logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dan Dungaciu: Dacă nu vor fi alegeri anticipate în Republica Moldova, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu

Imagine din galeria Agerpres

Fără alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, nu va exista un "proiect politic Maia Sandu", afirmă analistul de politică externă Dan Dungaciu.

"Dacă nu vom avea anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu. Vom avea un politician Maia Sandu, dar nu un proiect politic Maia Sandu", a declarat pentru AGERPRES Dan Dungaciu.

Expertul apreciază că, în ceea ce priveşte aplicarea proiectului său european, preşedintele ales al ţării vecine este "un comandant fără oşti".

"Este cum spunea Stalin - 'Câte divizii are Papa?'. Ea, deocamdată, trebuie să îşi construiască diviziile, adică o relaţie cu Parlamentul şi cu Guvernul Republicii Moldova, care să fie funcţională din perspectiva proiectului ei politic", afirmă Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, pe plan extern, Maia Sandu "va avea o tribună fantastică, dar în realitate pârghii de putere nu prea are şi oricine, cu orice Guvern ar vorbi, indiferent unde face prima vizită în calitate de preşedinte ales, guvernele cu care va vorbi se vor uita la configuraţia internă politică - cui dăm bani, pe cine sprijinim".

O variantă ar fi realizarea unei majorităţi pro-europene în actualul Parlament, dar, în opinia lui Dungaciu, o majoritate legitimă poate fi creată doar prin alegeri anticipate.

"Când câştigi, ca Maia Sandu, pe o platformă anticorupţie, trebuie să fii foarte atent cu cine te aliezi (...) pe hârtie se poate construi o majoritate pro-europeană. În Parlamentul Republicii Moldova se poate construi pe hârtie orice. Ar fi oameni dispuşi să susţină. Dar atât s-au maculat în ultima vreme, schimbându-şi opţiunile, partidele, grupurile, încât pentru Maia Sandu ar fi aproape o sinucidere să încerce să facă o majoritate pro-europeană în Parlamentul actual al Republicii Moldova", a subliniat el.

Condiţionalităţile financiare externe şi o presiune publică "ar putea să genereze anticipatele de care proiectul politic al Maiei Sandu are nevoie", consideră Dungaciu.

"Maia Sandu nu se poate întoarce în Parlament susţinută de un partid despre care a spus în campania electorală că este partidul condus de coruptul Igor Dodon. Nu poţi să crezi că Igor Dodon este corupt şi partidul e inocent", a apreciat analistul.

În opinia sa, Maia Sandu a câştigat scrutinul prezidenţial "pentru că a reuşit să aducă de partea ei tot electoratul pro-european cu toate nuanţele din Republica Moldova".

"Maia Sandu a făcut ceea ce n-a reuşit în 2016. În 2016, Maia Sandu n-a reuşit să aducă alături de ea tot electoratul pro-european de toate nuanţele din Republica Moldova, a ratat electoratul PDM-ului, Partidul Democrat din Republica Moldova (...). În Republica Moldova, jumătate este spre Vest, jumătate se uită spre Est, iar pachetul de control, ca să zic aşa, îl are acest partid generic numit Partidul Democrat din Republica Moldova, în vremea lui Plahotniuc, care este partidul familiilor mixte care n-are orientare strategică. Acest partid nu este nici până la capăt cu Estul, nici până la capăt cu Vestul", este de părere Dungaciu.

De asemenea, Maia Sandu a fost susţinută şi de voturile celor doi lideri unionişi şi de diaspora. "Diaspora în Republica Moldova este mai diferită în opţiuni electorale şi decât diaspora din România. S-ar putea ca pe termen scurt, mediu şi lung în România să asistăm la faptul că pachetul de control al alegerilor prezidenţiale să se mute în Occident. N-ar fi rău pentru Republica Moldova", crede Dungaciu.

El apreciază că Igor Dodon a fost un candidat slab. "Dodon este un Voronin în pantaloni scurţi. A fost totdeauna un secund - secundul lui Voronin, secundul lui Plahotniuc şi, când a fost lăsat singur, cum a fost acum lăsat singur, evident că a capotat", consideră Dan Dungaciu.

Dungaciu crede că actualul preşedinte al ţării vecine "va încerca o tranziţie lină". "După părerea mea, clopotele politice au sunat pentru Dodon. El nu mai este un lider credibil. Pe cine vor pune socialiştii? Nu au un lider credibil în acest moment", adaugă expertul.

De asemenea, el vorbeşte şi despre perspectiva din viitorul apropiat pentru Republica Moldova.

"Vine iarna. Republica Moldova este întotdeauna în buza prăpastiei. A fost totdeauna aşa. Cine va finanţa iarna? Cine va finanţa Republica Moldova? Federaţia Rusă? Nu. Dacă ar fi putut, ar fi făcut-o pe vremea lui Dodon. Cum o să îi dea Federaţia Rusă bani Maiei Sandu? România, Uniunea Europeană? Toate lucrurile acestea sunt delicate, pentru că tu nu poţi să finanţezi un Guvern sau o majoritate parlamentară care ar fi explicit împotriva Maiei Sandu", mai spune Dan Dungaciu.

***
Comisia Electorală Centrală (CEC) a finalizat, luni dimineaţă, centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.143 de secţii de votare constituite atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar datele cumulate indică un succes al Maiei Sandu cu 57,75% din totalul voturilor valabil exprimate.

Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceştia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate.

Maia Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a înregistrat 690.139 voturi (42,25%).

Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmând a fi validate după transmiterea către autoritatea electorală a buletinelor de vot şi a proceselor-verbale în original. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citește și:

 

 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 12-05-2025 19:10

Predoiu, la reuniunea PNRR: Indiferent de statutul guvernului, continuarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor asumate este esențială

Prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu a subliniat importanța menținerii ritmului administrativ în implementarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență și a colaborării interinstituționale, în cadrul reuniunii de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență pe care a coordonat-o, l

Politic 12-05-2025 18:19

Parlamentari USR sesizează CNCD în legătură cu postarea lui George Simion

Parlamentari USR sesizează Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu postarea liderului AUR, George Simion, în care acesta îi acuză pe criticii lui că par 'bezmetici, iraționali și total nedispuși' că accepte că lumea nu este doar așa cum o văd ei. Sesizarea este făcută de parlamentarii USR din

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Politic 12-05-2025 18:03

Prezidențiale2025/AUR: Cerem autorităților să prevină tentativele de intoxicare a spațiului online pentru un candidat sau altul

Alianța pentru Unirea Românilor a solicitat public, luni, să fie pusă în aplicare decizia nr. 64/12.05.2025 emisă de Biroul Electoral nr. 46, Sector 5 București, 'prin care se constată caracterul electoral ilegal al conținutului afișat pe site-ul dexonline.ro în favoarea candidatului Nicușor Dan'. 'Este inacceptab

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Politic 12-05-2025 15:45

Prezidențiale2025/Sorin Grindeanu: Traian Băsescu îi face un deserviciu lui Nicușor Dan prin anumite luări de poziție

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a susținut, luni, că unele declarații ale lui Traian Băsescu îi fac deservicii candidatului independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan și 'îi irită' pe social-democrați. Grindeanu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce consideră PSD că neutralitatea este mai

Politic 12-05-2025 14:57

Bolojan, despre declarația lui George Simion privind Visa Waiver: Nu a fost o declarație inspirată

Afirmația candidatului AUR la prezidențiale, George Simion, privind faptul că România nu face parte din programul Visa Waiver 'nu a fost o declarație inspirată', a declarat luni președintele interimar Ilie Bolojan. 'Am evitat în toată această campanie să fac aprecieri despre ce spun candidații, despre ei, într-o f

Politic 12-05-2025 14:30

Moșteanu: Orice discuție despre o reformă fiscală trebuie să vină la pachet cu reducerea cheltuielilor statului

Orice discuție despre o reformă fiscală trebuie să vină la pachet cu discuțiile despre reducerea cheltuielilor statului, a afirmat luni liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. Întrebat la Parlament în legătură cu faptul că premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că, în măsura în care reforma fiscală asumată prin

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Politic 12-05-2025 13:54

Prezidențiale2025/ Bolojan: Îl voi vota pentru funcția de președinte pe Nicușor Dan

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat luni că îl va vota pe candidatul independent Nicușor Dan pentru funcția de șef al statului în al doilea tur al prezidențialelor. 'Analizând candidații care au rămas în cursă, eu îl voi vota la funcția de președinte pe domnul Nicușor Dan, considerând că este

Politic 12-05-2025 12:23

Lege promulgată/ Control coordonat la punctul de trecere a frontierei Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova)

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, luni, legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Politic 12-05-2025 10:16

Prezidențiale2025/ Simion cere demisia ambasadorului României în SUA: S-a transformat în agent electoral al sistemului

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la prezidențiale, George Simion, îi cere ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, să-și dea demisia din funcție, după ce acesta l-a criticat pe liderul AUR pentru declarațiile privind excluderea țării noastre din Visa Waiver. George Simion spune că folosirea poziției ofic

Politic 12-05-2025 09:58

Prezidențiale2025/ Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori la turul al doilea; marți - ultimul termen

Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori la turul al doilea al alegerilor prezidențiale până marți, inclusiv, fiind validați aproape 1.000 de observatori până în prezent. Observatorul este un cetățean cu drept de vot, voluntar, care nu face parte din niciun partid politic. Rolul său este să urmărească

Politic 12-05-2025 09:22

Prezidențiale2025/Ambasadorul Andrei Muraru critică declarațiile lui Simion privind excluderea României din Visa Waiver

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, critică declarațiile lui George Simion, liderul AUR și candidat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, privind excluderea României din programul Visa Waiver, care permite călătoriile fără viză în SUA. 'Gestul domnului Simion de a își disprețui propria