VIDEO UPDATE UE deschide uşa Ucrainei, dar nu reuşeşte să confirme un nou ajutor

Liderii din Uniunea Europeană nu au reuşit în noaptea de joi spre vineri să convingă Ungaria să-şi ridice veto-ul asupra unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, după ce anterior au ajuns la un acord pentru deschiderea negocierilor de aderare cu această ţară sfâşiată de război, relatează AFP.
"Rezumatul nopţii: veto pentru fonduri suplimentare către Ucraina", dar şi pentru proiectul de revizuire a bugetului european, a scris premierul ungar Viktor Orban pe X.
Celelalte 26 de ţări din UE, care s-au reunit cu Ungaria la un summit la Bruxelles, au fost nevoite să cedeze în faţa obstinaţiei liderului naţionalist maghiar.
"Vom reveni asupra subiectului la începutul lunii ianuarie" la un nou summit, a transmis în mijlocul nopţii preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
"Suntem 26 de ţări care au dat undă verde. Nu există un acord cu Ungaria în acest moment, dar sunt încrezător că vom putea face acest lucru anul viitor", a declarat premierul olandez Mark Rutte.
UE a planificat să ofere Ucrainei 50 de miliarde de euro sub formă de ajutor, dintre care 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi 17 miliarde de euro sub formă de granturi, pe o perioadă de patru ani, începând cu anul viitor.
Acest nou ajutor este considerat crucial la Kiev într-un moment în care un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari din partea SUA este blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.
Cu câteva ore mai devreme, însă, liderii europeni au reuşit să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina.
De data aceasta, Orban a acceptat să se abţină, pentru a nu fi nevoit să aprobe o decizie despre care a spus în repetate rânduri că ar fi dezastruoasă pentru viitorul UE.
Liderul ungar "nu era în sală când textul a fost adoptat, a fost convenit cu el", a declarat pentru AFP un diplomat din UE sub rezerva anonimatului. "Este o soluţie pragmatică (...) Semnalul politic a fost dat", a adăugat el.
Într-un video publicat pe Facebook, Viktor Orban a explicat apoi că ţara sa nu doreşte să "împartă responsabilitatea" pentru această alegere "necugetată" a celorlalte 26 de state şi, prin urmare, "s-a abţinut".
"Aceasta este o victorie pentru Ucraina, pentru întreaga Europă, o victorie care ne motivează, ne inspiră şi ne face mai puternici", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce Casa Albă a salutat o "decizie istorică".
Deşi procesul va fi lung, simbolismul este puternic pentru această ţară care se află în război din 24 februarie 2022, data începerii invaziei ruse.
Pentru Charles Michel, această decizie de a deschide negocierile cu Ucraina, dar şi cu Republica Moldova, este "un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru".
Cancelarul german Olaf Scholz a salutat decizia ca fiind "un semn puternic de sprijin" pentru Ucraina, care oferă "o perspectivă" acestei ţări. Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre un "răspuns logic, just şi necesar" la aspiraţiile poporului său.
Cu câteva ore înainte, însă, Orban insistase că nu va accepta acest pas. "Nu există niciun motiv pentru a discuta ceva, deoarece condiţiile nu au fost îndeplinite", a declarat el combativ la începutul summitului.
Volodimir Zelenski, la fel ca milioane de ucraineni, aştepta un semnal de încurajare din partea europenilor, într-un moment în care semnalele negative de la Washington se înmulţesc.
De săptămâni întregi, situaţia este tot dificilă în Ucraina: contraofensiva sa militară nu a produs un progres decisiv, iar ajutorul occidental, esenţial pentru efortul de război, este blocat.
În acelaşi timp cu începerea summitului crucial de la Bruxelles, Vladimir Putin îşi arăta încrederea într-o victorie a Moscovei. "Aproape pe toată lungimea liniei de contact, forţele noastre armate îşi îmbunătăţesc poziţiile", a spus preşedintele rus.
"Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea sa să nu se oprească aici", a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la unison cu mai mulţi lideri europeni.
UE a decis, de asemenea, să acorde Georgiei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia-Herţegovina, sub rezerva anumitor condiţii. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editori online: Alexandru Cojocaru, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
#Ucraina Entuziasm prudent la Kiev după un nou pas al Ucrainei către Uniunea Europeană
#Ucraina Orban spune că Ungaria încă poate opri procesul de aderare la UE al Ucrainei
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia expulzează trei diplomați moldoveni ca răspuns la o măsură similară a Chișinăului
Rusia a anunțat vineri că a ordonat ca trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova să părăsească țara ca represalii pentru expulzarea de către Chișinău a trei diplomați ruși, relatează AFP, EFE și media de peste Prut. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darie, a
Rusia afirmă că nu a fost invitată până acum de țările europene la negocieri de pace privind #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin nu a primit niciun semn din partea țărilor europene că ele ar dori să se angajeze în discuții cu Moscova privind încheierea războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează dpa. 'Până acum nu au existat semnale', a declarat Dmitri Pe
#Ucraina: Cel puțin cinci morți și 32 de răniți, în urma unor atacuri ale Rusiei la Harkov
Cel puțin cinci persoane au fost ucise, iar alte 32 rănite în atacuri ale Rusiei cu drone asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, în noaptea de joi spre vineri, au anunțat autoritățile locale, citate de AFP. Un bărbat de 8
Donald Trump prezintă 'Gold Card', o viza permanentă pentru SUA în valoare de 5 milioane de dolari
Președintele american Donad Trump a prezentat joi 'Gold Card', o viza permanentă pentru SUA după modelul Green Card, vândută pentru 5 milioane de dolari, cu fața sa imprimată pe card, informează AFP. 'Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră', a declarat Donald Trump în fața jurnaliștilor, la bordul avi
#Ucraina/Echipa lui Donald Trump îl sfătuiește să nu-l sune pe Putin (NBC)
Cercurile apropiate lui Donald Trump îl sfătuiesc să nu poarte nicio convorbire telefonică cu Putin până când acesta nu se angajează la o încetare completă a focului cu Ucraina, a relatat joi postul de televiziune NBC News, citând responsabili de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters și Xinhua.
Liban: Un comandant al Hamas și cei doi copii ai săi, uciși într-un atac israelian la Saida
Armata israeliană a anunțat vineri că a ucis un comandant al mișcării islamiste palestiniene Hamas într-o lovitură la Saida, în sudul Libanului, în care au fost uciși, de asemenea, cei doi copii ai acestuia, relatează AFP. În cursul nopții de joi spre vineri, forțele israeliene 'au lansat o lovitură țintită în
Germania și Austria interzic liderului sârbilor bosniaci Dodik intrarea pe teritoriul lor și susțin aderarea Bosniei la UE
Germania și Austria au anunțat joi că intenționează să interzică intrarea pe teritoriul lor liderului sârbilor bosniaci Milorad Dodik, precum și altor doi responsabili politici ai Republika Srpska (RS), una dintre cele două entități autonome din Bosnia, informează AFP. După o întrevedere la Sarajevo, capitala Bosniei, șefa diplomaț
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în #Ucraina, potrivit miniștrilor de externe francez și britanic
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în Ucraina, au declarat vineri miniștrii de externe francez și britanic, acuzând Moscova de subminarea eforturilor de pace americane, relatează AFP. 'În cursul ultimelor trei săptămâni, Rusia și-a continuat atacurile asupra infrastructurilor energetice, ș
Primul summit UE-Asia Centrală începe la Samarkand în încercarea de a combate protecționismul comercial
Primul summit dintre Uniunea Europeană (UE) și Asia Centrală a început vineri în Uzbekistan, cu participarea a cinci lideri din regiune, a președintelui Consiliului European, Antonio Costa, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează EFE. Orașul istoric uzbec Samarkand găzduiește acest eveniment care are lo
SUA: Trump afirmă că preferă să aibă 'negocieri directe' cu Iranul privind programul său nuclear
Președintele american Donald Trump a declarat joi că ar prefera să aibă 'negocieri directe' cu Iranul în vederea unui nou acord privind programul său nuclear, relatează AFP. 'Cred că ar fi mai bine dacă am avea negocieri directe', le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One.
NATO/ Miniștrii de externe continuă discuțiile consacrate sporirii capacității de apărare a Alianței
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe din țările membre ale NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a Alianței Nord-Atlantice, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina. Înaintea discuțiilor de vineri, secretarul ge
Armata israeliană anunță că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza
Israelul a anunțat vineri dimineață că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că va crește presiunea militară asupra grupării Hamas până când va obține eliberarea ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza, relatează AFP. '&I
Washingtonul a întrerupt difuzarea Radio Free Europe/Radio Liberty în Rusia
Directorul organizației media Radio Free Europe/Radio Liberty a anunțat joi că administrația americană a dezactivat un satelit ce transmitea programul său în limba rusă te teritoriul Rusiei, informează AFP. RFE/RL, fondată în timpul războiului rece pentru a contracara propaganda sovietică și finanțată de SUA, este în dezacord
Directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) și adjuncta sa au fost concediați (media)
Directorul Agenției Naționale de Securitate ( National Security Agency/NSA), Timothy Haugh, și Wendy Noble, nr.2 în conducerea acestui puternic serviciu de interceptare și de spionaj cibernetic, au fost demiși joi, informează mai multe media americane, între care Washington Post, o decizie denunțată de aleși democrați, potrivit AFP.
Condamnarea Marinei Le Pen: Donald Trump și JD Vance se pronunță în sprijinul liderei extremei drepte franceze
Președintele american Donald Trump a lansat joi seara un apel la 'eliberarea' liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, calificând sentința de ineligibilitate - împreună cu patru ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pronunțată de justiția franceză, pentru deturnare de fonduri europene - drept o 'vânătoare d