NATO ar avea un rol secundar în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina (Reuters)

Alianţa Nord-Atlantică cel mai probabil îşi va creşte prezenţa militară la Marea Neagră şi în regiunea baltică şi va contracara atacurile cibernetice dacă Rusia ar invada Ucraina, însă nu este obligată de niciun tratat să apere Kievul, care nu este membru al NATO, astfel că unele dintre cele mai grele decizii ar putea cădea în sarcina Uniunii Europene, afirmă diplomaţi şi foşti oficiali, potrivit Reuters.
Printre aceste decizii s-ar număra adoptarea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, acoperirea oricărui deficit de gaze rusesc spre Europa şi preluarea de refugiaţi care ar fugi din calea războiului.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că eforturile diplomatice de săptămâna trecută în privinţa unor solicitări de securitate cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic "au ajuns într-un punct mort". Diplomaţii şi experţii sunt divizaţi în privinţa unei potenţiale invazii a Rusiei în Ucraina.
Kremlinul a concentrat 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, o mişcare despre care Occidentul spune că este o pregătire pentru un război menit a opri Ucraina de la a adera vreodată la NATO. Rusia neagă că ar plănui o invazie.
NATO îşi intensifică deja strategia pe care o foloseşte de când Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, prin dezvoltarea pregătirilor militare defensive, modernizarea capacităţilor de descurajare, sprijinirea Ucrainei prin echipe specializate în război cibernetic şi căutarea unui dialog cu Moscova.
Pentru că există un risc ca orice conflict să se extindă asupra teritoriilor NATO din jurul Mării Negre, Alianţa se confruntă cu dilema despre cât de mult să se pregătească şi cum să sprijine Kievul, comentează Reuters.
Deşi NATO a convenit la Summitul de la Bucureşti din 2008 că Ucraina va deveni într-o zi membră, Alianţa nu este obligată de tratatul său fondator să apere Kievul.
Preşedintele american Joe Biden a exclus trimiterea de trupe ale SUA în Ucraina ca să lupte cu soldaţi ruşi.
"Este important să facem distincţia între aliaţii din NATO şi un partener ca Ucraina. Ucraina este un partener, unul extrem de apreciat", a declarat la 30 noiembrie şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.
Doi diplomaţi ai NATO au spus că printre măsurile pe care le-ar putea lua Occidentul pentru a sprijini Ucraina se numără suplimentarea armelor şi dronelor americane pentru forţele armate ucrainene şi intensificarea instruirii forţelor ucrainene, în special pentru a putea răspunde la orice atac cu rachete al Rusiei. Marea Britanie a început să livreze Ucrainei arme antitanc.
Stoltenberg a spus că NATO va semna un acord pentru o mai strânsă colaborare în privinţa securităţii cibernetice cu Kievul în următoarele zile, fără a oferi mai multe detalii, după atacuri informatice asupra unor site-uri ale guvernului ucrainean săptămâna trecută.
Hans-Lothar Domroese, un general german în rezervă care a condus unul dintre cele mai înalte comandamente ale NATO până în 2016, a declarat că, dacă Rusia va invada Ucraina, Alianţa "va ridica nivelurile de alertă".
"NATO şi-ar putea întări Flancul Estic, trimiţând unităţi militare mai mari în Polonia şi statele baltice, lucru pe care Alianţa Nord-Atlantică l-a exclus până acum. NATO ar putea de asemenea instala trupe în sud-estul Europei", a afirmat el pentru Reuters.
Acest lucru ar însemna în continuare apărarea doar a teritoriului NATO, dar ar transmite Rusiei un mesaj de fermitate.
Începând din 2014, NATO a făcut o prioritate din consolidarea prezenţei în regiunea baltică şi a desfăşurat patru unităţi de luptă anuale de dimensiunea unui batalion, conduse de Canada, Germania, Marea Britanie şi SUA, în Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia.
Premierul Estoniei a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că ţările baltice discută cu aliaţii despre sporirea prezenţei militare pe teritoriul lor, iar Stoltenberg a precizat că orice atac al Rusiei asupra Ucrainei ar grăbi o astfel de decizie.
Săptămâna trecută, Danemarca a convenit să trimită încă patru avioane de luptă F-16 în Lituania şi o fregată care să ajute la patrularea în Marea Baltică.
Aceste trupe ar facilita desfăşurarea forţei de răspuns a NATO, formată din 40.000 de militari, şi transferul de trupe şi arme americane de dincolo de Atlantic.
Generalul american în rezervă Ben Hodges, care a comandat forţele armatei SUA din Europa între 2014 şi 2017, a spus că aliaţii NATO ar trebui să se pregătească pentru consecinţe extinse ale oricărei invazii a Rusiei asupra Ucrainei. El a atras atenţia că Peninsula Crimeea, extrem de militarizată, a devenit "portavionul Rusiei care nu poate fi scufundat".
"Mă aştept ca în cazul unei noi ofensive la o scară semnificativă să apară riscul unei extinderi, pe mare, în aer sau în spaţiul cibernetic", a declarat Hodges pentru Reuters.
"În cazul unei noi ofensive, avem trei aliaţi ai NATO în regiunea Mării Negre: România, Bulgaria şi Turcia. Trebuie să luăm toate măsurile pentru apărarea noastră colectivă", a spus el.
Cei doi diplomaţi ai NATO au precizat că miniştrii Apărării din ţările aliate vor discuta cel mai probabil luna viitoare despre trimiterea de forţe suplimentare la divizia multinaţională din România. Deşi operaţională încă din 2017, aceasta rămâne doar un comandament terestru, fără forţe aeriene, maritime sau speciale rapide, precizează Reuters.
Hodges a spus că un centru operaţional mai consistent ar include mai multe exerciţii navale şi aeriene, schimburi de informaţii, o monitorizare sporită a submarinelor ruseşti şi a deplasărilor comerciale în porturi din Crimeea şi, în final, o mai bună pregătire pentru conflict.
Reuters reaminteşte că România a cerut o mai mare prezenţă navală a NATO în Marea Neagră, însă Bulgaria se teme că asta ar însemna o provocare la adresa Rusiei. Implicarea Turciei, membră a NATO, dar nu şi a UE, ar fi crucială.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Securitatea sirienilor este 'prima prioritate', a declarat președintele Siriei la Paris
Securitatea sirienilor este 'prima prioritate', a dat asigurări miercuri seară președintele sirian Ahmad al-Sharaa, făcând apel la ridicarea sancțiunilor împotriva Siriei în cursul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, relatează AFP. 'Nimic nu justifică m
Forțele ruse au efectuat noi atacuri în #Ucraina, în pofida încetării focului declarate de Putin
Autoritățile ucrainene au anunțat joi dimineață că forțele ruse au lansat noi atacuri în Ucraina, în pofida încetării focului declarate de președintele Vladimir Putin și intrate în vigoare miercuri la miezul nopții (21:00 GMT), informează DPA și Reuters. Avioane militare ale armatei ruse au lansat de mai multe ori bombe
Grecia: Statul subminează libertatea presei, denunță organizația neguvernamentală Human Rights Watch
Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a denunțat joi ''acțiunile statului care subminează'' dreptul la informare în Grecia, țară europeană care a înregistrat ''o deteriorare semnificativă'' a libertății presei de la venirea conservatorilor la putere, în 2019, informează AFP. &Ic
#Ucraina: Armistițiul de trei zile ordonat de Putin a intrat în vigoare (media)
Armistițiul de trei zile cu Ucraina ordonat de președintele rus Vladimir Putin cu ocazia ceremoniilor organizate la Moscova pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii împotriva Germaniei naziste a intrat în vigoare, a informat presa de stat rusă, relatează AFP. 'Încetarea focului (...) cu oca
VIDEO Lovituri israeliene în Siria: Macron denunță o 'practică greșită' care nu va garanta 'securitatea' Israelului
Președintele francez Emmanuel Macron a calificat drept 'practică greșită' loviturile israeliene în Siria, apreciind că aceasta nu va garanta 'securitatea pe termen lung a Israelului', relatează AFP. 'În ceea ce privește bombardamentele, incursiunile, cred că este o practică greșită. Nu poți asigura securitatea ț
Noul guvern german a ordonat poliției de frontieră să respingă la granițe majoritatea migranților
Noul ministru german de interne Alexander Dobrindt a anunțat miercuri că a ordonat poliției de frontieră să respingă la granițe migranții clandestini, 'cu excepția grupurilor vulnerabile, precum copiii și femeile gravide', relatează agențiile AFP și DPA. Obiectivul acestei măsuri este reducerea migrației ilegale, a explicat ministrul l
Groenlanda: Danemarca îl va convoca pe ambasadorul SUA în legătură cu posibile acte de spionaj
Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a anunțat miercuri că îl va convoca pe ambasadorul SUA în Danemarca după ce publicația Wall Street Journal a publicat un articol în care afirma că Washingtonul intenționează să-și intensifice activitățile de spionaj în Groenlanda, teritoriu pe care Donald Trump îl râvnește, relatează France
#Ucraina încearcă un nou asalt în Kursk, în timp ce Rusia intensifică atacurile în Sumî
Lupte intense continuă de-a lungul frontierei nord-estice a Ucrainei, unde Kievul a lansat un nou asalt transfrontalier asupra regiunii ruse Kursk, în timp ce pe teritoriul ucrainean de cealaltă parte a graniței atacurile aeriene și de artilerie rusești tot mai numeroase au determinat evacuări în provincia Sumî, unde trupele ruse au ocupat mai multe
Parlamentul European îndeamnă Kosovo și Serbia să avanseze în reformele pentru aderarea la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Kosovo trebuie să-și accelereze reformele legate de UE, iar Serbia trebuie să facă mai mult pentru a proteja statul de drept și libertatea presei și pentru a lupta împotriva corupției, se arată în două rapoarte adoptate miercuri de Parlamentul European și care evaluează progresele în
Parlamentul European spune că procesul de aderare a Turciei la UE trebuie să rămână înghețat, din cauza regresului democratic
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană trebuie să rămână înghețat, din cauza regresului democratic, se arată într-un raport adoptat miercuri de membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg. 'Importanța geo
JD Vance afirmă că SUA și Europa sunt 'în aceeași echipă', dar alianța trebuie să evolueze
Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri că Statele Unite și Europa 'sunt în aceeași echipă' în pofida diferențelor, afirmând că alianța lor trebuie să 'evolueze' în fața noilor provocări de securitate, în special în ceea ce privește Ucraina, potrivit EFE. 'Încă mai cr
Atacuri ucrainene cu drone asupra Rusiei: Avionul, care îl transporta pe Vucic la Moscova, a aterizat de urgență la Baku
Avionul care îl transporta pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la Moscova a fost nevoit să procedeze miercuri la o aterizare de urgență la Baku, capitala Azerbaidjanului, după care și-a continuat zborul spre capitala rusă, unde șeful statului sârb urmează participe la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sov
Gaza: Șase state europene se opun 'oricărei modificări demografice sau teritoriale'
Șase state europene (Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Slovenia și Spania) au denunțat miercuri noul plan de cucerire a Gazei prezentat de Israel, arătând că resping 'ferm orice modificare demografică sau teritorială' susceptibilă de a constitui 'o încălcare a dreptului internațional', informează AFP. Aplicarea
Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că situația umanitară din Gaza este 'mai critică ca oricând'
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă cu noul cancelar german Friedrich Merz, că situația umanitară din Gaza a atins niveluri 'critice' nemaiîntâlnite până acum și a subliniat că este urgent să se permită distribuirea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, relatează Reuters
Consternare în Israel după declarația lui Trump că alți trei ostatici nu ar mai fi în viață
Rudele ostaticilor israelieni deținuți în continuare în captivitate de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza au reacționat cu consternare la anunțul președintelui american Donald Trump potrivit căruia alți trei ostatici nu ar mai fi în viață, potrivit dpa. Cherut Nimrodi, mama unui soldat răpit și du