Rusia anunţă manevre navale de amploare din toate direcţiile, pe fondul tensiunilor de la frontiera cu Ucraina

Rusia a anunţat joi exerciţii navale în ianuarie şi în februarie în Atlantic, Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană pe fondul acutizării tensiunilor cu Occidentul, relatează AFP şi EFE.
"În total, peste 140 de nave de război şi vase de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de echipamente militare şi aproximativ 10.000 de militari urmează să ia parte" la aceste manevre, a specificat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă ruse.
"Marina rusă va efectua o serie de exerciţii în toate zonele de responsabilitate a Forţelor navale" ruse, menţionează ministerul într-un comunicat, citat de EFE.
Manevrele vor fi supervizate de către comandantul-şef al Marinei militare ruse, amiralul Nikolai Ievmenov.
Potrivit ministerului, aceste exerciţii vor avea loc atât "în apele şi mările adiacente teritoriului rus", cât şi "zonele oceanice de-a lungul lumii importante pe plan operaţional".
"Exerciţii distincte vor avea loc în apele Mării Mediterane, ale Mării Nordului, în Marea Ohotsk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic şi în Oceanul Pacific", precizează comunicatul.
Aceste manevre din toate direcţiile sunt organizate "conform planului de antrenament al forţelor armate ruse pe anul 2022", conform textului.
"Obiectivul principal este utilizarea forţelor navale, aeriene şi spaţiale pentru protejarea intereselor naţionale ruse în oceanele lumii şi pentru contracararea ameninţărilor militare împotriva Rusiei dinspre mări şi oceane", mai indică Ministerul rus al Apărării.
În timp ce tensiunile au ajuns la cel mai înalt grad cu Occidentul pe fondul temerilor privind o invazie rusă în Ucraina, Moscova plănuieşte să desfăşoare manevre navale comune cu Iranul şi China, a căror dată nu a fost încă stabilită.
În Marea Neagră, tensiunile au fost deosebit de mari în ultimii ani, Moscova acuzând Ucraina şi Occidentul că îi ameninţă securitatea în largul Peninsulei Crimeea anexate în 2014. În iunie 2021, flota rusă a tras focuri de avertisment împotriva unui distrugător britanic, aminteşte AFP.
În contextul manevrelor respective, şase nave de debarcare ale flotelor ruse a Nordului şi cea de la Baltica au părăsit deja portul Baltisk (enclava rusă Kaliningrad) îndreptându-se spre Marea Mediterană.
Concomitent cu acest anunţ, unităţi de infanterie marină ruse au sosit joi în Belarus pentru exerciţiul "Determinare aliată-2022".
Aceste exerciţii, considerate de SUA drept "îngrijorătoare" dat fiind faptul că se derulează în apropiere de frontiera cu Ucraina, au ca obiectiv verificarea capacităţilor forţelor de reacţie rapidă rusă şi belarusă pe patru aerodromuri şi cinci poligoane militare.
Moscova neagă că ar intenţiona să invadeze Ucraina şi îşi susţine dreptul de a efectua manevre pe propriul teritoriu şi în limitele Uniunii statale Rusia-Belarus, respingând de asemenea ideea că aceasta ar escalada situaţia la frontiera ucraineană.
Cu toate acestea, manevrele militare lansate de armata rusă de la începutul anului au amplificat temerile occidentale cu privire la o escaladare iminentă la graniţa cu Ucraina.
Secretarul de stat american Antony Blinken a promis miercuri la Kiev sporirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina şi a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin are capacitatea de a-şi "dubla" prezenţa militară la graniţa cu Ucraina într-un "timp foarte scurt".
În prezent, Rusia a concentrat în apropiere de graniţele Ucrainei aproximativ 127.000 de soldaţi, a declarat miercuri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare de la Kiev, Aleksei Danilov, menţionând că pentru o ofensivă terestră la scară largă Moscova ar avea nevoie de circa 1 milion de soldaţi, potrivit agenţiei de presă ucrainene Liga.net. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Sorin Calciu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
VIDEO Trump afirmă că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali
Președintele american Donald Trump a declarat marți că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali ai SUA, la câteva zile după ce a anunțat taxe vamale suplimentare punitive împotriva majorității țărilor din lume, relatează AFP. 'Totul merge foarte bine pentru noi, facem ceea ce eu numesc acorduri pe
Washingtonul anunță că discuțiile americano-ruse vor avea loc joi la Istanbul
Statele Unite și Rusia vor purta discuții joi la Istanbul cu privire la restabilirea unor activități ale ambasadelor lor care au fost reduse semnificativ în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat marți Departamentul de Stat american, relatează AFP. 'Nu există probleme politice sau de securitate pe agendă, iar Ucraina nu e
SUA 'nu vor permite' o influență chineză asupra Canalului Panama (secretarul american al Apărării)
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a dat asigurări marți în Panama că administrația Donald Trump 'nu va permite' Chinei 'să pună în pericol' funcționarea canalului interoceanic, relatează AFP. 'Astăzi, Canalul Panama se confruntă cu noi amenințări. Statele Unite nu vor permite Chinei comuniste sau oricărei alte țări să
Giorgia Meloni va discuta cu Donald Trump despre tarife pe 17 aprilie în SUA
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni se va deplasa săptămâna viitoare în Statele Unite pentru discuții despre tarife cu președintele american Donald Trump pe 17 aprilie, a anunțat marți biroul său, transmite Reuters. Meloni este confruntată cu un exercițiu de echilibru diplomatic dat fiind faptul că este o aliată a lui Trump, dar în același
Israel: Procuratura îl acuză pe Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet pentru o 'chestiune personală'
Procuratura israeliană l-a acuzat marți pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet (serviciul de informații interne), Ronen Bar, pentru o 'chestiune personală', în timpul unei audieri tensionate în fața Curții Supreme, care a fost suspendată de mai multe ori din cauza protestelor publice, transmite EFE. Această audi
Trump vrea să atace cu drone cartelurile drogurilor din Mexic (presă)
Administrația președintelui american Donald Trump ia în considerare atacuri cu drone asupra cartelurilor drogurilor din Mexic, pentru a combate traficul transfrontalier de droguri, relatează marți postul NBC News, potrivit Reuters. Postul citează șase actuali sau foști responsabili americani din armată, servicii de informații și justiție.
Comandantul forțelor NATO în Europa cere menținerea trupelor SUA pe continent la nivelul actual
Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marți că SUA ar trebui să-și mențină prezența militară în Europa la nivelul actual, în timp ce Pentagonul reevaluează desfășurarea militară americană în străinătate și, conform unor surse citate de postul NBC News, ar intenționa să retragă din estul E
Gaza: Evreii nu sunt responsabili de politica guvernului israelian, declară un oficial al Ligii Islamice Mondiale
Tragedia umană din Fâșia Gaza cade în 'responsabilitatea guvernului israelian, și nu a poporului israelian sau a evreilor din lumea întreagă', a subliniat marți Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, secretarul general al Ligii Islamice Mondiale (Muslim World League - MWL), în timpul unei vizite la Paris, relatează AFP. 'N
Trupele americane părăsesc hub-ul logistic polonez Rzeszów, folosit pentru transportul de arme spre #Ucraina
Statele Unite urmează să-și retragă trupele și echipamentele de la baza Rzeszów-Jasionka, un aerodrom din sud-estul Poloniei folosit ca centru logistic pentru transportul ajutorului militar destinat Ucrainei, gestionarea acestei platforme urmând să fie preluată de Polonia și de alți aliați din cadrul NATO, au anunțat marți comandamentul militar american și minis
Trump spune că China nu știe cum să îl abordeze, dar în cele din urmă va negocia tarifele
Președintele american Donald Trump a declarat marți că China dorește 'cu disperare un acord tarifar, dar nu știe cum să înceapă' negocierile și că Washingtonul așteaptă un apel din partea președintelui chinez Xi Jinping, după ce cele două țări și-au impus reciproc tarife mari și au amenințat cu noi măsuri protecționiste, transmite EFE. Într
#Ucraina extinde luptele în regiunea rusă Belgorod, în timp ce Rusia își accentuează presiunea în Kursk și Sumî
Ucraina se luptă să mențină controlul de-a lungul graniței sale de nord-est cu Rusia, respingând în același timp încercările de înaintare ale Moscovei în regiunea Sumî și eforturile ruse de a recupera în totalitate regiunea Kursk, iar noua operațiune ucraineană în regiunea rusă Belgorod are drept scop de a disloca efective ruse
Croația își va crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB până în 2030
Croația intenționează să își crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB până în 2027 și la 3% din PIB până în 2030, a anunțat marți această țară membră a NATO, promițând cheltuieli militare mai mari pe fondul presiunilor președintelui american Donald Trump, relatează Reuters. Zagrebul alocă în prezent
Noile discuții ruso-americane de la Istanbul vor fi conduse exclusiv de diplomați
Delegațiile participante la noua rundă de consultări ruso-americane ce va avea loc săptămâna aceasta la Istanbul vor fi conduse, de partea rusă, de noul ambasador în SUA, Alexander Darciev, iar de partea americană de Sonata Coulter, adjuncta asistentului secretarului de stat pentru Rusia și Europa Centrală, a anunțat marți Ministerul rus de Externe, relatează Reu
Doi presupuși soldați chinezi capturați în Donețk: #Ucraina îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri al Chinei
Ucraina a anunțat marți că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Chinei la Kiev pentru 'explicații' după anunțul capturării de către armata ucraineană a doi soldați chinezi care lupta
#Ucraina: Doi soldați chinezi care luptau de partea Rusiei au fost capturați în Donețk (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți că armata sa a capturat pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în 2022 doi soldați chinezi care luptau, potrivit lui, de partea forțelor ruse în estul Ucrainei, relatează France Presse și Unian. 'Militarii noștri au capturat doi cetățeni chinezi care luptau în cadrul