Bilanţ MApN/ Ciucă despre alocarea bugetară pentru Armată: Efortul financiar - foarte bine chibzuit

Efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura alocarea bugetară pentru MApN a fost foarte bine chibzuit de minister, a declarat, marţi, la şedinţa de bilanţ, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.
El a subliniat că în MApN "gradul de execuţie bugetară a fost ascendent" în anul 2019.
"Vreau să vă asigur că efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura această alocare bugetară a fost foarte bine chibzuit. Structura bugetului (...) este una foarte echilibrată, ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv pensiile militare, fiind de 57,9%, iar asumarea angajamentului de a aloca 30% din buget pentru achiziţia de echipamente majore permite continuarea în ritm susţinut a procesului de modernizare a capabilităţilor Armatei", a afirmat el.
Nicolae Ciucă a menţionat că 2019 a adus o investiţie semnificativă în infrastructură. Astfel, a explicat Ciucă, au fost alocate 523 milioane de lei pentru infrastructură militară, din care au fost cheltuite 514 milioane. În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru mentenanţă, din totalul de 798 de milioane, ministerul a angajat şi cheltuit 791 milioane.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, pentru anul 2020 MApN are alocat 2,13% din PIB.
"Suntem convinşi că alocaţiile bugetare în 2020 vor conduce la un nivel al execuţiei bugetare de cel puţin 2% din PIB", a apreciat el. Acesta a menţionat că, în 2019, pentru achiziţiile de tehnică militară au fost alocate 4,938 miliarde de lei, din care au fost utilizate 4,916 miliarde lei.
Ministrul interimar al Apărării a vorbit şi de programele care sunt "în grafic", precum Sistemele Patriot. Totodată, el a subliniat că "programele de înzestrare implică şi industria naţională de Apărare, în măsura maximă posibilă", Nicolae Ciucă menţionând în acest sens Uzina Mecanică Bucureşti, IAR, Aerostar, Romaero.
Însă, el a vorbit şi despre programele care nu s-au încadrat în calendarul stabilit. "De-a dreptul îngrijorătoare este evoluţia la nivelul procedurii specifice de achiziţie pentru corveta multifuncţională, dar având în vedere că se află în instanţă Ministerul Apărării Naţionale nu are instrumente prin care să se implice în acest proces, fiind însă pregătiţi să finalizăm procedura de atribuire imediat ce instanţele vor finaliza cauzele", a punctat el.
Totodată, Nicolae Ciucă a vorbit şi despre echipamentele Armatei cu vechime mare în exploatare. "69% din tancuri, 96% din transportoarele 8x8 şi 4x4, 57% din avioanele de transport şi 73% din nave au mai mult de 20 - 30 de ani în serviciu şi sunt uzate fizic şi moral", a subliniat el.
O provocare a MApN, a evidenţiat Ciucă, a fost "recuperarea deficitului de personal", după ce, în perioada 2015 - 2017, ieşirile din sistem au depăşit 8.000 de militari.
Conform ministrului, anul trecut au fost organizate 8.460 de exerciţii naţionale şi interinstituţionale şi 131 de exerciţii multinaţionale la care a participat România.
Cheltuielile pentru pregătirea, participarea şi susţinerea forţelor la misiuni în afara teritoriului statului român s-au ridicat la peste 624 milioane de lei, a spus Nicolae Ciucă, care a subliniat că anul 2020 "nu va fi deloc un an uşor".
"Suntem pregătiţi să menţinem un nivel ridicat de reacţie pentru apărarea naţională, să continuăm ambiţioasele programe strategice de înzestrare, să dezvoltăm capabilităţile vitale participării la angajamentele NATO şi UE, dar şi să cooperăm eficient cu celelalte instituţii din domeniul securităţii naţionale pentru gestionarea oricărui tip de criză. Suntem determinaţi să potenţăm creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi UE prin continuarea promovării profilului ţării noastre ca pilon de stabilitate şi securitate pe Flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă", a evidenţiat ministrul interimar al Apărării.
Nicolae Ciucă a precizat că "de o importanţă majoră pentru 2020 vor fi structurile NATO pe teritoriul naţional, cu accent pe constituirea şi operaţionalizarea Comandamentului de corp multinaţional de sud-est şi implementarea pachetului aliat de măsuri de la Washington pentru Marea Neagră".
"În cadrul UE ne vom concentra pe operaţionalizarea proiectelor PESCO, realizarea demersurilor pentru obţinerea de progrese în domeniul mobilităţii militare, asigurarea contribuţiei la elaborarea unor documente de orientare strategică. Accelerăm procesul de consolidare a capacităţii operaţionale a Armatei", a punctat ministrul Nicolae Ciucă. AGERPRES/(A - autori: Oana Ghiţă, Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, imagine: Alfred Schupler, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editori online: Ady Ivaşcu, Ada Vîlceanu)
Citește și:
Bilanţ MApN/ Nicolae Ciucă: Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic
Bilanţ MApN/ Orban: Vocea ministrului Apărării în cadrul Guvernului este una foarte puternică
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
Prezidențiale2025/ Lasconi: Ponta a ales să nu vină luni la dezbatere; un gest de lașitate politică
Președinta USR, Elena Lasconi, consideră că decizia lui Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, de a nu participa la dezbaterea electorală de luni reprezintă 'un gest de laș
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată
Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care Rom&aci
Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater
Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală
Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45