Invazia rusă în Ucraina, un dezastru militar, potrivit unor experţi americani, care prevăd o intensificare a atacurilor
Invazia declanşată de armata rusă în Ucraina s-a dovedit o eroare tactică şi strategică surprinzătoare, marcată de penurii de hrană şi carburant, de abandonarea de vehicule armate, de pierderi de avioane şi de morţi în rândul soldaţilor, potrivit unor experţi americani, informează AFP.
Însă decepţiile din primele zile, cu o subestimare a hotărârii ucrainenilor de a se apăra, ar putea determina Moscova să decidă să dea frâu liber întregii sale forţe şi să distrugă fără discernământ zone mari din Ucraina, avertizează aceşti experţi.
Specialiştii americani în armata rusă susţin că au fost uimiţi de proasta gestionare a campaniei, cu împotmolirea coloanelor de invazie, cu sute de blindate ruse aparent pierdute şi cu forţele aeriene ale Kremlinului respinse de apărarea ucraineană antiaeriană.
"Când strici totul după două sau trei săptămâni, pot să înţeleg, însă când te poticneşti chiar la uşă atunci când intri în casă, (înseamnă că) ai o problemă", a subliniat Scott Boston, analist principal în materie de apărare în cadrul grupului de reflecţie Rand Corp.
Pentagonul şi experţi din sectorul privat se aşteptau ca armata preşedintelui rus Vladimir Putin să distrugă rapid capacitatea Ucrainei de a riposta, anihilând comandamentul celor 200.000 de militari ucraineni, distrugând sistemele de apărare antirachetă şi forţele aeriene ale Kievului.
Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat în primele şase zile de lupte. Şi, chiar dacă nu există o estimare fiabilă a numărului de soldaţi ruşi ucişi, răniţi sau capturaţi, acesta pare să fie mult mai mare decât se putea anticipa pentru o invazie bine pregătită.
"Acesta este un eşec colosal al serviciilor de informaţii ruse, care au subestimat foarte mult rezistenţa ucraineană, iar execuţia militară a fost îngrozitoare", a explicat săptămâna aceasta Michael Vickers, fost subsecretar de stat însărcinat cu Informaţiile din cadrul Departamentului Apărării, de la Centrul de studii strategice şi internaţionale.
"Principalul său atac a fost insuficient. El a fost fragmentat. Elementele sale pentru operaţiuni de recunoaştere au fost capturate, coloane au fost distruse. Este pur şi simplu un dezastru, de la un capăt la altul", a adăugat el.
Potrivit unor experţi militari de la centrul Scowcroft din cadrul Atlantic Council, ruşii nu au reuşit să cucerească rapid un aeroport situat în apropiere de Kiev şi să-l păstreze. Aeroportul a fost probabil prea distrus în lupte pentru a mai putea fi utilizat după cum era prevăzut pentru a cuceri Kievul, au subliniat aceşti specialişti.
Mai mult, adaugă ei, "pierderile de avioane şi de elicoptere ruse au fost mult mai crescute şi mai prejudiciabile", pentru că ei nu au putut distruge sistemele de apărare antiaeriană ale ucrainenilor.
O altă "surpriză" o constituie desfăşurarea limitată şi ineficientă de arme de război electronice, care ar fi trebuit, potrivit aşteptărilor analiştilor, să joace un rol determinat în atacul asupra mijloacelor de comunicare ale ucrainenilor.
"Dacă ruşii ar fi reuşit să-i decupleze pe comandanţii militari ucraineni de cei pe care îi comandă, forţele aeriene şi de apărare aeriană ucrainene ar fi fost constrânse să lupte în mod necoordonat, ceea ce le-ar fi făcut mai puţin eficiente şi mai vulnerabile atacurilor", se arată în raportul Scowcroft Center.
Scott Boston subliniază că ucrainenii au continuat să utilizeze drone Bayraktar de fabricaţie turcească pentru a distruge forţele ruse. "Dacă ei (ruşii) sunt loviţi de dronele turceşti o dată sau de două ori, e în regulă. Însă dacă ei sunt loviţi mai mult de o dată sau de două ori, ceva nu funcţionează de partea rusă", a subliniat el.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, ruşii par să nu-şi fi coordonat bine "capacităţile considerabile şi diverse, nici gestionat (cum trebuie) logistica invaziei". "Avem indicaţii, de la bun început, că, în pofida faptului că ei (ruşii) au capacităţi de arme combinate sofisticate, ele nu sunt neapărat deplin integrate", a adăugat Kirby.
La fel de surprinzătoare sunt lacunele în materie de logistică. "Vedem vehicule abandonate. Constatăm probleme de susţinere, nu doar în materie de carburant, ci şi de hrană", şi-a exprimat Kirby uimirea, miercuri.
Scott Boston, care a luat parte la simulări de război de înalt nivel axate asupra forţelor ruse, subliniază că unele semne indică faptul că o mare parte dintre aceste forţe sunt tineri, insuficient antrenaţi pentru acest tip de conflict şi care nu ştiau probabil că se duc la război.
Se pare, de asemenea, că trupele din teren nu aveau nicio idee cu privire la ceea ce încearcă ele să facă prin invadarea Ucrainei. "Dacă nu ştiţi ce se întâmplă, nu vă puteţi adapta", explică Scott Boston.
Cu toate acestea, niciun expert nu-i vede pe ruşi "scoşi din joc". Avansarea armatei lor bate pasul pe loc însă aceasta le-ar putea permite să-şi rezolve problemele logistice, subliniază Kirby.
Dimpotrivă, specialiştii se tem că frustrarea preşedintelui rus Vladimir Putin l-ar putea determina să declanşeze toate forţele artileriei sale, ale rachetelor şi forţei aeriene asupra populaţiei ucrainene, cu un efect devastator.
"Rusia deţine în continuare avantajele unei puteri de luptă zdrobitoare, ce va sfârşi prin a învinge forţele ucrainene pe măsură ce războiul continuă", arată raportul Scowcroft Center. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
VIDEO LIVE UPDATE A opta zi a invaziei: Noi bombardamente ruse înaintea unei noi runde de negocieri
VIDEO LIVE UPDATE Ziua a şaptea a invaziei: Lupte grele în oraşele Harkov şi Herson
LIVE UPDATE Ofensiva rusă în Ucraina continuă
VIDEO LIVE UPDATE Negocieri ruso-ucrainene la frontiera cu Belarus
LIVE UPDATE Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Consiliul Europei cere Poloniei să ia măsuri mai eficiente pentru combaterea corupției
Consiliul Europei consideră ''în general insuficiente'' eforturile Poloniei de combatere a corupției și cere autorităților de la Varșovia, într-un raport publicat miercuri, să acționeze mai eficient, informează AFP. Grupul statelor contra corupției (GRECO), structură din cadrul Consiliului Europei, a evaluat măsuril
Rusia a lansat peste 40 de rachete asupra sectorului energetic în #Ucraina, acuză Zelenski
Rusia a lansat 'peste 40 de rachete' și 'peste 70 de drone' în timpul unui nou atac masiv care a vizat sectorul energetic al Ucrainei, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP. 'În plină iarnă, ținta Rusiei rămâne neschimbată: sectorul nostru energetic. Printre ținte se
Mark Rutte: Rusia are China, Coreea de Nord și Iranul alături, pentru a ne submina libertatea
Rusia încearcă să slăbească democrațiile și să submineze libertatea aliaților, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, informează EFE. 'Rusia se străduiește să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea. Și nu este singură, are alături China, Coreea de
Mașina premierului irakian, urmărită la Londra de protestatari irakieni care se opun acordului de expulzare a migranților
Protestatari irakieni care se opun acordului de expulzare de migranți dintre Irak și Regatul Unit au urmărit mașina în care se afla premierul irakian, marți, la plecarea de la Downing Street, în Londra, relatează miercuri PA Media și dpa. Premierul britanic Keir Starmer și omologul său irakian Mohammed Shia al-Sudani au avut o &ici
SUA: Pete Hegseth, propunerea lui Trump pentru Pentagon, criticat de democrați, dar apărat de republicani în Senat
Pete Hegseth, desemnat de președintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă Pentagonul s-a confruntat cu criticile dure ale democraților pe o mulțime de subiecte, de la lipsa de experiență și presupusa dependență de alcool, la opoziția sa din trecut față de ideea ca femeile să participe la operațiuni de luptă, însă, printre republicani, a ieșit în mare m
Președintele Frank-Walter Steinmeier promite continuitate în politica externă a Germaniei
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a promis comunității internaționale continuitate în politica externă a Berlinului, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate prevăzute pentru 23 februarie, informează miercuri DPA. 'Așteptăm cu toții cu nerăbdare rezultatele, dar un lucru va rămâne previzibil: aceast
Iranul nu a complotat niciodată să-l ucidă pe Trump și nu caută să se doteze cu arma nucleară, afirmă președintele iranian
Iranul nu a complotat niciodată să-l ucidă pe președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat președintele iranian Masoud Pezeshkian într-un interviu acordat NBC News și difuzat marți, respingând astfel afirmații anterioare ale lui Trump și ale administrației americane, a consemnat Reuters. 'Nu, deloc', a răspuns Pezeshk
Președintele filipinez speră să mențină cu SUA o relație puternică și dinamică sub noul mandat al lui Trump
Președintele filipinez Ferdinand Marcos și-a exprimat speranța că Manila și Washington își vor menține relația 'puternică și dinamică' sub noul mandat al lui Donald Trump, cu mai puțin de o săptămână înainte de învestirea președintelui american, potrivit unui comunicat publicat miercuri, informează AFP. În
Germania va trimite încă 60 de rachete IRIS-T în #Ucraina
Germania este hotărâtă să furnizeze încă 60 de rachete ghidate Ucrainei în vederea consolidării capacităților acesteia de apărare antiaeriană în fața atacurilor forțelor ruse, informează miercuri DPA. Rachetele, în valoare de 60 de milioane de euro, vor fi livrate din stocurile forțelor armate germane (Bundeswehr)
O încetare a focului în Fâșia Gaza trebuie să implice o soluție politică, afirmă șeful diplomației franceze
O încetare a focului în Fâșia Gaza ar trebui să implice ''procesul către o soluție cu două state'', unul israelian și unul palestinian, a afirmat marți ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot, transmite AFP. ''Sperăm că se va putea ajunge la acest acord'', a declarat șeful diplomație
Alertă aeriană emisă la nivel național în #Ucraina, după ce Rusia a lansat mai multe rachete de croazieră
Autoritățile ucrainene au emis miercuri o alertă aeriană la nivel național, din cauza rachetelor de croazieră ce amenință mai multe zone ale Ucrainei, la o zi după un important atac al forțelor Kievului asupra mai multor regiuni ruse, informează AFP. Forțele aeriene ucrainene au precizat pe contul lor de Telegram că mai multe rachete se î
Coreea de Sud: Președintele suspendat a fost arestat, o premieră în țară
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri în timpul unei descinderi a anchetatorilor, o măsură fără precedent în urma crizei politice cauzate de încercarea sa eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, relatează AFP. După o primă descindere care s-a transformat într-un fia
Retragerea Cubei de pe lista statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună' (ministru)
Retragerea Cubei de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună', a declarat marți ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, relatează AFP. 'Statele Unite au adoptat măsuri care merg în direcția bună, dar blocada persistă', a reacționat șeful diplomației cubaneze pe platforma X, re
VIDEO Acord Armenia-SUA privind parteneriatul strategic (media)
Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, relatează marți armenpress.am. Secretarul de stat al SUA a subliniat că
SUA: Biden retrage Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul
Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile purtate sub egida Bisericii Catolice pentru eliberarea unui 'număr important de deținuți politici' de pe insulă, a declarat marți un înalt oficial american, relatează AFP. Ace