Parlamentul finlandez a început dezbaterile asupra aderării la NATO, ''foarte probabilă'' după declanşarea invaziei ruse în Ucraina
Parlamentul finlandez a început miercuri dezbaterile asupra aderării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), deja "foarte probabilă" după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP.
Moscova a ameninţat că îşi va întări capacităţile militare, inclusiv cele nucleare, în regiunea baltică dacă Finlanda, care are 1.300 de kilometri de frontieră cu Rusia, sau Suedia vor adera la alianţa militară condusă de SUA.
Însă miercuri, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că "este timpul să fie găsite soluţii" şi că "unitatea este cea mai bună garanţie de securitate".
Săptămâna trecută, ea a estimat că decizia de a adera sau nu la NATO ar urma să fie luată în mai puţin de lună. Este "foarte probabil" ca Finlanda să fie candidată, a recunoscut vineri şefa diplomaţiei finlandeze Tytti Tuppurainen.
Multă vreme divizaţi în această problemă, cei 200 de membri ai Eduskunta, Parlamentul finlandez, par a fi acum majoritatea în favoarea aderării, potrivit unor estimări ale mass-media, care au descoperit doar 12 opozanţi.
"Este clar că acţiunile Rusiei ne-au apropiat mult de o aliniere militară", pentru că "Moscova a devenit nemiloasă, imprevizibilă şi agresivă", a declarat Antti Lindtman, parlamentar din partea Partidului Social-Democrat aflat la putere, în timpul dezbaterii, însă fără a anunţa deja o schimbare de poziţie a partidului său, istoric reticent faţă de aderarea la NATO.
Ecologistul Atte Harjanne a declarat la rândul său că partidul lui susţine aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
În timpul primei ore de dezbatere, doar Alianţa de Stânga, partener minor al coaliţiei aflate la putere, s-a opus aderării, care, în opinia sa, va plasa Finlanda în prima linie în caz de atac rusesc.
Fără a exprima o recomandare oficială, o "carte albă" adresată săptămâna trecută de guvern parlamentarilor subliniază că doar o aderare la NATO va permite Finlandei să beneficieze de "umbrela" articolului său 5 de apărare colectivă.
Chiar dacă a renunţat la stricta sa neutralitate la sfârşitul Războiului Rece şi a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 1995, Finlanda este azi doar un partener al NATO. Potrivit "cărţii albe", o raliere la cei 30 de membri ai alianţei va oferi o disuasiune "considerabil mai mare" împotriva unui atac rus.
"Finlandezii par să fi luat decizia şi există deja o enormă majoritate în favoarea unei aderări la NATO", a dezvăluit vineri Tytti Tuppurainen.
Sondajele de opinie sugerează că aproape două treimi dintre cei 5,5 milioane de finlandezi susţin acum aderarea la NATO, aproape de trei ori mai mulţi decât înainte de războiul din Ucraina.
Moscova încearcă să descurajeze demersul fostului său mare ducat, care a obţinut deja susţinerea majorităţii membrilor NATO pentru o eventuală aderare.
"A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) vor fi în prima linie a NATO", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova. Aceste ţări "trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei", a adăugat ea.
Decizia finlandeză este urmărită cu mare atenţie în Suedia, a cărei hotărâre pare să depindă de alegerea Finlandei.
Numeroşi analişti anticipează o candidatură a Finlandei şi poate a Suediei, suficient de rapid pentru summitul NATO de la sfârşitul lui iunie, la Madrid. Este necesară unanimitatea statelor membre.
Helsinki se aşteaptă ca între patru luni şi un an să fie necesare pentru a încheia eventualele proceduri de aderare.
Dacă acest lucru va avea loc, frontierele terestre între ţările membre ale NATO şi Rusia se vor dubla, atingând aproape 2.600 de kilometri.
Finlanda, care a făcut parte din Imperiul Rus timp de puţin peste un secol (1809-1917), are o istorie complicată cu ţara vecină, marcată de o rezistenţă eroică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în special în timpul Războiului de Iarnă din 1939-1940. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Florin Ştefan, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Belgia: Acord de guvernare după șapte luni de negocieri
La șapte luni și jumătate de la alegerile legislative din Belgia, vineri a fost încheiat un acord de guvernare în jurul liderului conservatorilor flamanzi, Bart De Wever, căruia ar trebui să-i revină rapid postul de prim-ministru, relatează AFP. Acordul a fost obținut după o ultimă sesiune maraton de aproape șaizeci de ore de discu
VIDEO Premierul canadian amenință cu un 'răspuns puternic și imediat' la tarifele vamale impuse de SUA
Premierul canadian Justin Trudeau a amenințat cu un 'răspuns puternic și imediat' dacă Statele Unite continuă cu un tarif de 25% pentru mărfurile canadiene, măsură care urmează să intre în vigoare sâmbătă, relatează vineri dpa. 'Nimeni - de o parte și de alta a graniței - nu vrea să vadă tarife americane la mărfuri cana
SUA: Donald Trump afirmă că va impune taxe vamale la produsele europene
Președintele american Donald Trump a dat asigurări vineri că va impune taxe vamale la produsele europene, în timp ce urmează să impună taxe de 25% pentru produsele canadiene și mexicane și 10% pentru produsele chinezești, relatează AFP. 'Voi impune taxe vamale Uniunii Europene? Vreți răspunsul real sau răspunsul diplomatic? Absolut.
SUA: Casa Albă confirmă impunerea de la 1 februarie de taxe vamale Canadei, Mexicului și Chinei
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri că taxele vamale anunțate de Donald Trump și prevăzute de la 1 februarie pentru produsele din Canada, Mexic și China vor intra în vigoare în acest weekend, relatează AFP. 'Președintele va impune de mâine taxe vamale de 25% Mexicului, taxe de 25% Canadei ș
Liderii statelor UE vor aborda la un summit informal relațiile cu Trump și creșterea autonomiei militare europene
Președintele francez Emmanuel Macron va susține preferința europeană în contractele pentru achiziții de armament ale statelor UE, în cadrul unui summit informal al liderilor europeni ce va avea loc luni la Bruxelles, unde aceștia vor discuta despre urgența asumării unei mai mari autonomii europene în materie de Apărare și a dezvoltării unor capacități milit
Trump a trimis un emisar în Venezuela pentru a-i cere lui Maduro să îi repatrieze pe 'criminali' (oficial american)
Un trimis al președintelui american Donald Trump s-a deplasat vineri în Venezuela pentru a-i cere liderului Nicolas Maduro să îi repatrieze pe migranții 'criminali' sau, în caz contrar, să-și asume 'consecințele', potrivit unui înalt oficial american, relatează AFP. 'Statele Unite și președintele Trump se așteaptă ca
R. Moldova: Liderul opoziției Stoianoglo formează blocul 'Alternativa' alături de trei partide în vederea alegerilor parlamentare
Liderul opoziției din R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, care a fost învins de Maia Sandu la scrutinul prezidențial din noiembrie, a anunțat vineri că preia conducerea unei coaliții de trei partide pentru a contesta majoritatea pro-occidentală de guvernământ la alegerile parlamentare din acest an, informează Reuters. Blocul 'Alte
Parlamentul german a respins un proiect de lege cu măsuri anti-migrație propus de conservatori
Parlamentul german a respins vineri un proiect de lege cu măsuri împotriva migranților ilegali impulsionat de liderul opoziției conservatoare Friedrich Merz, care miercuri a primit sprijinul extremei drepte în adoptarea unei moțiuni fără valoare de lege pe același subiect și a provocat astfel furia social-democraților cancelarului Olaf Scholz și Verzilor șefei di
BTA/Ministrul bulgar al apărării va participa la predarea oficială a primului avion F-16 Block 70 al Bulgariei
Ministrul bulgar al apărării, Atanas Zaprianov, va participa vineri la predarea oficială a primului avion F-16 Block 70 al Bulgariei la sediul Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud, a anunțat Ministerul Apărării. Avionul F-16 Block 70 va fi predat Bulgariei în prezența conducerii Lockheed Martin, a reprezentanților Congresului
La cinci ani după Brexit, guvernul britanic apără o 'relație mai cooperantă' cu UE
La cinci ani după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, prim-ministrul britanic Keir Starmer a apărat vineri necesitatea dezvoltării unei 'relații mai cooperante' cu UE, cu trei zile înainte de o întâlnire cu liderii europeni, relatează AFP. Conform Downing Street, Keir Starmer, care a votat pentru rămânerea &ic
#Ucraina: Zelenski caută surse alternative de finanțare după ce Trump a suspendat asistența acordată de SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, renunțând la binecunoscutul său stil hotărât și direct, a evitat să reproșeze noii administrații americane decizia de a suspenda pentru o perioadă de 90 de zile trimiterea de asistență internațională către toate țările lumii, cu excepția Israelului și a Egiptului, relatează vineri EFE într-o scurtă analiză.
Fostul ministru polonez al justiției, reținut pentru refuzul de a depune mărturie în ancheta privind programul Pegasus
Fostul ministru polonez al justiției Zbigniew Ziobro a fost reținut vineri la Varșovia după ce a refuzat să se prezinte în fața unei comisii parlamentare care investighează utilizarea programului spion Pegasus în timpul mandatului său de ministru și procuror general, relatează agențiile EFE și DPA. Ziobro, care a fost ministru al justiției și procu
Premierul slovac Robert Fico acuză #Ucraina de conspirație pentru a-l înlătura de la putere
Premierul slovac Robert Fico a denunțat vineri o presupusă conspirație împotriva țării sale organizată de serviciul militar de informații al Ucrainei, relatează agenția EFE. Vorbind la o conferință de presă, Fico a spus că, potrivit informațiilor obținute de Serviciului de Informații Slovac (SIS), Ucraina a intervenit în protestele
Nervozitate la Kremlin din cauza întârzierii primului telefon al lui Trump către Putin (EFE)
Nervozitatea a început să se manifeste la Kremlin din cauza întârzierii primului apel telefonic al președintelui american Donald Trump către omologul său rus Vladimir Putin, care nu a încetat să trimită semnale Casei Albe cu privire la dorința sa de a ridica receptorul, comentează vineri EFE. 'Această întrebare ne este pusă pr
UE anunță reluarea desfășurării misiunii EUBAM Rafah pentru a ajuta la tranzitul persoanelor din Fâșia Gaza
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, a anunțat că Uniunea va relua vineri desfășurarea misiunii civile EUBAM Rafah la punctul de trecere cu același nume dintre Fâșia Gaza, Egipt și Israel pentru a ajuta la gestionarea tranzitului persoanelor din Fâșia Gaza, inclusiv a celor care solicită tratament medical