China a anunţat o creştere a bugetului militar cu 7,2% pentru 2024
China a anunţat marţi o creştere a bugetului militar cu 7,2% pentru 2024, pe fondul corupţiei din armată şi a tensiunilor persistente care privesc Taiwanul şi Marea Chinei de Sud, informează AFP.
Identic cu cel din 2023, acest procent a fost confirmat de Ministerul Finanţelor în cadrul sesiunii anuale a Parlamentului, care a început marţi.
China intenţionează să cheltuiască 1.665,5 miliarde de yuani (231,4 miliarde de dolari) pentru apărare, un buget de peste trei ori mai mic decât cel al Statelor Unite.
Gigantul asiatic menţine o "creştere rezonabilă" a bugetului său militar pentru "a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi interesele sale de dezvoltare", a explicat luni Lou Qinjian, purtătorul de cuvânt al sesiunii parlamentare. Acesta este în creştere de câteva decenii, pe măsura creşterii economice.
Ţara alocă armatei 1,6% din PIB, mult mai puţin decât SUA (3,5%) sau Rusia (4,1%), potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).
Cu toate acestea, creşterea militară a Chinei este privită cu suspiciune de către SUA, Japonia şi Filipine, ţări cu care China concurează pentru controlul asupra unor insule mici din Marea Chinei de Sud. De asemenea, trezeşte temeri în Taiwan, o insulă de 23 de milioane de locuitori pe care China speră să o reunească cu teritoriul său, sau în India, cu care uneori conflicte de-a lungul graniţei disputate din Himalaya.
În ceea ce o priveşte, China se declară îngrijorată de alianţele militare stabilite de rivalii săi regionali cu SUA sau chiar cu NATO, care prezintă acum Beijingul drept o provocare la adresa intereselor membrilor săi.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat în ianuarie că Beijingul "se apropie de noi" pentru că "îl vedem în Africa, în Arctica, îl vedem încercând să controleze infrastructurile critice".
În acest context, China a realizat în special anul trecut "o creştere substanţială a numărului de focoase nucleare", a declarat pentru AFP James Char, expert în armata chineză la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.
Potrivit SIPRI, în 2023 Beijingul avea 410 focoase nucleare (+60 într-un an), mult în urma Washingtonului (3.708) şi a Moscovei (4.489).
"Scandalurile recente de corupţie din armată ridică totuşi îndoieli cu privire la eficacitatea forţei sale de rachete şi la profesionalismul forţelor militare", a declarat Adam Ni, redactorul şef al revistei China Neican, newsletter cu informaţii despre actualitatea chineză.
Anul trecut, China şi-a schimbat de două ori ministrul apărării. Retras din martie 2023, fostul ministru Wei Fenghe nu mai apare în public, la fel ca succesorul său Li Shangfu, demis în octombrie, fără explicaţii, după câteva luni. Alte personalităţi militare de rang înalt, în special din domeniul rachetelor nucleare, au fost concediate.
Washingtonul continuă să ocupe primul loc în privinţa bugetului militar. Potrivit SIPRI, SUA sunt ţara cu cele mai mari cheltuieli militare, 877 de miliarde de dolari în 2022, conform ultimelor cifre disponibile. Urmează China (292), Rusia (86,4), India (81,4), Arabia Saudită (75), Regatul Unit (68,5), Germania (55,8) şi Franţa (53,6).
În plus, SUA dispun de o prezenţă globală şi de reţele de alianţe, pe care China nu le poate avea pe termen scurt", a evidenţiat Adam Ni. Washingtonul are sute de baze militare în străinătate, în timp ce China are doar una, în Djibouti.
Având în vedere deficienţele armatei chineze (...) pare logic ca Beijingul să nu dispună nici de mijloacele, nici de dorinţa de a se angaja într-un conflict cu SUA sau de a lansa o invazie (...) în Taiwan", notează James Char."Ceea ce rămâne însă îngrijorător sunt fricţiunile cu celelalte armate din regiune, care pot scăpa de sub control şi pot degenera într-un conflict deschis", a adăugat el. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru).
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Planul lui Trump asupra Groenlandei: Rusia susține că urmărește îndeaproape evoluția 'dramatică' a situației
Kremlinul a declarat joi că 'urmărește foarte îndeaproape' retorica 'dramatică' a președintelui ales american Donald Trump, care a evocat anexarea Groenlandei, teritoriu danez situat în Arctica, unde Rusia este un actor major, relatează AFP. 'Arctica este o zonă a intereselor noastre naționale, suntem prezenți a
Suveranitatea Danemarcei trebuie respectată, spune Kallas în legătură cu declarațiile lui Trump despre Groenlanda
Suveranitatea și integritatea teritorială ale Groenlandei trebuie respectate, a declarat joi șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, după planurile expansioniste ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, referitoare la acest teritoriu danez, relatează AFP. 'Groenlanda face parte din Danemarca (...), trebuie să respectăm integritatea t
Londra refuză 'să condamne' afirmațiile lui Trump despre Groenlanda și canalul Panama
Ministrul de externe britanic, David Lammy, a refuzat joi 'să condamne' declarațiile președintelui american ales Donald Trump, care și-a reiterat marți planurile expansioniste asupra Cana
Elon Musk a explorat modalități de înlăturare a premierului britanic Keir Starmer înaintea următoarelor alegeri (Financial Times)
Miliardarul Elon Musk a purtat discuții private cu aliați despre înlăturarea din funcție a premierului britanic Keir Starmer înaintea următoarelor alegeri generale din Marea Britanie, a informat joi Financial Times (FT), transmite Reuters. Musk, cea mai bogată persoană din lume și un aliat apropiat al președintelui ales al SUA, Donald Trump, și-a e
Trump țintește Groenlanda pentru a-și consolida moștenirea și a extinde sfera de influență a SUA (surse)
Președintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce privește încercarea de a obține Groenlanda, atât pentru a extinde sfera de influență a Americii în emisfera vestică, dar și ca o modalitate de a-și consolida moștenirea, potrivit a trei surse familiare cu gândirea sa, citate de Reuters. Republicanul a declarat
Republica Moldova: Noua viață de zi cu zi în Transnistria: electricitate raționalizată, apa caldă și încălzirea - întrerupte (reportaj AFP)
Locuitorii din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, resimt din plin oprirea livrărilor de gaze rusești după ce decenii întregi au beneficiat de o aprovizionare aproape gratuită: au rămas fără încălzire, fără căldură, iar curentul le este întrerupt, relatează France Presse joi într-un amplu reportaj. Pentru a f
Secretarul general al NATO lucrează să îl convingă pe Donald Trump să faciliteze accesul europenilor la sistemele de arme americane
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că lucrează pentru a-l convinge pe președintele ales al SUA, Donald Trump, să faciliteze accesul partenerilor europeni la sistemele de arme americane, transmite dpa. Mark Rutte a declarat pentru dpa că aliații europeni investesc deja sute de miliarde de dolari în industria de apărare americană.
SUA: Șase ani de închisoare pentru un ex-informator al FBI care a fabricat acuzații despre Joe și Hunter Biden
Un fost informator al FBI care a recunoscut că a mințit despre legăturile președintelui american Joe Biden și ale fiului său Hunter Biden cu o companie energetică ucraineană a fost condamnat miercuri la șase ani de închisoare, informează Reuters. Alexander Smirnov a pledat vinovat luna trecută pentru crearea unui dosar fals după ce i-a spus în mod
Zelenski, după o discuție cu Sandu: Moscova încearcă să creeze tensiuni prin criza energetică din Transnistria
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că situația din regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, scena unei grave crize energetice după suspendarea de către Ucraina a tranzitului de gaze rusești prin teritoriul său, are drept cauză încercarea Moscovei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului de la
SUA organizează joi funeralii de stat pentru fostul președinte Jimmy Carter
Statele Unite organizează joi funeralii de stat pentru fostul președinte Jimmy Carter, punctul culminant al mai multor zile de omagiu adus acestui câștigător al Premiului Nobel pentru Pace care a marcat istoria țării sale și a lumii, relatează AFP. În prezența succesorului său, Donald Trump, actualul președinte Joe Biden urmează să rostească elogiu
Zelenski, în vizită în Germania pentru a mobiliza sprijinul aliaților pentru #Ucraina înainte de revenirea lui Trump
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește joi, în Germania, cu aliații Ucrainei reuniți sub egida Statelor Unite pentru a discuta despre ajutorul militar destinat Kievului, cu 11 zile înainte ca Donald Trump, care s-a declarat sceptic cu privire la acest sprijin financiar, să preia oficial mandatul de președinte, transmite AFP.
Biden își anulează vizita în Italia din cauza incendiilor din California
Președintele american Joe Biden și-a anulat o vizită în Italia programată între 9 și 12 ianuarie din cauza incendiilor uriașe din jurul orașului californian Los Angeles, a anunțat miercuri Casa Albă, notează AFP. Biden, care a zburat miercuri la Los Angeles, 'a luat decizia de a-și anula viitoarea călătorie în Italia pent
VIDEO SUA: Donald Trump s-a recules în fața sicriului lui Jimmy Carter
Donald Trump s-a recules miercuri la Washington în fața sicriului lui Jimmy Carter, în ajunul funeraliilor naționale ale fostului președinte democrat care a murit în urmă cu zece zile, la vârsta de 100 de ani, scrie AFP. Cu o mină serioasă, în tăcere și ținând mâna soției sale Melania Trump, viitorul p
Siria: Kurzii afirmă că au căzut de acord cu noua putere pentru a respinge orice 'divizare' a țării
Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere să respingă orice 'divizare' teritorială a Siriei. 'Suntem de acord asupra importanței unității și integrității teritoriale a Siriei și respingem orice plan de divizare care
VIDEO Mexicul propune ca SUA să se numească 'America Mexicană', ca răspuns la provocările lui Trump
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a propus miercuri ca Statele Unite să fie redenumite 'America Mexicană', ca răspuns președintelui ales al SUA, Donald Trump, care dorește să schimbe numele Golful Mexic în 'Golful Americii', notează AFP. 'Evident, Golful Mexic este un nume recunoscut de Națiunile Unite, de ce s