Putin în mesajul către Adunarea Federală: Rusia dorea pacea în Ucraina, dar Occidentul avea alte idei

Rusia a dorit să rezolve conflictul din Ucraina pe cale paşnică, dar ţările occidentale au pregătit un 'scenariu diferit' pe la spatele ei, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin în discursul său despre starea naţiunii, care intervine cu trei zile înaintea marcării unui an de la invazia pe care a declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie şi care intră în al doilea an, relatează Reuters şi AFP.
Preşedintele rus şi-a început discursul anual către naţiune la Moscova, la ora locală 12:05 (09:05 GMT), la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev şi a condamnat atacul "brutal" al Moscovei asupra unei ţări suverane.
Foto: (c) DMITRY ASTAKHOV SPUTNIK GOVERNMENT PRESS SERVICE/EPA
'Vorbesc într-un moment dificil-cheie pentru Rusia, într-o perioadă de schimbări cardinale peste tot în lume', a declarat Putin în introducerea la alocuţiunea sa rostită în faţa elitei politice a ţării şi a unor militari care au luptat în Ucraina.
Putin acuză Occidentul că vrea ''să termine'' Rusia
Putin a acuzat totodată Occidentul că utilizează conflictul în Ucraina pentru a 'termina' Rusia, susţinând totodată că occidentalii poartă 'responsabilitatea' pentru escaladarea situaţiei în Ucraina şi între Moscova şi Occident.
'Elitele din Occident nu-şi ascund obiectivul: să provoace o înfrângere strategică Rusiei, adică să termine cu noi odată pentru totdeauna', a declarat Putin în discursul rostit cu trei zile înaintea marcării unui an de la invazia pe care a declanşat-o împotriva Ucrainei.
'Responsabilitatea pentru instigarea conflictului ucrainean şi pentru victimele acestuia revine în întregime elitelor occidentale', a declarat preşedintele rus, reiterându-şi teza potrivit căreia Occidentul sprijină ''forţele neonaziste'' din Ucraina pentru a consolida un stat antirus la frontiera cu Rusia.
Foto: (c) DMITRY ASTAKHOV SPUTNIK GOVERNMENT PRESS SERVICE/EPA
Înainte de aceasta, el a afirmat că rămâne hotărât, la un an după declanşarea ofensivei în Ucraina, să continue campania, în timp ce armata sa se confruntă cu probleme de luni de zile pe câmpul de luptă, în pofida mobilizării a sute de mii de rezervişti.
'Pentru a asigura securitatea ţării noastre, pentru a elimina ameninţările venite din partea regimului neonazist existent în Ucraina după lovitura de stat din 2014, s-a decis desfăşurarea unei operaţiuni militare speciale. Şi noi vom rezolva pas cu pas, minuţios şi metodic, obiectivele care stau în faţa noastră', a spus el.
Exprimându-se în faţa elitei politice a ţării şi a unor militari care au luptat în Ucraina, Putin a mulţumit, de asemenea, 'întregului popor rus pentru curajul şi determinarea sa'.
Foto: (c) MIKHAIL METZEL SPUTNIK / KREMLIN /EPA
Referindu-se la sancţiunile internaţionale care au lovit Rusia, Putin a apreciat că Occidentul 'nu a ajuns la nimic şi nu va ajunge la nimic' în timp ce economia rusă a rezistat mai bine decât anticipau experţii.
'Am asigurat stabilitatea situaţiei economice, am protejat cetăţenii', a spus el, apreciind că Occidentul a eşuat în 'destabilizarea societăţii noastre'.
Agenţia de presă Reuters a spicuit cele mai importante momente din discursul susţinut de preşedintele în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale cu privire la războiul din Ucraina, la aproape un an de când a ordonat o invazie în Ucraina, care a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de după Războiul Rece.
Timp istoric
'Vorbesc într-un moment dificil şi cheie pentru Rusia, un moment de cotitură pentru ţara noastră, într-o perioadă de schimbări cardinale şi ireversibile în întreaga lume, într-un moment al celor mai importante evenimente istorice care modelează viitorul ţării noastre şi al poporului nostru, când fiecare dintre noi poartă o responsabilitate colosală'.
Protejarea populaţiei din Donbas
'Pas cu pas, cu grijă şi consecvenţă vom rezolva sarcinile puse în faţa noastră. Din 2014, (oamenii din) Donbas se luptă, apărându-şi dreptul de a trăi pe propriul pământ, de a vorbi în limba lor maternă. Au luptat şi nu au cedat în condiţiile blocadei şi bombardamentelor constante, urii nedisimulate din partea regimului de la Kiev. Ei au crezut şi se aşteptau ca Rusia să vină să-i salveze. Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă prin mijloace paşnice. Am încercat cu răbdare să negociem o cale paşnică de ieşire din acest conflict, dar pe la spatele nostru se pregătea un cu totul alt scenariu'.
Foto: (c) MIKHAIL METZEL SPUTNIK / KREMLIN /EPA
Ostatic al Occidentului
'Am spus deja de mai multe ori că poporul Ucrainei a devenit ostaticul regimului de la Kiev şi al stăpânilor săi occidentali, care au ocupat efectiv această ţară în sens politic, militar şi economic... În esenţă, regimul ucrainean de astăzi nu serveşte interesele naţionale, ci pe cele ale unor ţări terţe'.
Reconstrucţia economică
'Am început deja şi vom continua să punem în aplicare un program de anvergură pentru redresarea şi dezvoltarea socio-economică a acestor noi subiecţi ai Federaţiei (teritoriul anexat al Ucrainei). Vorbim de relansarea întreprinderilor şi a locurilor de muncă în porturile Mării Azov, care a devenit din nou o mare interioară a Rusiei, construind noi drumuri moderne, aşa cum am făcut în Crimeea'.
Foto: (c) DMITRY ASTAKHOV SPUTNIK GOVERNMENT PRESS SERVICE/EPA
Ameninţările existenţiale la adresa Rusiei
'Elitele din Occident nu-şi ascund scopul ... Adică de a transforma un conflict local într-o fază a unei confruntări globale. Exact aşa înţelegem totul şi vom reacţiona în consecinţă, pentru că în acest caz vorbim despre existenţa ţării noastre. Dar ei nu pot să nu realizeze că este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă. Prin urmare, ei desfăşoară atacuri informaţionale din ce în ce mai agresive împotriva noastră'.
Războaie culturale
'Ei denaturează faptele istorice, ne atacă constant cultura, Biserica Ortodoxă rusă şi alte religii tradiţionale ale ţării noastre. Priviţi ce fac cu propriile lor popoare: distrugerea familiei, a identităţii culturale şi naţionale, perversiunea şi abuzul asupra copiilor sunt declarate normă. Preoţii sunt forţaţi să binecuvânteze căsătoriile între persoane de acelaşi sex... După cum s-a aflat, Biserica Anglicană intenţionează să ia în considerare ideea unui Dumnezeu neutru din punct de vedere al genului... Milioane de oameni din Occident înţeleg că sunt conduşi spre o adevărată catastrofă spirituală'.
Foto: (c) MIKHAIL METZEL SPUTNIK / KREMLIN /EPA
'...Este evident că Occidentul va încerca să submineze şi să ne divizeze societatea, bazându-se pe trădători ai naţiunii, care dintotdeauna au aceeaşi otravă - dispreţul pentru patria lor şi dorinţa de a face bani vânzând această otravă celor care sunt gata să plătească pentru ea'.
Critici la adresa SUA
'Vreau să subliniez că... nicio ţară din lume nu are atât de multe baze militare în străinătate ca SUA. Sunt sute în întreaga lume. Întreaga lume le-a văzut retrăgându-se din acordurile fundamentale privind armamentul, inclusiv Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară. Ele au rupt unilateral acordurile fundamentale care menţin pacea mondială. De ce au făcut asta? Doar pentru că au putut'.
Foto: (c) SERGEY SAVASTYANOV SPUTNIK / KREMLIN /EPA
Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei
'Ele (ţările occidentale) vor să facă poporul (rus) să sufere... dar calculele lor nu s-au concretizat. Economia şi managementul Rusiei s-au dovedit a fi mult mai
mai puternice decât au crezut'. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu), editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Rusia: Putin anunţă modernizarea armatei
Consilier prezidenţial ucrainean: Vladimir Putin a pierdut contactul cu realitatea
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Casa Albă salută un 'pas înainte' în discuțiile dintre SUA și Iran privind programul nuclear iranian
Discuțiile dintre Statele Unite și Iran cu privire la programul nuclear iranian desfășurate sâmbătă în Oman reprezintă 'un pas înainte' și au fost 'foarte pozitive și constructive', a declarat Casa Albă într-un comunicat, relatează AFP. Negocierile conduse de emisarul special al SUA, Steve Witkoff, sunt
Căutat de justiția din Bosnia, Milorad Dodik a apărut la o manifestație pro-Vucic la Belgrad
Liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a apărut sâmbătă pe o scenă la Belgrad, la o manifestație organizată de președintele sârb Aleksandar Vucic, ca răspuns la protestele anticorupție care zguduie Serbia, relatează AFP. Vucic 'este astăzi
VIDEO Aripa armată a Hamas a publicat o înregistrare video cu un ostatic israeliano-american în viață
Aripa armată a Hamas a publicat sâmbătă o înregistrare video cu un ostatic israeliano-american aflat în viață în Gaza, care a fost răpit în timpul atacului sângeros al mișcării islamiste palestiniene din 7 octombrie 2023 din Israel, relatează AFP. Forumul familiilor ostaticilor, principala organizație care m
Iranul anunță că discuțiile cu SUA privind programul nuclear vor continua săptămâna viitoare
Iranul și Statele Unite, care au discutat sâmbătă timp de două ore și jumătate în Oman despre programul nuclear iranian, își vor continua negocierile 'săptămâna viitoare', a anunțat diplomația iraniană, relatează AFP. Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, și emisarul american, Steve Witkoff, 'au conv
Lavrov laudă modul în care Trump înțelege situația privind conflictul din #Ucraina
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a lăudat sâmbătă pe președintele american Donald Trump, afirmând că acesta înțelege mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental, relatează Reuters. 'Când vorbim despre eliminarea cauzelor fundamentale ale oricărui conflict, inclusiv ale conflictulu
Israelul anunță că își va extinde ofensiva în cea mai mare parte a Fâșiei Gaza
Armata israeliană își va extinde ofensiva 'în cea mai mare parte' a Fâșiei Gaza, a anunțat sâmbătă ministrul israelian al apărării, Israel Katz, relatează AFP. 'În curând, operațiunile IDF (forțele armate israeliene) se vor intensifica și se vor extinde în alte zone în cea mai mare pa
Statele Unite și Iranul au început în Oman discuțiile cu privire la programul nuclear iranian
Iranul și Statele Unite, două țări care nu mai au relații diplomatice din 1980, au început sâmbătă discuții 'indirecte' în Sultanatul Oman, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baghai, relatează AFP și dpa. Aceste discuții între ministrul iranian de externe, Abbas Arag
China la OMC: Taxele vamale americane vor produce 'grave prejudicii' țărilor sărace
Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, a declarat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) că taxele vamale americane vor produce 'grave prejudicii' țărilor sărace, potrivit unui comunicat al ministerului său de sâmbătă, relatează AFP. 'Aceste drepturi vamale reciproce americane vor produce grave prejudicii țărilor &i
Rusia acuză #Ucraina că i-a atacat infrastructura energetică de cinci ori în ultimele 24 de ore
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat sâmbătă că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice a Rusiei în ultimele 24 de ore, o încălcare a moratoriului mediat de SUA privind astfel de lovituri, relatează Reuters. Ucraina și Rusia au convenit luna trecută să nu-și mai lovească infrastructura energe
Miniștri de finanțe din UE discută despre un fond de apărare comun care să achiziționeze și să dețină armament
Miniștrii de finanțe din țările UE au început sâmbătă discuții privind un fond de apărare comun care să cumpere și să dețină echipament militar și să încaseze de la membri un comision pentru utilizarea lui, ca modalitate de a cheltui mai mult pentru apărare fără a împovăra statele cu mai multă datorie, relatează Reuters.
Trump vrea să renunțe la cercetarea în domeniul schimbării climatice efectuată de o agenție americană de referință (media)
Guvernul lui Donald Trump, unul în mod deschis climatosceptic, vrea să elimine ramura de cercetare a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), o entitate care joacă un rol indispensabil în științele mondiale ale climei, informează vineri media americane, citate de AFP. Executivul american intenționează să solicite Co
Rusia a lansat aproape 90 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei, anunță Kievul
Rusia a lansat zeci de drone într-un atac nocturn asupra Ucrainei, rănind patru persoane și avariind clădiri comerciale și rezidențiale din Kiev și din alte părți ale țării, au anunțat sâmbătă oficiali ucraineni citați de Reuters. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 56 din cele 88 de drone rusești, potrivit forțelor aer
SUA: Al doilea condamnat executat de un pluton de execuție în Carolina de Sud în ceva mai mult de o lună
Un condamnat aflat pe culoarul morții a fost executat vineri de un pluton de execuție în statul american Carolina de Sud, a doua astfel de execuție din acest stat în numai câteva săptămâni, relatează dpa. Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a fost ucis cu mai multe focuri de armă, au declarat autoritățile &ici
Război în #Ucraina: Emisarul american Keith Kellogg vorbește de o împărțire după modelul Berlin
Ucraina post-conflict ar putea semăna cu 'Berlinul după al Doilea Război Mondial', cu o prezență de forțe europene și ruse separate de fluviul Nipru, a declarat sâmbătă emisarul SUA Keith Kellogg pentru cotidianul britanic The Times, relatează AFP. După peste trei ani de la începutul războiului declanșat de invazia rusă de
UE anchetează asupra utilizării datelor personale de către X pentru a-și antrena modelele de IA
Autoritatea irlandeză de protecție a datelor (DPC), care acționează în numele Uniunii Europene, a deschis vineri o anchetă asupra utilizării datelor personale de către rețeaua socială X pentru a antrena modelele sale de inteligență artificială (IA), în special Grok, relatează AFP. Ancheta se referă la 'datele personale incluse