SUA: Fostul preşedinte Donald Trump, inculpat de justiţia federală - o premieră

Donald Trump întâmpină un nou obstacol în calea ambiţiilor sale prezidenţiale, odată cu inculparea sa de către justiţia federală, în condiţiile în care fostul preşedinte republican american visează să recucerească Casa Albă în 2024, relatează vineri AFP.
Trump a anunţat joi că a fost pus sub acuzare de justiţia federală în legătură cu modul de gestionare a arhivelor Casei Albe.
"Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost inculpat, probabil în cazul fals al cutiilor", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la cutiile cu documente luate cu el când a plecat de la Washington.
Donald Trump - acum primul fost preşedinte din istoria SUA care a fost inculpat de justiţia federală - este, de asemenea, urmărit penal pentru obstrucţionarea justiţiei şi mărturie mincinoasă, după cum a adăugat chiar el.
Departamentul de Justiţie american nu a reacţionat imediat, în timp ce Casa Albă a spus că a aflat de inculpare din presă, iar un purtător de cuvânt al acesteia a refuzat să comenteze, afirmând că ministerul "îşi desfăşoară anchetele penale în mod independent", a relatat CNN.
Miliardarul, a cărui reşedinţă din Florida a fost percheziţionată vara trecută de agenţi FBI în căutarea documentelor, a mai anunţat că a fost convocat la tribunalul federal din Miami marţea viitoare - cu o zi înainte să împlinească 77 de ani.
Avocatul său, Jim Trusty, a declarat pentru CNN că clientul său va participa la audiere şi că este vizat de şapte capete de acuzare, inclusiv în temeiul unei legi cu privire la spionaj care interzice păstrarea documentelor clasificate în locuri neautorizate şi nesecurizate.
În martie, Trump a fost deja pus sub acuzare de către justiţia statului New York pentru mai multe fraude contabile, în legătură cu o plată făcută înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme pornografice care susţine că i-a fost amantă.
Fostul magnat imobiliar, care în momentul de faţă este plasat cu mult înaintea celorlalţi candidaţi la nominalizarea republicană, a dezminţit permanent implicarea sa în nereguli şi se prezintă drept victima unei "persecuţii politice".
"Sunt nevinovat, nu am greşit cu nimic", a asigurat el, joi seară, într-un videoclip postat pe Twitter, denunţând "ingerinţe electorale la cel mai înalt nivel".
Musk
Aleşii republicani au strâns imediat rândurile în jurul lui.
"La fel ca toţi americanii care cred în statul de drept, sunt alături de preşedintele Trump", a reacţionat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. "Este o zi tristă pentru America", a adăugat Jim Jordan, care prezidează comisia pentru justiţie a Camerei. Contul de Twitter al comisiei a afişat un slogan familiar al lui Trump: "VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE".
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, rival la nominalizarea republicană, s-a făcut ecoul criticilor lui Trump la adresa Departamentului de Justiţie, asigurând pe Twitter că va "elimina părtinirile politice", dacă va fi ales.
Fără a fi la fel de categoric, miliardarul Elon Musk, din ce în ce mai prezent pe arena politică, a estimat că "pare să existe mai mult interes în a-l pune sub acuzare pe Trump decât pe alţi politicieni".
Democraţii au salutat în ce-i priveşte vestea, avertizând totodată împotriva discursului lui Donald Trump. Acesta "va încerca să folosească punerea sub acuzare pentru a obţine avantaje politice, întrucât câştigarea preşedinţiei ar putea fi singura sa modalitate de a evita închisoarea", a afirmat reprezentantul Adam Schiff.
În Statele Unite, a fi acuzat şi chiar condamnat pentru un delict sau o infracţiune nu înseamnă că respectivul nu mai are voie să candideze, să fie ales sau să ocupe o funcţie oficială.
11.000 de documente
În ianuarie 2021, când a plecat de la Casa Albă pentru a se stabili în reşedinţa sa luxoasă din Mar-a-Lago, Donald Trump a luat cutii întregi de dosare. O lege din 1978 îl obligă însă pe preşedinte să transmită arhivelor naţionale toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru. Un an mai târziu, după mai multe notificări, a fost de acord să returneze 15 cutii cu peste 200 de documente clasificate. Într-o scrisoare, avocaţii săi au dat atunci asigurări că nu mai sunt altele.
Ulterior, poliţia federală a estimat totuşi că nu a fost returnat tot şi că Trump a păstrat încă multe documente la clubul său din Palm Beach. Agenţii FBI s-au deplasat acolo pe 8 august şi au confiscat circa alte treizeci de cutii, conţinând 11.000 de documente, dintre care unele foarte sensibile cu privire la Iran sau China.
Denunţând cu fermitate o operaţiune mediatică, avocaţii săi au criticat vehement FBI-ul pentru că a publicat o fotografie prezentând documente confiscate ştampilate "Top Secret", împrăştiate pe o mochetă cu model floral.
Încurcături
Pentru a reduce la tăcere acuzaţiile de conspiraţie, ministrul justiţiei Merrick Garland a desemnat în noiembrie un procuror special, Jack Smith, responsabil cu supravegherea anchetei în mod independent, precum şi un altul în legătură cu rolul lui Donald Trump în asaltul de la Capitoliu.
Un alt procuror special investighează în paralel documente clasificate găsite la începutul acestui an într-un fost birou şi în casa preşedintelui democrat Joe Biden de către avocaţii săi.
Aceste descoperiri jenante, precum şi altele la fostul vicepreşedinte Mike Pence, i-au permis lui Donald Trump să minimizeze gravitatea comportamentului său, chiar dacă Joe Biden a cooperat permanent cu justiţia, returnând voluntar documentele, care erau în număr mult mai mic.
Actualul dosar este mai serios, în fond, decât cel de la New York. Iar necazurile lui Donald Trump probabil nu se vor termina aici, notează AFP. Un procuror din Georgia urmează să anunţe până în septembrie rezultatul altei anchete începute cu mai multe luni în urmă asupra presiunii pe care ar fi exercitat-o Trump pentru a încerca să schimbe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Tudor Martalogu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* SUA: Trump, vizat de 37 de capete de acuzare în dosarul arhivelor Casei Albe
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Aderarea Ucrainei la UE: Viktor Orban și Robert Fico se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă
Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au avertizat luni Uniunea Europeană cu privire la o eventuală abolire a regulii unanimității, opțiune evocată de diplomați pentru a contracara veto-ul Budapestei privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, transmit AFP și MTI. ''Imaginați-vă că unanimitatea nu ar fi nec
Ministrul pakistanez al apărării se așteaptă la o incursiune militară iminentă din partea Indiei
Ministrul pakistanez al apărării, Khawaja Muhammad Asif, a declarat luni într-un interviu acordat agenției Reuters că este iminentă o incursiune militară a Indiei, după atacul unor militanți care au ucis 26 de oameni în Kashmir săptămâna trecută. Oficialul de la Islamabad a adăugat că Pakistanul nu va recurge la armamentul at
Brazilia: Miniștrii de externe din BRICS discută un răspuns comun la politicile comerciale ale lui Trump
Miniștrii de externe ai statelor din grupul BRICS s-au reunit luni la Rio de Janeiro, în Brazilia, pentru a lua în discuție o apărare comună a sistemului comercial global, coordonându-și răspunsul la avalanșa de noi tarife impuse de președintele american Donald Trump, transmite AFP. Se așteaptă ca reuniunea de la Rio de Janei
Președintele german Steinmeier marchează 70 de ani de la aderarea la NATO cu o chemare la reînarmarea țării
Președintele Frank-Walter Steinmeier a descris luni reînarmarea Germaniei ca fiind cel mai important proiect politic al țării în următorii ani, declarație făcută cu ocazia marcării a 70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO, transmite dpa. 'Sunt convins că cea mai importantă misiune a noului guvern german este să întăre
#Ucraina prezintă o contraofertă la armistițiul de trei zile declarat de președintele rus Vladimir Putin
Ucraina a răspuns la armistițiul de trei zile declarat luni de președintele rus Vladimir Putin cu o contraofertă de încetare a focului imediată și pe termen lung, transmite DPA. ''Dacă Rusia vrea pace cu adevărat, ea trebuie să oprească focul imediat'', a scris pe platforma X ministrul de externe ucrainean Andrii Sî
Israelul respinge armistițiul pe cinci ani propus de Hamas (presă)
Israelul a respins un armistițiu pe cinci ani propus de organizația islamistă palestiniană Hamas, a transmis luni radioteleviziunea israeliană de stat Kan, preluată de Xinhua. Inițiativa prevedea eliberarea tuturor ostaticilor israelieni care se mai află în Fâșia Gaza. Un înalt oficial israelian a declarat presei locale că st
Germania: Conservatorii au aprobat acordul de coaliție cu Partidul Social-Democrat
Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a aprobat luni după-amiază acordul de coaliție guvernamentală cu Partidul Social-Democrat (SPD), fiind astfel depășit încă un obstacol în calea formării viitorului guvern, transmit DPA, AFP și Reuters. O majoritate a delegaților a votat în favoarea acordului de 144 de pagini intitulat 'Resp
Alegeri în Canada: liberalii au un mic avantaj în sondaje, rezultatul este deschis
În Canada au loc luni alegeri parlamentare anticipate; circa 29 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a-i desemna pe cei 343 de membri ai Camerei Comunelor, camera inferioară a legislativului, informează Reuters și AFP. Principalele formațiuni în cursa electorală sunt partidele Liberal, condus de premierul în e
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, continuă să conducă în sondaje înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 31% din intențiile de vot, indică un sondaj al agenției CBOS, citat luni de Reuters. Karol Nawrocki, candidatul principalului partid de opoziție, Lege și Justiț
Europa unită este amenințată, avertizează viitorul cancelar german Friedrich Merz
Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că ''Europa unită este amenințată'' în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP. Europa ''este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și,
Japonia și Vietnam își întăresc cooperarea, cu accent pe domeniul semiconductorilor
Japonia și Vietnam au încheiat luni, la Hanoi, patru protocoale de înțelegere, mai ales în domeniul semiconductorilor, într-un context de redefinire a echilibrelor comerciale în urma ofensivei protecționiste americane, transmite AFP. 'Întărirea relațiilor dintre Japonia și Vietnam va contribui la stabili
Iranul anunță că s-a apărat de un atac informatic împotriva infrastructurii
Iranul s-a apărat de unul din cele mai sofisticate atacuri informatice din istoria sa, a declarat luni Behzad Akbari, adjunct al ministrului comunicațiilor de la Teheran, citat de AFP. Atacul 'împotriva unei infrastructuri a țării' a fost detectat duminică 'datorită eforturilor echipelor de securitate și tehnice ale ministeru
SUA: Poliția a arestat un suspect în cazul furtului genții șefei Departamentului de Securitate Internă
Un suspect a fost arestat în ancheta lansată de autoritățile americane după ce șefei Departamentului de Securitate Internă a SUA, Kristi Noem, i-a fost furată geanta într-un restaurant din Washington DC în duminica de Paște, transmite luni Reuters. Potrivit lui Noem, individul arestat trăia în Statele Unite în mod
Președintele rus Vladimir Putin declară un armistițiu de trei zile în #Ucraina, în mai
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit luni agențiile internaționale de presă. Încetarea focului va intra în vigoare la miez
Bulgaria poate juca un rol esențial în apărarea europeană, declară la Sofia președintele Consiliului European
Bulgaria poate juca un rol esențial în eforturile de apărare ale Europei prin intermediul industriei sale militare, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, după întrevederea avută duminică, la Sofia, cu premierul bulgar Rosen Jeliazkov, informează luni Euractiv. Costa se află în Bulgaria pentru o vizită d