logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PE adoptă o nouă lege împotriva despăduririlor: Produse vândute în UE doar dacă nu provin din defrişări

Imagine din galeria Agerpres

Ciocolată, cafea, lemn sau cauciuc: pentru a fi vândute în Uniunea Europeană (UE), aceste produse vor trebui să nu provină din defrişări, potrivit unui text de lege votat cu o foarte largă majoritate miercuri în Parlamentul European, informează AFP şi un comunicat de presă al instituţiei.

Noua lege a fost adoptată cu 552 voturi pentru, 44 împotrivă şi 43 abţineri.

Această reglementare are drept obiectiv lupta împotriva schimbării climatice şi protejarea biodiversităţii.

Importarea în UE a unor produse derivate din vite, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, cărbune din lemn şi hârtie imprimată va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrişate.

Nu se vor interzice importurile din anumite ţări sau de anumite mărfuri, dar companiile vor putea vinde produse în Uniune doar dacă furnizorul lor a emis o aşa numită "declaraţie de diligenţă" care să ateste că produsul nu provine de pe terenuri defrişate şi nu a condus la degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, după 31 decembrie 2020, precizează comunicatul de presă.

Parlamentul European solicită şi ca aceste companii să fie obligate să verifice dacă produsele respective respectă legislaţia aplicabilă în ţara de producţie, inclusiv legislaţia privind drepturile omului, şi că au fost respectate drepturile popoarelor indigene afectate.

Parlamentul a reuşit inclusiv să extindă definiţia conceptului de "degradare a pădurilor", care include conversia pădurilor primare sau a pădurilor regenerabile natural în păduri de plantaţie sau în alte suprafeţe împădurite.

Aflată la originea a 16% din defrişarea mondială prin intermediul importurilor sale (majoritatea de soia şi de ulei de palmier, conform cifrelor din 2017), UE este al doilea distrugător forestier după China, potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), precizează AFP.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafaţă mai întinsă decât UE, au fost convertite din păduri în terenuri agricole între 1990 şi 2020. Consumul UE reprezintă aproximativ 10% din defrişările globale, iar uleiul de palmier şi soia reprezintă mai mult de două treimi din total.

Aceasta este "prima lege din lume ce va pune capăt defrişării importate", a salutat eurodeputatul Pascal Canfin (Renew), în timpul unor dezbateri care au avut loc luni seara în Parlamentul European.

"Toate sondajele de opinie arată că europenii nu vor să contribuie la defrişare, însă ei nu aveau posibilitatea de a şti, atunci când beau o ceaşcă de cafea dimineaţa sau o ceaşcă de ciocolată că, de fapt, ei sunt complici ai defrişării importate", a spus eurodeputatul.

Greenpeace a nuanţat anvergura textului legislativ, apreciind că acesta este "doar un prim pas". Pentru organizaţia nonguvernamentală, această reglementare prezintă "breşe", de exemplu prin excluderea unor ecosisteme precum savana şi omiţând să vizeze băncile europene care finanţează proiecte distrugătoare de păduri.

Eurodeputata Marie Toussaint (Verzi) a estimat luni în Parlamentul European că noua lege este un "imens pas înainte pentru pădurile lumii, climă, biodiversitate, dar şi pentru drepturile omului şi reglementarea unei economii devenită nebunească".

Totodată, ea a apreciat drept "indispensabil ca acest text să fie extins, pentru a avea un impact asupra ecosistemele fragile cum sunt mangrovele, a include alte produse precum porumbul sau a integra actorii care finanţează numeroase proiecte ce duc la defrişare".

În timpul dezbaterilor, raportorul Christophe Hansen (PPE, dreapta), a recunoscut că textul "nu este perfect", explicând că acesta este motivul pentru care sunt prevăzute trei revizuiri: după un an, doi ani şi cinci ani. "Perfecţiunea este lăsată pentru mai târziu", a spus el.

Comisia Europeană va clasifica ţările sau regiuni ale acestor ţări în funcţie de criteriile de risc (scăzut, standard sau ridicat), pe baza unei evaluări obiective şi transparente, în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. Produsele care provin din ţări cu risc scăzut vor beneficia de o procedură simplificată în materie de diligenţă. Operatorii vor fi verificaţi într-o proporţie care depinde de nivelul de risc al ţării: 9% pentru ţările cu risc ridicat, 3% pentru cele cu risc standard şi 1% pentru cele cu risc scăzut.

Autorităţile competente ale Uniunii vor avea acces la informaţii relevante furnizate de companii, cum ar fi coordonate de geolocaţie, şi vor face verificări cu ajutorul instrumentelor de monitorizare prin satelit şi al analizelor de ADN pentru a verifica de unde provin produsele.

Penalizările pentru nerespectarea normelor vor fi proporţionale şi disuasive, iar amenda maximă va trebui să fie de cel puţin 4% din cifra de afaceri anuală realizată în Uniunea Europeană de operatorul sau comerciantul care încalcă normele.

Textul trebuie să fie acum aprobat oficial de către Consiliul UE. El va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare după alte 20 de zile.

În octombrie 2020, PE şi-a invocat prerogativa menţionată în tratat pentru a cere Comisiei să propună un act legislativ care să oprească defrişările provocate de Uniunea Europeană la nivel mondial. Pe 6 decembrie 2022, Parlamentul a încheiat un acord cu ţările Uniunii pe marginea noului act legislativ.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Florin Ştefan, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 25-05-2025 20:32

Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declarații polemice într-un interviu

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Yechiel Leiter, a fost convocat de Ministerul de Externe israelian în urma afirmațiilor dintr-un interviu recent, a indicat duminică instituția diplomatică, transmite AFP. Decizia urmează unui interviu acordat pentru PragerU, organizație media conservatoare americană, în care Leiter i-

Politic Ex 25-05-2025 19:59

Germania: Șeful armatei ordonă creșterea rapidă a capabilităților de luptă (Reuters)

Șeful armatei germane, Carsten Breuer, a ordonat armatei ca, până în anul 2029, să fie deplin echipată cu arme și alte materiale, arată un document consultat duminică de Reuters. Până în 2029, Rusia și-ar putea reconstitui forțele suficient pentru a ataca teritoriul NATO, potrivit estimărilor lui Breuer și ale altor res

Politic Ex 25-05-2025 19:29

VIDEO/Președintele turc Erdogan și premierul pakistanez Sharif au discutat la Istanbul

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit duminică, la Istanbul, cu prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif, a anunțat biroul lui Erdogan, fără a oferi detalii despre această întrevedere neprogramată, transmite Reuters. Turcia întreține legături puternice cu Pakistanul, ambele fiind țări majoritar musulmane ș

Politic Ex 25-05-2025 18:58

Germania: Ministrul de interne va prezenta un proiect de lege de restricționare a reunificărilor familiale în cazul unor refugiați

Ministrul de interne german Alexander Dobrindt va prezenta în guvern un proiect de lege de restricționare a reunificării familiale pentru anumiți refugiați, a confirmat duminică ministerul său pentru agenția dpa. Rudele refugiaților cu statut de protecție subsidiară li se va permite să li se alătura acestora în Germania doar după d

Politic Ex 25-05-2025 16:45

Iran: Consiliul de Securitate suspendă aplicarea legii hijabului

Consiliul de Securitate Națională al Iranului a oprit punerea în aplicare a legii controversate privind purtarea obligatorie a hijabului (acoperământ de cap) de către femei, transmite duminică dpa. 'Consiliul de Securitate ne-a dat dispoziție să nu implementăm legea hijabului', a declarat președintele parlamentului, Mohamme

Politic Ex 25-05-2025 15:30

Alegeri prezidențiale în Polonia: Manifestații electorale rivale ale celor două tabere la Varșovia

Zeci de mii de persoane participă duminică la Varșovia la două mari manifestații electorale rivale înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale de duminica viitoare, care vor opune un candidat pro-european unui candidat naționalist, relatează AFP. Un marș al 'milionului de inimi' a convers spre Piața Constituției, pentr

Politic Ex 25-05-2025 13:03

Rusia și #Ucraina au făcut schimb de câte 303 prizonieri de război de fiecare parte

Rusia a anunțat duminică că 303 soldați ruși au fost schimbați pentru același număr de militari ucraineni în cea de-a treia și ultima etapă a unui schimb major de prizonieri între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'În conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate la 16 mai la Istanbul, părțile rusă și ucraineană

Politic Ex 25-05-2025 12:22

Zelenski cere o 'presiune puternică' asupra Rusiei pentru a opri bombardamentele în #Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică să se facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri atacurile și conflictul din Ucraina, după ce un nou val de bombardamente în cursul nopții s-a soldat cu cel puțin 12 morți în întreaga țară, relatează AFP. 'Fără o presiune cu adevărat puternică asupra conducerii rus

Politic Ex 25-05-2025 10:43

SUA: Trump își apără decizia de a bloca înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard

Președintele american Donald Trump a apărat duminică decizia administrației sale de a interzice înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard, o măsură considerată ilegală de prestigioasa universitate și suspendată de un judecător, relatează AFP. 'De ce nu spune Harvard că aproape 31% dintre studenții săi provin din Ț&Atild

Politic Ex 25-05-2025 09:33

Cel puțin 12 morți într-un nou atac masiv asupra Ucrainei, înainte de un ultim schimb de prizonieri

Ucraina a fost ținta unui nou atac aerian masiv duminică dimineață, în care cel puțin 12 persoane au fost ucise, în timp ce la Moscova dronele ucrainene au forțat închiderea temporară a aeroporturilor, cu câteva ore înainte de etapa finală a unui schimb de prizonieri planificată între Rusia și Ucraina, relatează AFP.

Politic Ex 25-05-2025 08:43

Apărarea Civilă din Gaza anunță moartea a 9 copii ai unui cuplu de medici într-un atac israelian

Apărarea Civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a nouă copii ai unui cuplu de medici palestinieni, uciși ci o zi înainte în Khan Yunis (sud) într-un atac israelian, relatează AFP. 'Ieri, vineri, 23 mai 2025, echipele noastre au transferat (la spital) trupurile a 9 copii martiri, între care unii

Politic Ex 25-05-2025 02:47

#Ucraina: Nou atac cu drone asupra Kievului, alertă la rachete

Kievul a fost atacat duminică dimineața devreme cu peste o duzină de drone rusești, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene, avertizând asupra unui risc de rachete, în timp ce jurnaliști ai AFP au auzit explozii. Aceasta este a doua noapte de atacuri importante împotriva Kievului, după ce aproximativ 250 de dro

Politic Ex 25-05-2025 02:05

Coreea de Nord: Trei responsabili arestați după avarierea unei nave de război

Coreea de Nord a arestat trei responsabili ai șantierului unei noi nave de război, în urma unui accident implicând distrugătorul, săptămâna aceasta, a transmis duminică agenția oficială de presă KCNA, scrie AFP. Phenianul a raportat un 'accident grav' în timpul ceremoniei de lansare a noului distrugător, î

Politic Ex 25-05-2025 00:44

Franța: Justiția îi refuză fondatorului Telegram, Pavel Durov, o cerere de călătorie la Oslo

Justiția franceză i-a refuzat fondatorului Telegram, Pavel Durov, care este anchetat pentru complicitate la activități criminale, cererea de a călători la Oslo pentru a participa la o conferință, a indicat sâmbătă Parchetul din Paris, citat de AFP. Human Rights Foundation (HRF), organizatoare a Oslo Freedom Forum, a anunțat sâmbătă

Politic Ex 24-05-2025 22:59

Ecuador: Noboa începe al doilea mandat de președinte pentru a salva țara de 'mafia' traficanților de droguri

Președintele ecuadorian Daniel Noboa a depus jurământul sâmbătă pentru al doilea mandat, promițând să 'salveze' de 'mafiile' din țara sa care se luptă cu bandele de traficanți de droguri, notează AFP. 'Aceasta este o confruntare directă cu structurile criminale organizate', a declarat Noboa, 37 de ani,