Putin afirmă că nu are precondiţii pentru negocieri cu #Ucraina, deşi enunţă mai multe condiţii
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa sa de presă anuală, că Rusia nu are precondiţii pentru începerea unor negocieri cu Ucraina asupra unui posibil acord de pace, dar a subliniat că trebuie să fie un acord pentru o pace durabilă, nu doar un acord de armistiţiu, transmit agenţiile Reuters şi AFP.
"Noi am spus mereu că suntem pregătiţi pentru negocieri şi compromisuri", a spus Putin, adăugând că un acord preliminar ce fusese convenit la Istanbul între negociatorii ruşi şi ucraineni în primele săptămâni ale războiului în 2022, dar care nu a fost niciodată implementat, ar putea servi drept bază pentru noi discuţii.
Totuşi, a completat Putin, actuala situaţie de pe câmpul de luptă, unde trupele ruse continuă să avanseze pe toată linia frontului, va trebui avută în vedere în orice negocieri. "În curând, în opinia mea, nu vor mai fi ucraineni dornici să lupte, în curând nu va mai fi nimeni care să dorească să lupte" în armata ucraineană, a spus el el, făcând referire la criza de efective de luptă cu care se confruntă Ucraina. "Noi suntem pregătiţi, dar şi cealaltă parte trebuie să fie pregătită, atât pentru negocieri, cât şi pentru compromisuri", a insistat preşedintele rus.
Iar dacă în cele din urmă s-ar ajunge la un acord, acesta trebuie să fie un acord pentru o pace durabilă, nu doar un acord de armistiţiu, care i-ar permite "inamicului să-şi consolideze trupele", Rusia este dispusă să-l semneze cu autorităţile ucrainene pe care le consideră legitime, adică cu parlamentul de la Kiev, a indicat în continuare liderul de la Kremlin.
Potrivit acestuia, Rusia este pregătită să negocieze cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, însă acesta ar trebui să fie mai întâi reales în funcţie pentru ca Moscova să-l considere preşedinte legitim.
Conform Rusiei, în negocierile desfăşurate la Istanbul cu oficialii ucraineni în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei asupra Ucrainei, aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea Washingtonului, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.
Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-şi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării, clauze faţă de care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat apoi categoric opoziţia.
Conform unui membru al delegaţiei ucrainene care a participat la acele negocieri, David Arahamia, ruşii "erau pregătiţi să oprească războiul dacă acceptam neutralitatea şi ne angajam că nu ne vom alătura NATO. Acesta a fost punctul esenţial". Însă aceasta, a explicat el, ar fi necesitat revizuirea Constituţiei ucrainene şi, pe de altă parte, Zelenski şi ceilalţi oficiali ucraineni nu aveau încredere că Rusia se va ţine de cuvânt, şi anume că nu va ataca din nou.
De asemenea, a mai spus David Arahamia, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a venit într-o vizită surpriză la Kiev şi a încurajat Ucraina "să nu semneze nimic" cu Rusia şi "pur şi simplu să lupte".
Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheierea conflictului din Ucraina şi că propunerile preşedintelui Putin în vederea soluţionării acestui conflict trebuie puse în aplicare.
Aceste propuneri, enunţate de preşedintele rus în iunie, fac referire la o încetare a focului şi o pace negociată cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la negocierile desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022 şi includ în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson), precum şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, condiţii respinse categoric de Ucraina şi de aliaţii săi occidentali.
Rusia leagă însă soluţionarea conflictului ucrainean şi de crearea unei noi arhitecturi de securitate. Astfel, în decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri de asemenea respinse din start de Occident, replica Rusiei fiind apoi lansarea invaziei în Ucraina în februarie 2022.
Reacţia Ministerului rus de Externe a venit după un apel al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care, în urma unei discuţii avute pe 7 decembrie la Paris cu preşedinţii ucrainean şi francez, Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron, a cerut o încetare imediată a focului şi negocieri între Ucraina şi Rusia.
"Zelenski şi Ucraina ar dori să facă o înţelegere şi să oprească nebunia", a scris după acea discuţie Trump pe platforma sa socială Truth Social, adăugând că Ucraina a pierdut în războiul cu Rusia aproximativ 400.000 de soldaţi, iar Rusia circa 600.000 de soldaţi, morţi şi răniţi. "Trebuie să fie o încetare a focului imediată şi negocierile să înceapă", a indicat viitorul preşedinte al SUA.
La conferinţa sa de presă anuală, Putin s-a declarat pregătit pentru o întâlnire cu Trump, dar nu ştie dacă şi când ar putea avea loc. "În primul rând, nu ştiu când ne vom întâlni, pentru că el nu spune nimic despre asta. Nu am mai vorbit deloc cu el de mai mult de patru ani. Şi, desigur, sunt pregătit (pentru o întâlnire), oricând", a spus preşedintele rus.
Întrebat dacă, privind în urmă, ar face ceva diferit acum, Putin a răspuns că ar lansa mai devreme "operaţiunea militară specială", expresia prin care el descrie invazia din Ucraina. "Dacă ar fi posibil să ne întoarcem în urmă, ştiind ceea ce se întâmplă astăzi, aş fi luat în calcul să decid lansarea unei operaţiuni speciale (în Ucraina) mai devreme", a spus liderul de la Kremlin, admiţând astfel că această campanie militară nu a decurs aşa cum şi-ar fi dorit, deşi el crede că, pe măsură ce trupele sale înaintează pe frontul din estul Ucrainei, se apropie de atingerea obiectivelor.
De altfel, întrebat de asemenea cum l-a schimbat acest conflict, el a spus că acum glumeşte mai puţin şi aproape nu mai râde deloc.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump anunță 'măsuri de represalii' împotriva Columbiei pentru refuzul unor zboruri militare cu imigranți expulzați
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminică, că a ordonat o serie de măsuri de represalii, printre care taxe vamale, împotriva Columbiei, care a întors avioane militare americane ce transportau imigranți ilegali expulzați din SUA, informează AFP. Donald Trump a scris pe rețeaua sa Truth Social că a ordonat 'măsuri de
Arabia Saudită anunță crearea unui 'parteneriat strategic' cu Italia
Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, și prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, aflată într-o vizită în Arabia Saudită, au semnat duminică un acord de întărire a relațiilor dintre țările lor, a relatat agenția oficială saudită SPA, potrivit AFP. În timpul întâlnirii de la Al-Ula, o oază aflată pe
VIDEO Abbas și Hamas resping ideea lui Trump de mutare a palestinienilor din Fâșia Gaza
Președintele palestinian Mahmoud Abbas și-a declarat duminică 'puternica respingere și condamnarea oricărui proiect vizând mutarea' palestinienilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania, după propunerea în acest sens a președintelui american Donald Trump pentru a 'face curățenie' în teritoriu, unde un armistițiu fragil a in
Belarus: Lukașenko a obținut un al șaptelea mandat prezidențial, cu 87,6% din voturi (sondaj la urne)
Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, este pe cale să câștige al șaptelea mandat de cinci ani, obținând 87,6% din voturi la alegerile desfășurate duminică, potrivit unui sondaj la urne prezentat la televiziunea de stat, transmite Reuters. Comisia electorală a anunțat că rata de participare a fost de 81,5%, dintr-un total de 6,9 milioane de ale
#Ucraina: Forțele ruse au preluat controlul asupra localității Velika Novosilka în Donețk, potrivit Ministerului rus al Apărării
Forțele ruse au preluat controlul asupra localității Velika Novosilka din estul Ucrainei, o așezare strategică situată în apropierea graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojia, potrivit unui anunț făcut duminică de Ministerul rus al Apărării, citat de EFE, Reuters și AFP. Potrivit ministerului, soldați din trei unități
Coreea de Sud: Președintele Yoon a fost inculpat pentru insurecție
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care se confruntă cu o procedură de destituire, a fost acuzat duminică în calitate de 'lider' al unei insurecții după încercarea sa din decembrie de a impune legea marțială, au declarat procurorii într-un comunicat de presă citat de France Presse. Magistrații sud-coreeni și-au însoțit deci
Hamas și Israel se acuză reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza
Hamas a acuzat duminică Israelul că a încălcat acordul de armistițiu împiedicând întoarcerea locuitorilor în nordul Fâșiei Gaza de unde au fost forțați să fugă de bombardamente și de lupte spre sudul enclavei palestiniene, informează AFP. Mișcarea islamistă palestiniană a indicat că 'urmărește chestiunea cu mediatorii
Președintele Donald Trump susține că locuitorii din Groenlanda și-ar dori să facă parte din SUA
Locuitorii din Groenlanda și-ar dori să facă parte din Statele Unite, a indicat președintele american Donald Trump în declarații pentru presă făcute la bordul avionului Air Force One, informează duminică dpa. 'Cred că Groenlanda va fi rezolvată cu noi. Cred că o vom avea. Și cred că oamenii vor să fie cu noi, așa cum știți. Su
Șeful diplomației iraniene la Kabul într-o vizită rară în Afganistan
Șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, a sosit duminică la Kabul, fiind cel mai înalt oficial iranian care vizitează Afganistanul de când talibanii au preluat puterea, informează AFP, citând televiziunea iranian de stat. Iranul și Afganistanul sunt două țări vecine separate de o graniță permeabilă, lungă de peste 900 de
Alegeri Belarus: Președintele Aleksandr Lukașenko candidează pentru al șaptelea mandat consecutiv
Belarușii au început duminică să voteze în alegerile prezidențiale destinate să îl realeagă pentru al șaptelea mandat consecutiv pe președintele Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, în absența tolerării unei opoziții, relatează AFP. Urnele s-au deschis la ora locală 08:00 (05:00 GMT) într-un scrutin care se anunță fără s
Președintele Donald Trump propune mutarea palestinienilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania
Președintele american Donald Trump a propus mutarea locuitorilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania ca parte a unui plan de pace de a face curățenie în teritoriului palestinian, unde armistițiul dintre Israel și Hamas a intrat duminică în a doua săptămână, transmite duminică AFP. Acordul de încetare a focului intrat î
SUA: Trump dă de înțeles că a deblocat livrarea către Israel a bombelor de 2000 de livre
Președintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă că 'o mulțime de lucruri' comandate de Israel din Statele Unite sunt în prezent livrate, răspunzând informațiilor din presă că administrația sa a deblocat o livrare de bombe de 2.000 de livre (907 kg), notează AFP. 'O mulțime de lucruri care au fost comandate
SUA: Trump invitat să se adreseze celor două camere ale Congresului pe 4 martie
Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, l-a invitat sâmbătă pe Donald Trump să se adreseze ambelor Camere ale Congresului pe 4 martie, primul său discurs oficial în fața parlamentarilor de la revenirea sa la putere, notează AFP. Johnson i-a trimis o scrisoare președintelui Trump invitându-l să '
Coreea de Nord anunță că a testat mai multe rachete de croazieră strategice
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice lansate de pe mare, a anunțat agenția de oficială de presă KCNA, adăugând că rachetele și-au atins ținta 'cu precizie', transmite AFP. 'Mijloacele de descurajare ale forțelor armate ale Republicii Populare Democrate Coreene sunt mult mai perfecționate', a declarat li
Noua Caledonie: Parisul denunță noi ingerințe ale Azerbaidjanului
Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a deplâns sâmbătă că Azerbaidjanul a 'căutat din nou să destabilizeze politica națională' a Franței în Noua Caledonie și a cerut ca aceste ingerințe să înceteze 'imediat', notează AFP. '+Grupul de la Baku+ a căutat din nou să ne destabilizeze viața