Legea UE privind inteligenţa artificială intră în vigoare
Actul european privind inteligenţa artificială (Legea privind inteligenţa artificială), prima normă de acest fel în lume, intră în vigoare joi, urmărind să reglementeze utilizarea acestei tehnologii în funcţie de riscul pe care îl prezintă pentru oameni şi în acelaşi timp să stimuleze industria europeană în faţa giganţilor precum China sau Statele Unite, consemnează agenţia EFE şi un comunicat al Comisiei Europene.
Acest regulament european "va conduce la dezvoltarea unei inteligenţe artificiale (IA) în care europenii pot avea încredere şi va oferi sprijin IMM-urilor şi start-up-urilor europene pentru a aduce soluţii inovatoare de inteligenţă artificială pe piaţă", a afirmat pe reţeaua de socializare X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Legea permite sau interzice utilizarea inteligenţei artificiale în funcţie de riscul pe care îl generează pentru oameni şi identifică sisteme cu risc ridicat care pot fi folosite doar dacă respectă drepturile fundamentale.
Mai exact, ea face distincţia între sistemele IA care prezintă un "risc inacceptabil" la adresa drepturilor fundamentale şi care vor fi interzise, sisteme cu "risc ridicat", care nu vor fi interzise, dar vor fi supuse unor cerinţe stricte, sisteme cu riscuri de transparenţă, cum ar fi "chatbots", şi sisteme de risc "minim", care formează majoritatea sistemelor de IA şi nu vor fi supuse reglementărilor.
În virtutea acestei clasificări, legea interzice toate sistemele de categorizare biometrică după convingeri politice, religioase, filosofice sau după rasă şi orientare sexuală, precum şi pe cele care evaluează oamenii în funcţie de comportamentul şi caracteristicile lor personale şi cele capabile să manipuleze comportamentul uman.
Vor fi de asemenea interzise sistemele menite să extindă ori să creeze baze de date faciale prin captarea nediscriminatorie de date pe internet sau înregistrări audiovizuale, iar sistemele care pot recunoaşte emoţiile vor fi interzise la locurile de muncă şi în şcoli.
În general, legea inteligenţei artificiale interzice supravegherea în masă în spaţiile publice, dar permite organelor de drept să utilizeze camere biometrice de identificare în anumite cazuri cu autorizaţie judiciară prealabilă, lucru care a fost unul dintre cele mai dificile puncte ale negocierilor dintre Parlamentul European şi Consiliul UE (statele membre) în stabilirea formei finale a regulamentului.
Astfel, aceste sisteme vor putea fi folosite pentru a preveni o ameninţare teroristă iminentă, pentru a localiza sau identifica o persoană care a comis infracţiuni de terorism, trafic de persoane, exploatare sexuală sau o infracţiune împotriva mediului, de exemplu, precum şi pentru a căuta victime ale acestor delicte.
De asemenea, regulamentul identifică sisteme cu risc ridicat care pot fi comercializate numai dacă dezvoltatorii lor garantează că respectă drepturile fundamentale, de pildă cele care pot influenţa rezultatul alegerilor sau cele utilizate de instituţiile financiare pentru a evalua solvabilitatea şi ratingul de credit al clienţilor.
Pe de altă parte, regulamentul stabileşte o serie de obligaţii pentru sistemele de inteligenţă artificială de uz general pe care se bazează programe precum ChatGPT, al companiei OpenAI, sau Bard, al companiei Google.
Concret, aceste programe vor trebui să precizeze dacă un text, un cântec sau o fotografie au fost generate prin inteligenţă artificială şi să garanteze că datele folosite de sisteme respectă drepturile de autor.
Companiile care nu se conformează prevederilor regulamentului riscă amenzi de până la 7% din cifra lor anuală de afaceri globală atunci când încălcările sunt legate de aplicaţii interzise, de până la 3% atunci când sunt legate de alte obligaţii şi de până la 1,5% din cifra de afaceri pentru furnizarea de informaţii incorecte.
Statele UE au termen până la 2 august 2025 să desemneze autoritatea care se va ocupa de aplicarea legislaţiei la nivel naţional, în timp ce la nivel european sarcina va reveni unui nou Birou IA din cadrul Comisiei Europene.
Cele mai multe prevederi ale regulamentului se vor aplica începând cu 2 august 2026, cu excepţia interzicerii sistemelor de risc inacceptabile, care va intra în vigoare în termen de şase luni, şi a regulilor pentru IA de uz general, care vor intra în vigoare într-un an.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Putin: Conflictul din #Ucraina s-ar termina în 'două luni' fără ajutor occidental
Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări marți că conflictul din Ucraina se va încheia în 'două luni' fără ajutorul militar al aliaților occidentali ai Ucrainei, care se teme de o reducere drastică a asistenței americane odată cu revenirea la putere a lui Donald Trump, relatează AFP. 'Nu pot exista, nu vor rezista o lună dacă ban
Premierul francez, criticat de partidele care-l susțin, după o declarație anti-imigrație
Premierul centrist francez François Bayrou a provocat consternare în rândul stângii și a unei părți din propria sa tabără politică după ce a spus că Franța se apropie de un 'sentiment al submersiunii' în fața numărului mare de imigranți, un limbaj tipic mai degrabă extremei drepte, relatează marți AFP. 'Aporturile str
Franța și Danemarca insistă că Europa trebuie să își apere 'propriile interese' în fața președintelui Trump
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul danez Mette Frederiksen au subliniat marți necesitatea ca Europa să își apere 'propriile interese', rămânând în același timp 'atașate de legătura transatlantică', în condițiile în care președintele american Donald Trump a vorbit despre anexarea Groenlandei, un terito
Un nou acord nuclear între Washington și Moscova este greu de imaginat (analiză France Presse)
Dorința afișată de Washington și Moscova de a discuta asupra reducerii armamentelor nucleare nu este decât o declarație de poziție și acestora le-ar fi foarte greu să se pună de acord, în pofida faptului că acordul bilateral ce leagă cele două țări în acest domeniu expiră într-un an, apreciază experți citați marți de France Presse.
REGATUL UNIT-CINCI ANI DE LA BREXIT, un proces în continuă schimbare care nu se va încheia (raport UKICE)
Ieșirea din Uniunea Europeană, departe de a fi o chestiune rezolvată, va continua să fie 'pentru totdeauna' un subiect de actualitate pentru Regatul Unit, având în vedere necesitatea permanentă de revizuire a acordurilor bilaterale și de îmbunătățire a colaborării în probleme precum securitatea sau schimbările climatice, relatează marț
Polonia se protejează online cu programul 'Umbrela Electorală' înaintea alegerilor prezidențiale
Guvernul polonez condus de liberalul Donald Tusk a prezentat marți un program integral pe care l-a denumit 'Umbrela Electorală' și pe care îl descrie drept un instrument de protejare a alegerilor prezidențiale din 18 mai în fața atacurilor cibernetice și a dezinformării. 'Serviciile speciale ruse, atât civile c&ac
Senatul american a validat numirea lui Scott Bessent în funcția de secretar al Trezoreriei
Senatul american a validat luni numirea lui Scott Bessent în funcția de secretar al Trezoreriei, responsabil cu implementarea priorităților economice ale președintelui Donald Trump, printre care reduceri de impozite și cheltuieli federale, relatează AFP. Cu 68 de voturi pentru și 29 împotrivă, senatorii i-au permis miliardarului să
Rusia a atacat masiv în noaptea de luni spre marți șapte regiuni din #Ucraina, în special cu drone
Rusia a întreprins un atac masiv cu drone asupra a șapte regiuni ucrainene în noaptea de luni spre marți, utilizând cel puțin o sută de aparate de luptă fără pilot, una dintre acestea provocând un incendiu după ce a lovit un obiectiv industrial din Harkov, au anunțat autoritățile locale și forțele aeriene ucrainene, citate de dpa și EFE.
Guvernul britanic se opune includerii extremei stângi și a ecologiștilor violenți în definiția extremismului
Guvernul laburist britanic se opune includerii ecologiștilor violenți, extremei stângi și a bărbaților misogini în definiția extremismului, a relatat marți postul BBC, potrivit agenției EFE. Ministrul britanic de interne Yvette Cooper nu este de acord cu concluziile preliminare ale unui raport pe care l-a comandat anul trec
RD Congo: Protestarii au atacat ambasade la Kinshasa pe fondul conflictului din est, unde rebelii au capturat Goma
Poliția din Republica Democrată Congo (RDC) a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor în capitala Kinshasa, după ce au fost atacate ambasade pe fondul conflictului din estul țării, relatează marți Reuters. Demonstranții au vizat ambasade pe care le acuză de complicitate cu sprijinul dat de Rwanda rebelilor din M23, care au captur
Fâșia Gaza, 'patria palestinienilor', afirmă diplomația iraniană, propunând ca israelienii să fie mutați în Groenlanda
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baqaei, a denunțat marți ideea președintelui american Donald Trump de a-i reloca pe palestinieni în afara Fâșiei Gaza, subliniind că acest teritoriu este 'patria' lor, relatează AFP. Anterior, într-o reacție la această propunere, ministrul de externe irania
Slovacia: Coaliția premierului Fico a pierdut majoritatea în legislativ
Coaliția de guvernare tripartită a premierului slovac Robert Fico a pierdut majoritatea în parlament, după ce doi deputați ai formațiunii social-democrate Hlas (Vocea) au fost excluși din acest partid, relatează marți agenția EFE. Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin pozițiile sale
Conflictul din RDC: Situație disperată la Goma, unde cadavre zac pe străzi (organizații umanitare)
Sute de mii de oameni fug să-și salveze viețile în estul Republicii Democrate Congo, alungați din locuințele lor de focuri de armă și artilerie, au atenționat marți organizațiile umanitare, transmite dpa. După câteva zile de lupte intense, miliția M23 a intrat luni dimineața în capitala provincială Goma, situată în apro
Diplomația în era digitală: cazuri emblematice de conflicte pe rețelele sociale (EFE)
Rețelele sociale, care au devenit un instrument esențial pentru comunicarea politică, au fost și ele scena unor tensiuni diplomatice acute. De la tweeturile lui Donald Trump împotriva Mexicului care i-au marcat primul mandat de președinte al SUA, până la declarațiile controversate ale unor președinți foști și actuali, precum Jair Bolsonaro și Gustavo Petr
SUA: Trump anunță că se va întâlni cu Netanyahu la Washington ''foarte curând''
Președintele american Donald Trump a declarat luni că se va întâlni ''foarte curând'' la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și și-a reiterat ideea ca palestinienii din Fâșia Gaza să se mute în Egipt și Iordania, mergând chiar până acolo încât a sugerat că liderii acestor două țări