logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Alegeri parlamentare în Letonia, cu formaţiunea de centru a premierului Karins favorită

Imagine din galeria Agerpres

Un milion şi jumătate de alegători din Letonia sunt aşteptaţi la urne sâmbătă, pentru scrutinul parlamentar, transmite AFP. Secţiile de votare se deschid la ora locală 7:00 (04:00 GMT) şi se închid la 20:00 (17.00 GMT). Primele rezultate ale sondajelor la ieşirea de la urne vor fi anunţate la câteva minute după încheierea votării.

Pentru cele 100 de locuri în parlamentul de la Riga s-au înscris 1829 de candidaţi, pe 19 liste ale partidelor sau alianţelor politice - un peisaj politic fragmentat, marcat de războiul din Ucraina, apreciază agenţia.

Populiştii, conservatorii şi social-democraţii sunt evident în scădere în sondajele de opinie, astfel încât premierul de centru Krisjanis Karins, aflat în fruntea guvernului din 2019, îşi va putea păstra postul, apreciază analiştii consultaţi de France Presse.

Politologul Marcis Krastins a declarat agenţiei că actualul prim-ministru va primi de la preşedintele Egils Levits mandatul de a forma un nou guvern, însă succesul demersului depinde de numărul de partide mici care vor depăşi pragul electoral de 5% şi de eventualul acord al acestora pentru susţinerea lui Karins.

Krastins adaugă că "ruşii care invadează Ucraina îl ajută pe Karins, fiindcă în astfel de momente oamenii au tendinţa de a se aduna în jurul drapelului", iar "alegătorul mediu va vota pentru personalităţi, nu pentru etichete de partid", deoarece "oamenii caută conducători capabili, în măsură să le rezolve problemele".

În afara conflictului din apropiere, cei 1,8 milioane de cetăţeni letoni se confruntă, ca şi alţi europeni, cu inflaţia şi cu tarifele ridicate la energie şi doresc să obţină independenţa energetică faţă de Rusia. Majoritatea aprobă priorităţile declarate ale guvernului aflat la sfârşit de mandat: creşterea bugetului apărării, solidaritate cu Ucraina şi o securitate energetică mai mare.

Lelde Muceniece, studentă la informatică în Bauska, o comună aflată la mai puţin de 70 de km de capitala Riga, observă că în ambele localităţi "oamenii sunt îngrijoraţi de încălzire, de curent, de preţul gazelor, de problemele de securitate socială".

Favorit în sondajele de opinie este partidul de centru Noua Unitate, care a mai dat doi premieri înaintea lui Karins - pe Valdis Dombrovskis, acum vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi pe Laimdota Straujuma.

Formaţiunea social-democrată Armonia, susţinută de rusofonii care reprezintă circa 25-30% din populaţia Letoniei, a fost timp de un deceniu prima clasată la alegerile parlamentare, însă nu a găsit niciodată aliaţi pentru a ajunge la guvernare. În 2018, a obţinut aproape 20% din voturi, însă ulterior a scăzut treptat, inclusiv din cauza scandalurilor de corupţie, pierzând primăria capitalei. În prezent, un sondaj mai creditează Armonia cu doar 5,1% din intenţiile de vot. Considerat în general pro-rus, partidul a condamnat invazia în Ucraina, dar nu a insistat asupra atrocităţilor de care sunt acuzate forţele ruse în Ucraina.

În acest context, electoratul rusofon s-a reorientat spre partide noi: Uniunea Ruşilor din Letonia, care se poziţionează făţiş de partea Kremlinului, sau formaţiunea populistă Stabilitate, mai puţin radicală, dar tot favorabilă Rusiei.

"Un lucru este clar: niciun partid pro-Kremlin nu va obţine voturi substanţiale în afara oraşelor locuite de ruşi", crede muzicianul Aivars Lapsans, care locuieşte în regiunea Vidzeme. "Am fost membru al conservatorilor, dar am plecat din partid deoarece programul lor de educaţie s-a dovedit destul de liberal. Acum, nu ştiu pentru cine voi vota, poate pentru Alianţa Naţională, partidul cel mai conservator dintre toate centristele astea", spune el.

Şi agenţia Reuters insistă asupra aspectului etnic, arătând că alegerile ar putea lărgi prăpastia dintre majoritatea letonă şi minoritatea rusofonă, în contextul atacului Moscovei împotriva Ucrainei, stat ex-sovietic ca şi Letonia.

De la începutul războiului, guvernul de coaliţie de centru-dreapta condus de Karins a limitat folosirea limbii ruse în public. A fost interzisă adunarea tradiţională din 9 mai a rusofonilor la monumentul din Riga în cinstea victoriei sovietice în cel de-al doilea război mondial; obeliscul înalt de 84 de metri a fost dărâmat cu buldozerul. A fost interzisă difuzarea televiziunilor ruse şi s-a mers până la propunerea schimbării numelui străzii Aleksandr Puşkin (poet rus - n. red.) din centrul capitalei.

"Care a fost problema (rusofonilor) în ultimii 30 de ani, să înveţe limba statului? Dacă n-ai învăţat-o, nu vrei să fii pe deplin membru al societăţii", a declarat recent pentru Reuters viceliderul Alianţei Naţionale, Rihards Kols.

Sociologul Arnis Katkins arată că "mulţi ruşi nu se simt confortabil psihologic în prezent aici, în Letonia". "Înaintea războiului din Ucraina, mulţi rusofoni aveau o opinie foarte favorabilă despre preşedintele (Rusiei) Vladimir Putin. Apoi a început războiul, ceea ce pentru ei a fost un şoc", arată el.

Jelena Matjakubova, profesoară la o şcoală din Riga şi preşedintă a Societăţii Culturale Ruse, consideră că marginalizarea limbii şi a culturii ruse va adânci tensiunile interetnice. "În cel mai critic moment, când societatea are nevoie de unitate, ei încep să insiste asupra celor mai dureroase probleme". Ea mai spune că acum vorbeşte în public doar ruseşte, ca protest faţă de lipsa de respect pe care o resimte. "Dacă mi se răspunde politicos, trec la letonă".

Minoritatea rusă a crescut semnificativ în perioada sovietică, când a fost încurajată stabilirea etnicilor ruşi în republicile baltice - Estonia, Letonia şi Lituania. Majoritatea letonilor consideră şi acum că includerea ţării lor în URSS, în 1940, a fost o anexare ilegală, iar victoria sovietică din 1945 a reînnoit ocupaţia brutală; pentru ei, Rusia este o ameninţare şi în prezent. În schimb, rusofonii tind să creadă că Letonia a intrat benevol în Uniunea Sovietică şi că Rusia este - sau cel puţin era, înainte de invazia în Ucraina - o ţară prietenă.

Un sondaj recent al institutului privat SKDS, citat de AFP, face următoarele predicţii: Noua Unitate, partidul premierului Karins - 13,3%; Verzii şi Agricultorii, de centru-dreapta, acum în opoziţie - 7,8%; Alianţa Naţională, de asemenea de centru-dreapta, dar aflată la guvernare în cadrul coaliţiei din cinci partide - 7,3%.

Reuters citează alte sondaje, care creditează Noua Unitate cu circa 20% din intenţiile de vot. Agenţia remarcă reticenţa multor etnici ruşi de a răspunde la sondajele de opinie. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 28-01-2025 15:21

RD Congo: Protestarii au atacat ambasade la Kinshasa pe fondul conflictului din est, unde rebelii au capturat Goma

Poliția din Republica Democrată Congo (RDC) a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor în capitala Kinshasa, după ce au fost atacate ambasade pe fondul conflictului din estul țării, relatează marți Reuters. Demonstranții au vizat ambasade pe care le acuză de complicitate cu sprijinul dat de Rwanda rebelilor din M23, care au captur

Politic Ex 28-01-2025 15:12

Fâșia Gaza, 'patria palestinienilor', afirmă diplomația iraniană, propunând ca israelienii să fie mutați în Groenlanda

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baqaei, a denunțat marți ideea președintelui american Donald Trump de a-i reloca pe palestinieni în afara Fâșiei Gaza, subliniind că acest teritoriu este 'patria' lor, relatează AFP. Anterior, într-o reacție la această propunere, ministrul de externe irania

Politic Ex 28-01-2025 14:49

Slovacia: Coaliția premierului Fico a pierdut majoritatea în legislativ

Coaliția de guvernare tripartită a premierului slovac Robert Fico a pierdut majoritatea în parlament, după ce doi deputați ai formațiunii social-democrate Hlas (Vocea) au fost excluși din acest partid, relatează marți agenția EFE. Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin pozițiile sale

Politic Ex 28-01-2025 14:08

Conflictul din RDC: Situație disperată la Goma, unde cadavre zac pe străzi (organizații umanitare)

Sute de mii de oameni fug să-și salveze viețile în estul Republicii Democrate Congo, alungați din locuințele lor de focuri de armă și artilerie, au atenționat marți organizațiile umanitare, transmite dpa. După câteva zile de lupte intense, miliția M23 a intrat luni dimineața în capitala provincială Goma, situată în apro

Politic Ex 28-01-2025 13:52

Diplomația în era digitală: cazuri emblematice de conflicte pe rețelele sociale (EFE)

Rețelele sociale, care au devenit un instrument esențial pentru comunicarea politică, au fost și ele scena unor tensiuni diplomatice acute. De la tweeturile lui Donald Trump împotriva Mexicului care i-au marcat primul mandat de președinte al SUA, până la declarațiile controversate ale unor președinți foști și actuali, precum Jair Bolsonaro și Gustavo Petr

Politic Ex 28-01-2025 13:11

SUA: Trump anunță că se va întâlni cu Netanyahu la Washington ''foarte curând''

Președintele american Donald Trump a declarat luni că se va întâlni ''foarte curând'' la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și și-a reiterat ideea ca palestinienii din Fâșia Gaza să se mute în Egipt și Iordania, mergând chiar până acolo încât a sugerat că liderii acestor două țări

Politic Ex 28-01-2025 12:54

Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat demisia, pe fondul protestelor studențești

Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat marți demisia, după aproape trei luni de proteste studențești împotriva guvernului, declanșate după prăbușirea, anul trecut, a unei porțiuni din acoperișul gării din Novi Sad în care și-au pierdut viața 15 oameni, informează EFE și AFP. ''Decizia mea irevocabilă este de a demi

Politic Ex 28-01-2025 12:48

#Ucraina/ Armata rusă revendică cucerirea unui sat din regiunea Harkov, pe malul vestic al râului Oskil

Armata rusă a revendicat marți cucerirea satului Dvoricina, în regiunea Harkov (nord-est), o nouă înaintare a forțelor ruse pe malul vestic al râului Oskil și care ilustrează dificultățile Kievului în a contracara trupele inamice, informează AFP. ''Unități ale grupului de trupe 'Vest' au eliberat localit

Politic Ex 28-01-2025 12:24

SUA: Casa Albă prezintă portretul oficial al Melaniei Trump, lucrarea fotografei belgiene Regine Mahaux

Casa Albă a prezentat luni portretul oficial al Primei Doamne a SUA, Melania Trump, o imagine în alb și negru realizată de fotografa belgiană Regine Mahaux, informează EFE. Tot Regine Mahaux a fost cea care a imortalizat-o pe Melania Trump pentru portretul ei oficial și în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump (2017-

Politic Ex 28-01-2025 12:06

Premierul Serbiei va demisiona (agenție)

Prim-ministrul sârb Milos Vucevic urmează să demisioneze marți, în cadrul unei reuniuni guvernamentale extraordinare, a informat agenția de presă sârbă Tanjug, citând surse, transmit HINA și Reuters. Marți dimineață, blocada de 24 de ore a unui nod rutier important din Belgrad, impusă luni de studenți nemulțumiți, s-a &

Politic Ex 28-01-2025 11:43

Frontex: UE urmează să semneze un acord de cooperare cu Bosnia

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni seară o decizie care îi permite UE să semneze un acord cu Bosnia referitor la activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), potrivit unui comunicat difuzat de Consiliul UE.

Politic Ex 28-01-2025 11:40

Groenlanda/ Frontierele nu pot fi modificate cu forța, declară cancelarul german Olaf Scholz, în prezența omologului danez la Berlin

Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a primit marți la Berlin pe omologul său danez și a afirmat că frontierele nu pot fi modificate ''cu forța'', în timp ce Donald Trump vorbește despre anexarea Groenlandei, teritoriu autonom danez, informează AFP. În cadrul unei conferințe de presă, niciunul dintre cei doi lide

Politic Ex 28-01-2025 11:30

Trump spune că ''nu știe'' dacă este chiar interzis un al treilea mandat

Președintele american Donald Trump, care nu se află la prima sa aluzie privind un posibil al treilea mandat, a declarat luni că ''nu știe'' dacă îi este interzis să candideze din nou, în condițiile în care această interdicție este prevăzută în Constituția SUA, relatează AFP. ''Am strâns mul

Politic Ex 28-01-2025 10:57

Franța ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca îi cere acest lucru

Franța ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca o va cere, lucru pe care țara nord-europeană nu l-a făcut până acum, dar, în același timp, exclude posibilitatea ca Statele Unite să invadeze această insulă din Arctica pe care președintele american Donald Trump o consideră strategică pentru țara sa, informe

Politic Ex 28-01-2025 10:45

SUA au opțiuni pentru a aborda influența chineză în Panama (oficial american)

Șeful Comisiei Federale Maritime din SUA, Louis E. Sola, urmează să declare într-o comisie a Senatului că Statele Unite au opțiuni pentru a aborda prezența tot mai mare a Chinei și a firmelor chineze în Panama, relatează Reuters. Președintele Donald Trump a promis că Statele Unite vor prelua Canalul Panama, dar nu a oferit alte det