NATO se grăbeşte să conceapă un pachet pe termen lung pentru Ucraina, dar diferenţele persistă (analiză Reuters)
Ţările membre NATO se grăbesc să finalizeze un plan care să prevadă un sprijin pe termen lung pentru Ucraina, încercând să identifice cea mai bună modalitate de a asigura securitatea acestei ţări până când ea se va putea alătura alianţei militare, potrivit unor responsabili americani şi europeni, citaţi joi de Reuters într-o amplă analiză.
Cu patru săptămâni înainte de summitul NATO de la Vilnius, care ar trebui să aprobe acest plan, s-a convenit că Ucraina nu poate adera la Alianţa Nord-Atlantică atât timp cât luptele împotriva forţelor ruse sunt încă în desfăşurare, poziţie acceptată la începutul lunii iunie şi de preşedintele Volodimir Zelenski, după luni de zile în care acesta a pledat pentru o admitere rapidă.
Membrii Alianţei sunt pe punctul de a conveni asupra unor măsuri progresive pentru consolidarea legăturilor cu Ucraina, în special prin îmbunătăţirea modului în care NATO şi Kievul cooperează, şi a unui program pe mai mulţi ani pentru a ajuta Ucraina să îşi alinieze forţele de securitate la standardele operaţionale şi tehnice ale NATO, potrivit oficialilor citaţi.
Dar aliaţii mai trebuie să-şi rezolve divergenţele cu privire la modul în care să răspundă dorinţei de aderare a Ucrainei, care a fost guvernată de o declaraţie vagă din 2008 conform căreia va adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, fără a preciza cum şi când.
Ambasadoarea americană pe lângă NATO, Julianne Smith, a declarat miercuri jurnaliştilor că membrii Alianţei încă mai discută asupra modului în care să răspundă la aspiraţiile de aderare ale guvernului de la Kiev.
"În cadrul alianţei are loc o conversaţie bogată, cu o întreagă gamă de puncte de vedere", a spus Smith.
O sursă de rang înalt din cadrul NATO a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că se "căută intens un mecanism care să aducă Ucraina mai aproape de NATO fără a o integra în NATO".
Guvernele occidentale, cum ar fi SUA şi Germania, sunt precaute faţă de măsurile care, în opinia lor, ar putea aduce alianţa mai aproape de un război activ cu Rusia, care a considerat mult timp extinderea Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est drept o dovadă a ostilităţii occidentale.
Întrebat la 2 iunie despre aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aceasta "ar fi o potenţială problemă pentru mulţi, mulţi ani".
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis forţele în Ucraina în februarie 2022, susţinând că Rusia trebuie să-şi protejeze securitatea. Puţini analişti militari se aşteaptă ca această contraofensiva recent lansată de Ucraina să pună capăt rapid conflictului - în schimb, mulţi prezic mai mulţi ani de lupte.
În cursul acestei perioade, sprijinul popular pentru apărarea Ucrainei în Occident ar putea să se diminueze, iar alegerile americane din 2024 ar putea să aducă o administraţie care să fie mai puţin dispusă să cheltuiască bani pentru război.
Dincolo de deliberări, întrebarea este dacă membrii alianţei pot face proba unităţii, forjând acorduri înaintea summitului din 11-12 iulie în capitala lituaniană. În caz contrar, Putin ar da o lovitură politică şi propagandistică.
'Nimeni nu vrea să-şi asume riscul ca dezbinarea să fie afişată în mod deschis', a declarat un înalt diplomat din Europa de Est.
Pentru a-i linişti pe ucraineni, Polonia şi unele guverne din Europa de Est au cerut NATO să-şi definească clar etapele spre o eventuală aderare şi să favorizeze mişcarea accelerată în această direcţie.
Alţi membri, în special SUA şi Germania, au fost reticenţi în a adopta această idee, potrivit diplomaţilor.
Cu toţii sunt însă de acord cu privire la necesitatea de a consolida în continuare securitatea Ucrainei înainte de aderarea ei la NATO.
"Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete", a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a spus că aceasta ar trebui să includă aranjamente între Ucraina şi o serie de aliaţi din NATO. Natura exactă a acestor aranjamente face obiectul unor discuţii intense.
Unii lideri, precum Zelenski şi preşedintele francez Emmanuel Macron, au cerut ca Ucraina să primească "garanţii de securitate".
Responsabilii americani preferă termenul mai soft de "angajamente de securitate". Aceştia au refuzat să definească în ce ar consta aceste angajamente, dar au declarat că lucrează la un mecanism care ar permite fiecărei ţări să ofere Kievului un ajutor militar pe termen lung.
"Ceea ce veţi vedea pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Vilnius sunt discuţii mai intense despre cum ar putea arăta acest mecanism cu sprijinul mai multor aliaţi şi parteneri ai noştri", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.
Diplomaţi şi oficiali au declarat că opţiunile aflate în discuţie includ continuarea livrărilor de arme avansate, muniţii şi echipamente, care s-au ridicat deja la zeci de miliarde de euro. de dolari.
Unii au sugerat să se bazeze în mod vag pe acordurile americane cu Israel, prin care statele NATO ar oferi servicii militare bilaterale fixe pentru asistenţă bilaterală bilaterală pentru o perioadă lungă de timp.
Gabrielle Tarini, coautoare a unui nou raport al RAND Corporation privind reconstrucţia Ucrainei, a declarat că, până când Ucraina va putea adera la NATO, alianţa trebuie să analizeze astfel de măsuri.
"Găsirea unei abordări care să fie suficient de puternică pentru a descuraja Rusia să atace din nou, dar care să nu provoace neapărat Rusia, va fi cheia aici pentru aranjamentele de securitate", a spus ea.
Etape mai mici sunt, de asemenea, în pregătire.
Stoltenberg a declarat că se aşteaptă ca forumul de cooperare Comisia NATO-Ucraina să fie transformat într-un Consiliu NATO-Ucraina, în care Kievul să fie acceptat ca partener egal.
NATO va consolida un program de asistenţă neletală pentru forţele de securitate ucrainene pentru a le ajuta să treacă de la perioada sovietică la standardele Alianţei Nord-Atlantice, a spus el.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump 2.0/Marco Rubio confirmat în fruntea diplomației americane
Senatorul republican Marco Rubio a devenit luni noul șef al diplomației americane după un vot în unanimitate în favoarea sa în Senat, în ziua învestirii lui Donald Trump, notează AFP. Rubio, 53 de ani, devine primul membru al noii administrații Trump care a fost confirmat în postul său. El &ic
Trump 2.0/Președintele Trump inițiază retragerea SUA din Acordul de la Paris privind clima
Președintele american Donald Trump a inițiat luni o nouă retragere a Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, o măsură care pune în pericol eforturile globale de a frâna schimbările climatice, scrie AFP. Republicanul, notoriu climatosceptic, s-a ținut de cuvânt semnând în prima zi a re
Trump 2.0/ Președintele Trump anunță că va grația 'mulți oameni' acuzați de atacarea Capitoliului
Președintele american Donald Trump a anunțat că va semna luni ordine executive de grațiere a celor condamnați pentru participarea la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, pe care i-a numit 'ostatici', informează AFP și Reuters. 'În această seară voi semna grațierea pentru ostaticii din 6 ianuarie', a declarat no
Trump 2.0/ Senatul SUA adoptă un text împotriva imigrației ilegale
Senatul SUA a adoptat luni seară un proiect de lege care vizează imigranții ilegali acuzați de infracțiuni, la câteva ore după învestirea lui Donald Trump care a făcut din lupta împotriva imigrației clandestine subiectul principal de campanie, notează AFP. Textul, care impune forțelor de ordine federale să rețină imigranții i
Trump2.0/Pălăria Melaniei, pantaloni scurți și lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump
Președintele american Donald Trump a glumit luni pe seama pălăriei mult comentate a Primei Doamne Melania Trump în primul său discurs ținut în afara Capitoliului, după ce a fost învestit în funcție. 'Aproape că a zburat. Era luată pe sus de vânt', a spus Trump, potrivit EFE. Accesoriul vestimentar al Melan
Trump 2.0/ Trump nu a jurat cu mâna pe Biblie în timpul ceremoniei de învestitură
Președintele SUA, Donald Trump, a depus luni jurământul în funcție, cu mâna dreaptă ridicată, dar fără a-și pune mâna stângă pe cele două Biblii pe care soția sa, Melania, le ținea în timp ce stătea lângă el, informează Reuters. Aparenta omisiune nu are niciun impact practic, spun specialiștii, dar a s
Italia: Șeful poliției judiciare libiene arestat la Torino (media)
Poliția italiană l-a arestat duminică la Torino pe șeful poliției judiciare libiene, care conduce centrul de detenție pentru migranți Mitiga din Tripoli și face obiectul unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI), au informat luni media italiene, transmite AFP. Un jurnalist de la cotidianul Avvenire a postat pe rețelele de s
Trump 2.0/Trump ordonă înălțarea drapelelor înainte de încheierea doliului pentru Jimmy Carter
Președintele american Donald Trump a ordonat luni ca drapelul american să fie înălțat pe catarg la Casa Albă și pe toate clădirile publice și militare federale pentru a sărbători învestitura sa, chiar dacă perioada de doliu decretată la moartea fostului președinte Jimmy Carter nu s-a încheiat încă, informează EFE. &Icir
Trump 2.0/Administrația Trump a anulat zborurile pentru peste 1.600 de refugiați afgani (oficial american)
Pentru un număr de aproape 1.660 de afgani autorizați de guvernul american să se reinstaleze în SUA, între care membri de familie ai personalului militar american în serviciu, au fost anulate zborurile în temeiul unui ordin al noului președinte american Donald Trump de suspendare a programelor pentru refugiați, au declarat luni un oficial amer
Trump 2.0/Abbas pregătit să lucreze cu Trump pentru o soluție 'cu două state'
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a se ajunge la o 'soluție cu două state', notează AFP. 'Suntem pregătiți să lucrăm cu voi pentru a obține pacea în timpul mandatului vostru, cu o soluție cu
Trump 2.0/Îmbrățișări, strigăte și aplauze: euforia a cuprins Washingtonul la învestitura lui Trump
Învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite a reprezentat luni o ceremonie a contrastelor: de îndată ce republicanul a fost învestit pentru al doilea mandat, îmbrățișările, strigătele și aplauzele au schimbat atmosfera, marcată de temperaturi scăzute, și au adus euforia în parcul National Mall din Washing
Trump 2.0/Aplicația CBP One, concepută pentru a centraliza cererile de azil în SUA, a încetat să mai funcționeze
Aplicația mobilă CBP One, care a permis migranților să pătrundă în SUA prin porturile de intrare de la granița cu Mexicul, a încetat să mai funcționeze luni, a anunțat Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP) pe site-ul său, informează EFE.
Trump 2.0/ Pentagonul elimină portretul lui Mark Milley, un fost general american important
Pentagonul a eliminat luni portretul lui Mark Milley, general de armată în rezervă și fostul șef al Statului Major Interarme în primul mandat de președinte al lui Donald Trump, au declarat doi martori pentru Reuters, într-un demers care a avut loc la nici două ore de la ceremonia de învestire a lui Trump. Pentagonul nu
Trump 2.0/Acțiune în justiție împotriva viitorului Departament pentru Eficiența Guvernamentală al lui Musk
Mai multe organizații, printre care principalul sindicat al funcționarilor publici americani, au contestat luni în justiție legalitatea Departamentului pentru Eficiența Guvernamentală pe care președintele Donald Trump vrea să îl creeze sub conducerea miliardarului conservator Elon Musk, notează AFP. Cel puțin trei recursuri au fost
VIDEO Trump 2.0/ Joe și Jill Biden pleacă în vacanță după învestirea lui Donald Trump
Fostul președinte american Joe Biden și soția sa, Jill, au părăsit, luni, orașul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul președinte al Statelor Unite, și urmau să se deplaseze în orașul viticol Santa Ynez, în statul California, unde vor petrece câteva zile în vacanță, informează EFE.