Pe fondul războiului din Ucraina, importurile de armament s-au dublat în Europa în 2022
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/2023-03-12T225704Z_560691236_RC256Z9D3VUB_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-ARMS-IMPORT.jpg)
Importurile de armament din Europa aproape s-au dublat în 2022, în primul rând ca urmare a livrărilor masive către Ucraina, devenită a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului internaţional de cercetare pentru pace (SIPRI) publicat luni, relatează AFP.
Cu o creştere de 93% într-un an, importurile s-au amplificat şi care a urmare a creşterii cheltuielilor militare a mai multor state europene, precum Polonia şi Norvegia, care ar urma să crească şi mai mult, potrivit acestui studiu.
"Invazia a provocat cu adevărat o creştere semnificativă a cererii de arme în Europa, care nu a ajuns încă la nivelul anticipat şi după toate probabilităţile va duce la noi creşteri ale importurilor", a declarat pentru AFP Pieter Wezeman, coautor al raportului anual de peste trei decenii.
Cu excepţia Ucrainei, creşterea importurilor europene a fost totuşi de 35% în 2022, potrivit datelor SIPRI.
Ucraina, până acum un importator neglijabil de armament, a devenit subit cea de a treia destinaţie de armament în lume anul trecut, după Qatar şi India, consecinţă directă a ajutorului occidental pentru respingerea invaziei ruse.
De una singură, ţara a concentrat 31% din importurile de arme în Europa şi 8% din schimburile mondiale, potrivit datelor transmise de SIPRI AFP în cadrul raportului său anual.
Importurile Kievului, care includ donaţiile occidentale, au crescut de peste 60 de ori în 2022, potrivit institutului cu sediul la Stockholm.
Chiar dacă estimările sunt dificile din cauza opacităţii a numeroase contracte, comerţul mondial de armament depăşeşte 100 de miliarde de dolari anual, potrivit experţilor. În acelaşi timp, suma globală a cheltuielilor militare a depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari în 2021, potrivit SIPRI.
Creşterea importurilor de arme europene accelerează spectaculos o tendinţă deja existentă pe Bătrânul continent, consecinţă a reînarmării începute de mai mulţi ani după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.
"Ţările europene fie au comandat deja, fie intenţionează să comande toate tipurile de armament. Submarine, avioane de luptă, dar şi drone, rachete antitanc, puşti şi radare", a subliniat Wezeman. "Totul este examinat, pentru că ideea este de a întări capacităţile militare în întreg spectrul", a adăugat el.
Uniunea Europeană, care lucrează în prezent la un plan pentru a dona milioane de obuze Ucrainei, face eforturi şi pentru a-şi spori producţia locală în Europa.
Proiectul urmează să asocieze "15 companii în unsprezece ţări" membre, a anunţat luni comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton.
În ultimii cinci ani (2018-2022), perioadă privilegiată de SIPRI pentru a identifica tendinţele, importurile europene au crescut cu 47% în comparaţie cu cei cinci ani precedenţi, în timp ce schimburile mondiale au scăzut cu 5%.
Spre deosebire de Europa, celelalte continente au înregistrat un recul al importurilor pe cinci ani, cu o scădere marcantă în Africa (-40%), în America de Nord şi de Sud (-20%) şi chiar în Asia (-7%) şi în Orientul Mijlociu (-9%), primele pieţe mondiale.
O altă schimbare majoră, potrivit SIPRI, este că Orientul Mijlociu a devenit în 2022 prima zonă de import de arme, cu 32% din total.
Acesta a reuşit să depăşească Asia-Oceania (30%), care a ocupat primul loc ani de zile. Europa este a treia cu 27% din importuri, faţă de mai puţin de 11% în urmă cu zece ani.
China, client istoric al Rusiei, produce din ce în ce mai mult armament la nivel local, ceea ce tinde să reducă exporturile spre Asia, potrivit SIPRI.
Pe lângă Qatar (10% din total), India (9%) şi Ucraina (8%), Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (7% fiecare), precum şi Pakistanul (5%), au fost principalii importatori.
În ceea ce priveşte exportatorii, topul cinci mondial al ultimilor cinci ani este condus în continuare de SUA (40%), urmată de Rusia (16%), Franţa (11%), China (5%) şi Germania (4%), aceste cinci ţări reprezentând trei sferturi din total.
Însă părţile americană şi franceză din acest total au crescut net, în timp ce cotele celorlalte trei ţări au scăzut.
Exporturile de arme ruseşti, care reprezentau circa 30% din total în urmă cu câţiva ani, "au scăzut în mod clar" şi, în contextul războiului din Ucraina, discuţia este acum că Moscova se aprovizionează din China, a mai notat Pieter Wezeman. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Gabriela Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Germania: Administrația Scholz a avut un 'succes vizibil' în limitarea migrației ilegale (purtător de cuvânt)
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz a afirmat vineri că administrația acestuia a avut un 'succes vizibil' în limitarea migrației ilegale, chiar dacă rezultatele rămân îndepărtate de obiectivele generale, relatează dpa. Numărul migranților ilegali sosiți în Germania a scăzut cu 30% &icir
UPDATE SUA: Personalul USAID va fi redus la 611 angajaţi, din circa 10.000
Administrația președintelui american Donald Trump va reduce personalul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) la numai 611 angajați, din cei aproximativ 10.000 existenți în întreaga lume, potrivit unei note trimise acestora și consultată vineri de Reuters. Această agenție și AFP relataseră mai devreme că personalul U
Șeful AIEA denunță o înmulțire a atacurilor în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a denunțat vineri o înmulțire a atacurilor în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa și aflată sub controlul armatei ruse din martie 2022, potrivit EFE. 'Numărul atacurilor în zona c
Olaf Scholz respinge ferm propunerea lui Donald Trump de relocare a palestinienilor din Fâșia Gaza
Cancelarul german Olaf Scholz a respins vineri propunerea președintelui american Donald Trump de relocare a palestinienilor din Fâșia Gaza, informează dpa. 'Nu trebuie să relocăm populația din Gaza în Egipt', a spus Scholz la un eveniment de campanie în orașul Ludwigsburg din sud-vestul Germaniei, subliniind 'resp
Suedia: Guvernul vrea să limiteze accesul la armele semiautomate după atacul în masă soldat cu 11 morți
Guvernul suedez, sprijinit de partidul de extremă dreapta Democrații Suediei (SD), a anunțat vineri că lucrează la un proiect de lege în vederea limitării accesului la armele semiautomate, în urma celui mai sângeros atac armat în masă din istoria țării scandinave, relatează AFP și Reuters. 'Există anumite tipuri de
Ungaria: Premierul Viktor Orban a cerut 'eliminarea completă a rețelei Soros'
Premierul Viktor Orban a cerut vineri 'eliminarea completă a rețelei Soros', adăugând că trebuie impuse sancțiuni tuturor celor care acceptă fonduri străine pentru a influența politica din Ungaria, informează MTI. 'Trebuie să fie măturați... acum că președintele SUA a început', a declarat premierul spus Orban î
Șefii guvernelor britanic și olandez au convenit asupra unei cooperări sporite în combaterea migrației ilegale
Premierul britanic, Keir Starmer, și omologul său olandez, Dick Schoof, au convenit asupra unei 'cooperări sporite' pentru combaterea migrației ilegale și au discutat despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, relatează dpa. Keir Starmer s-a întâlnit cu Dick Schoof la Downing Street joi seara. Potrivit un
Ayatollahul Khamenei exclude negocieri iraniano-americane despre dosarul nuclear sub președinția lui Trump
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, a respins vineri categoric negocieri cu președintele SUA, Donald Trump, relatează dpa. 'Nu se poate negocia cu un guvern ca acesta', a declarat ayatollahul Ali Khamenei, citat de agenția oficială de presă Irna. 'Negocierea cu America nu va rezolva nicio problemă.Dovad
Accident aviatic la Washington: Elicopterul militar avea sistemul de urmărire oprit în momentul coliziunii
Elicopterul militar Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri săptămâna trecută la Washington avea sistemul de urmărire oprit în momentul coliziunii, a declarat senatorul american Ted Cruz pentru The New York Times, relatează Reuters. Sistemul le permite controlorilor de trafic aerian să urmărească mai bine deplasarea une
Ungaria: Viktor Orban declară că preferă să plătească o amendă de un milion de euro pe zi decât să accepte migranți
Ungaria preferă să plătească amenda zilnică de un milion de euro pentru nerespectarea unei sentințe a justiției europene pentru încălcarea regulilor comunitare de azil, deoarece 'iese mai ieftin' decât dacă ar accepta imigranți, a declarat vineri premierul ungar, ultranaționalistul Viktor Orban, informează EFE. 'Plătim un milion
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a făcut cadou lui Donald Trump un pager de aur
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a oferit în dar președintelui american Donald Trump un pager de aur în cadrul vizitei sale la Washington, în amintirea operațiunii israeliene împotriva grupării șiite libaneze Hezbollah din septembrie trecut, a anunțat biroul șefului guvernului israelian, citat vineri de AFP.
#Ucraina așteaptă cu nerăbdare vizita lui Kellogg în această lună, afirmă șeful administrației prezidențiale ucrainene
Kievul așteaptă cu nerăbdare vizita din această lună a trimisului special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a declarat vineri șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, citat de Reuters. Iermak a menționat că a discutat cu Kellogg despre apropiata vizită a acestuia la Kiev, despre
Președintele Consiliului European avertizează că sancțiunile lui Trump împotriva CPI amenință independența tribunalului
Decizia președintelui american Donald Trump de a impune sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale (CPI) 'amenință independența' tribunalului, a avertizat Antonio Costa, președintele Consiliului European, vineri pe rețeaua X, relatează AFP. 'Sancționarea CPI amenință independența instanței și subminează întregul s
Ultimatumul lui Trump la adresa funcționarilor federali, suspendat de justiție (sinteză AFP)
Ultimatumul dat celor peste două milioane de funcționari federali americani de noua administrație a președintelui Donald Trump a fost suspendat temporar de justiție, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, joi seara, relatează AFP. Funcționarilor federali le fusese acordat un termen de nouă zile pentru a alege dacă să semneze
Belgia: Un mort în ultimul incident armat legat de traficul de droguri la Bruxelles
O persoană a fost ucisă în urma unui incident armat produs vineri dimineață la Bruxelles, având probabil legătură cu ciocnirile între bandele de droguri rivale, a anunțat parchetul local, subliniind creșterea criminalității în capitala Belgiei, care găzduiește principalele instituții ale UE, relatează Reuters. 'Azi