Michele Ramis: România - o ţară profund ataşată de cultură, cu un mare potenţial în domeniu
Ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, a lansat marţi Strategia de promovare a Industriilor Culturale şi Creative (ICC) franceze în România, prilej cu care a afirmat că ţara noastră este profund ataşată fenomenului cultural şi a exprimat determinarea părţii franceze de a acţiona în favoarea dezvoltării economiei culturale în domeniul cărţii, cinematografiei, audiovizualului, muzicii şi digitalului.
Potrivit diplomatului francez, după Sezonul România - Franţa, există dorinţa de a acţiona în continuare prin asocierea cu partenerii români, pentru că România dispune de un potenţial important în această privinţă: festivaluri, studiouri de film, târguri de carte.
"România este o ţară profund ataşată de cultură, cu mari muzicieni, cu mari dramaturgi, cu mari cineaşti şi mari regizori, cu mari festivaluri de muzică. Este aici o reală dezvoltare şi voinţă de a promova industriile creative pe care dorim s-o dezvoltăm împreună", a spus Ramis, într-o conferinţă de presă.
Ea a amintit că sectorul industriilor creative reprezintă astăzi o miză uriaşă în materie de competitivitate, atractivitate şi dezvoltare pentru economiile noastre.
"Acest sector generează în Franţa o cifră de afaceri de 91,4 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă 2,3% din economia naţională, având o contribuţie comparabilă cu cea a sectorului agroalimentar şi de două ori mai importantă decât cea a industriei constructoare de maşini. În România ea aduce venituri de 3 miliarde de euro", a arătat Michele Ramis.
Potrivit acesteia, Strategia de promovare a Industriilor Culturale şi Creative (ICC) franceze în România presupune crearea de legături între actorii publici şi privaţi, între autorităţi şi operatorii culturali - directori de festivaluri, diferiţi autori, artişti, societăţi private, mecena.
"Acum definim cadrul acestor colaborări, căutăm pe cei interesaţi. Obiectivul nostru este de a aduce laolaltă interesele, energiile, de a crea conexiuni, poate un seminar, o întâlnire. Important este că am constatat acest teren fertil de aici şi marele potenţial", a mai spus Michele Ramis.
La rândul său, Jean-Yves Thibaudet, pianist francez recunoscut internaţional, care locuieşte în prezent la Los Angeles, dar care are legături afective cu România, ţară în care şi-a petrecut copilăria, a declarat că a acceptat să fie reprezentantul special al Ambasadei Franţei pentru promovarea acestor industrii, având în vedere că, din păcate, România este prea puţin promovată în Franţa şi în lume din punct de vedere cultural.
"Cred că, din păcate, muzica românească este prea puţin cunoscută în lume, mă gândesc la muzica lui Enescu. Aceasta este o adevărată comoară ascunsă, care trebuie să fie cunoscută", a menţionat Thibaudet.
În cadrul evenimentului, organizat de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a atras atenţia asupra "vidului legislativ" şi a "lipsei de dialog" din domeniu.
"Din păcate, atât de multe oportunităţi care sunt nu au fost exploatate. Sper din toată inima ca noul Guvern care va fi să acorde mai multă atenţie Programului 2021 - 2027 şi, într-adevăr, cultura să devină un motor de atragere a tuturor fondurilor europene. Sunt convins că se vor deschide porţile şi Ministerul Culturii să devină o structură care să poată să gândească politici culturale, nu zonă de administraţie, pentru că, din păcate, lucrez de 27 de ani Festivalul de la Sibiu şi dacă am păr alb e graţie faptului că am lucrat cu 28 de miniştri ai Culturii ca să-i conving de fiecare dată că e important să existe întotdeauna un sprijin al statului", a susţinut Chiriac.
Pe aceeaşi linie, regizorul şi producătorul Cristian Mungiu şi-a exprimat speranţa ca în actualul context politic să fie atrase fonduri europene pentru sprijinirea acestui domeniu.
"Nu pot decât să sper. Sigur că, în ordinea importanţei, e întâi de bază să avem un guvern, după aia un ministru al Culturii, după aia cât de cât o strategie culturală, să avem o viziune şi, pe termen lung, un fel de stabilitate; pentru că schimbăm foarte des miniştrii, schimbăm foarte des ministrul Culturii şi atunci e greu să faci un plan pe termen lung. Dar, altfel, ce mi-aş dori este ca să ajungem la o stare de-asta de calm social, ca să putem vorbi despre cultură fără să ne simţim prost", a declarat Mungiu.
La eveniment au participat şi directorul Festivalului Internaţional "George Enescu", Mihai Constantinescu, şi directorul Radio France International România, Cornel Ion, care au evidenţiat colaborarea româno - franceză în domeniile pe care le reprezintă, sprijinul Franţei în activitatea instituţiilor acestora.
Potrivit iniţiatorilor Strategiei de promovare a Industriilor Culturale şi Creative, obiectivul principal al acestei acţiuni vizează valorizarea atractivităţii României în Franţa pe lângă actorii culturali francezi, evidenţierea potenţialului acestor industrii pentru România şi promovarea schimburilor profesionale franco-române. Guvernul francez (Ministerul pentru Europa şi Afaceri Externe, Ministerul Culturii şi Ministerul Economiei) doreşte să promoveze la nivel internaţional Industriile Culturale şi Creative franceze (CCI), care sunt reprezentate de artele vizuale, cinema, jocuri video, cărţi, muzică, publicitate şi comunicare, presa, radio, artele spectacolului şi televiziune. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că demisionează din funcţie
Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca din funcție pe data de 12 februarie. 'Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poim&aci
Parlamentul se reunește marți în ședință comună pentru a discuta cererea de suspendare a președintelui Iohannis
Parlamentul se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituți
Antonescu consideră că o suspendare a lui Iohannis ar genera instabilitate
Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că o suspendare a președintelui Klaus Iohannis ar genera instabilitate în țară, nu și o demisie din partea șefului statului. Crin Antonescu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă ar genera instabilitate o demisie acum a președinte
Lasconi spune că următorul președinte ar trebui să retragă decorațiile acordate de Iohannis judecătorilor CCR
Președinta USR, Elena Lasconi, apreciază că următorul președinte ar trebui să retragă decorațiile acordate de către Klaus Iohannis președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Decorarea judecătorilor CCR reprezintă un act de 'sfidare', scrie Lasconi, lu
Prezidențiale2025/AEP: 2.177 cereri pentru votul prin corespondență și 1.399 - la secții din străinătate
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că până luni, la ora 11:00, au fost primite 2.177 de cereri de vot prin corespondență și 1.399 de cereri pentru exercitarea votului la o secție de votare din afara țării pentru scrutinul prezidențial din 4 mai. Aceste cereri au fost înregistrate pe portalul www.votstrainatate.ro din
Parlament/ Ședința Birourilor permanente reunite - la ora 13,30
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc luni, începând cu ora 13,30. Ședința Birourilor permanente reunite va avea loc la Camera Deputaților. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidu
Prezidențiale2025/ Partidul NOA își anunță susținerea pentru Nicușor Dan
Partidul pentru Natură, Oameni și Animale (NOA) a anunțat, luni, că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai. 'Decizia de a-l susține pe Nicușor Dan vine ca o recunoaștere a eforturilor sale constante și substanțiale în domeniul protecției animalelor și a mediului. În calitate de activist și susți
POT solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților
Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, susținând că aceștia au blocat intenționat procedura de suspendare a șefului statului. 'De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale
Gorghiu: Nu voi vota suspendarea lui Iohannis; este doar o temă falsă
Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că suspendarea președintelui Klaus Iohannis reprezintă 'doar o temă falsă, un mare val pe care se urcă niște candidați ca să speculeze electoral starea de nemulțumire a populației'. 'După mai bine de 20 de ani de politică, am învățat să nu evit să spun adevărul de teama unor invective, mai
Iohannis i-a decorat pe președintele CCR și pe alți doi membri ai Curții
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru decorarea președintelui Curții Constituționale a României, Marian Enache, precum și a judecătorilor CCR Livia Stanciu și Attila Varga. Potrivit Administrației Prezidențiale, 'în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite &ic
Președintele Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.
Boloș: Urmează o săptămână de discuții esențiale cu reprezentanții Comisiei Europene pentru deblocarea PNRR
Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și cei ai Comisiei Europene vor discuta, săptămâna viitoare, despre deblocarea PNRR, moment important pentru a obține o flexibilitate mai mare în implementarea proiectelor, a anunțat duminică ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.
Nicușor Dan vede un partener în USR, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a afirmat, sâmbătă, că vede în USR un partener, indiferent de decizia pe care o va lua pentru prezidențiale. 'Eu cred că, dincolo de persoane, trebuie să ne uităm la situația în care e România. Așa s-a justificat și candidatura mea du
Prezidențiale2025/ Peste 2.000 de români din străinătate, înscriși până în prezent pentru a vota prin corespondență
Peste 2.000 de români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, s-au înregistrat până în prezent pe site-ul Autorității Electorale Permanente pentru a vota la alegerile prezidențiale din 4 mai prin corespondență. Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu
POT susține demersul de sprijinire a producătorilor români
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat sâmbătă că se alătură demersului de susținere a producătorilor români și a îndemnat populația ca, în perioada 10 - 16 februarie, să își facă cumpărăturile din piețe și magazine locale. 'Partidul Oamenilor Tineri (POT) se alătură apelului lansat de Călin Georgescu și su