REPORTAJ Tulcea: A început distribuirea buletinelor de vot pentru alegerile locale

Prefectura judeţului Tulcea a început vineri distribuirea materialelor necesare alegerilor locale, însă în judeţ, la mijlocul săptămânii, mai erau secţii de votare nemarcate, iar într-una din ele angajaţii unei societăţi de construcţii executau lucrări de reparaţii.
Pentru alegerile locale de duminică, 27 septembrie, Prefectura judeţului Tulcea a preluat de la Regia Autonomă Monitorul Oficial 853.424 buletine de vot care până miercuri, 23 septembrie, au fost sortate şi ambalate urmând să fie distribuite vineri şi sâmbătă în cele 204 secţii de votare.
"În acelaşi timp, vom transmite cele 1.020 de ştampile cu menţiunea 'Votat', 201.686 de timbre autocolante şi, poate cel mai important, materialele pentru siguranţa sanitară a procesului de votare. De la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au fost preluate pentru distribuire peste 40.000 de măşti", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Alexandru Iordan.
El a mai spus că şi cei peste 3.500 de litri de substanţe necesare igienizării recepţionaţi de DSP zilele trecute vor ajunge în secţiile de votare.
Potrivit sursei, transportul materialelor necesare procesului electoral în cele 20 de secţii de votare din cele opt unităţi administrativ-teritoriale din Delta Dunării înconjurate de ape va fi asigurat atât de autorităţile locale, cât şi de mijloacele de transport pe apă pentru care Prefectura judeţului a organizat achiziţie publică.
În zona de terasă a judeţului, într-una din cele patru secţii de votare din oraşul Isaccea, cea amenajată în Liceul teoretic "Constantin Brătescu", miercuri după-amiază, în jurul orei 17,00, mai mulţi tineri montau detectoare de fum, la câţiva metri depărtare de un panou pe care erau prezentate mai multe buletine de vot anulate.
"Noi nu suntem de aici, nu votăm aici. Ne ocupăm doar de detectoarele de fum. Nu suntem diriginţi de şantier", a afirmat unul dintre lucrători.
La intrarea în aceeaşi secţie de votare, se afla un panou cu candidaţii la alegerile locale de duminică.
Până miercuri, oraşul Isaccea a primit câte 160 de măşti pentru fiecare secţie de votare, dar cantităţi noi urmează să primească de la DSP până sâmbătă inclusiv.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
"Trebuia să luăm joi buletinele de vot, dar am fost reprogramaţi pentru sâmbătă. Nu decidem noi când le luăm. Poate că nu e rău că s-a amânat distribuirea, fiindcă necesitau o pază. Dacă pot fi ţinute toate la un loc, nu e nicio problemă să ne deplasăm sâmbătă să le aducem. Poate chiar este o idee bună", a afirmat primarul Moraru.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Potrivit acestuia, Casa de cultură din Isaccea a fost reabilitată în ultimii şase ani prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, iar primarul spune că, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, 98% din părinţii celor aproape 730 de elevi din oraş au spus că preferă cursurile faţă în faţă, în defavoarea celor on-line.
"La finele anului trecut, când a debutat pandemia, am avut o platformă pe care cadrele didactice puteau să dialogheze cu copiii. Atunci, ne-am dat seama că din cei 700 de copii, exceptând grădiniţa, 130 nu au accesat platforma. Am cerut apoi 140 de tablete, încă 200 de dispozitive printr-un proiect cu fonduri europene, am mai cerut şi printr-un alt program, dar s-au blocat toate. La ora actuală, dacă primim 140 de tablete, avem condiţii normale. Nu suntem însă pregătiţi să facem online din sălile de curs. Suntem dispersaţi în cinci locuri şi nu avem camere de luat vederi", a menţionat primarul oraşului Isaccea.
Autoritatea locală spune că până pe data de 11 octombrie lucrările de reabilitare a liceului se vor încheia, astfel că elevii vor avea suficiente săli la dispoziţie.
"Am avut o discuţie cu constructorul şi ne-a asigurat că până pe data de 11 octombrie vom avea la dispoziţie sălile de curs necesare elevilor. Vor rămâne lucrările din exterior care nu vor afecta procesul educaţional", a menţionat primarul oraşului Isaccea.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Potrivit site-ului autorităţii locale, la Liceul teoretic "Constantin Brătescu" se derulează două proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Unul dintre ele vizează reabilitarea termică a clădirilor dedicate ciclului primar şi gimnazial şi are o valoare de 10.251.163,81 lei, iar cel de-al doilea are în vedere reabilitarea termică a clădirii în care învaţă elevii de liceu şi are un buget total de 3.693.366,94 lei.
Şi în comuna Luncaviţa, clădirea Liceului teoretic "Simion Leonescu" este în reparaţii, iar elevii sunt împărţiţi în diferite clădiri. Două secţii de votare sunt amenajate la Casa de cultură din sat şi se află una lângă alta.
"În comună sunt trei secţii de votare. Există măşti, dezinfectant, a fost amenajat un traseu, preşedinţii secţiilor de votare au fost instruiţi cu privire la măsurile de siguranţă sanitară. Nu au fost probleme până acum. Am avut o singură membră a biroului care a fost înlocuită, din cauză că nu s-a prezentat", a declarat preşedintele Biroului electoral de circumscripţie din comuna Luncaviţa, Emil Paralescu.
De altfel, conform datelor de pe site-ul Biroului Electoral Judeţean, în ultima săptămână 31 de preşedinţi şi locţiitori ai birourilor electorale ale secţiilor de votare au fost înlocuiţi în funcţie, ultima decizie fiind emisă vineri în cazul comunei Nufăru.
O informare remisă vineri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta arată că în ultimele cinci zile toate secţiile de votare au fost verificate în ceea ce priveşte măsurile de prevenire a incendiilor la obiectivele în care vor fi amenajate secţiile de votare.
"Personalul specializat a efectuat 204 acţiuni de control şi verificări la secţiile de votare, în urma cărora toate deficienţele constatate au fost soluţionate pe timpul controlului. Totodată, au fost informaţi toţi preşedinţii secţiilor de votare din judeţul Tulcea despre principalele măsuri de apărare împotriva incendiilor ce trebuiesc respectate premergător şi în timpul desfăşurării procesului electoral", se arată în informarea ISU Delta.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, în 44 din cele aproape 143 de şcoli tulcene nu sunt amenajate secţii de votare, iar orele se desfăşoară conform scenariului stabilit la începutul acestui an şcolar.
Prefectura judeţului Tulcea va verifica de asemenea sâmbătă modul în care secţiile de votare sunt pregătite pentru alegerile locale.
Bugetul alocat judeţului Tulcea pentru organizarea alegerilor locale este de 8,301 milioane lei. Cea mai mare parte din această sumă este destinată plăţii indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ai secţiilor de votare, dar şi angajaţilor care vor asigura paza materialelor electorale şi a secţiilor. Numărul total al acestora este de peste 2.500 de persoane.
În judeţul Tulcea, duminică sunt aşteptate la vot 194.112 persoane. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Crin Antonescu de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300
Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat luni că este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300. Antonescu a avut de răspuns, în cadrul dez
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: USR trebuie reformat; dacă nu cad niște capete, USR se duce în cap
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat, luni, în prima dezbatere televizată organizată la Palatul Cotroceni, că partidul Uniunea Salvați România trebuie reformat, susținând că, 'dacă nu cad capete, USR se duce în cap'. 'Eu vă spun cum am spus și anul trecut și nu mă credea nimeni: o să aju
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Schimb de replici Antonescu - Nicușor Dan pe tema PNL și a terenurilor ajunse la dezvoltatori imobiliari
Un schimb de replici a avut loc luni seară între primarul Capitalei, candidatul independent Nicușor Dan, și contracandidatul său, Crin Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte'), pe tema situației PNL, a deficitului bugetar, dar și a unor terenuri din Parcul Herăstrău și din zona Arcul de Triumf care au ajuns la dezvoltatori imobiliar
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi: Nicușor, viclean copil de casă, a vrut să mă scoată din joc că încurcam sistemul
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, l-a acuzat luni seara, în prima dezbatere televizată organizată la Palatul Cotroceni, pe contracandidatul său Nicușor Dan (independent) că a intrat în cursa electorală doar pentru ca să o ''scoată din joc'', susținând că acesta ''a băgat bățul prin gard'' la
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu despre dosarele lui Dragnea: Suspecte de conținut politic
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a afirmat luni că el nu a generat și nu va genera niciun dosar politic, iar dosare penale face justiția, nu președintele. Antonescu a fost întrebat dacă Liviu Dragnea, fost lider PSD, ar fi avut dosar, dacă el ar fi fost președ
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi către Nicușor Dan: Tu ai fi candidatul care ar trece de orice detector de minciuni și nu răspunde la întrebări
Candidații la prezidențiale Elena Lasconi și Nicușor Dan au avut, luni, la dezbaterea electorală, un schimb de replici, Lasconi afirmând că Nicușor Dan ar trece de orice detector de minciuni fără să răspundă la întrebări, iar primarul Capitalei i-a spus că nu este în locul cel mai potrivit ''pentru tipul acesta de telenovele''.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Lasconi: Marcel Ciolacu nu o să mai fie premierul României cu mine președinte
Candidata la alegerile prezidențiale Elena Lasconi a declarat, luni, că Marcel Ciolacu nu va mai fi premier dacă ea va fi aleasă președinte, adăugând că acesta ''a dus țara în gard''. ''Sigur că Marcel Ciolacu nu o să mai fie premierul României cu mine președinte. Categoric nu o să fie premier cu mine
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: Am 570.000 de urmăritori pe TikTok, dintre care 500.000 din Asia
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, spune că marea majoritate a urmăritorilor săi de pe TikTok și Instagram provin din Asia, deși acolo nu există interes pentru campania sa politică. El menționează că a sesizat instituțiile din țară și din străinătate în urmă cu două săptămâni asupra acestor aspecte,
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Antonescu: Pot să angajez că în mandatul meu nu se va mai întâmpla să fie anulate alegeri
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că anularea alegerilor de anul trecut a fost un moment critic pentru democrația românească și a subliniat că, dacă va ajunge șef al statului, în mandatul său nu se va mai întâmpla așa ceva.
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ George Simion a părăsit dezbaterea: În această săptămână voi fi în țară, printre români
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din luna mai, s-a retras luni seara de la prima dezbatere televizată, organizată la Palatul Cotroceni de Digi 24. Simion și susținătorii săi au participat la momentele de început ale dezbaterii. Candidatul AUR a venit la momentul prezentării cu un buchet de flori, pe
Prezidențiale2025/ Materiale de informare privind atribuțiile și activitatea membrilor birourilor electorale, elaborate de AEP
Autoritatea Electorală Permanentă pune la dispoziția membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare o serie de materiale de informare privind atribuțiile și activitatea acestora la alegerile pentru președintele României din luna mai. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, AEP a elaborat Ghidul birourilor electorale ale
Cristina Trăilă: Cred într-o administrație publică europeană, modernă, integră, ce pune cetățeanul în centrul preocupărilor
Noul secretar general al Guvernului, Cristina Trăilă, își propune ca, prin munca sa, să contribuie la ''consolidarea unei administrații caracterizate prin transparență și predictibilitate, care să ofere stabilitate guvernamentală, astfel încât încrederea cetățenilor în instituțiile statului să fie întărită zi de zi''
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Cristina Trăilă - secretar general al Guvernului; decizia a fost publicată în Monitorul Oficial
Cristina Trăilă a fost numită în funcția de secretar general al Guvernului, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial al României. ''Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Cristina Trăilă se numeșt
Stela Firu - secretar de stat la Ministerul Sănătății
Stela Firu a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată luni în Monitorul Oficial. De asemenea, tot printr-o decizie a prim-ministrului, Ilie Bălășan va exercita, temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari pub