#europarlamentare2019/ Simulare de vot pentru alegerile de duminică; AEP a prezentat paşii pe care trebuie să îi parcurgă alegătorul

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut miercuri o simulare a procesului de votare la alegerile europarlamentare şi la referendumul naţional care se vor desfăşura în data de 26 mai, context în care au fost prezentaţi paşii pe care alegătorii trebuie să îi urmeze atunci când se vor prezenta la urne.
Duminică, alegătorii vor primi trei buletine de vot - unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.
Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
La sosirea în secţia de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare. Operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) - tabletă - datele personale ale alegătorului în cazul în care nu se poate folosi scanarea, pentru a verifica dacă cetăţeanul îşi poate exercita dreptul de vot.
Dacă tableta nu semnalează niciun impediment la exercitarea dreptului de vot sau nu indică necesitatea dirijării alegătorului la o altă secţie de votare, va aduce la cunoştinţa alegătorului faptul că tableta înregistrează prezenţa la vot, separat pentru fiecare scrutin în parte, şi că acesta poate opta pentru a-şi exercita dreptul de vot atât la alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional sau doar pentru unul dintre aceste scrutine.
Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare va înregistra în tabletă opţiunea alegătorului de a vota numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, aşa cum a fost comunicată de către acesta; operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare aduce la cunoştinţa preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare atât mesajele furnizate de tabletă, cât şi opţiunile alegătorului, astfel încât alegătorul să primească buletinele de vot conform opţiunii exprimate şi înscrise în tabletă; alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
De asemenea, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va indica alegătorului să semneze în rubrica dedicată semnăturii în lista electorală permanentă corespunzătoare sau, după caz, pe lista electorală suplimentară corespunzătoare.
Alegătorii comunitari, înscrişi în listele electorale speciale, nu pot vota pentru referendumul naţional din data de 26 mai.
În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă, aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. În cazul în care alegătorul este dintre cei care trebuie înscrişi în lista electorală suplimentară, acesta va fi înscris doar în lista suplimentară corespunzătoare tipului de scrutin pentru care a optat.
Urnele de vot vor fi inscripţionate separat pentru alegerile europarlamentare, întrebarea nr. 1 şi întrebarea nr. 2 din cadrul referendumului naţional.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
În secţiile de votare din ţară se utilizează o singură urnă specială pentru persoanele netransportabile. În aceasta vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi buletinele de vot de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.
În cazul în care tableta semnalează faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja înscris în SIMPV, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va lua următoarele măsuri: informează alegătorul că SIMPV a semnalat că s-a mai prezentat la vot la acelaşi scrutin; aduce la cunoştinţa alegătorului prevederile art. 387 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi; în secţiile de votare din ţară, în cazul în care alegătorul stăruie în solicitarea de a-şi exercita dreptul de vot, chiar şi după ce i s-au făcut precizările de la lit. a) şi b), preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va apela, folosind telefonul care i-a fost pus la dispoziţie de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, serviciul 112 şi va solicita să i se facă legătura cu secţia de votare cu numărul şi din judeţul sau, după caz, statul arătate în mesaj.
Alegătorii care au optat pentru a-şi exercita dreptul de vot, în data de 26 mai, la un singur scrutin şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Dacă cetăţeanul se află în localitatea de domiciliu, el va vota la aceeaşi secţie de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locul de semnătură barat anterior, preşedintele urmând a scrie în dreptul acestuia menţiunea "revenire", să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare.
În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă.
Alegătorilor le este interzis să părăsească localul secţiei de votare cu buletine de vot.
Foto. (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Cererile pentru urna specială, indiferent dacă sunt numai pentru alegerile europarlamentare sau pentru referendumul naţional, se fac în preziua votării, între orele 18,00 şi 20,00.
Echipa care se deplasează cu urna specială va lua buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, corespunzătoare cererilor aprobate (câte un buletin de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, referendumul naţional - întrebarea 1 şi referendumul naţional - întrebarea 2, pentru fiecare cerere aprobată, astfel încât alegătorul să îşi poată manifesta opţiunea de a vota pentru unul sau ambele scrutine).
În cazul în care alegătorul a optat să voteze pentru un singur scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va menţiona în formular şi tipul de scrutin la care acesta votează, prin înscrierea menţiunii "alegeri" sau "referendum", după caz. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ședință de guvern: schema de ajutor privind legumele cultivate în spații protejate pe perioada 2025-2027, pe agendă
Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de 'Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate' în perioada 2025-2027. 'Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 14
Prezidențiale2025/ Daniel Funeriu: Anularea alegerilor a fost un cataclism democratic pentru România
Anularea alegerilor prezidențiale a fost un cataclism democratic pentru România, a declarat miercuri seara Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale. 'Trebuie să înțelegem un lucru esențial - anularea acestor alegeri a fost un cataclism democratic pentru România. Iar modul prin care ieșim din acest c
Victor-Paul Dobre - eliberat din funcția de secretar de stat în MAI, la cerere
Victor-Paul Dobre a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial. 'La data intrării în
Maramureș/Cristian Brian (USR): Depozitul de deșeuri din comuna Fărcașa, investiție compromisă din cauza amplasării
Viitorul depozit de procesare a deșeurilor menajere, parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din comuna Fărcașa, pare o investiție compromisă, pentru că a fost amplasată pe un teren instabil, a declarat, miercuri seara, deputatul USR Cristian Brian. Acesta s-a aflat miercuri pe viitoarea platformă de preluare/ prelucrare
Prezidențiale2025/ BEC aduce clarificări privind materialele publicitare politice
Biroul Electoral Central a transmis o informare cu privire la ceea ce înseamnă materialul publicitar politic și informațiile pe care acesta trebuie să le conțină. ''Procesele electorale constituie un pilon fundamental al unei societăți democratice, iar desfășurarea corectă a acestora garantează legitimitatea lor. Un proces electo
Târziu: Am ratat trei campanii electorale anul trecut, pentru că a fost ocolită dezbaterea pe temele fundamentale
Anul trecut a fost irosit din punct de vedere politic, pentru că partidele și candidații au ocolit dezbaterea pe temele fundamentale ale momentului, însă candidații la președinția României au șansa ''de a pune pe masă adevărul fundamental, fără de care nu există nici viitor, nici demnitate, nici respect pentru români'', a declarat, m
Președinție: George-Vladimir Duhan va primi calitatea de consilier onorific; Mariana Costea - numită consilier prezidențial
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretul de eliberare din funcția de consilier prezidențial a lui George-Vladimir Duhan, la cerere, începând cu data de 7 aprilie, el urmând să primească de la aceeași dată calitatea de consilier onorific al șefului statului. Potrivit Administrației Prezidențiale, George
Ilie Bolojan - întâlnire cu reprezentanții societății civile; rolul în combaterea dezinformării și informarea privind alegerile, subliniat
Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu o delegație a reprezentanților societății civile, tema principală a discuțiilor fiind consolidarea cooperării și importanța dialogului acestora cu autoritățile statului și clasa politică. Potrivit Administrației Prezidențiale, organizațiile societă
Petrișor Peiu: AUR propune modificarea legislației pentru investițiile străine directe
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care vizează modificarea legislației privind investițiile străine directe în România, inițiativă ce urmărește reducerea birocrației și alinierea la standardele europene, astfel încât România să devină mai atractivă pentru investitori, ''fără a compromite'&
Prezidențiale 2025/ Moșteanu: Elena Lasconi este omul dialogului; dialogul și negocierea fac parte din politică
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat miercuri că Elena Lasconi este ''omul dialogului'' și de fiecare dată când a fost nevoie a stat la masă și a evaluat propuneri pentru a ajunge la soluții bune pentru România. Moșteanu a fost întrebat cum vede USR propunerea lui Nicușor Dan de a se iniția nego
Prezidențiale2025/ Pricopie: Nicușor Dan caută o ieșire elegantă din cursa prezidențială
Candidatul la alegerile prezidențiale Nicușor Dan caută ''o ieșire elegantă'' din cursa prezidențială, de trei săptămâni fiind în scădere ''accelerată'' în sondaje, a afirmat miercuri rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie. ''Nicușor Dan caută o
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Kelemen Hunor i-a cerut ministrului de Interne să sancționeze persoanele care au agresat tineri maghiari, la Cluj-Napoca
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să sancționeze persoanele care au agresat mai mulți tineri maghiari la Cluj-Napoca, după un meci de fotbal. Într-o
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.
Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot
Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu