VIDEO ONU: Preşedintele Zelenski a captat atenţia la Adunarea Generală cu un discurs în care a acuzat Rusia de genocid

Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat marţi o diatribă violentă la ONU împotriva Moscovei, acuzată de "genocid" în Ucraina, în timp ce omologul său american Joe Biden a cerut tuturor ţărilor "să se ridice împotriva agresiunii ruse", transmite AFP.
Deportarea de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni este "în mod clar genocid", a acuzat preşedintele Zelenski la Adunarea Generală a ONU de la New York.
"Cunoaştem numele a zeci de mii de copii şi avem dovezi ale altor sute de mii răpiţi de Rusia din teritoriile ocupate ale Ucrainei şi apoi deportaţi", a denunţat el. "Încercăm să aducem aceşti copii acasă, dar timpul trece. Ce se va întâmpla cu ei? În Rusia, sunt învăţaţi ura faţă de Ucraina şi toate legăturile cu familiile lor sunt întrerupte. Este clar un genocid", a acuzat preşedintele Zelenski.
Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni din februarie 2022, în timp ce Moscova a respins aceste acuzaţii.
Într-un discurs care a fost aplaudat de mai multe ori, preşedintele a criticat şi faptul că Rusia deţine un arsenal nuclear. "Teroriştii nu au dreptul să deţină arme nucleare", a insistat el. "Rusia foloseşte preţul alimentelor (...) şi energia nucleară ca armă", a acuzat el.
În cele din urmă, preşedintele Ucrainei şi-a repetat apelul pentru organizarea unui summit mondial al păcii. Ucraina a lansat un dialog cu privire la planul de pace în zece puncte al preşedintelui Zelenski, organizând întâlniri în iunie şi august în Danemarca şi Arabia Saudită, la care au participat reprezentanţi din zeci de ţări."Discuţii şi schimburi importante au avut loc la Hiroshima, Copenhaga şi Jeddah cu privire la implementarea unui plan de pace. Şi pregătim un summit mondial pentru pace. Vă invit pe toţi, pe toţi cei care nu tolerează nicio agresiune, să pregătim împreună acest summit", a declarat preşedintele Zelenski.
Marţi dimineaţa, preşedintele american Joe Biden a criticat Rusia, care "crede că lumea va obosi şi o va lăsa să brutalizeze Ucraina fără consecinţe"."Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor? Răspunsul este nu", a insistat el, în aplauzele preşedintelui ucrainean şi ale publicului.
De la invazia rusă, o majoritate covârşitoare a ţărilor au adoptat în cadrul Adunării Generale a ONU mai multe rezoluţii care sprijină Ucraina şi integritatea sa teritorială sau cer retragerea trupelor ruse. Dar după un an şi jumătate de război cu impact asupra întregii lumi, în special asupra securităţii alimentare, anumite ţări din Sud pledează pentru o soluţie diplomatică.
"Ne vom intensifica eforturile de a pune capăt războiului prin diplomaţie şi dialog, pe baza independenţei şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei", a lansat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, subliniind că "războiul nu va avea învingător, iar pacea nu va avea învins".
Foto: (c) JUSTIN LANE/EPA
În Ucraina,"nicio soluţie nu va fi durabilă dacă nu se bazează pe dialog", a insistat preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care urmează să se întâlnească miercuri cu Volodimir Zelenski."S-a investit mult în arme şi foarte puţin în dezvoltare", a deplâns preşedintele Braziliei.
Foto: (c) Mike Segar/REUTERS
Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nici nu a acceptat să furnizeze arme Kievului, încercând să se poziţioneze ca mediator, precum China.
"Sunt conştient că pentru anumiţi lideri este important să se găsească o soluţie paşnică", a menţionat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Dar "pentru ca această pace să fie de durată, trebuie să respecte principiile" ONU, a spus el.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat o imagine foarte întunecată a unei "lumi răsturnate", în care tensiunile geopolitice "se agravează", iar încălzirea globală "ne compromite în mod direct viitorul". Simbol al acestor multiple crize, inundaţiile de la Derna din Libia, reprezintă un "instantaneu trist al stării lumii noastre, purtat de torentul de inegalităţi şi nedreptăţi şi paralizat în faţa provocărilor ce trebuie întâmpinate", a declarat Antonio Guterres. Miile de persoane care şi-au pierdut viaţa "au fost victimele mai multor flageluri. Victime ale unor ani de conflict. Victime ale haosului climatic. Victime ale liderilor, care, acolo şi în alte părţi, nu au reuşit să găsească calea către pace".
Foto: (c) Brendan McDermid/REUTERS
Ca preludiu al Adunării Generale de luni, ţările în curs de dezvoltare au reamintit restului lumii promisiunile sale de a îmbunătăţi soarta umanităţii până în 2030, insistând în special asupra unei reforme a arhitecturii financiare internaţionale. O solicitare adresată în repetate rânduri de Antonio Guterres, care vede în ea un motiv al fragmentării lumii.
În afară de SUA, niciun alt membru permanent al Consiliului de Securitate (Franţa, Regatul Unit, China, Rusia) nu este reprezentat la cel mai înalt nivel. Absenţe pe care unii diplomaţi le consideră un semn de rău augur pentru ONU.
Preşedintele iranian Ebrahim Raissi se va adresa Adunării Generale marţi după-amiază, în contextul în care ţara sa şi SUA tocmai au efectuat un rar schimb de prizonieri în baza unui acord care include transferul către Teheran de fonduri îngheţate în valoare de şase miliarde de dolari. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gaza: Șase state europene se opun 'oricărei modificări demografice sau teritoriale'
Șase state europene (Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Slovenia și Spania) au denunțat miercuri noul plan de cucerire a Gazei prezentat de Israel, arătând că resping 'ferm orice modificare demografică sau teritorială' susceptibilă de a constitui 'o încălcare a dreptului internațional', informează AFP. Aplicarea
Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că situația umanitară din Gaza este 'mai critică ca oricând'
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă cu noul cancelar german Friedrich Merz, că situația umanitară din Gaza a atins niveluri 'critice' nemaiîntâlnite până acum și a subliniat că este urgent să se permită distribuirea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, relatează Reuters
Consternare în Israel după declarația lui Trump că alți trei ostatici nu ar mai fi în viață
Rudele ostaticilor israelieni deținuți în continuare în captivitate de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza au reacționat cu consternare la anunțul președintelui american Donald Trump potrivit căruia alți trei ostatici nu ar mai fi în viață, potrivit dpa. Cherut Nimrodi, mama unui soldat răpit și du
#Ucraina: Încetarea focului decisă de Putin pentru 3 zile intră în vigoare la miezul nopții, deși Zelenski a respins-o
Încetarea focului pentru trei zile în Ucraina anunțată unilateral de președintele rus Vladimir Putin va intra în vigoare la miezul nopții, chiar dacă a fost respinsă de Kiev, a anunțat miercuri Kremlinul, transmite agenția EFE. 'Da, inițiativa părții ruse, a președintelui Putin, rămâne în vigoare', a răspu
Statele UE trebuie să crească cheltuielile militare și să susțină #Ucraina, afirmă noul cancelar german Friedrich Merz
Toate statele membre ale UE trebuie să-și sporească cheltuielile de înarmare pentru a-și umple lacunele în capabilitățile de apărare și să asigure astfel un sprijin militar continuu pentru Ucraina în războiul cu Rusia, a declarat miercuri la Paris noul cancelar german Friedrich Merz, transmite Reuters. 'Numai în ace
Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
Starsbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a marcat miercuri, la Strasbourg, 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, într-o ceremonie în plen cu trei veterani.
Pakistan: Consiliul național de securitate autorizează armata să riposteze la atacurile Indiei
Consiliul național de securitate al Pakistanului a declarat, la reuniunea desfășurată în cursul nopții, atacurile cu rachete indiene împotriva teritoriului țării drept un act de război și a autorizat armata să riposteze, a informat miercuri biroul premierului, transmite dpa. 'Aceste acte ilegale sunt încălcări flagrante a
Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului denunță intensificarea 'urii și dezumanizării' în Gaza
Planul israelian de 'cucerire' a Fâșiei Gaza - despre care un ministru al premierului israelian Benjamin Netanyahu a prezis că va fi complet distrusă - nu face decât să intensifice spirala violenței și ostilității, a denunțat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului într-un interviu acordat AFP, difuzat miercuri.
Migranți: Ungaria, trimisă de Comisia Europeană în fața Curții de Justiție a UE
Comisia Europeană a decis miercuri să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de legislația europeană privind combaterea intrării ilegale a migranților. Potrivit executivului comunitar, Ungaria nu a respectat directiva 90/2002 privind impunerea de sancțiuni eficiente, prop
Pană uriașă de curent în Spania: Premierul Sanchez cere din nou timp pentru a stabili cauzele
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a cerut din nou 'timp' pentru a stabili cauzele penei uriașe de curent care a lovit Peninsula Iberică pe 28 aprilie, dând asigurări din nou că nu există 'nicio dovadă' în acest stadiu care să permită incriminarea energiilor regenerabile, relatează AFP. 'Procesul va dura, pent
Grecia și Egiptul vor semna un acord de parteneriat strategic, anunță președintele Al-Sisi
Grecia și Egiptul vor semna miercuri un acord de 'parteneriat strategic' în condițiile în care cele două țări încearcă să intensifice coordonarea politică și să contribuie la menținerea stabilității în Mediterana de Est, a declarat președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, relatează Reuters. 'Relațiile noa
Președintele chinez Xi cere ca țara sa și Rusia să reziste încercărilor de a li se submina prietenia
Președintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri țării sale și Rusiei să reziste împreună oricăror încercări de a semăna discordie în relația bilaterală de prietenie și încredere reciprocă, transmite Xinhua. Liderul de la Beijing și-a prezentat opiniile într-un articol semnat în ziarul Rosiskaia Gazeta (Gazet
Germania: Boris Pistorius urmărește o creștere drastică a bugetului apărării
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, vrea o creștere drastică a bugetului anual al apărării Germaniei, transmite miercuri agenția Reuters, citând surse informate. Pistorius are în vedere un buget de peste 60 de miliarde de euro (68,21 miliarde de dolari) începând cu 2025, a indicat una dintre surse, care a vor
Finlanda: Un avion de luptă s-a prăbușit, pilotul a reușit să se catapulteze
Un avion de luptă finlandez s-a prăbușit miercuri în apropiere de aeroportul din Rovaniemi, în nordul Finlandei, dar pilotul a reușit să se catapulteze și a fost localizat, a anunțat armata finlandeză pe platforma X, relatează AFP și Reuters. O coloană de fum negru se ridică în zonă și mai multe mașini de pompieri au fost tri
Planul ReArm Europe: Președinta PE amenință Comisia Europeană că se va adresa CJUE
Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a avertizat Comisia Europeană că ocolirea legislativului european în privința unui fond în valoare de 150 de miliarde de euro aferent planului ReArm Europe ar putea conduce la acționarea în justiție a executivului comunitar, relatează miercuri Euractiv. Într-o scrisoare