INTERVIU Ministrul Nicu Popescu: Republica Moldova - cel mai fragil vecin al Ucrainei; e nevoie urgentă de ajutor (AUDIO/VIDEO)

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că ţara sa este "cel mai fragil vecin al Ucrainei", motiv pentru care are nevoie de sprijin şi de finanţare europeană pentru că, spune diplomatul, "nimeni nu are niciun interes ca realităţile din Republica Moldova să se degradeze mai mult".
"Evident că tragedia Ucrainei este mult mai gravă decât situaţia de la noi, dar absolut nimeni nu are niciun interes ca realităţile din Republica Moldova să se degradeze mai mult. Comunicăm acest lucru partenerilor externi şi avem nevoie urgent de continuarea ajutorului umanitar oferit refugiaţilor, dar avem nevoie şi de fonduri pentru a continua să ajutăm cetăţenii noştri, să limităm impactul negativ major al acestui război asupra economiei noastre, asupra societăţii noastre, asupra preţurilor la resursele energetice. Şi avem nevoie urgent de mecanisme de relocare a refugiaţilor, astfel încât acei refugiaţi care îşi doresc să continue drumul lor în restul Uniunii Europene să o facă cât mai repede, pentru că în Republica Moldova capacităţile de a asigura acest val sunt foarte limitate", a afirmat ministrul de la Chişinău.
Nicu Popescu a vorbit despre situaţia din regiune, context în care a subliniat că Executivul de la Chişinău s-a pregătit pentru "întregul spectru de scenarii din regiune".
AGERPRES: Domnule ministru, cum s-a poziţionat Republica Moldova faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina?
Nicu Popescu: Republica Moldova a condamnat această agresiune rusească absolut nemotivată asupra unui stat independent, suveran, care este Ucraina. Republica Moldova a condamnat cu fermitate acest atac. Continuă şi sprijină şi promovează respectul pentru integritatea teritorială, în hotarele internaţional recunoscute ale Ucrainei. Aceasta este poziţionarea clară a Republicii Moldova. În acelaşi timp, Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituţiei din 1994 şi, evident, trebuie să ţină cont inclusiv de această prevedere de neutralitate. Poziţionarea noastră diplomatică este clară, este fermă. În acelaşi timp, această poziţionare trebuie făcută în limitele constrângerilor şi realităţilor constituţionale din Republica Moldova.
AGERPRES: În acest context total nedorit, consideraţi că este oportună, din punct de vedere politic, diplomatic şi social, deschiderea unui dialog pentru organizarea unui referendum privind unirea cu România?
Nicu Popescu: Orice decizie majoră privind viitorul acestui stat urmează a fi luată de către cetăţenii Republicii Moldova şi, în acest sens, cetăţenii vor decide care este viitorul Republicii Moldova.
AGERPRES: Dar poate fi discutată, în acest moment, organizarea uni referendum pe această temă?
Nicu Popescu: Cetăţenii discută altfel de subiecte. La această etapă, după cum vedeţi, acest subiect nu este discutat de către clasa politică. Este discutat în societate, dar, până la urmă, situaţia este absolut clară, cetăţenii Republicii Moldova vor decide care este viitorul acestei ţări. Aţi văzut că am depus şi cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pentru societatea noastră, pentru ţara noastră, pentru cetăţenii noştri este foarte important să ancorăm Republica Moldova în spaţiul european, în spaţiul valoric european, în spaţiul european care, pentru noi, înseamnă pace, libertate, solidaritate. Ne permite să asigurăm un viitor demn pentru populaţia noastră şi dorinţa noastră de a ne apropia prin Europa la această etapă este focusată pe efortul nostru de a aduce Republica Moldova în interiorul Uniunii Europene.
AGERPRES: Din perspectiva Republicii Moldova, care consideraţi a fi cea mai sigură "umbrelă" de protecţie în contextul actual?
Nicu Popescu: Noi nu putem opera cu construcţii teoretice, nu putem face predicţii, nu putem specula. Ceea ce putem noi face este să reamintim faptul că în 1994 Republica Moldova a adoptat o Constituţie care prevede neutralitatea acestei ţări. De atunci, nu s-a încercat şi nu a fost modificată această prevedere constituţională şi, prin urmare, noi acţionăm în cadrul Constituţiei existente în Republica Moldova.
AGERPRES: Care este poziţia Republicii Moldova faţă de cererea Transnistriei de a solicita independenţa?
Nicu Popescu: Transnistria periodic reiterează aceste solicitări. Evident că, în acest context foarte tensionat din regiune, această reiterare nu a dat bine pentru eforturile de a menţine calmul în ţara noastră. În acelaşi timp, noi ştim cu toţii foarte bine că Transnistria, regiunea transnistreană a Republicii Moldova, continuă şi îşi doreşte să beneficieze de legăturile Republicii Moldova cu spaţiul european, inclusiv legături comerciale, şi, de fapt, cea mai mare parte a produselor exportate din regiunea transnistreană se îndreaptă spre Uniunea Europeană. În acest sens, şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova este un beneficiar al relaţiei foarte apropiate pe care o are Republica Moldova cu Uniunea Europeană.
Foto: (c) Cristian LUPAŞCU / AGERPRES
AGERPRES: Dacă tot am vorbit de Transnistria, cum îşi asigură Republica Moldova sursele de energie în acest moment?
Nicu Popescu: În acest moment, sursele de energie ale Republicii Moldova sunt achiziţionate doar din Federaţia Rusă, dacă ne referim la gaz, iar atunci când ne referim la electricitate, cea mai mare parte a necesităţilor Republicii Moldova de electricitate sunt achiziţionate pe partea stângă a Nistrului din regiunea transnistreană.
AGERPRES: Există un pericol de blocaj?
Nicu Popescu: Acum, în regiunea în care trăim noi, există foarte multe pericole, în foarte multe domenii, şi în domeniul social, în domeniul economic, în domeniul energetic, în domeniul militar. Nu mă refer doar la Republica Moldova, mă refer absolut la toate statele din regiune şi, evident, şi Republica Moldova trebuie să facă faţă foarte multor pericole regionale, inclusiv în aceste domenii menţionate.
AGERPRES: Este afectată Republica Moldova de restricţiile impuse de autorităţile internaţionale Rusiei?
Nicu Popescu: La această etapă, nu am văzut careva informaţii care ar fi calculat sau evaluat impactul acestor restricţii. Pentru noi este foarte important ca războiul din Ucraina să se termine, este foarte important ca guvernabilitatea, stabilitatea şi democraţia în Ucraina să prevaleze şi, în acest sens, speranţa noastră, şi spunem acest lucru ferm, este că noi sprijinim o soluţie diplomatică cât mai rapidă şi o încetare a acestui război.
AGERPRES: Pe fondul acestui conflict ruso-ucrainean, au fost luate măsuri de protecţie a economiei interne a Republicii Moldova?
Nicu Popescu: De mai multe luni, Guvernul Republicii Moldova s-a pregătit pentru întregul spectru de scenarii din regiune, inclusiv ne-am pregătit pentru acest val de refugiaţi, căruia îi facem faţă şi, prin acţiunile noastre, am asigurat o tranzitare, dar şi o prezenţă demnă pentru aceşti bieţi oameni care sunt forţaţi să fugă din casele lor de acţiunile militare contra Ucrainei. În acest sens vă doar un exemplu al modului cum Guvernul din Republica Moldova s-a pregătit pentru întreg spectrul de scenarii posibile din regiunea noastră, inclusiv pentru problema refugiaţilor şi acest lucru de pregătire, planificare a statului nostru, a instituţiilor noastre pentru scenariile negative continuă.
AGERPRES: Are nevoie Republica Moldova de un ajutor de urgenţă, atât de resurse umane şi logistice, cât şi financiare din partea statelor membre ale Uniunii Europene?
Nicu Popescu: Republica Moldova are nevoie urgentă de ajutor. Republica Moldova are cea mai înaltă rată de refugiaţi pe cap de locuitor, raportat la populaţia ţării noastre, peste trei procente din populaţia ţării noastre sunt refugiaţi. Dacă aplicaţi această cifră la populaţia altor ţări europene, bunăoară, dacă îmi permiteţi să iau Franţa, Italia sau Marea Britanie, trei procente ar fi reprezentat aproximativ 1,8 milioane de refugiaţi într-o ţară mare europeană. Încercăm să explicăm acest lucru partenerilor europeni, astfel încât ei să înţeleagă cât de urgentă şi gravă este situaţia din Republica Moldova. În acelaşi timp, Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei, atunci când ne uităm la aspectele economice, capacitatea de rezilienţă. Evident că tragedia Ucrainei este mult mai gravă decât situaţia de la noi, dar absolut nimeni nu are niciun interes ca realităţile din Republica Moldova să se degradeze mai mult. Comunicăm acest lucru partenerilor externi şi avem nevoie urgent de continuarea ajutorului umanitar oferit refugiaţilor, dar avem nevoie şi de fonduri pentru a continua să ajutăm cetăţenii noştri, să limităm impactul negativ major al acestui război asupra economiei noastre, asupra societăţii noastre, asupra preţurilor la resursele energetice. Şi avem nevoie urgent de mecanisme de relocare a refugiaţilor, astfel încât acei refugiaţi care îşi doresc să continue drumul lor în restul Uniunii Europene să o facă cât mai repede, pentru că în Republica Moldova capacităţile de a asigura acest val sunt foarte limitate.
AGERPRES: Există investitori puternici ruşi în Republica Moldova? Dacă există, aţi luat măsuri faţă de ei?
Nicu Popescu: La această etapă, principala preocupare a Guvernului este gestionarea crizei migraţionale. Nu s-a făcut o analiză a situaţiei. Deocamdată suntem abia la etapa analizei, a impactului situaţiei actuale asupra economiei.
AGERPRES: Este pregătită Republica Moldova să facă faţă unui eventual atac al Rusiei asupra sa?
Nicu Popescu: Republica Moldova şi Guvernul Republicii Moldova se pregătesc pentru întreg spectrul de scenarii. Am făcut acest lucru de mai multe luni. În acelaşi timp, Republica Moldova este un stat neutru şi nu există absolut niciun motiv pentru a atrage Republica Moldova în această degradare a situaţiei regionale. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Memorandumuri de înțelegere între Guvernul României și cel al Saint Vincent și Grenadine, semnate la Palatul Victoria
O serie de memorandumuri bilaterale au fost semnate joi, la Palatul Victoria, între Guvernul României și Executivul din Saint Vincent și Grenadine, cu prilejul vizitei la București a prim-ministrului acestei țări, Ralph E. Gonsalves. Ceremonia a avut loc la finalul unei întâlniri a celor două delegații oficiale conduse
Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița
Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul
Ciolacu: Jandarmeria Română, structură esențială în arhitectura de securitate a statului
Jandarmeria Română a obținut încrederea românilor prin curajul și seriozitatea cu care a intervenit prompt și eficient acolo unde a fost nevoie, a evidențiat premierul Marcel Ciolacu în mesajul transmis acestei instituții, care împlinește, joi, 175 de ani. 'Cu responsabilități în garantarea siguranței ce
VIDEO Premierul din Saint Vincent și Grenadine, la Palatul Victoria
Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe premierul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph E. Gonsalves, aflat într-o vizită în România.
VIDEO Guvern: Reducere de 15 posturi de secretari de stat și 5 de secretari generali adjuncți în 8 ministere
Guvernul a aprobat, joi, reducerea cu 15 a posturilor de secretari de stat și cu 5 a celor de secretari generali adjuncți în opt ministere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'În perspectiva deciziilor asupra cărora Guvernul s-a angajat privind reducerea cheltuielilor publice și a aparatului
VIDEO Mihai Constantin: Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate
Agenția Națională pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, urmând ca noua entitate, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, să funcționeze cu 2.001 posturi, urmare a unei hotărâri aprobate de Guvern, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
VIDEO Guvern: Ajutor de 342 milioane lei pentru agricultori ca să poată cultiva legume în sere și solarii
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un ajutor de 342 milioane lei pentru agricultorii și firmele din sectorul vegetal pentru cultivarea de legume în sere și solarii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 'A fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care agricultorii și firmele din sector
Bolojan: Jandarmeria - un pilon de bază al siguranței și ordinii publice; continuați să vă faceți datoria cu respectarea legii
Jandarmeria Română reprezintă 'un pilon de bază' al siguranței și ordinii publice, a declarat, joi, președintele interimar Ilie Bolojan, care le-a transmis reprezentanților acestei instituții să continue să-și facă datoria cu respectarea legii. 'Celebrăm astăzi 175 de ani de la
Proiect depus la Parlament privind reintroducerea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și președinților de CJ
Parlamentari de la S.O.S. România, POT și AUR doresc modificarea legislației pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul organizării a două tururi de scrutin ale alegerilor pentru primăriile locale și pentru consiliile județene, urmând ca în turul al doilea să se califice primii doi candidați care au obținut cel mai mare num
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Tarifele SUA vor afecta întreaga lume; România trebuie să fie o voce puternică în UE
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, joi, că tarifele impuse de Statele Unite ale Americii vor afecta întreaga lume, iar România 'riscă să fie prinsă din nou pe picior greșit'. 'Tarifele impuse de Statele Unite vor afecta întreaga lume, iar țara noastră riscă să fie prinsă din nou pe picior greșit. Risipa guverna
Proiect S.O.S. România depus la Parlament: Hotărârile CCR pot fi atacate cu recurs la Instanța supremă
Parlamentarii S.O.S. România au depus un proiect de lege care prevede mai multe modificări în ceea ce privește funcționarea Curții Constituționale, printre care introducerea posibilității de a ataca hotărârile CCR cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. 'Deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au puter
Năstase: Trump a hotărât să arunce în aer comerțul mondial, declanșând un război comercial la scară internațională
Președintele nou ales al SUA a decis să repare toate problemele nerezolvate ale lumii în câteva zile, iar acum suntem la capitolul 'comerț mondial', afirmă fostul premier Adrian Năstse într-o postare pe blog intitulată 'Noua dezordine mondială'. 'În urmă cu zece ani, atunci când și-a anunțat intenția de a candi
Ciolacu: Doi trimiși speciali vor discuta la Mar-a-Lago cu reprezentanți ai Administrației Trump, în principal despre vize
Doi trimiși speciali ai prim-ministrului, respectiv ai Guvernului, se află în Statele Unite ale Americii, unde urmează să poarte discuții cu reprezentanți ai Administrației Trump, a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a precizat înainte de ședința de guvern că unul dintre cei doi emisari a plecat din țară și, de miercuri, se
Ciolacu: Vom proteja companiile românești de efectele războiului comercial al tarifelor vamale între America și Europa
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de 'efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa', menționând că există încredere în România din partea investitorilor. 'Vom proteja companiile românești cu toate resursele disponibile de e
Prezidențiale2025/ 11 candidați pentru funcția supremă în stat; doar trei sunt la prima campanie de președinte
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri, la ora 00:00, iar cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni au timp până pe data de 3 mai să îi convingă pe români să îi aleagă în cea mai înaltă funcție din statul român. Potrivit Constituției (art. 81), președintele Rom&acir