spre exemplu dobândirea statutului de membru al Ucrainei (al Uniunii Europene - n.red.), aici trebuie să facem front comun. Iar în chestiunile în care nu putem face front comun, acolo este foarte important să nu ne îngreunăm munca, ci să ne ajutăm, pentru că astfel am putea avansa întreaga situaţie. (...) Europa Centrală nu trebuie să dispară din cauza acestui război, prietenia ungaro-poloneză nu trebuie să dispară din cauza acestui război", a afirmat Németh Zsolt.

El a mai arătat că "partea marginală a Europei şi Europa Centrală se află în faţa unei ameninţări deosebit de serioase", care poate fi dusă la bun sfârşit dacă va exista şi mai multă divizare în zonă decât este în prezent, motiv pentru care trebuie să se acţioneze împotriva acestui fenomen.

"Scopul nostru este ca Rusia să nu mai reprezinte o ameninţare pentru Europa şi pentru Europa Centrală, suntem cu toţii de acord. Precum suntem de acord şi în ceea ce priveşte faptul că o Europă independentă, democratică, o integrare europeană independentă pentru Ucraina reprezintă viitorul pentru Ucraina, suntem de acord şi în acest sens. Şi mai suntem de acord că avem nevoie cât mai curând de un armistiţiu, că tratatele de pace trebuie să aibă loc cât mai curând posibil şi aceste tratate trebuie să se bazeze pe principiul adevărului şi al dreptăţii", a subliniat oficialul de la Budapesta.

Totodată, acesta a punctat faptul că "nu se poate şi nici nu ar fi deştept să încercăm să ridicăm o cortină de fier în jurul Rusiei", ci că trebuie să se ajungă la situaţia în care poziţia de monopol a Rusiei în privinţa exportului de materii prime să înceteze.

"În anii următori noi nu trebuie să ajungem într-o situaţie în care Rusia să nu poată exporta materii prime, ci să ajungem la situaţia în care poziţia de monopol să înceteze şi dacă am începe să slăbim poziţia de monopol într-un mod palpabil, atunci cred că vom oferi Europei Centrale o soluţie strategică viabilă în ceea ce priveşte relaţia dintre Europa Centrală şi Rusia. Dar cheia este ca Rusia să nu mai poată reprezenta din niciun punct de vedere o ameninţare pentru Europa şi nici pentru Europa Centrală", a susţinut Németh Zsolt.

În discursul său, acesta a făcut referire şi la faptul că mass-media este în prezent parte a războiului hibrid, dând exemple de situaţii în care declaraţii ale oficialilor de la Budapesta au fost răstălmăcite de presa din Polonia sau din Ungaria.

La dezbatere a participat şi deputatul UDMR Csamo Botond, care a împărtăşit opinia lui Németh Zsolt legată de incertitudinea privind data terminării războiului sau referitoare la câştigătorii sau perdanţii acestuia şi a punctat că trebuie menţinut un dialog raţional cu Rusia şi că aceasta "nu trebuie pusă la colţ întru totul".

Fostul ambasador al Poloniei la Budapesta Jerzy Snopek a prezentat un istoric al Grupului ţărilor de la Visegrad, al colaborării acestora de-a lungul timpului şi a vorbit despre poziţiile Ungariei şi Poloniei în ceea ce priveşte războiul din Ucraina şi argumentele care au stat la baza acestora.

Cea de-a 31-a ediţie a Universităţii de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad s-a deschis oficial, miercuri, până duminică urmând să aibă loc peste 400 de programe, la care vor participa aproximativ 600 de invitaţi, majoritatea din Ungaria.

Mottoul ediţiei din acest an este Van, ami örök", despre care organizatorii spun că se traduce "Există ceva ce e etern" sau "Unele lucruri sunt eterne".

Evenimentul, care a fost anulat în 2020 şi 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, este organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi cu mai multe instituţii şi asociaţii, majoritatea din Ungaria, dar şi din România.

Cel mai aşteptat moment la Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad este discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, care va avea loc sâmbătă, 23 iulie. AGERPRES/ (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:40

Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii

Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:37

Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată

PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:29

Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii

Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:21

Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari

Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t

Viata Parlamentara 28-04-2025 14:04

Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile

Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:55

Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini

Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:53

Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi

Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p

Viata Parlamentara 28-04-2025 13:48

Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate

Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari

Politic 28-04-2025 12:33

Prezidențiale2025/ Lasconi: Ponta a ales să nu vină luni la dezbatere; un gest de lașitate politică

Președinta USR, Elena Lasconi, consideră că decizia lui Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, de a nu participa la dezbaterea electorală de luni reprezintă 'un gest de laș

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:30

VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.  

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:03

Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni

Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir

Politic 28-04-2025 11:30

Legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată

Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care Rom&aci

Politic 28-04-2025 10:19

Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater

Politic 28-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală

Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:15

Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului

Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil