Program de guvernare 2018-2020/Sănătate: Opt spitale regionale,unul republican, ambulanţe în fiecare comună, o nouă lege a sănătăţii în acest an

Guvernul se angajează să susţină o serie de investiţii majore, precum construcţia a 8 spitale regionale şi a unui spital republican la Bucureşti, modernizarea majorităţii spitalelor judeţene şi a ambulatoriilor de specialitate şi a unităţilor de primiri-urgenţă, dotarea fiecărei comune cu ambulanţe şi adoptarea unei noi Legi a sănătăţii cel târziu la 31 decembrie, se arată în Programul de guvernare 2018-2020, la capitolul Politici în domeniul sănătăţii publice.
Pe lângă acestea, se doreşte asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie şi includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să se elimine fenomenul prin care foarte mulţi pacienţi aglomerează secţiile de primiri urgenţe.
"Implementarea acestor măsuri va conduce la un sistem medical îndreptat spre cetăţean, care să nu mai fie nevoit să traverseze ţara, să stea la cozi, să cheltuie bani pe transport, cazare, doctori, în speranţa unui act medical de calitate. Astfel, Guvernul susţine ca actul medical, indiferent de nivelul şi complexitatea lui, să fie acordat doar în urma respectării ghidurilor şi protocoalelor după model european, pentru ca pacientul să beneficieze de un tratament corect, cu efecte în planul vindecării şi îmbunătăţirii calităţii vieţii', se arată în document.
În ce priveşte infrastructura de sănătate, programul prevede o serie de măsuri, cum ar fi construcţia cu finanţare din FSDI a celor 8 spitale regionale, organizate ca centre de urgenţă-excelenţă, pentru toate specialităţile medicale, inclusiv cu centre de telemedicină regionale sau naţionale, în funcţie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnoză, dar şi pentru o a doua opinie, costul unui spital fiind estimat la 300 milioane de euro.
Aceste spitale ar avea 1.000 paturi, 10 clinici, 1 centru de cercetare, echipamente de ultimă generaţie, cartier de locuinţe pentru medici şi personal, infrastructură de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor (hotel - minim 50 de locuri).
Spitalul republican din Bucureşti va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile, ar urma să aibă peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilităţi (şcoală, grădiniţă, magazine etc) pentru cadrele medicale, dar şi facilităţi de cazare pentru însoţitorii bolnavilor (hotel - minim 2.000 de locuri), costul estimat ar fi 1,1 miliarde euro.
În privinţa reabilitării, modernizării sau extinderii sunt vizate cel puţin 15 spitale judeţene, cel puţin 150 de ambulatorii de specialitate şi cel puţin 25 de U.P.U.
La dezvoltarea capacităţii de răspuns pentru Serviciile de Ambulanţă şi SMURD, prin Programul Naţional de Dotare cu Ambulanţe se doreşte înlocuirea treptată a parcului actual de ambulanţe, pe lângă ambulanţa care va fi atribuită fiecărei comune.
Se prevede şi întărirea programelor de prevenţie prin introducerea obligativităţii ca orice proiect de reabilitare de şcoală să includă şi reabilitarea cabinetului medical şcolar sau de medicină dentară, inclusiv acoperirea deficitului de personal, aprovizionarea cu medicamente şi dotarea cu aparatură medicală specifică serviciilor medicale oferite.
Un alt domeniu este încurajarea dezvoltării centrelor de excelenţă şi cercetare medicală, de diagnostic şi tratament pe lângă universităţile şi facultăţile de medicină care vor putea atrage şi specialişti care vor să revină în România.
De asemenea, în program se prevede dezvoltarea de centre de telemedicină regionale sau naţionale, în funcţie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnostic, cât şi pentru a doua opinie, onorariul medicului care deserveşte centrul fiind separat de serviciul medical în decontarea serviciilor medicale, dezvoltarea şi implementarea serviciilor e-health la nivel naţional prin fonduri nerambursabile.
Documentul mai prevede creşterea capacităţii de screening, prin fonduri nerambursabile, pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sănătăţii publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colo rectal, cancer prostată, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, screening preconcepţional, screening neonatal şi screeningul bolilor infecţioase transmisibile (inclusiv cu transmitere sexuală): hepatită, HIV, tuberculoză.
În Programul de guvernare se mai prevede elaborarea, finanţarea, implementarea programelor profilactice pentru copii pentru toate ariile terapeutice, prin introducerea consultaţiilor obligatorii pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5-9 ani, prin reţeaua de medicină şcolară sau prin cabinetele de medicină.
La capitolul medicamente, documentul prevede un program naţional prin care, pentru fiecare boală, fiecare pacient va avea la dispoziţie un medicament gratuit pentru afecţiunea sa, dar şi introducerea contractelor pentru programele naţionale de tip cost - volum - rezultat (cel mai mic cost - acces egal pentru toţi pacienţii - plata în funcţie de rezultatele terapeutice şi/sau îmbunătăţirea calităţii vieţii).
De asemenea se intenţionează elaborarea şi actualizarea periodică a Catalogului Naţional al Medicamentelor pentru asigurarea predictibilităţii pentru pacient şi producător, elaborarea Catalogului Naţional al Dispozitivelor Medicale şi al Materialelor Sanitare, inclusiv cele de ultimă generaţie, pe specialităţi/afecţiuni, şi a preţurilor maximale, şi publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, după modelul statelor dezvoltate din Uniunea Europeană.
Se mai doreşte introducerea finanţării programului 'Inovaţie în sănătate', prin punerea la dispoziţia pacienţilor a celor mai noi metode terapeutice, biotehnologii cu eficienţă ridicată şi tratamente din ce în ce mai specializate în vindecarea anumitor maladii, cu un impact semnificativ în rândul populaţiei şi asigurarea tratamentelor pacienţilor cu boli rare, în vederea creşterii speranţei de viaţă şi a îmbunătăţirii calităţii vieţii acestora.
În domeniul sănătăţii se va urmări şi reglementarea prin lege şi controlul suplimentelor alimentare, asigurarea pieţei cu medicamentele necesare pacientului la momentul nevoii lui şi dezvoltarea Companiei Unifarm, ca principală instituţie cu atribuţii de import şi distribuţie a medicamentelor şi în vederea asigurării continuităţii aprovizionării şi desfacerii acestora către populaţie.
Cât priveşte resursa umană, se doreşte înfiinţarea de cabinete medicale în zonele defavorizate sau în proximitatea unei zone populate de un număr semnificativ de cetăţeni care nu beneficiază de acces facil la servicii medicale, 0 % impozit pe venit pentru medici începând cu 1 ianuarie 2019, asigurarea formării unui număr adecvat de categorii de personal medical, cu preponderenţă pentru acele specialităţi care înregistrează un deficit, şi reformarea rezidenţiatului în ceea ce priveşte admiterea, pregătirea şi obţinerea calificărilor de specialist.
"Coordonarea activităţilor de formare, dezvoltarea carierei, stabilirea necesarului pentru toate categoriile de personal medical vor fi făcute de Centrul Naţional de Resurse Umane în Sănătate, în subordinea Ministerului Sănătăţii, în colaborare cu Colegiile şi Ordinele Profesionale din sănătate şi instituţiile academice medicale. Vom avea astfel un Catalog Naţional al Profesioniştilor din Sănătate care va sta la baza fundamentării necesarului de formare de profesionişti", se arată în program.
Se mai intenţionează, de asemenea, dezvoltarea programelor naţionale şi continuarea celor existente prin alocarea unor fonduri suplimentare raportat la perioada 2015-2017 şi introducerea unor programe noi, cum ar fi, spre exemplu, depistarea bolilor cardiovasculare cu risc major, pornind de la patologia hipertensivă (hipertensivul cu valori mari şi risc crescut).
Un alt obiectiv propus vizează operaţionalizarea şi utilizarea Dosarului Electronic al Pacientului care va cuprinde toate datele de sănătate şi care va sta la baza Registrelor Naţionale pentru fiecare patologie în parte. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bolojan: România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, vineri, un mesaj la 76 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, în care afirmă că România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO. 'Astăzi, marcăm 76 de ani de la înființarea NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istori
Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei: Investiția în oameni este pentru pace, sustenabilitate și dezvoltare
Investiția în oameni, printr-o educație accesibilă, incluzivă și de calitate, reprezintă o investiție pe termen lung în pace, sustenabilitate și dezvoltare, a evidențiat președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada. 'În fața multiplelor crize, trebuie să continuăm să susținem
Ciolacu: România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA
România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, acesta precizând că achiziția a fost contractată și a fost efectuată și plata în acest sens. Anunțul a fost făcut la finalul vizitei efectuate la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic
Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu
Prezidențiale2025/ AEP: Cheltuielile cu materialele electorale - suportate doar de beneficiari; contribuțiile și cheltuielile declarate - publicate săptămânal
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică, electorală trebuie să fie suportate exclusiv de beneficiari - candidați independenți, partide politice și alianțe electorale, iar orice cheltuială făcută de către alte persoane pentru promovarea candidaților este
Ciolacu: Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate
Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri, într-un mesaj prilejuit de marcarea Zilei NATO și aniversarea a 21 de ani de la aderarea României la această organizație. 'Cea mai puternică alianță politico-militar
Numiri în conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate și Agenției Naționale pentru Sport
Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD) a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate. Decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Totodată, funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni pe soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate voci ale României pe plan internațional, a transmis Administrația Prezidențială. Potrivit unei postări pe Facebook a Administrației Prezidențiale, întâlnirea a fost un prilej de a recunoaște contribuția sa la pr
Ambasadorul Israelului în România a subliniat importanța unei educații de calitate pentru o societate puternică
Ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a atras atenția asupra importanței dezvoltării unei educații foarte bune, pentru ca oamenii să trăiască într-o societate puternică. El a declarat, joi, la cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Internaționale de Diplomație și Afaceri Globale pentru elevi '2DAY AMBASSADOR',
George Simion: Tarifele americane sunt un semnal de alarmă, nu o declarație de război
Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu trebuie tratată 'cu aroganță sau replici pripite', tarifele americane sunt un 'semnal de alarmă', nu o declarație de război, afirmă președintele AUR, George Simion. 'Decizia Statelor Unite de a impune tarife suplimentare produselor europene nu tre
Kelemen Hunor, despre tarifele impuse de SUA: Trebuie să tratăm situația cu calm, ar trebui discutat, negociat
Uniunea Europeană și România trebuie să trateze situația creată de impunerea tarifelor de către SUA cu calm, să discute și să negocieze, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat la Europa FM cum ar trebui să gestioneze România din punct de vedere politic și diplomatic 'acest război comercial pe care l-a declan
Hurezeanu: O legătură transatlantică solidă - esențială pentru o Alianță puternică; Europa trebuie să își intensifice eforturile
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, joi, că o legătură transatlantică solidă este esențială pentru o Alianță Nord-Atlantică puternică, iar Europa trebuie să își intensifice eforturile, întrucât pacea și securitatea nu vin niciodată de la sine. Oficialul român participă la reuniunea miniștrilor afacerilor e
Ilie Bolojan - discuții cu reprezentanți ai industriei de apărare despre Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărare
Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, joi, la o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile s-au axat pe Planul UE pentru consolidarea capacitaților de apărar
Memorandumuri de înțelegere între Guvernul României și cel al Saint Vincent și Grenadine, semnate la Palatul Victoria
O serie de memorandumuri bilaterale au fost semnate joi, la Palatul Victoria, între Guvernul României și Executivul din Saint Vincent și Grenadine, cu prilejul vizitei la București a prim-ministrului acestei țări, Ralph E. Gonsalves. Ceremonia a avut loc la finalul unei întâlniri a celor două delegații oficiale conduse
Guvern: Peste 37 hectare de teren - scoase din fondul forestier național pentru amenajarea hidroenergetică Răstolița
Guvernul a aprobat, joi, scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale 'Hidroelectrica' S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Potrivit unui comunicat al Executivului, scoaterea definitivă din fondul