logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Iohannis cere reexaminarea legii privind extinderea competenţelor Ministerului Educaţiei

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 în sensul extinderii competenţelor Ministerului Educaţiei cu atribuţia elaborării şi asigurării mentenanţei unei noi platforme - Platforma Naţională de Raportare Unică în Învăţământul Superior.

"Considerăm că unele dintre dispoziţiile legii menţionate sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament", afirmă şeful statului în cererea de reexaminare, arătând că Parlamentul i-a trimis legea în vederea promulgării pe 25 iunie.

Actul normativ prevede că: "Raportările instituţionale solicitate de Ministerul Educaţiei sau de organismele consultative ale acestuia, prevăzute de art. 217, de Institutul Naţional de Statistică şi de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior se vor realiza printr-o raportare anuală unică, prin intermediul Platformei Naţionale de Raportare Unică în Învăţământul Superior".

Preşedintele Iohannis arată, prin aceste dispoziţii, se înfiinţează o nouă platformă informatică destinată raportării instituţionale anuale unice de date statistice din învăţământul superior.

Şeful statului precizează că, în ceea ce priveşte modul de colectare a datelor prin intermediul sistemelor informatice, în prezent, funcţionează mai multe platforme digitale care sunt destinate stocării, la nivel naţional, a datelor statistice cu privire la desfăşurarea învăţământului superior.

Astfel, există şi este utilizată în acest moment Platforma naţională de colectare a datelor statistice pentru învăţământul superior (platforma ANS), gestionată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), prin care sunt reunite principalele date statistice cu privire la învăţământul superior accesibil tuturor actorilor interesaţi, inclusiv raportări referitoare la acreditarea şi evaluarea şcolilor doctorale. De asemenea, se află în uz şi Platforma BrainMap, care permite stocarea activităţii ştiinţifice a personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior.

În plus, în temeiul Legii educaţiei, este constituit Registrul matricol unic al universităţilor din România (RMUR), ca bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi studenţii-doctoranzi din Academia Română, registrele matricole ale universităţilor şi al Academiei Române devenind parte a RMUR, asigurându-se, astfel, un control riguros al diplomelor.

"Având în vedere instrumentele digitale deja existente şi prin raportare la tipul de date statistice pe care acestea le deţin, rezultă faptul că Platforma Naţională de Raportare Unică în Învăţământul Superior va funcţiona, în paralel, alături de alte platforme informatice distincte care stochează date statistice specifice din învăţământul superior", se arată în cererea de reexaminare.

Şeful statului consideră că soluţia legislativă este lipsită de claritate, existând riscul ca aceleaşi date să fie stocate în acelaşi timp prin intermediul mai multor platforme digitale, lipsind astfel noua platformă de scopul înfiinţării sale, respectiv acela de raportare unică, întrucât prin actul normativ criticat nu se precizează ce se întâmplă cu datele deja stocate şi nici dacă instituţiilor implicate li se menţin pe viitor obligaţiile respective de raportare instituţională către platformele existente.

Preşedintele Iohannis susţine că din prevederi rezultă că datele statistice care urmează a fi colectate şi înregistrate în platformă sunt raportările instituţionale şi individuale privind activitatea ştiinţifică a personalului didactic şi de cercetare, realizate de către instituţiile de învăţământ superior şi solicitate de Ministerul Educaţiei, de organismele consultative ale acestuia, de Institutul Naţional de Statistică, de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior sau de alte entităţi ale statutului către care instituţiile de învăţământ superior raportează date instituţionale.

"Considerăm că aceste dispoziţii sunt de natură să creeze confuzie în aplicare, întrucât referirea generică la raportările instituţionale şi individuale nu este menită să asigure o reglementare suficientă şi clară a tipului de date ce urmează a fi stocate prin intermediul Platformei Naţionale de Raportare Unică în Învăţământul Superior, acestea putând fi, inclusiv, date care fac parte din cele stocate deja prin intermediul altor platforme digitale, cum ar fi RMUR, platforma ANS sau BrainMap", spune şeful statului.

El consideră că o precizare clară şi completă a tipului de date stocate raportate de instituţiile de învăţământ superior prin intermediul noii platforme, precum şi stabilirea unei modalităţi de interconectare sau corelare cu bazele de date preexistente, ar eficientiza întregul proces de punere în funcţiune a acesteia, inclusiv sub aspectul perioadei de implementare, dar şi cu privire la modul de utilizare a resurselor financiare necesare instituirii şi mentenanţei platformei.

În egală măsură, se învederează faptul că este necesar să se prevadă şi dispoziţii referitoare la obligaţia respectării de către autorităţile şi persoanele implicate a confidenţialităţii datelor introduse în platformă în cadrul procedurii de înregistrare şi accesare a acestora. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 24-02-2025 20:59

Președintele organizației municipale PSD Constanța, anchetat de DNA într-un dosar de corupție, se suspendă din funcție

Președintele organizației municipale PSD Constanța, Ion Dumitrache, se suspendă din funcțiile politice pe care le deține în partid, până la clarificarea situației sale juridice, în urma perchezițiilor efectuate de procurorii anticorupție într-un dosar de corupție. Biroul de presă al PSD Constanța a informat luni seară,

Politic 24-02-2025 19:52

Hurezeanu, la Consiliul Afaceri Externe: Orice discuție privind Ucraina nu trebuie să aibă loc fără Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, luni, la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care a avut loc la Bruxelles, context în care a evidențiat importanța unei păci juste și durabile în Ucraina și a reiterat faptul că orice discuție privind Ucraina nu trebuie să aibă loc fără aceast

Politic 24-02-2025 19:20

UCRAINA - TREI ANI DE RÃZBOI/ Expoziție AGERPRES - 33 de fotografii 'cu valoare istorică', expuse la Senat

O expoziție care prezintă imagini din războiul din Ucraina, surprinse de corespondentul special al Agenției Naționale de Presă AGERPRES Cristian Lupașcu, pe parcursul celor trei ani de agresiune a Federației Ruse asupra acestei țări, a fost vernisată, luni, în foaierul Senatului.

Politic 24-02-2025 18:19

Prezidențiale2025/Antonescu: Nu am și nu am avut niciun fel de datorie financiară; finanțarea campaniei va fi transparentă

Candidatul PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a subliniat luni că nu are și nu a avut niciun fel de datorii financiare. În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, la sediul de campanie al Alianței Electorale 'România Înainte', Antonescu a menționat că situația sa financiară din ultimi

Politic 24-02-2025 18:09

Silviu Vexler: Întreaga lume trebuie să le ceară iertare lui Kfir, Ariel și Shiri că au fost abandonați

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), deputatul Silviu Vexler, a declarat luni că întreaga lume ar trebui să le ceară iertare celor doi copii și mamei lor, abandonați 'în mâinile răului absolut', ale căror sicrie au fost ulterior motiv de 'paradă macabră' în Gaza. 'Zilele trecute a

Politic 24-02-2025 17:49

Predoiu: România trebuie să conserve și să dezvolte parteneriatele strategice pe care le are și să se adapteze la un nou mod de diplomație

România trebuie să conserve și să dezvolte parteneriatele strategice pe care le are cu alte state, și, în același timp, să se adapteze la un nou mod de diplomație, mai dinamic, orientat foarte mult pe 'chestiuni economice și militare', a declarat președintele interimar al Partidului Național Liberal, Cătălin Predoiu. El a r

Politic 24-02-2025 17:38

Kelemen Hunor: Noi nu am fost de ani de zile consultați pe politică externă, parcă e vorba de Sfântul Graal

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că de foarte mulți ani partidele politice nu au mai fost consultate pe politică externă, de parcă 'e vorba de Sfântul Graal, de care nu se ating decât cei de la Ministerul de Externe''. 'Se întâmplă prima dată de foarte mulți ani când președintele,

Politic 24-02-2025 17:36

Prezidențiale2025/Antonescu: Declarațiile lui Musk și ale lui Vance nu reprezintă o ingerință; pacea e întotdeauna preferabilă războiului

Candidatul PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a apreciat luni că postările lui Elon Musk privind alegerile din România sau declarațiile vicepreședintelui american JD Vance nu reprezintă o ingerință în politica internă sau intervenții în favoarea unui anumit candidat. În cadrul unei conferințe d

Politic 24-02-2025 17:11

Camera Deputaților/Coarnă (S.O.S România): Mâine va fi depusă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Nordis

Liderul deputaților S.O.S România, Dumitru Coarnă, a anunțat, în plenul Camerei Deputaților, că marți va fi depusă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. 'Mâine va fi depusă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Nordis. Am îndeplinit condițiile prevăzute de Constituție. Avem 154 semnături,

Politic 24-02-2025 17:05

Ciolacu, despre consultările de la Cotroceni: Mă bucur mult că avem aceste discuții

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat ''bucuros'' că vor avea loc discuții între președintele interimar Ilie Bolojan și reprezentanții partidelor parlamentare privind poziția României în contextul reuniunii Consiliului European din 6 martie. Marcel Ciolacu a fost întrebat cu ce poziție va merge la discuțiile pe ca

Politic 24-02-2025 16:39

Prezidențiale2025/Varujan Pambuccian: Crin Antonescu - alegerea cea mai potrivită; e nevoie de un conservator în vremurile astea

Crin Antonescu reprezintă alegerea cea mai potrivită pentru prezidențiale, a declarat luni liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, potrivit căruia, în aceste vremuri, este nevoie de un conservator. Acesta a participat, alături de Crin Antonescu și de președinții PSD, PNL, UDMR, la o conferință de pres

Politic 24-02-2025 16:02

Prezidențiale2025/Predoiu: Alianța 'România Înainte' propune românilor continuarea drumului către libertate, democrație, securitate și prosperitate

Alianța electorală 'România Înainte' propune românilor continuarea drumului către libertate, democrație, securitate și prosperitate, prin Crin Antonescu, un candidat 'echilibrat, înțelept, cu mintea orientată către viitor' și care reprezintă 'cea mai bună soluție în această conjunctură politică extrem de complicată și

Politic 24-02-2025 15:58

USR cere șefului AEP să prezinte în Parlament raportul privind alegerile prezidențiale din noiembrie 2024

USR cere ca șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, să prezinte în Parlament, de îndată, raportul privind organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, conform legii în vigoare. Potrivit unui comunicat transmis luni, USR a formulat solicitări în acest sens către Biroul Perm

Politic 24-02-2025 15:56

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/Ihor Prokopchuk: Soluționarea pașnică trebuie să cuprindă garanții solide de securitate pentru Ucraina

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a declarat, luni, că soluționarea pașnică a războiului trebuie să cuprindă garanții solide de securitate pentru Ucraina. 'Pentru a fi o pace sustenabilă trebuie să fie o pace solidă, corectă și justă, bazată pe dreptul internațional și cu respectarea independenței, suveranității

Politic 24-02-2025 15:51

Prezidențiale2025/ Kelemen Hunor: Crin Antonescu e un om care nu dorește puterea; este un om care respectă principiile democratice

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că cel mai bun lucru este 'să dai puterea celui care nu se leagă de putere', iar, potrivit acestuia, un astfel de om este Crin Antonescu, candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale. 'Mă bucur că domnul Antonescu a acceptat propunerea, s-