VIDEO ONU: Preşedintele Zelenski a captat atenţia la Adunarea Generală cu un discurs în care a acuzat Rusia de genocid
Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat marţi o diatribă violentă la ONU împotriva Moscovei, acuzată de "genocid" în Ucraina, în timp ce omologul său american Joe Biden a cerut tuturor ţărilor "să se ridice împotriva agresiunii ruse", transmite AFP.
Deportarea de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni este "în mod clar genocid", a acuzat preşedintele Zelenski la Adunarea Generală a ONU de la New York.
"Cunoaştem numele a zeci de mii de copii şi avem dovezi ale altor sute de mii răpiţi de Rusia din teritoriile ocupate ale Ucrainei şi apoi deportaţi", a denunţat el. "Încercăm să aducem aceşti copii acasă, dar timpul trece. Ce se va întâmpla cu ei? În Rusia, sunt învăţaţi ura faţă de Ucraina şi toate legăturile cu familiile lor sunt întrerupte. Este clar un genocid", a acuzat preşedintele Zelenski.
Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni din februarie 2022, în timp ce Moscova a respins aceste acuzaţii.
Într-un discurs care a fost aplaudat de mai multe ori, preşedintele a criticat şi faptul că Rusia deţine un arsenal nuclear. "Teroriştii nu au dreptul să deţină arme nucleare", a insistat el. "Rusia foloseşte preţul alimentelor (...) şi energia nucleară ca armă", a acuzat el.
În cele din urmă, preşedintele Ucrainei şi-a repetat apelul pentru organizarea unui summit mondial al păcii. Ucraina a lansat un dialog cu privire la planul de pace în zece puncte al preşedintelui Zelenski, organizând întâlniri în iunie şi august în Danemarca şi Arabia Saudită, la care au participat reprezentanţi din zeci de ţări."Discuţii şi schimburi importante au avut loc la Hiroshima, Copenhaga şi Jeddah cu privire la implementarea unui plan de pace. Şi pregătim un summit mondial pentru pace. Vă invit pe toţi, pe toţi cei care nu tolerează nicio agresiune, să pregătim împreună acest summit", a declarat preşedintele Zelenski.
Marţi dimineaţa, preşedintele american Joe Biden a criticat Rusia, care "crede că lumea va obosi şi o va lăsa să brutalizeze Ucraina fără consecinţe"."Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor? Răspunsul este nu", a insistat el, în aplauzele preşedintelui ucrainean şi ale publicului.
De la invazia rusă, o majoritate covârşitoare a ţărilor au adoptat în cadrul Adunării Generale a ONU mai multe rezoluţii care sprijină Ucraina şi integritatea sa teritorială sau cer retragerea trupelor ruse. Dar după un an şi jumătate de război cu impact asupra întregii lumi, în special asupra securităţii alimentare, anumite ţări din Sud pledează pentru o soluţie diplomatică.
"Ne vom intensifica eforturile de a pune capăt războiului prin diplomaţie şi dialog, pe baza independenţei şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei", a lansat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, subliniind că "războiul nu va avea învingător, iar pacea nu va avea învins".
Foto: (c) JUSTIN LANE/EPA
În Ucraina,"nicio soluţie nu va fi durabilă dacă nu se bazează pe dialog", a insistat preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care urmează să se întâlnească miercuri cu Volodimir Zelenski."S-a investit mult în arme şi foarte puţin în dezvoltare", a deplâns preşedintele Braziliei.
Foto: (c) Mike Segar/REUTERS
Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nici nu a acceptat să furnizeze arme Kievului, încercând să se poziţioneze ca mediator, precum China.
"Sunt conştient că pentru anumiţi lideri este important să se găsească o soluţie paşnică", a menţionat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Dar "pentru ca această pace să fie de durată, trebuie să respecte principiile" ONU, a spus el.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat o imagine foarte întunecată a unei "lumi răsturnate", în care tensiunile geopolitice "se agravează", iar încălzirea globală "ne compromite în mod direct viitorul". Simbol al acestor multiple crize, inundaţiile de la Derna din Libia, reprezintă un "instantaneu trist al stării lumii noastre, purtat de torentul de inegalităţi şi nedreptăţi şi paralizat în faţa provocărilor ce trebuie întâmpinate", a declarat Antonio Guterres. Miile de persoane care şi-au pierdut viaţa "au fost victimele mai multor flageluri. Victime ale unor ani de conflict. Victime ale haosului climatic. Victime ale liderilor, care, acolo şi în alte părţi, nu au reuşit să găsească calea către pace".
Foto: (c) Brendan McDermid/REUTERS
Ca preludiu al Adunării Generale de luni, ţările în curs de dezvoltare au reamintit restului lumii promisiunile sale de a îmbunătăţi soarta umanităţii până în 2030, insistând în special asupra unei reforme a arhitecturii financiare internaţionale. O solicitare adresată în repetate rânduri de Antonio Guterres, care vede în ea un motiv al fragmentării lumii.
În afară de SUA, niciun alt membru permanent al Consiliului de Securitate (Franţa, Regatul Unit, China, Rusia) nu este reprezentat la cel mai înalt nivel. Absenţe pe care unii diplomaţi le consideră un semn de rău augur pentru ONU.
Preşedintele iranian Ebrahim Raissi se va adresa Adunării Generale marţi după-amiază, în contextul în care ţara sa şi SUA tocmai au efectuat un rar schimb de prizonieri în baza unui acord care include transferul către Teheran de fonduri îngheţate în valoare de şase miliarde de dolari. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Armistițiu cu Hamas: Israelul confirmă reluarea negocierilor luni, la Washington
Israelul a confirmat sâmbătă într-un comunicat că negocierile indirecte cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas, privind a doua fază a acordului lor de armistițiu, se vor relua, așa cum era prevăzut, luni, la Washington, scrie AFP. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și trimisul special al președintelui Donald Trump &ici
Israel: Benjamin Netanyahu l-a numit pe Eyal Zamir șef al statului major al armatei
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a desemnat un nou șef de stat major după demisia generalului Herzi Halevi, care a evocat responsabilitatea care îi revine pentru că nu a împiedicat atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului de la 7 octombrie 2023, a anunțat sâmbătă biroul său, citat de AFP. 'Pr
Kievul acuză Moscova că a lovit o școală folosită ca adăpost în regiunea Kursk; zeci de persoane blocate sub dărâmături
Armata ucraineană a acuzat sâmbătă Rusia că a lovit o clădire școlară care servea de adăpost pentru persoanele în vârstă în orașul Sudja, aflat în partea din regiunea rusă Kursk ocupată de Ucraina, afirmând că zeci de civili sunt prinși sub dărâmături, relatează AFP. Potrivit purtătorului de cuvâ
Trump anunță că a ordonat lovituri aeriene în Somalia asupra unor membri ai grupării Statul Islamic
Președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă că a ordonat lovituri aeriene în Somalia, asupra unui strateg al grupării islamiste Statul Islamic și ai altor membri ai organizației, relatează Reuters și AFP. 'Acești ucigași, pe care i-am găsit ascunzându-se în peșteri, amenințau SUA și pe aliații lor', a m
Donald Trump dă asigurări că Venezuela a acceptat să-i primească pe cetățenii săi expulzați de SUA
Președintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă că Venezuela îi va primi pe cetățenii săi expulzați de SUA, o nouă etapă în ampla sa ofensivă anti-imigrație cu importante repercusiuni pentru țările din America latină, relatează AFP. 'Venezuela a acceptat să-i primească pe toți străinii ilegali venezueleni care
Președintele Egiptului i-a spus lui Trump că lumea 'contează pe el' pentru pacea în Orientul Mijlociu
Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, l-a asigurat sâmbătă pe omologul său american, Donald Trump, că lumea contează pe el pentru a ajunge la un acord de pace 'permanent' între israelieni și palestinieni, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, relatează AFP. Este prima conversație telefonică între cei do
SUA vor ca #Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia, susține trimisul special al lui Trump
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârșitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un acord de armistițiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, relatează Reuters. Keith Kellogg a declarat într-un interv
#Ucraina respinge acuzațiile premierului slovac Robert Fico de implicare în protestele antiguvernamentale din țara sa
Serviciul ucrainean de informații militare ucrainean HUR a respins sâmbătă acuzațiile de implicare în protestele în masă din Slovacia împotriva guvernului prim-ministrului Robert Fico, relatează dpa. HUR a postat pe Telegram că acuzațiile autorităților slovace sunt false. Acesta a avertizat împotriva unei 'pro
BTA: Prim-ministrul bulgar, de Ziua omagierii victimelor comunismului - Istoria trebuie rememorată, uitarea naște tiranii
Din 2011, pe 1 februarie este marcată în Bulgaria Ziua de recunoștință și omagiere a victimelor regimului comunist, comemorând victimele celui mai mare număr de execuții din istoria Bulgariei care a avut loc în această zi în urmă cu 80 de ani. Sâmbătă, pagina de Facebook a Consiliului de Miniștri l-a citat pe prim-ministrul Rosen Jeliazk
Echipajul elicopterului militar prăbușit miercuri era într-o unitate pentru misiuni de evacuare a liderilor americani
Elicopterul Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri miercuri la Washington se afla într-un zbor de antrenament pe o rută esențială pentru misiunea rar discutată de a evacua oficiali de rang înalt în eventualitatea unui atac asupra SUA, au declarat oficiali citați de Reuters. Misiunea militară, cunoscută sub numele
#Ucraina anunță că a utilizat drone cu o încărcătură de 250 de kilograme pentru a lovi în interiorul Rusiei
Forțele sistemelor de zbor fără pilot din Ucraina au confirmat că au efectuat atacuri la distanță lungă împotriva Rusiei cu drone unice în categoria lor capabile să transporte o bombă aeriană de 250 de kilograme, informează sâmbătă EFE. 'Comandamentul Forțelor Sistemelor fără pilot confirmă utilizarea dronelor cu rază lun
Principalul candidat la funcția de premier al Canadei avertizează că țara sa nu va ceda în fața lui Trump
Canada nu va ceda presiunii făcute de președintele american Donald Trump, a declarat principalul candidat pentru înlocuirea lui Justin Trudeau în funcția de prim-ministru al Canadei, Mark Carney, liderul Partidului Liberal din Canada (PLC), informează EFE. Carney, fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, a declarat l
Punctul de trecere a frontierei Rafah se redeschide pentru a permite pacienților palestinieni să intre în Egipt
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, principalul punct de intrare și ieșire pentru teritoriul palestinian, a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată din mai 2024 pentru a permite pacienților palestinieni să treacă din Gaza în Egipt pentru a primi tratament medical, informează agențiile internaționale de presă. Dr. Mohamed
Peste 30 de deținuți palestinieni au ajuns la Ramallah după eliberarea celor trei ostatici israelieni
Un autobuz cu 33 de deținuți palestinieni a sosit sâmbătă la Ramallah, oraș palestinian din centrul Cisiordaniei ocupate, unde au fost întâmpinați cu bucurie de sute de oameni după ce au părăsit închisoarea israeliană Ofer, au anunțat autoritățile penitenciare, transmite EFE. În total, 183 de deținuți palestinieni
Tom Homan, ''Țarul frontierelor'': ''Sperăm că în 30 de zile'' SUA vor începe să transfere migranți la Guantanamo
''Sperăm că în 30 de zile'' Statele Unite vor începe să transfere migranți într-un centru de detenție din Golful Guantanamo, în Cuba, a declarat șeful agenției responsabile pentru controlul frontierelor și imigrație din SUA (ICE), Tom Homan, supranumit 'Țarul frontierelor', citat vineri de publicația The Washington Post