VIDEO Guvernul va aproba retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică.
Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.
"Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Tot miercuri, Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.
În baza acestui proiect, Guvernul României va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.
În şedinţa de Guvern urmează să fi aprobată, printr-o hotărâre, Strategia Naţională privind Siguranţa Rutieră pentru perioada 2022-2030.
Adoptarea documentului vizează, conform notei de fundamentare: "o mai bună comunicare în siguranţa rutieră, atât la nivel interinstituţional, cât şi în relaţia cu societatea civilă şi presa, cu scopul conştientizării opiniei publice cu privire la responsabilitatea individuală şi la riscurile traficului rutier, prin desemnarea unor purtători de cuvânt/experţi în comunicare pe domeniul siguranţei rutiere; introducerea ratingului de siguranţă a infrastructurii rutiere, un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc, conform Directivei (UE) 2019/1936 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere; operaţionalizarea unui sistem automat de detecţie şi constatare a abaterilor pentru creşterea siguranţei rutiere".
Printr-un alt proiect de hotărâre, Executivul va aproba metodologia de raportare şi a circuitului informaţional în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări.
Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, în vederea asigurării unei bunei funcţionări a sistemului energetic.
"Prin acest proiect de act normativ, se propune scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, constând în 129.484 kg motorină, 112.792 kg benzină şi 5.000.000 kg păcură, în valoare de 18.954.000 lei, exclusiv transportul", se arată în nota de fundamentare.
Un alt proiect de hotărâre prevede aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, Instituţiei Prefectului din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui şi Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratului General pentru Imigrări - Direcţia Azil şi Integrare, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului din Ucraina. Valoarea ajutoarelor umanitare acordate în acest este de 1.540.208,40 lei, exclusiv TVA.
Tot printr-o hotărâre, Guvernul va aproba scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Ucraina, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean. Ajutorul acordat, care constă în produse alimentare, produse de strictă necesitate, precum şi benzină şi motorină, are o valoare 9.815.369,37 lei, exclusiv TVA, exclusiv transportul.
Vor fi aprobaţi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii "Autostrada Bacău - Paşcani", în judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi.
Executivul va adopta şi o hotărâre privind instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea ariilor speciale de conservare ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.
"Prin prezentul proiect de act normativ se desemnează un număr de 211 arii speciale de conservare, care corespund siturilor de importanţă comunitară pentru care s-au stabilit măsuri de conservare, în conformitate cu planurile de management aprobate. Măsurile de conservare sunt mecanismele şi acţiunile efective care trebuie instituite pentru un sit Natura 2000, cu scopul de a realiza obiectivele de conservare a sitului", se arată în nota de fundamentare.
Va fi adoptat şi un memorandum având ca temă încadrarea în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român a schemelor de ajutor de minimis - Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii "Start-up Nation ROMANIA"; Programul naţional multianual de microindustrializare; Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă; Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Blaga: Declarațiile lui Dragoș Sprînceană nu au nicio relevanță pentru statul român
Declarațiile lui Dragoș Sprînceană nu au nicio relevanță pentru statul român, a afirmat, luni, senatorul PNL Vasile Blaga. 'Declarațiile lui Dragoș Sprînceană nu au nicio relevanță pentru relațiile statului român. O persoană particulară a vorbit despre cineva. Mai mult nu vreau să vorbesc. Habar nu am cine este domn
Ciolacu: Părerile cetățenilor români care nu au o calitate oficială - personale; prioritățile politicii românești rămân neschimbate
Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român, prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate, a afirmat, luni, prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele PSD. 'Pozițiile ofici
Nicușor Dan: Ciolacu să îi retragă statutul de emisar lui Sprînceană sau să-și dea demisia
Premierul Marcel Ciolacu ar trebui să îi retragă statutul de emisar lui Dragoș Sprînceană sau să își dea demisia imediat, apreciază primarul Capitalei, Nicușor Dan. Prin Dragoș Sprînceană, premierul Marcel Ciolacu duce o politică externă 'paralelă cu liniile oficiale ale statului român', scrie primarul Cap
Romașcanu despre vizita în SUA: Este o parte dintr-o acțiune de diplomație tradițională sau non-tradițională
Președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, social-democratul Lucian Romașcanu, a declarat, luni, că nu va face comentarii despre vizita sa recentă în Statele Unite ale Americii, menționând doar că aceasta face parte 'dintr-o acțiune mai mare de diplomație tradițională și non-tradițională'. El a precizat, în cadrul
Partidul REPER cere demisia premierului după declarațiile lui Dragoș Sprînceană
Partidul REPER cere demisia premierului Marcel Ciolacu și susține că 'declarațiile recente ale reprezentantului Guvernului României în SUA, Dragoș Sprînceană, ridică semne serioase de întrebare privind direcția politicii externe a țării noastre'. 'Afirmațiile lui Sprînceană - 'Premierul Român
USR îi solicită premierului Ciolacu să clarifice afirmațiile emisarului său special în SUA
USR îi solicită premierului Marcel Ciolacu să clarifice 'de urgență' afirmațiile emisarului său special în Statele Unite ale Americii. 'Premierul Marcel Ciolacu are obligația de a clarifica public ce mandat i-a dat domnului Dragoș Sprînceană, cel pe care l-a desemnat ca emisar special în relația cu Statele U
Majestatea Sa Margareta - în vizită la Chișinău; Custodele Coroanei Române - primit de președintele Maia Sandu
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, și Principele Radu au fost primiți, luni, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul vizitei pe care cei doi o efectuează la Chișinău. În cadrul întrevederii, Maia Sandu a mulțumit Custode
Ziua Mondială a Sănătății/ Președintele interimar Ilie Bolojan - mesaj de apreciere pentru profesioniștii din sănătate
Președintele interimar Ilie Bolojan și Administrația Prezidențială au transmis, luni, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, un mesaj de apreciere tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății. 'Prin dedicarea și profesionalismul lor, contribuie zi de zi la binele și siguranța fiecăruia dintre noi', arată Administrația Prezidențială
Prezidențiale2025/ Sondaj Flashdata: George Simion - 28%, Crin Antonescu - 26%, Nicușor Dan - 23%
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 28% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% l-ar alege pe Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% l-ar prefera pe candidatul independent Nicușor Dan, conform unui sondaj național Flashdata. Pe următoarele locuri în opțiunile electoratului s-ar situa: candida
Proiect USR: Agenția pentru Mediu, obligată să publice autorizațiile operatorilor care gestionează deșeuri
Agenția Națională pentru Protecția Mediului ar putea fi obligată să publice lista tuturor operatorilor care gestionează deșeuri, precum și autorizațiile de mediu deținute, conform unei propuneri legislative a USR. Proiectul a fost elaborat de parlamentarii Diana Buzoianu, Cynthia Păun și Aurel Oprinoiu, având în vedere că informați
21 de ani de la aderarea României la NATO/ Bolojan: Vizăm o creștere graduală a bugetului destinat Apărării în următorii ani
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-și respecta obligațiile în cadrul Alianței este de neclintit, a afirmat, duminică, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România și a aniversării a 21 de ani de la aderarea țării noastre la A
Evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni', anulat din cauza vremii nefavorabile
Evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni' este anulat pentru duminică din cauza vremii nefavorabile, informează Administrația Prezidențială. 'Având în vedere condițiile de vreme nefavorabilă, evenimentul 'Porți Deschise la Palatul Cotroceni' nu se va desfășura astăzi, 6 aprilie, iar Complexul Palat Cotro
VIDEO Tîlvăr, de Ziua NATO: Valorile promovate de Tratatul de la Washington, repere esențiale în care românii cred cu tărie
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei NATO în care arată că valorile promovate de Tratatul de la Washington sunt repere esențiale ale românilor, iar relația transatlantică rămâne pilonul esențial al securității colective. Ministrul amintește că aderarea la NATO a fo
Prezidențiale2025/Nicușor Dan nu își asumă responsabilitatea pentru niciun cont de pe platformele sociale, în afară de cele oficiale
Echipa de campanie a candidatului independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, precizează că acesta nu-și asumă responsabilitatea pentru niciun alt cont de pe platformele sociale cu excepția celor oficiale, punctând că orice încălcare a legislației electorale trebuie să fie semnalizată și sancționată conform legii. Precizările vin după ce
Prezidențiale2025/BEC a admis mai multe plângeri împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați
Biroul Electoral Central a admis mai multe plângeri înregistrate împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați, printre care Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, pe platforma TikTok sau Meta și a dispus înlăturarea acestora și a materialelor conexe. Potrivit deciziilor publicate de BEC, nouă dintre ce