Talibanii sărbătoresc cu focuri de artificii un an de la retragerea SUA şi insistă să fie recunoscuţi

Talibanii au marcat miercuri cu focuri de artificii şi dansuri împlinirea unui an de la retragerea trupelor americane din Afganistan şi sfârşitul a două decenii de prezenţă militară străină şi au insistat totodată să fie recunoscuţi drept conducători legitimi ai ţării de către comunitatea internaţională, transmite EFE.
Ultimul avion militar american a decolat de pe aeroportul din Kabul în noaptea de 30 august 2021, cu un minut înainte de miezul nopţii, declanşând chiar în acea dimineaţă de 31 august, de ''ziua eliberării'', manifestări de bucurie în capitala afgană, cu focuri de armă trase în aer de talibani.
Noaptea trecută, focurile de armă au fost înlocuite cu focuri de artificii, care au strâns pe străzi sute de islamişti şi de gură-cască, care dansau înarmaţi pe fondul uralelor de victorie, a strigătelor de ''Moarte Americii!'' şi în timp ce fluturau steagul alb pe care era înscrisă Shahada, mărturisirea de credinţă în islam.
Liderii guvernului taliban s-au reunit marţi noaptea, dar abia miercuri dimineaţa devreme au ''inundat'' reţelele sociale cu mesaje de ''libertate fericită!'' cu prilejul primei aniversări a ''independenţei ţării de sub ocupaţie americană'', după cum a scris purtătorul de cuvânt islamist Zabihullah Mujahid.
În această zi declarată sărbătoare legală de autorităţile de la Kabul, noul regim taliban, o reeditare a celui care a guvernat Afganistanul cu mână de fier între anii 1996-2001, a organizat o defilare militară în fosta bază americană din Bagram, potrivit EFE.
Ministerul de Interne afgan turase deja motorul propagandistic cu înregistrări video şi fotografii cu forţele sale speciale, combatanţi care ''sunt pregătiţi şi capabili în orice situaţie să protejeze un Afganistan independent sub sistem islamic'', scrie agenţia de presă spaniolă.
''Vom proteja sistemul islamic, pacea şi unitatea naţională care s-au obţinut cu mari sacrificii, cu voinţă fermă şi credinţă islamică (...) Încrezători în ajutorul lui Allah cel atotputernic, o forţă invincibilă dotată cu credinţă puternică'', a scris Ministerul de Interne afgan.
De altfel, guvernul islamist a început celebrările la 15 august, data la care, acum un an, luptătorii talibani au intrat în Kabul pentru a lua controlul ţării, după căderea guvernului susţinut de SUA.
Totodată, talibanii au cerut din nou miercuri comunităţii internaţionale să recunoască legitimitatea guvernului lor.
''Emiratul Islamic al Afganistanului, ca sistem legitim al ţării şi reprezentant al curajoasei naţiuni afgane, face un nou apel la adresa comunităţii internaţionale să adopte o politică rezonabilă faţă de Afganistan, să respecte voinţa afganilor, independenţa şi integritatea teritorială'', a transmis guvernul de la Kabul într-un comunicat.
De la sosirea lor la putere, la 15 august 2021, şi de la retragerea americană, două săptămâni mai târziu, talibanii au cerut insistent comunităţii internaţionale să le recunoască administraţia, sub efectul sancţiunilor politice şi financiare. Ca parte a acestor sancţiuni, guvernul taliban a fost împiedicat să acceadă la fondurile afgane din străinătate şi la sursele de asistenţă de care a beneficiat Afganistanul timp de două decenii de la invazia americană, ceea ce a aruncat ţara cu circa 38 de milioane de locuitori într-o criză umanitară chiar mai gravă decât cea trăită în cei 20 de ani de conflict.
În pofida acestei serioase deteriorări a nivelului de trai şi a condiţiilor impuse de comunitatea internaţională în materie de drepturi şi libertăţi, guvernul taliban a insistat în punerea în aplicare a unui sistem islamic riguros. ''Fie ca experienţa ultimilor 20 de ani, care nu a făcut decât să alimenteze criza, să fie un ghid bun pentru viitor'', au scris talibanii într-un comunicat.
În fine, Departamentul de Stat al SUA a publicat marţi un raport în care menţionează că, în 2021, SUA au eliberat 8.000 de vize speciale unor cetăţeni afgani care au colaborat cu administraţia americană şi a dat asigurări că, la un an de la retragerea trupelor americane din Afganistan, Washingtonul se angajează să acorde acest tip de vize speciale şi să accelereze procesul.
''Continuăm să facem tot ce putem pentru a eficientiza procesul şi a accepta solicitările într-un ritm mult mai rapid'', a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
Programul de vize speciale este destinat cetăţenilor irakieni şi afgani care au colaborat cu trupele americane şi le permite să acceadă la un permis de reşedinţă odată ajunşi în SUA.
Potrivit ultimelor date valabile pentru începutul lunii august, 17.000 de persoane au solicitat această viză şi au predat toate documentele necesare pentru a o obţine, a declarat pentru EFE o sursă din Departamentul de Stat. Programul vizelor speciale pentru afgani este în vigoare din 2009.
Mii de persoane care au fost angajate în Afganistan de administraţia americană sunt ameninţate cu moartea de către grupări teroriste pentru că şi-au oferit serviciile SUA şi aliaţilor lor, potrivit organizaţiei No One Left Behind. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Cel puțin 14 morți într-un bombardament rus la Kryvyi Rig
Cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața și 50 au fost rănite vineri într-un bombardament rus într-o zonă rezidențială a orașului ucrainean Kryvyi Rig (centru), potrivit autorităților locale, fiind una dintre cele mai grave lovituri din ultimele săptămâni în Ucraina, relatează AFP și Reuters. Președintele Volodimir Zel
Comisia Europeană alocă 34 de milioane de euro pentru proiecte de integrare a migranților
Comisia Europeană a anunțat vineri o nouă cerere de oferte pentru proiecte de integrare a migranților și care vor beneficia de granturi în valoare de 34 de milioane de euro, a anunțat executivul comunitar într-un comunicat citat de agenția EFE. Inițiativa, finanțată din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (FAMI), va subvențio
BTA/Președintele Radev: Lecțiile istoriei sunt adesea uitate
Lecțiile istoriei sunt adesea uitate că în vremuri de conflict global nu pot exista insule izolate de pace și liniște, a scris vineri pe Facebook președintele Rumen Radev. Bulgaria și Regatul hașemit al Iordaniei găzduiesc la Sofia Procesul Aqaba pentru al III-lea Forum al Balcanilor. Marea provocare cu care se confruntă lumea astăzi est
Sârbii bosniaci vor cere să se alăture acordului sârbo-ungar de cooperare militară, anunță liderul lor
Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat vineri că această entitate, una dintre celor două care alcătuiesc Bosnia-Herțegovina, va solicita să participe la acordul de cooperare militară pe care Serbia și Ungaria l-au încheiat săptămâna aceasta, relatează agenția EFE. 'Republica Srpska nu trebuie să intre nicioda
Polonia lansează o campanie în străinătate pentru a opri migrația via Belarus
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat vineri lansarea unei campanii de informare în cele șapte țări din care provin cei mai mulți migranți care încearcă să intre în Polonia via Belarus, cu scopul de a opri acest flux, relatează AFP. Pentru a combate aceste intrări, care sunt orchestrate, potrivit Varșoviei, de Minsk și
Polonia: Șaptesprezece persoane și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Șaptesprezece persoane și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din Polonia, al căror prim tur va avea loc pe 18 mai, a indicat vineri comisia electorală, înaintea unui scrutin decisiv pentru coaliția proeuropeană la putere, în fața unor mișcări naționaliste, potrivit AFP. Vineri este ultima zi de depunere a candidatu
Israel: Netanyahu, în 'conflict de interese' în cazul demiterii șefului Shin Bet, a concluzionat procurorul general
Procurorul general al Israelului a anunțat vineri că a concluzionat existența unui viciu fundamental în decizia guvernului de a-l demite pe șeful Shin Bet (serviciul de securitate internă), și că, în plus, premierul Benjamin Netanyahu s-a aflat în conflict de interese în acest caz, transmite AFP. 'Decizia de a pune
Marco Rubio: Se va vedea în 'săptămâni, nu în luni', dacă Rusia ia în serios negocierea păcii în #Ucraina
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat vineri la Bruxelles că speră să afle 'în săptămâni, nu în luni', dacă Rusia ia serios posibilitatea de a face pace cu Ucraina și de a folosi în acest scop contactele pe care Washingtonul le-a inițiat separat cu Moscova și Kievul, relatează agenția EFE. 'Vom
Incertitudinea legată de perspectivele unei păci în #Ucraina a marcat atmosfera în jurul reuniunii ministeriale a NATO
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Incertitudinea legată de perspectivele unei păci în Ucraina și în special poziția deocamdată neexprimată a Moscovei față de o pace justă și durabilă au marcat atmosfera din jurul reuniunii ministeriale a NATO desfășurate joi și vineri, deși situația din Ucraina nu a constituit principal
Studenți italieni au ars drapele ale UE și NATO la proteste împotriva reînarmării Europei
Mii de studenți au protestat vineri în mai multe orașe din Italia împotriva reînarmării Uniunii Europene și a reducerii fondurilor alocate sistemului educațional, proteste la care manifestanții au ars steaguri ale NATO și UE și au cerut ca fondurile destinate războiului să fie redirecționate către școli, relatează agenția EFE.
Tarifele lui Trump: Statele UE nu pot negocia individual cu SUA, notează șeful diplomației italiene; Meloni atenționează împotriva 'alarmismului'
Statele Uniunii Europene nu pot negocia individual cu Statele Unite ale Americii cu privire la tarife, a declarat vineri ministrul de externe italian Antonio Tajani, transmite ANSA. La rândul ei, șefa guvernului italian Giorgia Meloni a atenționat împotriva 'alarmismului' legat de anunțul lui Trump. 'Nu puteți negocia c
SUA nu vor lăsa Groenlanda să devină 'dependentă' de China
Statele Unite ale Americii nu vor lăsa Groenlanda să devină 'dependentă' de China, a afirmat vineri secretarul de stat american Marco Rubio, întrebat în legătură cu această insulă arctică, un teritoriu autonom al Danemarcei și la care râvnește administrația lui Donald Trump, informează AFP. 'Nu vom lăsa China să v
Trump își pierde răbdarea cu Putin, a avertizat Rubio la reuniunea ministerială a NATO
Președintele american Donald Trump își pierde răbdarea cu Rusia, în timp ce liderul de la Casa Albă încearcă să negocieze un armistițiu în Ucraina, au declarat vineri surse din cadrul NATO citate de agenția DPA. Potrivit unor participanți la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO desfășurată la Bruxelles, Marc
#Ucraina: Un responsabil local a fost ucis în explozia mașinii sale în orașul Dnipro
Un responsabil local ucrainean a fost ucis în explozia mașinii sale vineri dimineața în orașul Dnipro, în est-centrul țării, a anunțat parchetul general al Ucrainei, care a declanșat o anchetă pentru 'atentat terorist', informează AFP. Incidentul a avut loc în timp ce responsabilul local se afla în mașină
Marea Britanie: O activistă anti-avort, găsită vinovată într-un caz legat de libertatea de exprimare monitorizat de SUA
O activistă anti-avort, al cărei caz a atras atenția Statelor Unite din cauza preocupările legate de libertatea de exprimare, a fost găsită vineri vinovată de încălcarea unui ordin care interzice protestele în apropierea unei clinici din sudul Angliei, transmite Reuters. Livia Tossici-Bolt, în vârstă de 64 de ani, om de