#europarlamentare2019/ Simulare de vot pentru alegerile de duminică; AEP a prezentat paşii pe care trebuie să îi parcurgă alegătorul

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut miercuri o simulare a procesului de votare la alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional care se vor desfăşura în data de 26 mai, context în care au fost prezentaţi paşii pe care alegătorii trebuie să îi urmeze atunci când se vor prezenta la urne.
Duminică, alegătorii vor primi trei buletine de vot - unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.
Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
La sosirea în secţia de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare. Operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) - tabletă - datele personale ale alegătorului în cazul în care nu se poate folosi scanarea, pentru a verifica dacă cetăţeanul îşi poate exercita dreptul de vot.
Dacă tableta nu semnalează niciun impediment la exercitarea dreptului de vot sau nu indică necesitatea dirijării alegătorului la o altă secţie de votare, va aduce la cunoştinţa alegătorului faptul că tableta înregistrează prezenţa la vot, separat pentru fiecare scrutin în parte, şi că acesta poate opta pentru a-şi exercita dreptul de vot atât la alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional sau doar pentru unul dintre aceste scrutine.
Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare va înregistra în tabletă opţiunea alegătorului de a vota numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, aşa cum a fost comunicată de către acesta; operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare aduce la cunoştinţa preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare atât mesajele furnizate de tabletă, cât şi opţiunile alegătorului, astfel încât alegătorul să primească buletinele de vot conform opţiunii exprimate şi înscrise în tabletă; alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
De asemenea, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va indica alegătorului să semneze în rubrica dedicată semnăturii în lista electorală permanentă corespunzătoare sau, după caz, pe lista electorală suplimentară corespunzătoare.
Alegătorii comunitari, înscrişi în listele electorale speciale, nu pot vota pentru referendumul naţional din data de 26 mai.
În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă, aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. În cazul în care alegătorul este dintre cei care trebuie înscrişi în lista electorală suplimentară, acesta va fi înscris doar în lista suplimentară corespunzătoare tipului de scrutin pentru care a optat.
Urnele de vot vor fi inscripţionate separat pentru alegerile europarlamentare, întrebarea nr. 1 şi întrebarea nr. 2 din cadrul referendumului naţional.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
În secţiile de votare din ţară se utilizează o singură urnă specială pentru persoanele netransportabile. În aceasta vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi buletinele de vot de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.
În cazul în care tableta semnalează faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja înscris în SIMPV, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va lua următoarele măsuri: informează alegătorul că SIMPV a semnalat că s-a mai prezentat la vot la acelaşi scrutin; aduce la cunoştinţa alegătorului prevederile art. 387 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi; în secţiile de votare din ţară, în cazul în care alegătorul stăruie în solicitarea de a-şi exercita dreptul de vot, chiar şi după ce i s-au făcut precizările de la lit. a) şi b), preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va apela, folosind telefonul care i-a fost pus la dispoziţie de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, serviciul 112 şi va solicita să i se facă legătura cu secţia de votare cu numărul şi din judeţul sau, după caz, statul arătate în mesaj.
Alegătorii care au optat pentru a-şi exercita dreptul de vot, în data de 26 mai, la un singur scrutin şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Dacă cetăţeanul se află în localitatea de domiciliu, el va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locul de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea "revenire", să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare.
În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă.
Alegătorilor le este interzis să părăsească localul secţiei de votare cu buletine de vot.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Cererile pentru urna specială, indiferent dacă sunt numai pentru alegerile europarlamentare sau pentru referendumul naţional, se fac în preziua votării, între orele 18,00 şi 20,00.
Echipa care se deplasează cu urna specială va lua buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, corespunzătoare cererilor aprobate (câte un buletin de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, referendumul naţional - întrebarea 1 şi referendumul naţional - întrebarea 2, pentru fiecare cerere aprobată, astfel încât alegătorul să îşi poată manifesta opţiunea de a vota pentru unul sau ambele scrutine).
În cazul în care alegătorul a optat să voteze pentru un singur scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va menţiona în formular şi tipul de scrutin la care acesta votează, prin înscrierea menţiunii "alegeri" sau "referendum", după caz. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Decizia Curții de Apel Ploiești - eronată; poate să fie întoarsă de Înalta Curte
Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a declarat joi că decizia Curții de Apel Ploiești este una ''eronată'', care poate să fie întoarsă de Înalta Curte. ''Eu cred că este o decizie eronată și Curtea de Apel Ploiești nu avea competența să se pronunțe pe o decizie a Curții Constituționale. Asta
Prezidențiale2025/Antonescu, despre decizia CA Ploiești: E o chestiune ce se tranșează în justiție; nu sunt deloc abătut de la calea campaniei
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat joi, în contextul deciziei Curții de Apel Ploiești privind alegerile din 2024, că nu este ''deloc tulburat sau abătut de la calea campaniei'' și se pregătește pentru scrutinul din 4 mai. ''Sig
Prezidențiale2025/ Anamaria Gavrilă (POT): Astăzi un judecător a salvat fața justiției din România
Președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, a salutat joi decizia Curții de Apel Ploiești, care a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. ''Astăzi un judecător a avut curajul de a decide pentru adevăr. Astăzi un judecă
Prezidențiale2025/ Niculescu-Țâgârlaș: Hotărârea CA Ploiești - act de diletantism judiciar; revoltător că 'soluția' a fost pronunțată oficial
Președintele Comisiei pentru cultură din Senat, Cristian Niculescu-Țâgârlaș (PNL), a criticat decizia pronunțată joi de Curtea de Apel Ploiești privind suspendarea Hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din decembrie 2024, calificând-o drept 'un act de diletantism judiciar' care amenință credibilitatea justiție
Prezidențiale2025/Echipa de campanie Nicușor Dan despre controlul finanțării: Nu ne-a fost comunicat un astfel de document al AEP
Echipa de campanie a lui Nicușor Dan a precizat, joi, că nu a primit din partea Autorității Electorale Permanente un document privind nereguli referitoare la finanțare, iar informațiile apărute în presă 'par a fi un draft al unui document intern de lucru al AEP, bazat pe suspiciuni subiective și lipsite de fundament'. 'Față d
Prezidențiale2025/Cristian Terheș a semnat Declarația Universității București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, Cristian Terheș, a semnat joi Declarația Universității București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Cristian Terheș a semnat declarația în balconul Universității din Facultatea de Geografie, alătu
Prezidențiale2025/ Șoșoacă: Alegerile din mai pot fi anulate pe baza Hotărârii Curții de Apel Ploiești
Președinta S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, a afirmat că OUG 1/2025 referitoare la alegerile prezidențiale din luna mai este în vigoare, însă, după desfășurarea acestora, scrutinul ar putea fi anulat în baza deciziei de joi a Curții de Apel Ploiești. 'OUG 1/2025 pentru actualele alegeri este în vigoar
Ilie Bolojan - întâlnire cu reprezentanții Camerei Franceze de Comerț; discuții privind dezvoltarea relațiilor economice România-Franța
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit, joi, la Palatul Cotroceni, o delegație a Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), în contextul conferirii Ordinului 'Meritul Industrial și Comercial' în grad de Ofițer CCIFER. Ordinul a fost acordat pentru meritele deosebite din cele
Prezidențiale2025/Burduja: Gestul judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești - extrem de grav; acest derapaj trebuie sancționat exemplar
Ministrul Energiei, liberalul Sebastian Burduja, opinează că gestul judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești este extrem de grav și că încălcarea unei hotărâri a Curții Constituționale a României de către un magistrat reprezintă o abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din magistratură. El subliniază că nu
Prezidențiale2025/Crin Antonescu a semnat Declarația Universității București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României
Candidatul Alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a semnat joi Declarația Universității București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Crin Antonescu a semnat declarația în balconul Universității din Facultatea de Geografie, alăt
Prezidențiale2025/ BEC - reacție după decizia Curții de Apel Ploiești: Activitatea tuturor birourilor electorale continuă
Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central. Precizările BEC vin în contextul pronunțării de către Curtea de Ap
Prezidențiale2025/Gorghiu: Decizia Curții de Apel Ploiești - o soluție aberantă; nu poate avea nicio consecință
Deputata liberală Alina Gorghiu afirmă că decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești care a admis o cerere prin care se solicită suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale este o soluție 'aberantă', care nu poate avea nicio consecință, deoarece procesul electoral din mai este organizat în baza unei
Prezidențiale2025/Victor Ponta: Dacă Justiția decide reluarea turului al doilea, consider că ar fi o soluție politică pozitivă
Reluarea turului al doilea 'ar fi o soluție politică pozitivă', în cazul în care acest proces va fi decis de magistrați, a afirmat joi, pe Facebook, candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Pont
Prezidențiale2025/ George Simion (AUR): Susțin revenirea la democrație; turul doi înapoi
Președintele AUR, George Simion, a reacționat joi, după decizia Curții de Apel Ploiești, arătând că susține revenirea la democrație și la ordinea constituțională prin reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. 'Eu susțin revenirea la democrație, la ordinea constituțională și domnia legii: acestea toate înseamnă &
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Cred că interesul alegătorilor la primul tur va fi major
Candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a susținut, joi, că interesul alegătorilor la primul tur de scrutin va fi 'major', chiar dacă acesta este organizat în perioada minivacanței de 1 Mai. 'Slavă Domnului, la alegerile prezidențiale se poate vota oriunde. Cred că intere