VIDEO AlegeriSUA2024 De la ''Bună, sunt Kamala'' la ''Venezuela pe steroizi'' - principalele momente ale dezbaterii prezidenţiale

Prima dezbatere prezidenţială dintre vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, şi fostul preşedinte republican Donald Trump (2017-2021), a fost şi prima ocazie în care ambii candidaţi la preşedinţia SUA s-au întâlnit în persoană, scrie miercuri EFE. Agenţia de presă spaniolă trece în revistă momentele marcante ale unei nopţi care ar putea marca alegerile din 5 noiembrie, la care ambii ajung practic cu egalitate tehnică în sondaje, mai ales în cele şapte state decisive.
"Bună, sunt Kamala"
Una dintre marile necunoscute anterioare a fost dacă Harris şi Trump ar urma sau nu să se salute, strângându-şi mâinile.
La intrarea în sală, Trump a mers direct la pupitru, în timp ce Harris a traversat scena şi i-a întins mâna. "Bună, sunt Kamala. Să avem o dezbatere bună", i-a spus ea, în timp ce îşi strângeau mâinile. "Mă bucur să vă văd. Distraţi-vă", a răspuns Trump.
Limbajul nonverbal
Dezbaterea a fost deosebit de aprinsă, iar candidaţii au recurs în mai multe rânduri la limbajul nonverbal pentru a-şi manifesta dezaprobarea.
Harris, conştientă că televiziunea îi arată deseori pe candidaţi pe un ecran împărţit, a profitat de ocazie pentru a clătina din cap în dezacord, pentru a ridica din sprâncene surprinsă sau pentru a-şi miji ochii, prefăcându-se că încearcă să urmeze firul argumentelor lui Trump.
La rândul său, Trump a zâmbit batjocoritor şi, în unele ocazii, nu s-a putut stăpâni, continuându-şi atacurile chiar şi atunci când microfoanele au fost reduse la tăcere, după cum a relatat un grup mic de reporteri prezenţi în sală.
Venezuela pe steroizi
Pentru Trump, dacă Harris va câştiga preşedinţia, Statele Unite vor deveni "Venezuela pe steroizi": "Ea distruge ţara", a decretat Trump, reluându-şi criticile la adresa imigraţiei ilegale şi a gestionării frontierelor.
Fostul preşedinte acuză cu regularitate administraţia preşedintelui Joe Biden că a deschis graniţele pentru imigranţii ilegali şi a permis unor ţări ca Venezuela să-şi reducă nivelul criminalităţii "scăpând" de aceşti oameni.
Culoarea pielii lui Harris
Trump a pus la îndoială în trecut originea rivalei sale democrate. "Este indiancă sau neagră?" se întrebase el. Marţi noapte Trump a încercat să se distanţeze de acea controversă: "Nici că-mi pasă. Orice vrea ea să fie, mie îmi convine".
În replică, Harris, a cărei mamă este indiancă, iar tatăl este jamaican, a descris ca o "tragedie" faptul că un candidat la Casa Albă foloseşte rasa, în opinia ei, "pentru a-i diviza pe americani".
Şir de neadevăruri marca Trump
EFE notează că fostul preşedinte nu s-a putut abţine să nu repete neadevărurile la care recurge de obicei pentru a alerta populaţia despre democraţi şi managementul lor: de la permiterea avortului la nouă luni de gestaţie şi până la nici mai mult nici mai puţin decât execuţia nou-născuţilor.
Marţi noapte, Trump a preluat alte retorici rasiste larg răspândite de tabăra sa, care acuză migranţii că mănâncă animalele de companie ale cetăţenilor care locuiesc în oraşele de graniţă, lucru dezminţit inclusiv de autorităţile locale.
Obsesia lui Trump pentru mărimea mulţimilor
Trump se laudă adesea cu numărul mare de oameni care participă la mitingurile sale. În 2017, a fost preocupat zile la rând de mediatizarea ceremoniei sale de învestitură, susţinând în mod fals că la învestirea sa au participat mai multe persoane decât la cea a fostului preşedinte democrat Barack Obama (2009-2021).
Marţi noapte, Trump a reluat aceeaşi retorică, afirmând că mitingurile sale sunt "cele mai mari şi mai incredibile din istoria politicii", în timp ce Harris a reuşit să-l enerveze spunând că cetăţenii pleacă mai devreme de la aceste întâlniri din oboseală şi plictiseală.
Ea i-a îndemnat pe telespectatori să participe la un miting al lui Trump, unde - a continuat ea - republicanul va spune lucruri bizare, cum ar fi faptul că morile de vânt cauzează cancer (lucru pe care Trump chiar l-a spus, precizează Reuters).
Harris e înarmată
Harris a profitat de dezbatere pentru a declara răspicat că atât ea, cât şi partenerul ei de tandem, Tim Walz, deţin arme de foc.
Această declaraţie ar putea atrage alegătorii independenţi care se tem că democraţii vor restricţiona deţinerea de arme, un drept protejat de Constituţia SUA.
Când Trump a acuzat-o că doreşte să confişte armele americanilor, Harris a răspuns: "Tim Walz şi cu mine suntem deţinători de arme; nu vom lua armele nimănui, aşa că nu mai minţiţi încontinuu pe această temă".
Harris a declarat încă din 2019, în timpul campaniei ei pentru nominalizarea Partidului Democrat la vicepreşedinţia SUA, că deţine o armă pentru siguranţa ei personală.
Neadevăruri despre consumul animalelor de companie şi infanticid
Imigranţii mănâncă animale de companie. Democraţii sunt în favoarea executării nou-născuţilor. Israelul va înceta să mai existe în eventualitatea unei administraţii Kamala Harris - candidatul republican a făcut numeroase afirmaţii false sau de-a dreptul extreme în timpul dezbaterii de marţi noapte, ceea ce i-a făcut pe moderatorii postului ABC să intervină în câteva rânduri pentru a-l corecta, notează Reuters.
Poate că cel mai frapant aspect a fost colportarea de către Trump a unei afirmaţii false care a devenit virală, anume că numeroşi imigranţi haitieni din Springfield, statul Ohio, fură animalele de companie ale rezidenţilor sau iau animale sălbatice din parcuri pentru a le mânca.
''Au mâncat câinii! Oamenii care au venit. Mănâncă pisicile! Ei mănâncă, mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo", a declarat Trump în timpul dezbaterii.
Harris a râs şi a clătinat din cap. Moderatorul a intervenit, declarând că nu au existat relatări credibile despre rănirea animalelor de companie. Trump a replicat că a văzut interviuri TV cu oameni care au spus că patrupezii lor au fost luaţi şi mâncaţi.
Casa Albă a condamnat anterior, marţi, dezinformarea care s-a răspândit rapid şi pe care a preluat-o şi partenerul de tandem al lui Trump, senatorul JD Vance. Casa Albă a insistat că astfel de remarci au încercat să-i divizeze pe americani prin intermediul unor minciuni şi că se bazează pe rasism.
Trump a repetat un alt neadevăr, acela că milioane de migranţi se revarsă în Statele Unite din închisori şi centre de boli psihice din străinătate. "Ei iau cu asalt oraşele. Ei iau cu asalt clădiri. Ei intră în mod violent", a spus Trump.
Migranţii nu au organizat nicio preluare violentă a oraşelor americane, aminteşte Reuters.
Infanticid, Israel, criminalitate
Trump a reluat un alt neadevăr - pe care îl rosteşte adesea la mitingurile sale - că democraţii sunt atât de extremişti în ceea ce priveşte drepturile la avort încât susţin uciderea nou-născuţilor.
"Partenerul ei ca vicepreşedinte spune că avortul în luna a noua este absolut ok. El spune, de asemenea, execuţie după naştere'', a spus Trump despre colegul de tandem al lui Harris, guvernatorul de Minnesota Tim Walz.
Harris a declarat că susţine restabilirea unei hotărâri de referinţă a Curţii Supreme, Roe v. Wade, din 1973, care a recunoscut dreptul constituţional al femeilor la avort pe o perioadă de la 24 până la 28 de săptămâni de sarcină. Harris şi Walz nu sprijină executarea copiilor, precizează Reuters.
Mai târziu, în timpul unei discuţii despre Orientul Mijlociu, Trump a declarat că Harris "urăşte" Israelul.
"Dacă ea este preşedinte, cred că Israelul nu va mai exista în doi ani de acum înainte", a afirmat Trump, fără a oferi nicio dovadă în sprijinul unei astfel de afirmaţii. "Întregul loc va fi aruncat în aer... Israelul va dispărea", a continuat el.
Harris a răspuns că nu este "absolut deloc adevărat" că urăşte Israelul şi a amintit că a susţinut această ţară de-a lungul carierei sale.
Trump a mai declarat că ratele criminalităţii au scăzut la nivel global, cu excepţia Statelor Unite, unde a apreciat că ratele criminalităţii "au explodat".
Datele FBI publicate în martie au relevat că omuciderile din SUA au scăzut cu peste 13% în 2023, diminuându-se pentru al doilea an consecutiv după o creştere bruscă în timpul pandemiei de coronavirus.
Cu toate acestea, datele sunt în contradicţie cu percepţia publicului potrivit căreia în prezent situaţia criminalităţii se înrăutăţeşte. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* VIDEO LIVE UPDATE AlegeriSUA2024: Dezbaterea televizată Harris-Trump a început
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, continuă să conducă în sondaje înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 31% din intențiile de vot, indică un sondaj al agenției CBOS, citat luni de Reuters. Karol Nawrocki, candidatul principalului partid de opoziție, Lege și Justiț
Europa unită este amenințată, avertizează viitorul cancelar german Friedrich Merz
Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că ''Europa unită este amenințată'' în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP. Europa ''este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și,
Japonia și Vietnam își întăresc cooperarea, cu accent pe domeniul semiconductorilor
Japonia și Vietnam au încheiat luni, la Hanoi, patru protocoale de înțelegere, mai ales în domeniul semiconductorilor, într-un context de redefinire a echilibrelor comerciale în urma ofensivei protecționiste americane, transmite AFP. 'Întărirea relațiilor dintre Japonia și Vietnam va contribui la stabili
Iranul anunță că s-a apărat de un atac informatic împotriva infrastructurii
Iranul s-a apărat de unul din cele mai sofisticate atacuri informatice din istoria sa, a declarat luni Behzad Akbari, adjunct al ministrului comunicațiilor de la Teheran, citat de AFP. Atacul 'împotriva unei infrastructuri a țării' a fost detectat duminică 'datorită eforturilor echipelor de securitate și tehnice ale ministeru
SUA: Poliția a arestat un suspect în cazul furtului genții șefei Departamentului de Securitate Internă
Un suspect a fost arestat în ancheta lansată de autoritățile americane după ce șefei Departamentului de Securitate Internă a SUA, Kristi Noem, i-a fost furată geanta într-un restaurant din Washington DC în duminica de Paște, transmite luni Reuters. Potrivit lui Noem, individul arestat trăia în Statele Unite în mod
Președintele rus Vladimir Putin declară un armistițiu de trei zile în #Ucraina, în mai
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit luni agențiile internaționale de presă. Încetarea focului va intra în vigoare la miez
Bulgaria poate juca un rol esențial în apărarea europeană, declară la Sofia președintele Consiliului European
Bulgaria poate juca un rol esențial în eforturile de apărare ale Europei prin intermediul industriei sale militare, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, după întrevederea avută duminică, la Sofia, cu premierul bulgar Rosen Jeliazkov, informează luni Euractiv. Costa se află în Bulgaria pentru o vizită d
Vaticanul anunță oficial că conclavul pentru alegerea noului papă va începe în 7 mai
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a anunțat luni că conclavul pentru alegerea noului papă va începe în 7 mai, transmite dpa. Agenția Reuters informase cu s
Grecia: Premierul Kyriakos Mitsotakis promite o îmbunătățire a securității feroviare
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a angajat luni să accelereze lucrările de îmbunătățire a siguranței pe căile ferate, la doi ani de la cea mai gravă tragedie feroviară din țară, în care au murit 57 de persoane, relatează AFP. Mitsotakis a spus că este în derulare un proiect de cincisprezece luni, care are ca scop o îmbunătăț
Rusia va oferi asistență militară Coreei de Nord în caz de nevoie, confirmă Kremlinul
Moscova, 28 apr /Agerpres/ - Kremlinul a confirmat luni, după ce a recunoscut că trupe nord-coreene au luptat alături de armata rusă împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk (sud-vestul Rusiei) că va oferi asistență militară Phenianului dacă va fi necesar, relatează EFE. 'Avem un tratat (de asistența reciprocă). În conformitate cu a
Procedura de la CIJ privind Gaza: Un exemplu de 'persecuție sistematică' asupra Israelului, afirmă șeful diplomației israeliene
Ministrul israelian de externe Gideon Saar a denunțat luni 'persecuția sistematică' asupra Israelului, după deschiderea unei audieri a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) la Haga, în Olanda, cu privire la obligațiile umanitare ale Israelului față de palestinieni, relatează AFP. Saar a declarat că procedurile CIJ fac parte dintr-o 'persecu
Curtea Internațională de Justiție: Reprezentantul palestinian spune că Israelul folosește blocarea ajutorului umanitar ca 'armă de război'
Reprezentantul statului Palestina a declarat luni la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) că Israelul folosește blocarea ajutorului umanitar ca 'armă de război' în Gaza, informează AFP. 'S-a instalat foametea. Ajutorul umanitar este folosit ca armă de război', a declarat Ammar Hijazi, reprezentant al statului Palestina la organizațiile
Lavrov reiterează condițiile maximaliste ale Moscovei și cere recunoașterea internațională a regiunilor anexate de Rusia în #Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care se află într-o vizită în Brazilia, cu ocazia unei reuniuni în cadrul BRICS, a cerut luni recunoașterea internațională a regiunilor ucrainene anexate de Moscova, inclusiv a peninsulei Crimeea, ca o condiție pentru o soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, reiterând practic condițiile maximalis
Teheranul îl acuză pe Netanyahu că 'dictează' politica SUA în discuțiile privind programul nuclear iranian
Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi l-a acuzat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că 'dictează' politica SUA în discuțiile privind programul nuclear iranian, relatează AFP. 'Ceea ce este izbitor, însă, este nerușinarea cu care Netanyahu îi dictează acum președintelui (american Donald) Trump ce poate și ce nu po
Germania: Conservatorul Johann Wadephul, susținător al sprijinului pentru Ucraina, ales ca viitor ministru de externe
Conservatorii germani au anunțat luni numirea lui Johann Wadephul, un susținător ferm al ajutorului militar pentru Ucraina și un critic acerb al Kremlinului, ca viitor ministru de externe al țării, relatează AFP. Wadephul, în vârstă de 62 de ani, expert în probleme de politică externă pentru conservatori în parlament, este considerat un