Germania: Coaliţia lui Olaf Scholz la proba urnelor în două landuri

La mijlocul mandatului, coaliţia fragilă de centru-stânga a lui Olaf Scholz riscă să fie sancţionată duminică cu prilejul alegerilor în două mari landuri conservatoare ale ţării, unde extremă-dreapta speră, de asemenea, să confirme sondajele măgulitoare, comentează AFP.
Bavaria (sud), cel mai mare land german ca suprafaţă, şi Hesse (vest), unde se află Frankfurt, sediul Băncii Centrale Europene, îşi reînnoiesc parlamentul aşa cum fac la fiecare cinci ani.
Aproximativ 9,4 milioane de alegători sunt chemaţi la vot în Bavaria, aproape 4,3 milioane în Hesse. Primele estimări sunt aşteptate în jurul orelor 18.00 (16.00 GMT).
În aceste alegeri cu valoare de test pentru guvernul lui Olaf Scholz, îngrijorarea populaţiei în faţa crizei industriale traversate de prima economie a Europei şi resurgenţa problemei migratorii au jucat un rol central.
De asemenea, campania s-a focalizat în mare parte pe criticile la adresa coaliţiei la putere din decembrie 2021.
Subminată de certuri neîncetate între social-democraţi, verzi şi liberalii din FDP, aceasta dă impresia că "nu poate fi în măsură să acţioneze" în faţa crizelor, a afirmat Ursula Münch, directorul Academiei de educaţie politică din Tutzing, în Bavaria.
Invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022 a favorizat o perioadă de unitate în cadrul acestei echipe guvernamentale fără precedent.
Dar fricţiunile s-au înmulţit apoi pe toate subiectele, de la reducerea cheltuielilor bugetare la măsurile de combatere a încălzirii globale.
Altă miză a campaniei: temerile privind o nouă criză a migraţiei precum cea din 2015, din cauza creşterii sosirilor solicitanţilor de azil, în special din Siria şi Afganistan, prin Polonia, Austria şi Cehia vecine.
Guvernul a abandonat comunele germane frontaliere, copleşite de afluxul de refugiaţi, preferând "să ignore problema", a acuzat din nou vineri liderul cu accente populiste al Bavariei, Markus Söder.
În acest context, formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) speră să facă progrese în ambele regiuni.
La nivel naţional, acest partid anti-imigraţie, care critică critică, de asemenea, măsurile de protecţie a climei asimilate preţurilor ridicate şi constrângerilor, se află la cel mai înalt nivel în intenţiile de vot (între 20% şi 22%), după dreapta (26%-28%).
Cele trei partide guvernamentale sunt creditate de sondaje cu rezultate inferioare celor de la ultimele alegeri, în urmă cu cinci ani.
Sarcina lor este complicată de faptul că cele două landuri sunt bastioane ale dreptei.
În Hesse, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) guvernează de 24 de ani. Bavaria este condusă din 1957 de avatarul său mai conservator, Uniunea Creştin-Socială (CSU).
Nu există nicio îndoială că CSU a lui Markus Söder va câştiga scrutinul, dar multe vor depinde de avansul faţă de celelalte partide.
Într-un sondaj de vineri, partidul este creditat cu 37% din intenţiile de vot, cel mai prost rezultat din aproape 70 de ani şi ceva mai puţin decât în 2018 (37,2%). Un astfel de scor ar risca să îngroape presupusa dorinţă a liderului bavarez de a deveni cancelar, sunt de părere observatorii.
În Hesse, CDU aliniază un necunoscut la nivel naţional, Boris Rhein, la conducerea landului din 2022 şi lider în sondaje, cu puţin peste 30% din intenţiile de vot.
În acest land, AfD ocupă locul doi lângă Verzi şi social-democraţii conduşi de ministrul federal de interne, Nancy Faeser, o personalitate a cabinetului Scholz, dar care plăteşte preţul impopularităţii guvernului.
În Bavaria, unde SPD este în mod tradiţional slab, AfD speră să-şi facă loc în spatele CSU şi aliatului său în parlamentul landului, micul partid Freie Wähler ("Alegătorii liberi").
Popularitatea acestei formaţiuni foarte conservatoare şi implantată în mediul rural nu a suferit, dimpotrivă, de pe urma controversei din această vară în jurul unui pliant cu caracter antisemit atribuit liderului lor, Hubert Aiwanger (52 de ani), şi datând din perioada adolescenţei sale.
În cele din urmă, fratele său a revendicat paternitatea manifestului, reaminteşte AFP. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia susține că a recucerit penultima localitate din Kursk controlată de armata ucraineană
Rusia a susținut sâmbătă că a recucerit penultima localitate din regiunea rusă Kursk aflată încă sub controlul armatei ucrainene, încheind astfel aproape complet recucerirea acestui teritoriu care a fost ținta unei ofensive ucrainene în vara anului 2024, informează AFP și EFE. 'În cursul operațiunilor ofensive, unitățile grupu
Bombardamentele israeliene au ucis aproape 30 de palestinieni în ultimele ore în Fâșia Gaza
Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 27 de persoane, majoritatea copii, sâmbătă dimineață, a raportat Ministerul palestinian al Sănătății, transmite EFE. Armata israeliană a bombardat din nou adăposturile și corturile unde sunt cazate majoritatea persoanelor strămutate, a informat presa palestiniană.
Vicepreședintele american J.D. Vance s-a întâlnit cu secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin
Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, s-a întâlnit sâmbătă cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul italian Pietro Parolin, în timp ce o întâlnire cu papa Francisc nu este programată oficial deoarece acesta continuă să se afle în convalescență după o infecție respiratorie, transmite AFP. Delegația vicepreședintelui
#Ucraina și Rusia s-au atacat cu drone în timpul nopții de vineri spre sâmbătă
Forțele aeriene ucrainene au raportat distrugerea a 33 de drone lansate de Rusia asupra teritoriului său în noaptea de vineri spre sâmbătă, informează EFE. 'Distrugerea a 33 de drone de atac, atât Shahed, cât și alte tipuri, a fost confirmată în estul, nordul și sudul țării', au raportat forțele aeriene Ucrainene pe Telegr
SUA: Curtea Supremă a suspendat deportările migranților venezueleni
Curtea Supremă a SUA a suspendat sâmbătă deportarea de către administrația americană în temeiul unei legi din secolul al XVIII-lea a migranților venezueleni suspectați că aparțin unei organizații infracționale, informează AFP. Președintele american Donald Trump a invocat luna trecută Alien Enemies Act din 1798 pentru a aresta migranți venezueleni a
Ministrul de externe al Iranului a ajuns la Roma pentru noi negocieri nucleare cu SUA
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a sosit sâmbătă la Roma pentru a doua rundă de negocieri cu Statele Unite în vederea unui acord privind programul nuclear al Teheranului, informează EFE. 'Ora aproximativă anunțată pentru începerea discuțiilor este sâmbătă la prânz, ora Iranului', sau 10:30 a.m. la Roma (08:30 G
SUA anunță reducerea la jumătate a efectivelor militare din Siria
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri retragerea a aproximativ 1.000 de militari din Siria, din cei aproximativ 2.000 desfășurați în prezent în țară pentru a lupta împotriva jihadiștilor, notează AFP. Statele Unite au o prezență militară în Siria de ani de zile, în special în cadrul coaliției i
Un tunisian arestat în Italia, bănuit de pregătirea unui atac al SI
Poliția italiană anti-terorism a anunțat vineri că a arestat un cetățean tunisian suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), care, potrivit autorităților de la Roma, a plănuit un atac în Italia, notează AFP. Bărbatul, care locuiește la Cosenza, în regiunea Calabria (sud), este căutat de Tunisia 'pentru că a fost impli
Bulgaria afirmă că a vândut EAU armele găsite în Sudan
Bulgaria, negând orice încălcare a sancțiunilor internaționale, a afirmat că a livrat Emiratelor Arabe Unite (EAU) arme transferate ulterior în Sudan în ciuda embargoului UE, potrivit unei anchete a canalului de televiziune France 24 publicată vineri, relatează AFP. 'Produsele au fost recepționate în înt
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din #Ucraina
Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în urma unui ultimatum criptic emis de secretarul de stat Marco Rubio, relatează dpa. Întrebat vineri la Casa Albă, Trump a declarat că dorește să vadă un acord 'foarte curând'.
Starmer și Trump au discutat pentru prima dată după anunțarea tarifelor
Premierul britanic, Keir Starmer, a avut prima convorbire cu președintele american, Donald Trump, de când acesta a anunțat taxele de 10 % pe toate bunurile importate în Statele Unite din Regatul Unit, relatează PA Media/dpa. Cei doi lideri s-au referit la 'discuțiile continue și productive' privind comerțul dintre cele două
Site-ul Casei Albe susține teoria conform căreia coronavirusul provine dintr-un laborator
Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susține teoria conform căreia COVID-19 a apărut într-un laborator, relatează dpa vineri. Pagina, care seamănă cu un poster de film de la Hollywood, afișe
Președintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această țară în 16 ani
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu președintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse. Potrivit unei surse guvernamentale siriene, scopul vizitei este de a discuta modalitățile de consolidare a relațiilor siri
Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard
Republicanii din Congresul SUA au anunțat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universități, transmite France Presse. De câteva săptămâni, administrația Trump poartă un război financiar cu
Fostul premier sloven Janez Jansa, achitat în primă instanță de acuzații de corupție
O instanță din Slovenia a pronunțat vineri decizia de achitare în primă instanță a lui Janez Jansa, trei ori prim-ministru și principala figură a opoziției din această țară, și a doi presupuși complici, acuzați de abuz în serviciu și corupție, relatează Reuters. Jansa, președintele celui mai mare partid de opoziție, Partidul Democr