Ludovic Orban, la Băile Tuşnad: Europa va trece printr-o perioadă extrem de dificilă pentru că este vulnerabilă
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/15570357.jpg)
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că Europa va trece printr-o perioadă extrem de dificilă pentru că este vulnerabilă, atât din punct de vedere economic, cât şi social.
Fostul premier a susţinut că liderii celor mai importante ţări europene s-au complăcut într-o dependenţă economică faţă de Rusia, dependenţă care a crescut în ultimii 20 de ani.
El a mai arătat că, în ciuda avertismentelor ţărilor din Europa Centrală şi de Est "care au fost în lagărul socialist şi care cunosc mult mai bine statul rus", la nivel european nu a existat niciun fel de anticipare a evoluţiilor de astăzi sau nu a existat dorinţa de a pregăti, din timp, astfel de situaţii, iar Rusia s-a folosit de toate mijloacele pentru a-şi atinge obiectivele, de la dezinformare şi susţinerea tuturor mişcărilor antieuropene, până la şantajul economic, energetic şi alimentar.
"Europa va trece printr-o perioadă extrem de dificilă pentru că este vulnerabilă. Este vulnerabilă în primul rând din punct de vedere economic. Toată industria Europei se bazează pe lanţuri de aprovizionare cu materii prime, cu energie, care creează o mare dependenţă atât de Rusia, dar şi de China şi de alte ţări. (...) Interesele economice ale Europei vor fi afectate de şantajul economic practicat de Rusia şi de eventualii, cum să spun, parteneri ai Rusiei într-un eventual şantaj economic. Va exista, la nivelul economiei, la nivelul companiilor, o preocupare extrem de serioasă pentru a nu întrerupe lanţurile de aprovizionare şi pentru a nu afecta economia Europei într-o măsură foarte mare", a declarat Ludovic Orban, în cadrul dezbaterii cu tema "Quo vadis Europa? - Europa încotro?".
Potrivit acestuia, există şi o vulnerabilitate socială, în contextul în care "capacitatea ruşilor de a suporta efecte sociale şi economice negative este mult mai mare decât capacitatea societăţilor europene care sunt obişnuite cu prosperitatea, cu securitatea alimentară, cu un anumit standard de servicii, cu o calitate a serviciilor publice care sunt furnizate către cetăţeni".
În opinia lui Ludovic Orban, va exista "o limită de acceptabilitate din partea societăţilor ţărilor europene în ceea ce priveşte consecinţele economice şi sociale ale acestor, să spunem, întreruperi ale lanţurilor de aprovizionare şi acestei dependenţe economice şi energetice".
Totodată, liderul partidului Forţa Dreptei a mai spus că "modul în care funcţionează democraţia în fiecare ţară europeană şi mai ales modul în care se nasc deciziile la nivel european creează anumite vulnerabilităţi în raport cu mecanismele decizionale care există în Rusia, unde practic decizia este într-o singură mână şi se ia imediat, fără niciun fel de dezbatere şi fără niciun fel de dificultate".
El a mai explicat că dependenţa fiecărei ţări europene în parte, expunerea la riscurile de a fi afectată, este diferită şi trebuie găsite soluţii la această problemă.
"Deci, fiecare ţară are o dependenţă diferită şi ca atare are o abordare oarecum diferită în privinţa reprezentării intereselor naţionale. Este clar, din punctul meu de vedere, că nu se poate ceda şantajului rusesc, pentru că dacă se cedează acum se va ceda de acum înainte de fiecare dată când Rusia va vrea să şantajeze", a subliniat Orban.
Acesta a pledat pentru găsirea unei tranziţii rapide pentru a putea diversifica sursele de aprovizionare cu ţiţei, produse petroliere, gaz, energie şi materii prime care provin în special din Rusia, obiectivul fiind acela de a reduce drastic dependenţa ţărilor din Uniunea Europeană şi a Uniunii Europene în ansamblu de aceste resurse, "care trebuie înlocuite din surse alternative".
Răspunzând la o întrebare legată de relaţiile dintre România şi Grupul ţărilor de la Visegrad, fostul premier a răspuns că acestea sunt foarte bune şi a îndemnat la dialog şi pentru o coordonare a poziţiilor comune.
'Sunt foarte multe puncte comune, foarte multe interese comune. Cel mai important: trebuie să existe un dialog, trebuie identificate punctele comune şi, vă spun, şansa la nivel european este o coordonare a poziţiilor comune, astfel încât să putem influenţa deciziile la nivel european să genereze efecte favorabile asupra ţărilor noastre", a afirmat Ludovic Orban.
Lucrările celei de-a 31 ediţii a Universităţii de Vară Tusvanyos, de la Băile Tuşnad, vor continua joi, în program figurând şi miniştrii UDMR Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, şi Tanczos Barna, ministrul Mediului. AGERPRES/ (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iohannis i-a decorat pe președintele CCR și pe alți doi membri ai Curții
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru decorarea președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și a judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Potrivit Administrației Prezidențiale, 'în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite &ic
Președintele Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.
Boloș: Urmează o săptămână de discuții esențiale cu reprezentanții Comisiei Europene pentru deblocarea PNRR
Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și cei ai Comisiei Europene vor discuta, săptămâna viitoare, despre deblocarea PNRR, moment important pentru a obține o flexibilitate mai mare în implementarea proiectelor, a anunțat duminică ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.
Nicușor Dan vede un partener în USR, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a afirmat, sâmbătă, că vede în USR un partener, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale. 'Eu cred că, dincolo de persoane, trebuie să ne uităm la situația în care e România. Așa s-a justificat și candidatura mea du
Prezidențiale2025/ Peste 2.000 de români din străinătate, înscriși până în prezent pentru a vota prin corespondență
Peste 2.000 de români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, s-au înregistrat până în prezent pe site-ul Autorității Electorale Permanente pentru a vota la alegerile prezidențiale din 4 mai prin corespondență. Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu
POT susține demersul de sprijinire a producătorilor români
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat sâmbătă că se alătură demersului de susținere a producătorilor români și a îndemnat populația ca, în perioada 10 - 16 februarie, să își facă cumpărăturile din piețe și magazine locale. 'Partidul Oamenilor Tineri (POT) se alătură apelului lansat de Călin Georgescu și su
Kelemen Hunor: Bugetul Capitalei nu a fost tăiat; s-a luat pentru fondul de solidaritate
Bugetul Bucureștiului nu a fost tăiat, ci s-a luat din el pentru fondul de solidaritate, prin care se echilibrează bugetele zonelor, localităților, județelor mai sărace, a precizat sâmbătă președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Nu am tăiat bugetul lui Nicușor Dan. Am făcut un lucru care nu s-a făcut niciodată în România. Am l
Prezidențiale2025/ Kelemen Hunor: Orice fel de schimbare în interiorul coaliției înseamnă că va câștiga Georgescu
Orice fel de schimbare în interiorul coaliției de guvernare, referitoare la candidatul la prezidențiale, înseamnă că va câștiga Călin Georgescu, a avertizat, sâmbătă, președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Eu am avut mai multe propuneri. Eu eram îngrijorat în acel moment când noi formam coaliția să nu
Kelemen Hunor, despre demisia lui Klaus Iohannis: Ar fi varianta corectă, ne-ar ajuta pe toți
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar fi fost o variantă corectă, adăugând că susține în continuare acest lucru. Întrebat la Prima TV de ce liderii coaliției nu au curajul să-i ceară demisia lui Klaus Iohannis, liderul UDMR a arătat că i-ar transmite acest mesaj
Klaus Iohannis: SIE a contribuit semnificativ la îndeplinirea obiectivelor naționale strategice și a angajamentelor asumate de țara noastră
Serviciul de Informații Externe a contribuit semnificativ la îndeplinirea obiectivelor naționale strategice și a angajamentelor asumate de România în format aliat și european, a declarat, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis la împlinirea a 35 de ani de la înființarea SIE. 'Inf
Elena Lasconi spune că Nicușor Dan și Călin Georgescu reprezintă amândoi mirajul 'independentului salvator'
Președinta USR, Elena Lasconi, a apreciat, vineri, că atât primarul Capitalei, Nicușor Dan, cât și fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu reprezintă mirajul 'independentului salvator'. 'Eu nu înțeleg calculul pe care l-a făcut Nicușor Dan, dacă are un calcul. Nu știu dacă are un calcul. Mirajul acesta al
Bolojan: Cred că săptămâna viitoare va fi un Birou comun al Parlamentului pentru cererea de suspendare a președintelui Iohannis
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat vineri seara că este posibil ca, săptămâna viitoare, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului să se reunească pentru solicitarea privind suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, el reiterând că aceasta reprezintă 'un joc politic'. 'Cele
Cristian Popescu Piedone - numit în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
Cristian - Victor Popescu Piedone a fost numit în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5, a candidat la aleger
România, alături de alte 11 state, solicită G7 măsuri pentru a reduce veniturile Rusiei din transportul de energie
Miniștrii de Externe din Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România și Suedia solicită, într-o scrisoare comună, statelor G7 să ia măsuri suplimentare pentru a reduce veniturile obținute de Federația Rusă din vânzarea transportatorilor săi de energie. 'Cu aceste ve
Premierul - întrevedere cu delegația FMI: Stabilitatea macroeconomică, investițiile și continuarea reformelor, obiective ale Guvernului
Menținerea stabilității macroeconomice, ritmul susținut al investițiilor și continuarea reformelor sunt obiectivele Guvernului pentru acest an, a afirmat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, la o întâlnire cu delegația Fondului Monetar Internațional, care a avut loc la Palatul Victoria. 'Bugetul recent aprobat în Parlament