Zelenski: Aruncarea în aer a barajului nu va afecta campania de recucerire a teritoriului

Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, potrivit Reuters.
"Principala concluzie este că explozia a fost deliberată, dar inamicul a acţionat într-un mod haotic permiţând ca propriul echipament să fie inundat", a declarat Zelenski pe Telegram, după o reuniune a comandamentului militar.
" 'În acelaşi timp, ruperea barajului nu va avea niciun efect asupra capacităţii Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu", a afirmat el.
Distrugerea parţială a unui baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, va inunda liniile defensive ruseşti de-a lungul Niprului, dar mai ales va împiedica o potenţială operaţiune ucraineană în zonă pentru a recuceri teritorii ocupate, comenta anterior France Presse.
Acest baraj a fost conceput în special pentru a alimenta cu apă, printr-un canal, peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, care ar putea astfel să cunoască importante dificultăţi în aprovizionarea cu apă în viitor.
Dar numeroşi observatori occidentali înclină totuşi să creadă într-un sabotaj rusesc pentru a penaliza Kievul pe termen scurt, într-un moment în care armata ucraineană se pregăteşte să lanseze o ofensivă.
Aceasta este în orice caz teza Kievului, care a acuzat marţi Rusia că a "aruncat în aer barajul pentru a zădărnici" operaţiunile sale.
Aceste inundaţii au provocat deja în acest stadiu sute de evacuări şi riscă să afecteze operaţiunile militare ucrainene în curs.
Din punct de vedere militar, creşterea nivelului apei în regiunea Herson va face extrem dificilă traversarea fluviului printr-o potenţială operaţiune amfibie ucraineană pentru a încerca să recucerească malul estic al fluviului, în direcţia Crimeii.
"Dacă mergem pe logica 'cui foloseşte', Rusia ar fi vinovatul logic, pentru că provocând inundaţii în aval de Nova Kahovka, ruşii ar complica eforturile de traversare ale ucrainenilor, câştigând astfel timp şi permiţându-le să se concentreze asupra altor sectoare ale frontului" care se întinde pe circa 1.000 de km, subliniază pe Twitter istoricul britanic Serghei Radcenko, profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
"Nu văd aproape nimic nici pe departe de care să profite Ucraina în această situaţie.Încă o infrastructură distrusă, încă un instrument de producţie a electricităţii la pământ, noi suferinţe pentru civilii ucraineni, o limitare a opţiunilor ofensive şi logistice ucrainene", completează Stephane Audrand, consultant francez independent în domeniul riscurilor internaţionale.
Riscul de lovituri asupra acestei instalaţii strategice de la Kahovka, situată în zonele regiunii Herson ocupate de Rusia, este agitat încă din octombrie de către ucraineni şi de ruşi. Preşedintele ucrainean acuzase Moscova că ar fi "minat barajul", unul dintre cele mai mari în Ucraina. "Minciuni!", reacţionaseră autorităţile de ocupaţie ruse, notează AFP.
O distrugere de acest tip, susceptibilă să afecteze grav populaţii civile, este considerată din 1949 drept crimă de război, în virtutea protocolului adiţional al Convenţiilor de la Geneva.
"Barajele, digurile şi centralele nucleare pentru producerea energiei electrice nu vor face obiectul unor atacuri, chiar dacă ele constituie obiective militare, atunci când astfel de atacuri pot provoca eliberarea acestor forţe şi, în consecinţă, produc pierderi severe în rândul populaţiei civile", subliniază Articolul 56.AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA relaxează sancțiunile împotriva Siriei în urma unui angajament al lui Donald Trump
Administrația Trump a publicat vineri directive menite să ridice efectiv sancțiunile impuse Siriei, după ce președintele Donald Trump a promis luna aceasta să relaxeze aceste măsuri pentru a ajuta țara din Orientul Mijlociu să se reconstruiască după un război civil devastator, relatează Reuters. Trezoreria SUA a emis o licență generală care au
Administrația Trump concediază peste 100 de angajați ai Consiliului Național de Securitate
Administrația Trump a concediat peste 100 de funcționari ai Consiliului Național de Securitate (National Security Council - NSC), ca parte a măsurilor lui Donald Trump de a reduce dimensiunea și rolul acestui organism, odinioară puternic, relatează EFE și Reuters, citând media și surse de la Washington. Conform relatărilor din presă, un
UPDATE #Ucraina/Cel puţin opt persoane rănite la Kiev, după un atac combinat cu drone şi rachete al Rusiei
Un atac masiv al Rusiei cu drone și rachete a făcut cel puțin opt răniți la Kiev în zorii zilei de sâmbătă, chiar în ziua în care Ucraina și Rusia ar urma să procedeze la a doua etapă în cadrul unui schimb major de prizonieri, potrivit AFP.
Două aeronave militare rusești, suspectate de încălcarea spațiului aerian finlandez
Două avioane militare rusești sunt suspectate că au încălcat vineri spațiul aerian finlandez, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, relatează AFP. Incidentul a avut loc vineri după-amiaza, în largul coastelor orașului Porvoo, sudul Finlandei, la aproximativ 50 km de Helsinki. 'Tratăm cu seriozitate presupus
Rusia amenință #Ucraina cu represalii după atacurile cu drone, dar afirmă că va negocia
Rusia a acuzat vineri Ucraina de lansarea unui val masiv de atacuri cu drone împotriva unor ținte pe care le-a calificat drept 'non-militare' din Moscova și din alte regiuni ale Federației Ruse în ultimele trei zile, promițând represalii, dar susține totodată că este în continuare hotărâtă să poarte discuții de pace, relatează Reuters.
SUA: Un judecător suspendă decizia lui Trump de a bloca înscrierea studenților străini la Harvard
Un judecător american a blocat vineri temporar decizia președintelui Donald Trump care interzice înscrierea studenților străini la prestigioasa universitate Harvard, transmite AFP. Secretarul american
Negocierile americano-iraniene pe dosarul nuclear de la Roma s-au încheiat 'cu câteva progrese, dar fără concluzii'
A cincea rundă de negocieri între Iran și Statele Unite privind programul nuclear iranian s-a încheiat vineri, la Roma, 'cu câteva progrese, dar fără concluzii', conform medierii omaneze, în contextul în care negocierile par că se împotmolesc în problema îmbogățirii uraniului, transmite AFP. Iranul și SUA
Veto în calea aderării la UE: Macedonia de Nord, pregătită să discute cu Bulgaria
Macedonia de Nord, care a trebuit deja să-și schimbe numele pentru a adera la NATO, s-a declarat vineri pregătită să discute cu Bulgaria pentru a încerca să ridice veto-ul față de aderarea sa la UE al Sofiei, care cere ca Skopje să recunoască minoritatea bulgară, relatează AFP. Bulgaria blochează din 2020 aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană
Secretarul Trezoreriei SUA speră că amenințarea lui Trump cu taxele vamale va 'aprinde un foc sub UE'
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat vineri că, în negocierile comerciale dintre Washington și Bruxelles, unele state din UE nu știu ce negociază Comisia Europeană în numele lor, și a estimat că amenințarea președintelui american Donald Trump că SUA ar putea impune taxe vamale de 50% asupra produselor europene 'va aprinde un foc sub Uniunea E
#Ucraina acuză armata rusă că a executat 270 de prizonieri de război de la începutul invaziei în 2022
Parchetul general al Ucrainei a acuzat vineri armata rusă că a executat aproximativ 270 de prizonieri de război ucraineni de la începutul invaziei în februarie 2022, susținând că acesta a fost rezultatul 'ordinelor' primite de la responsabili ruși, relatează AFP. Anunțul survine în contextul în care Rusia și Ucraina au &ic
Ucraina și Rusia anunță întoarcerea primilor 390 de prizonieri de fiecare parte din schimbul de câte 1.000
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri ca Ucraina a recuperat 390 de persoane din captivitatea rusă, în prima etapă a unui schimb după formula 1.000 pentru 1.000 convenită cu Rusia în urmă cu o săptămână la Istanbul, potrivit Reuters și EFE. Zelenski a spus că se așteaptă ca acest schimb să continue sâmbătă și duminică.
Rusia a atacat portul Odesa în plină zi cu rachete balistice: cel puțin un mort și patru răniți
Cel puțin o persoană a fost ucisă vineri în orașul ucrainean Odesa într-un atac rusesc cu două rachete balistice împotriva infrastructurii portuare, care a făcut de asemenea opt răniți, dintre care patru grav, potrivit șefului administrației militare a regiunii omonime, Oleg Kiper, citat de EFE. Kiper a indicat că atacul a avut loc la scurt t
Turcia: Președintele Erdogan a decretat 'Deceniul familiei' în fața scăderii natalității
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat vineri un 'Deceniu al familiei' pentru a contracara declinul natalității în Turcia, criticând din nou 'perversiunea LGBT', transmite AFP. 'Declarăm perioada 2026-2035 ca fiind Deceniul familiei și al populației', a afirmat șeful statului turc la deschiderea Forumului internaț
Avioane de vânătoare poloneze într-o misiune NATO în Marea Baltică au interceptat un bombardier rus
Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a anunțat că, în noaptea de joi spre vineri, două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene poloneze au intervenit în fața unui avion Su-24 rus care 'efectua manevre periculoase', informează EFE. Ministrul polonez a explicat, într-o conferință de presă la
Obiectivul ultim al 'operațiunii militare speciale', crearea unei 'uniuni statale' între Rusia, #Ucraina și Belarus (deputat rus)
Obiectivul ultim al 'operațiunii militare speciale' - așa cum numește Moscova invazia sa în Ucraina - este 'crearea uniunii statale' între Rusia, Ucraina și Belarus, a declarat vineri deputatul rus Viktor Sobolev, membru în Comisia de apărare din Duma de Stat (camera inferioară), relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.