logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Legea prin care incitarea la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, sesizată la CCR

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, la Curtea Constituţională a României (CCR) legea potrivit căreia incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, şeful statului motivând că lipsesc din actul normativ criteriile în urma cărora va fi incriminată o astfel de infracţiune.

Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal transpune şi art. 1 alin. (1) lit. a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

"Considerăm că, prin conţinutul său normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5), art. 20 alin. (2) - prin raportare la art. 7 paragraful 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi celor ale art. 147 alin. (4) din Constituţie", se arată în sesizare.

Preşedintele Iohannis precizează că soluţia legislativă criticată aduce atingere atât principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor.

"Considerăm că, în vederea respectării principiului legalităţii ce guvernează dreptul penal, consacrat chiar în primul articol din Codul penal, dar şi în scopul protejării efective a grupurilor minoritare din România în faţa discursului instigator la ură, violenţă şi discriminare era necesară includerea în mod expres în conţinutul normativ al reglementării a unor criterii în textul ce va incrimina infracţiunea de incitare la violenţă, ură sau discriminare. Numai astfel se va putea realiza o configurare explicită a conceptelor şi noţiunilor folosite în noua reglementare, pentru a se asigura înţelegerea lor corectă şi a se evita interpretările greşite şi crearea unei practici judiciare neunitare în materie de tragere la răspundere penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 369 din Codul penal. În aparenţă, inexistenţa oricăror criterii în conţinutul normei de incriminare poate conduce la concluzia că această infracţiune vizează orice fel de criteriu; în realitate, această imprecizie în reglementare lasă loc subiectivismului şi arbitrariului în aplicare. În plus, lipsa de previzibilitate a normei nu permite destinatarului normei o corectă raportare la sfera de aplicare a infracţiunii, ceea ce conduce la insecuritate juridică", se arată în sesizarea la CCR.

De asemenea, se menţionează că din perspectiva realizării obligaţiei de transpunere în legislaţia internă primară a Deciziei-cadru 2008/913/JAI, necesitatea includerii în conţinutul normativ al art. 369 din Codul penal a raţiunilor pe baza cărora sunt protejate anumite categorii de persoane sau un membru al unei categorii de persoane face cu atât mai necesară existenţa unor criterii explicite.

"Transpunerea în legislaţia internă a articolului 1 alineatul (1) litera (a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI - ce prevede ca autorul instigării publice la violenţă să aibă un motiv de discriminare - ar fi presupus cel puţin diferenţierea infracţiunilor rasiste şi xenofobe de alte infracţiuni, aşa cum ar impune transpunerea actului european menţionat. Or, prin absenţa oricăror criterii din cele la care face referire actul european a cărui transpunere se urmăreşte - respectiv: criterii de rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică - noile prevederi ale art. 369 din Codul penal dobândesc un caracter general, vag, lipsit de claritate şi previzibilitate", se mai arată în sesizarea la CCR.

Şeful statului precizează că norma criticată, deşi are un caracter general şi în consecinţă o arie mare de acoperire, în absenţa oricăror criterii, nu reprezintă o dispoziţie legală clară şi cuprinzătoare, în sensul cerut de actul european, fiind susceptibilă de a genera în practica organelor judiciare interpretări diferite şi de a da naştere la impredictibilitate, soluţii neunitare ori reacţii diferite ale autorităţilor publice însărcinate cu combaterea fenomenului infracţional motivat de ură. Corelativ, cetăţenii vor întâmpina dificultăţi în interpretarea şi înţelegerea normei, cu consecinţe pe planul adaptării propriei conduite.

El mai arată că necesitatea includerii unor criterii în conţinutul normativ al art. 369 din Codul penal este subliniată şi prin Raportul privind România al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliului Europei (al cincilea ciclu de monitorizare) adoptat pe 3 aprilie 2019 şi publicat în data de 5 iunie 2019.

"Formularea propusă prin norma criticată, prin maxima ei generalitate, nu numai că nu permite distingerea infracţiunilor ce sancţionează rasismul şi xenofobia de alte fapte care au ca motiv ura, dar creează şi insecuritate juridică prin faptul că atât cetăţenii, cât şi autorităţile însărcinate cu combaterea acestui tip de fenomen infracţional sunt liberi să aplice, în realitate, propriul cod de valori", se menţionează în sesizare.

Şeful statului precizează şi că actul normativ adoptat nu respectă nici cerinţele legale privind integrarea sa în ansamblul legislaţiei şi corelarea cu tratatele internaţionale la care România este parte.

"Apreciem că legea criticată este contrară dispoziţiilor art. 1 alin. (3) din Constituţie, deoarece încalcă principiul securităţii juridice, ca urmare a lipsei de claritate şi previzibilitate a normei, principiu ce constituie o dimensiune fundamentală a statului de drept, dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie referitoare la statul de drept şi la respectarea Constituţiei şi a legilor, soluţiei instituite de legiuitorul constituant la art. 20 alin. (2) prin raportare la art. 7 paragraful 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi prevederilor art. 147 alin. (4) din Legea fundamentală", se mai arată în sesizarea la CCR.

Şeful statului solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal este neconstituţională. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 22-02-2025 15:18

Prezidențiale2025/ BEC a înregistrat Alianța Electorală 'România Înainte' care îl susține pe Crin Antonescu

Biroul Electoral Central (BEC) a informat că a decis, în ședința de sâmbătă, admiterea înregistrării protocolului de constituire a Alianței Electorale 'România Înainte', constituită de partidele din coaliția guvernamentală - PSD, PNL și UDMR, în vederea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.

Politic 22-02-2025 14:54

Ciolacu: România sprijină cu fermitate eliberarea la timp a tuturor ostaticilor rămași în Gaza

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, sâmbătă, că este un 'moment de mare bucurie' eliberarea în cursul acestei zile a șase ostatici israelieni din Gaza, printre care și unul care are dublă cetățenie, israeliană și română. 'Moment de mare bucurie astăzi pentru eliberarea a șase ostatici israelieni din Gaza, printre care și un cetăț

Politic 22-02-2025 14:49

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Depinde foarte mult dacă domnului Călin Georgescu i se va valida candidatura sau nu

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă organizată la Ploiești, că derularea alegerilor prezidențiale din luna mai 2025 depinde foarte mult de validarea candidaturii lui Călin Georgescu. 'Ca și analist politic, vă pot spune că depinde foarte mult dacă domnului Călin Georgesc

Politic 22-02-2025 14:43

Președintele Bolojan: România salută eliberarea celor șase ostatici israelieni din Gaza

Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, sâmbătă, că România salută eliberarea a celor șase ostatici israelieni, ținuți în captivitate în Gaza, dintre care unul are dublă cetățenie, israeliană și română. 'România salută eliberarea a șase ostatici israelieni, ținuți în captivitate în mod brutal în

Politic 22-02-2025 14:34

Siegfried Mureșan: Elon Musk și Călin Georgescu susțin împreună lucruri care nu sunt bune pentru România

Elon Musk postează mesaje despre România nu pentru că îi pasă de oamenii și de democrația din România, ci pentru că vrea să influențeze alegerile și îl susține pe extremistul Călin Georgescu, a postat sâmbătă eurodeputatul Siegfried Mureșan pe o rețea de socializare. 'Oameni buni, dacă proprietarul Tesla scrie două mesaje desp

Politic 22-02-2025 14:23

Prezidențiale2025/ O coloană de susținători ai lui Călin Georgescu au ajuns în Piața Victoriei

O coloană de participanți la mitingul început sâmbătă în Piața Constituției pentru susținerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale a ajuns în Piața Victoriei, în fața Guvernului, după un marș de aproximativ o oră prin centrul Bucureștiului. Coloana de manifestanți a fost însoțită pe traseu de efectivel

Politic 22-02-2025 12:56

Prezidențiale2025/ AUR: Au fost strânse peste 200.000 de semnături pentru candidatura lui Călin Georgescu

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) informează, sâmbătă, că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin Georgescu, numărul prevăzut de lege pentru depunerea candidaturii acestuia la alegerile prezidențiale fiind atins la acțiunea desfășurată începând de la ora 11,00 în Piața Constituției. 'Strângerea de semn

Politic 22-02-2025 11:55

Prezidențiale2025/ Mii de oameni, prezenți în Piața Constituției la strângerea de semnături pentru candidatura lui Călin Georgescu

Mii de oameni participă sâmbătă, în Piața Constituției, la campania de strângere de semnături de susținere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Înconjurat de mulțime, Georgescu a ajuns în Piața Constituției, în jurul orei 11,00. Șchiopătând, sprijinindu-se în cârje, el s-a

Politic 22-02-2025 10:00

INTERVIU/Ambasadoarea României în UK: Londra - a treia capitală din lume cu cei mai mulți vorbitori de română

Londra este cea de a treia capitală din lume cu cei mai mulți vorbitori de limbă română, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ambasadoarea României în Marea Britanie, Laura Popescu. Ea a precizat că primarul Londrei, Sadiq Khan, a lăudat comunitatea română din Regat, care ajunge la peste 1,2 milioane de persoane.

Politic 21-02-2025 19:38

Ciolacu: Oamenii politici, și secretarii de stat se încadrează în această categorie, nu pot aplica la consiliile de administrație

Demnitarii care ocupă funcția de secretar de stat și vor aplica în baza Legii 109 pentru un loc în consiliile de administrație ale companiilor de stat nu vor mai avea calitatea de secretar de stat, a declarat, vineri, la Bruxelles, prim-ministrul Marcel Ciolacu. Prim-ministrul a susținut o conferință de presă la sediul Reprezentanț

Politic 21-02-2025 19:26

Ciolacu, despre depunerea unei moțiuni de cenzură: Guvernul nu va cădea, nu există voturi

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Dana Piciu, transmite: Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Guvernul 'nu va cădea' în cazul în care Opoziția va depune o moțiune de cenzură, întrucât nu vor fi voturi necesare pentru a fi adoptată în Parlament. Premierul a fost întrebat într-o

Politic 21-02-2025 19:24

Prezidențiale2025/Iași: Antonescu ar fi de acord ca UE să înființeze propria armată

Candidatul la prezidențiale al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă că dacă va fi ales președinte al României ar pune în discuție cu forurile naționale și europene abilitate problema înființării unei armate a Uniunii Europene. 'UE ar fi o superputere, este or

Politic 21-02-2025 19:15

Ciolacu spune că România va cere renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Dana Piciu, transmite: Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că România va solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR), iar acest lucru se va face cel mai probabil în luna martie. Premierul a fost întrebat într-o conferință de presă la Bruxelles

Politic 21-02-2025 18:35

Prezidențiale2025/ Antonescu: Cheltuielile militare ale României vor trebui să crească, ca și ale altor țări NATO

Iași, 21 feb /Agerpres/ - Candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR la prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat, într-o conferință susținută vineri la Iași, că apartenența României la NATO reprezintă una din marile reușite ale politicii externe a țării, iar Guvernul trebuie să fie pregătit pentru creșterea cheltuielilor militare pentru apărare, după modelul altor ț

Politic 21-02-2025 18:31

Senat: 4 martie - dezbatere publică generată de propunerea legislativă care majorează pedepsele pentru șoferii drogați

Inițiatorii propunerii legislative, care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă, organizează, pe 4 martie, la Senat, dezbaterea publică intitulată 'Droguri. Toleranță zero'. La această dezbatere vor participa senatori și deputați, reprezentanți ai