Europa se reuneşte la Granada; Azerbaidjanul - marele absent (France Presse)

Aproximativ 50 de lideri europeni se reunesc joi la Granada, în sudul Spaniei, în speranţa de a-şi afişa dorinţa de a avansa împreună, dar absenţa preşedintelui Azerbaidjanului riscă să diminueze importanţa acestei reuniuni, notează France Presse într-o sinteză.
Chiar dacă va rămâne un simbol puternic, în special prin prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fotografia de familie a acestui al treilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) s-ar putea să nu aibă strălucirea sperată.
Absenţa lui Ilham Aliev şi - după cum se aşteaptă - a omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, reprezintă un eşec pentru acest forum, una dintre funcţiile principale ale sale fiind de a oferi un cadru informal pentru aplanarea tensiunilor regionale.
La două săptămâni de la ofensiva-fulger a forţelor azere, care a făcut ca aproape întreaga populaţie armeană să părăsească autoproclamata republică Nagorno-Karabah, formatul CPE părea ideal pentru o reuniune.
Dar în ajunul summitului, agasat de manifestările europene de sprijin pentru Armenia, Ilham Aliev a anunţat că nu va participa.
Denunţând o "atmosferă antiazeră", el nu a considerat "necesar" să participe la negocierile în acest format, a declarat pentru AFP un responsabil de la Baku.
Premierul armean Nikol Paşinian, care va fi prezent la forumul din Granada, s-a declarat dezamăgit. "Eram într-o stare de spirit constructivă şi optimistă", a spus el.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este de asemenea inclus pe agenda discuţiilor, marile puteri europene dorind să-şi reafirme sprijinul pentru Kiev într-un moment în care criza politică de la Washington suscită îngrijorare cu privire la continuarea sprijinului american.
Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat miercuri, pentru prima oară, preocuparea pe această temă, promiţând un "discurs major" cu privire la "extrema" importanţă a sprijinului militar şi financiar pentru Kiev.
Sosit deja la Granada, Volodimir Zelenski urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi speră să ajungă la acorduri privind consolidarea apărării antiaeriene a ţării sale înainte de venirea iernii.
"Cheia pentru noi, mai ales înainte de venirea iernii, este să consolidăm apărarea antiaeriană şi avem deja baza pentru noi acorduri cu partenerii noştri", care trebuie acum "confirmate şi puse în aplicare", a adăugat el într-un mesaj pe Telegram.
Iarna trecută, Rusia a atacat infrastructuri importante în Ucraina, privând în mod regulat milioane de locuitori de încălzire, apă şi electricitate.
Kievul consideră că Rusia a reluat această strategie de "teroare energetică" în ultimele săptămâni, vizând noi infrastructuri.
Volodimir Zelenski consideră, de asemenea, că ar trebui să se acorde "o atenţie specială" "regiunii Mării Negre şi colaborării privind securitatea alimentară globală şi protejării libertăţii de navigaţie".
Obiectivul CPE, imaginat de Emmanuel Macron, este de a reuni un grup mai larg decât Uniunea Europeană: dincolo de cei 27 de membri ai blocului comunitar, alte 20 de ţări au fost invitate la acest al treilea summit.
În spatele acestui acronim se află ţări cu traiectorii radical diferite faţă de UE: candidaţi declaraţi (şi nerăbdători) la aderare, ţări care ştiu că uşa le este închisă pentru mult timp şi Marea Britanie, care a ales în urmă cu şapte ani să părăsească UE, trântind uşa.
"Absenţa lui Erdogan pentru a doua oară consecutiv slăbeşte CPE, conceput să trateze cu Ankara într-un alt format decât UE, la care candidatura sa este îngheţată", subliniază Sebastien Maillard, de la Institutul Jacques Delors.
"Fără Turcia şi Azerbaidjan, Comunitatea Politică devine strict mai europeană şi pare a fi mult mai anti-Putin, cu excepţia câtorva lideri", adaugă el.
Având în vedere că mult aşteptata reuniune privind Nagorno-Karabah nu va mai avea loc, această reuniune din Andaluzia s-ar putea concentra pe criza migraţiei, pe care premierul britanic Rishi Sunak speră să o plaseze în centrul dezbaterilor.
Cele 27 de state membre s-au pus miercuri de acord asupra unui text destinat să organizeze un răspuns european în cazul unui aflux masiv de migranţi într-un stat UE, ca în momentul crizei refugiaţilor din 2015-2016.
Dar, în timp ce aşteaptă finalizarea unei reforme laborioase a sistemului european în materie de migraţie, Italia şi Regatul Unit doresc să acţioneze cât mai repede posibil.
"Imigraţia ilegală spre Europa continentală este la cel mai ridicat nivel de aproape un deceniu", a declarat miercuri premierul britanic.
"Cu mii de persoane care mor în mare, situaţia este atât imorală, cât şi nesustenabilă. Nu putem lăsa ca organizaţiile criminale să decidă cine ajunge pe coastele europene", a afirmat el.
Potrivit Downing Street, Rishi Sunak şi premierul italian Giorgia Meloni vor avea o întâlnire în marja summitului şi vor anunţa o "acţiune comună" în această privinţă.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Aderarea Ucrainei la UE: Viktor Orban și Robert Fico se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă
Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au avertizat luni Uniunea Europeană cu privire la o eventuală abolire a regulii unanimității, opțiune evocată de diplomați pentru a contracara veto-ul Budapestei privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, transmit AFP și MTI. ''Imaginați-vă că unanimitatea nu ar fi nec
Ministrul pakistanez al apărării se așteaptă la o incursiune militară iminentă din partea Indiei
Ministrul pakistanez al apărării, Khawaja Muhammad Asif, a declarat luni într-un interviu acordat agenției Reuters că este iminentă o incursiune militară a Indiei, după atacul unor militanți care au ucis 26 de oameni în Kashmir săptămâna trecută. Oficialul de la Islamabad a adăugat că Pakistanul nu va recurge la armamentul at
Brazilia: Miniștrii de externe din BRICS discută un răspuns comun la politicile comerciale ale lui Trump
Miniștrii de externe ai statelor din grupul BRICS s-au reunit luni la Rio de Janeiro, în Brazilia, pentru a lua în discuție o apărare comună a sistemului comercial global, coordonându-și răspunsul la avalanșa de noi tarife impuse de președintele american Donald Trump, transmite AFP. Se așteaptă ca reuniunea de la Rio de Janei
Președintele german Steinmeier marchează 70 de ani de la aderarea la NATO cu o chemare la reînarmarea țării
Președintele Frank-Walter Steinmeier a descris luni reînarmarea Germaniei ca fiind cel mai important proiect politic al țării în următorii ani, declarație făcută cu ocazia marcării a 70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO, transmite dpa. 'Sunt convins că cea mai importantă misiune a noului guvern german este să întăre
#Ucraina prezintă o contraofertă la armistițiul de trei zile declarat de președintele rus Vladimir Putin
Ucraina a răspuns la armistițiul de trei zile declarat luni de președintele rus Vladimir Putin cu o contraofertă de încetare a focului imediată și pe termen lung, transmite DPA. ''Dacă Rusia vrea pace cu adevărat, ea trebuie să oprească focul imediat'', a scris pe platforma X ministrul de externe ucrainean Andrii Sî
Israelul respinge armistițiul pe cinci ani propus de Hamas (presă)
Israelul a respins un armistițiu pe cinci ani propus de organizația islamistă palestiniană Hamas, a transmis luni radioteleviziunea israeliană de stat Kan, preluată de Xinhua. Inițiativa prevedea eliberarea tuturor ostaticilor israelieni care se mai află în Fâșia Gaza. Un înalt oficial israelian a declarat presei locale că st
Germania: Conservatorii au aprobat acordul de coaliție cu Partidul Social-Democrat
Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a aprobat luni după-amiază acordul de coaliție guvernamentală cu Partidul Social-Democrat (SPD), fiind astfel depășit încă un obstacol în calea formării viitorului guvern, transmit DPA, AFP și Reuters. O majoritate a delegaților a votat în favoarea acordului de 144 de pagini intitulat 'Resp
Alegeri în Canada: liberalii au un mic avantaj în sondaje, rezultatul este deschis
În Canada au loc luni alegeri parlamentare anticipate; circa 29 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a-i desemna pe cei 343 de membri ai Camerei Comunelor, camera inferioară a legislativului, informează Reuters și AFP. Principalele formațiuni în cursa electorală sunt partidele Liberal, condus de premierul în e
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, continuă să conducă în sondaje înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 31% din intențiile de vot, indică un sondaj al agenției CBOS, citat luni de Reuters. Karol Nawrocki, candidatul principalului partid de opoziție, Lege și Justiț
Europa unită este amenințată, avertizează viitorul cancelar german Friedrich Merz
Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că ''Europa unită este amenințată'' în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP. Europa ''este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și,
Japonia și Vietnam își întăresc cooperarea, cu accent pe domeniul semiconductorilor
Japonia și Vietnam au încheiat luni, la Hanoi, patru protocoale de înțelegere, mai ales în domeniul semiconductorilor, într-un context de redefinire a echilibrelor comerciale în urma ofensivei protecționiste americane, transmite AFP. 'Întărirea relațiilor dintre Japonia și Vietnam va contribui la stabili
Iranul anunță că s-a apărat de un atac informatic împotriva infrastructurii
Iranul s-a apărat de unul din cele mai sofisticate atacuri informatice din istoria sa, a declarat luni Behzad Akbari, adjunct al ministrului comunicațiilor de la Teheran, citat de AFP. Atacul 'împotriva unei infrastructuri a țării' a fost detectat duminică 'datorită eforturilor echipelor de securitate și tehnice ale ministeru
SUA: Poliția a arestat un suspect în cazul furtului genții șefei Departamentului de Securitate Internă
Un suspect a fost arestat în ancheta lansată de autoritățile americane după ce șefei Departamentului de Securitate Internă a SUA, Kristi Noem, i-a fost furată geanta într-un restaurant din Washington DC în duminica de Paște, transmite luni Reuters. Potrivit lui Noem, individul arestat trăia în Statele Unite în mod
Președintele rus Vladimir Putin declară un armistițiu de trei zile în #Ucraina, în mai
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit luni agențiile internaționale de presă. Încetarea focului va intra în vigoare la miez
Bulgaria poate juca un rol esențial în apărarea europeană, declară la Sofia președintele Consiliului European
Bulgaria poate juca un rol esențial în eforturile de apărare ale Europei prin intermediul industriei sale militare, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, după întrevederea avută duminică, la Sofia, cu premierul bulgar Rosen Jeliazkov, informează luni Euractiv. Costa se află în Bulgaria pentru o vizită d