SUA: Fostul preşedinte Donald Trump, inculpat de justiţia federală - o premieră

Donald Trump întâmpină un nou obstacol în calea ambiţiilor sale prezidenţiale, odată cu inculparea sa de către justiţia federală, în condiţiile în care fostul preşedinte republican american visează să recucerească Casa Albă în 2024, relatează vineri AFP.
Trump a anunţat joi că a fost pus sub acuzare de justiţia federală în legătură cu modul de gestionare a arhivelor Casei Albe.
"Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost inculpat, probabil în cazul fals al cutiilor", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la cutiile cu documente luate cu el când a plecat de la Washington.
Donald Trump - acum primul fost preşedinte din istoria SUA care a fost inculpat de justiţia federală - este, de asemenea, urmărit penal pentru obstrucţionarea justiţiei şi mărturie mincinoasă, după cum a adăugat chiar el.
Departamentul de Justiţie american nu a reacţionat imediat, în timp ce Casa Albă a spus că a aflat de inculpare din presă, iar un purtător de cuvânt al acesteia a refuzat să comenteze, afirmând că ministerul "îşi desfăşoară anchetele penale în mod independent", a relatat CNN.
Miliardarul, a cărui reşedinţă din Florida a fost percheziţionată vara trecută de agenţi FBI în căutarea documentelor, a mai anunţat că a fost convocat la tribunalul federal din Miami marţea viitoare - cu o zi înainte să împlinească 77 de ani.
Avocatul său, Jim Trusty, a declarat pentru CNN că clientul său va participa la audiere şi că este vizat de şapte capete de acuzare, inclusiv în temeiul unei legi cu privire la spionaj care interzice păstrarea documentelor clasificate în locuri neautorizate şi nesecurizate.
În martie, Trump a fost deja pus sub acuzare de către justiţia statului New York pentru mai multe fraude contabile, în legătură cu o plată făcută înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme pornografice care susţine că i-a fost amantă.
Fostul magnat imobiliar, care în momentul de faţă este plasat cu mult înaintea celorlalţi candidaţi la nominalizarea republicană, a dezminţit permanent implicarea sa în nereguli şi se prezintă drept victima unei "persecuţii politice".
"Sunt nevinovat, nu am greşit cu nimic", a asigurat el, joi seară, într-un videoclip postat pe Twitter, denunţând "ingerinţe electorale la cel mai înalt nivel".
Musk
Aleşii republicani au strâns imediat rândurile în jurul lui.
"La fel ca toţi americanii care cred în statul de drept, sunt alături de preşedintele Trump", a reacţionat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. "Este o zi tristă pentru America", a adăugat Jim Jordan, care prezidează comisia pentru justiţie a Camerei. Contul de Twitter al comisiei a afişat un slogan familiar al lui Trump: "VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE".
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, rival la nominalizarea republicană, s-a făcut ecoul criticilor lui Trump la adresa Departamentului de Justiţie, asigurând pe Twitter că va "elimina părtinirile politice", dacă va fi ales.
Fără a fi la fel de categoric, miliardarul Elon Musk, din ce în ce mai prezent pe arena politică, a estimat că "pare să existe mai mult interes în a-l pune sub acuzare pe Trump decât pe alţi politicieni".
Democraţii au salutat în ce-i priveşte vestea, avertizând totodată împotriva discursului lui Donald Trump. Acesta "va încerca să folosească punerea sub acuzare pentru a obţine avantaje politice, întrucât câştigarea preşedinţiei ar putea fi singura sa modalitate de a evita închisoarea", a afirmat reprezentantul Adam Schiff.
În Statele Unite, a fi acuzat şi chiar condamnat pentru un delict sau o infracţiune nu înseamnă că respectivul nu mai are voie să candideze, să fie ales sau să ocupe o funcţie oficială.
11.000 de documente
În ianuarie 2021, când a plecat de la Casa Albă pentru a se stabili în reşedinţa sa luxoasă din Mar-a-Lago, Donald Trump a luat cutii întregi de dosare. O lege din 1978 îl obligă însă pe preşedinte să transmită arhivelor naţionale toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru. Un an mai târziu, după mai multe notificări, a fost de acord să returneze 15 cutii cu peste 200 de documente clasificate. Într-o scrisoare, avocaţii săi au dat atunci asigurări că nu mai sunt altele.
Ulterior, poliţia federală a estimat totuşi că nu a fost returnat tot şi că Trump a păstrat încă multe documente la clubul său din Palm Beach. Agenţii FBI s-au deplasat acolo pe 8 august şi au confiscat circa alte treizeci de cutii, conţinând 11.000 de documente, dintre care unele foarte sensibile cu privire la Iran sau China.
Denunţând cu fermitate o operaţiune mediatică, avocaţii săi au criticat vehement FBI-ul pentru că a publicat o fotografie prezentând documente confiscate ştampilate "Top Secret", împrăştiate pe o mochetă cu model floral.
Încurcături
Pentru a reduce la tăcere acuzaţiile de conspiraţie, ministrul justiţiei Merrick Garland a desemnat în noiembrie un procuror special, Jack Smith, responsabil cu supravegherea anchetei în mod independent, precum şi un altul în legătură cu rolul lui Donald Trump în asaltul de la Capitoliu.
Un alt procuror special investighează în paralel documente clasificate găsite la începutul acestui an într-un fost birou şi în casa preşedintelui democrat Joe Biden de către avocaţii săi.
Aceste descoperiri jenante, precum şi altele la fostul vicepreşedinte Mike Pence, i-au permis lui Donald Trump să minimizeze gravitatea comportamentului său, chiar dacă Joe Biden a cooperat permanent cu justiţia, returnând voluntar documentele, care erau în număr mult mai mic.
Actualul dosar este mai serios, în fond, decât cel de la New York. Iar necazurile lui Donald Trump probabil nu se vor termina aici, notează AFP. Un procuror din Georgia urmează să anunţe până în septembrie rezultatul altei anchete începute cu mai multe luni în urmă asupra presiunii pe care ar fi exercitat-o Trump pentru a încerca să schimbe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Tudor Martalogu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* SUA: Trump, vizat de 37 de capete de acuzare în dosarul arhivelor Casei Albe
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisia Europeană alocă 34 de milioane de euro pentru proiecte de integrare a migranților
Comisia Europeană a anunțat vineri o nouă cerere de oferte pentru proiecte de integrare a migranților și care vor beneficia de granturi în valoare de 34 de milioane de euro, a anunțat executivul comunitar într-un comunicat citat de agenția EFE. Inițiativa, finanțată din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (FAMI), va subvențio
BTA/Președintele Radev: Lecțiile istoriei sunt adesea uitate
Lecțiile istoriei sunt adesea uitate că în vremuri de conflict global nu pot exista insule izolate de pace și liniște, a scris vineri pe Facebook președintele Rumen Radev. Bulgaria și Regatul hașemit al Iordaniei găzduiesc la Sofia Procesul Aqaba pentru al III-lea Forum al Balcanilor. Marea provocare cu care se confruntă lumea astăzi est
Sârbii bosniaci vor cere să se alăture acordului sârbo-ungar de cooperare militară, anunță liderul lor
Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat vineri că această entitate, una dintre celor două care alcătuiesc Bosnia-Herțegovina, va solicita să participe la acordul de cooperare militară pe care Serbia și Ungaria l-au încheiat săptămâna aceasta, relatează agenția EFE. 'Republica Srpska nu trebuie să intre nicioda
Polonia lansează o campanie în străinătate pentru a opri migrația via Belarus
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat vineri lansarea unei campanii de informare în cele șapte țări din care provin cei mai mulți migranți care încearcă să intre în Polonia via Belarus, cu scopul de a opri acest flux, relatează AFP. Pentru a combate aceste intrări, care sunt orchestrate, potrivit Varșoviei, de Minsk și
Polonia: Șaptesprezece persoane și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Șaptesprezece persoane și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din Polonia, al căror prim tur va avea loc pe 18 mai, a indicat vineri comisia electorală, înaintea unui scrutin decisiv pentru coaliția proeuropeană la putere, în fața unor mișcări naționaliste, potrivit AFP. Vineri este ultima zi de depunere a candidatu
Israel: Netanyahu, în 'conflict de interese' în cazul demiterii șefului Shin Bet, a concluzionat procurorul general
Procurorul general al Israelului a anunțat vineri că a concluzionat existența unui viciu fundamental în decizia guvernului de a-l demite pe șeful Shin Bet (serviciul de securitate internă), și că, în plus, premierul Benjamin Netanyahu s-a aflat în conflict de interese în acest caz, transmite AFP. 'Decizia de a pune
Marco Rubio: Se va vedea în 'săptămâni, nu în luni', dacă Rusia ia în serios negocierea păcii în #Ucraina
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat vineri la Bruxelles că speră să afle 'în săptămâni, nu în luni', dacă Rusia ia serios posibilitatea de a face pace cu Ucraina și de a folosi în acest scop contactele pe care Washingtonul le-a inițiat separat cu Moscova și Kievul, relatează agenția EFE. 'Vom
Incertitudinea legată de perspectivele unei păci în #Ucraina a marcat atmosfera în jurul reuniunii ministeriale a NATO
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Incertitudinea legată de perspectivele unei păci în Ucraina și în special poziția deocamdată neexprimată a Moscovei față de o pace justă și durabilă au marcat atmosfera din jurul reuniunii ministeriale a NATO desfășurate joi și vineri, deși situația din Ucraina nu a constituit principal
Studenți italieni au ars drapele ale UE și NATO la proteste împotriva reînarmării Europei
Mii de studenți au protestat vineri în mai multe orașe din Italia împotriva reînarmării Uniunii Europene și a reducerii fondurilor alocate sistemului educațional, proteste la care manifestanții au ars steaguri ale NATO și UE și au cerut ca fondurile destinate războiului să fie redirecționate către școli, relatează agenția EFE.
Tarifele lui Trump: Statele UE nu pot negocia individual cu SUA, notează șeful diplomației italiene; Meloni atenționează împotriva 'alarmismului'
Statele Uniunii Europene nu pot negocia individual cu Statele Unite ale Americii cu privire la tarife, a declarat vineri ministrul de externe italian Antonio Tajani, transmite ANSA. La rândul ei, șefa guvernului italian Giorgia Meloni a atenționat împotriva 'alarmismului' legat de anunțul lui Trump. 'Nu puteți negocia c
SUA nu vor lăsa Groenlanda să devină 'dependentă' de China
Statele Unite ale Americii nu vor lăsa Groenlanda să devină 'dependentă' de China, a afirmat vineri secretarul de stat american Marco Rubio, întrebat în legătură cu această insulă arctică, un teritoriu autonom al Danemarcei și la care râvnește administrația lui Donald Trump, informează AFP. 'Nu vom lăsa China să v
Trump își pierde răbdarea cu Putin, a avertizat Rubio la reuniunea ministerială a NATO
Președintele american Donald Trump își pierde răbdarea cu Rusia, în timp ce liderul de la Casa Albă încearcă să negocieze un armistițiu în Ucraina, au declarat vineri surse din cadrul NATO citate de agenția DPA. Potrivit unor participanți la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO desfășurată la Bruxelles, Marc
#Ucraina: Un responsabil local a fost ucis în explozia mașinii sale în orașul Dnipro
Un responsabil local ucrainean a fost ucis în explozia mașinii sale vineri dimineața în orașul Dnipro, în est-centrul țării, a anunțat parchetul general al Ucrainei, care a declanșat o anchetă pentru 'atentat terorist', informează AFP. Incidentul a avut loc în timp ce responsabilul local se afla în mașină
Marea Britanie: O activistă anti-avort, găsită vinovată într-un caz legat de libertatea de exprimare monitorizat de SUA
O activistă anti-avort, al cărei caz a atras atenția Statelor Unite din cauza preocupările legate de libertatea de exprimare, a fost găsită vineri vinovată de încălcarea unui ordin care interzice protestele în apropierea unei clinici din sudul Angliei, transmite Reuters. Livia Tossici-Bolt, în vârstă de 64 de ani, om de
NATO este mai necesară ca oricând într-o lume tot mai periculoasă, declară Mark Rutte
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Consensul după aceste două zile de discuții este acela că, în contextul unei lumi tot mai periculoase, avem nevoie de NATO mai mult ca oricând, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din cel