Lavrov: Rusia nu va aştepta la nesfârşit un răspuns din partea SUA şi NATO cu privire la garanţiile de securitate
Rusia a avertizat vineri SUA şi NATO că "nu va aştepta la nesfârşit" un răspuns la cererile sale de a se stabili garanţii de securitate constrângătoare din punct de vedere juridic pentru a preveni extinderea în continuare a Alianţei şi amplasarea de armament în apropierea graniţelor sale, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax.
"Aşteptăm un răspuns în scris de la colegii noştri. Considerăm că ei înţeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aştepta la nesfârşit", a afirmat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în conferinţa sa de presă de la începutul anului, în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei ruse în 2021.
În opinia sa, "există planuri de a zădărnici" acest proces. "Orice spun ei (americanii) despre necesitatea de a discuta cu aliaţii lor şi de a implica toţi membrii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu sunt decât declaraţii goale şi încercări de a trage de timp", a afirmat ministrul de externe rus. "Suntem conştienţi că perspectivele de a ajunge la un consens depind de SUA", a subliniat el.
"Vrem să vedem răspunsul vostru în scris, punct cu punct, prevedere cu prevedere. (...) Vrem să ni se spună că asta ne convine, asta nu, dacă nu - de ce, dacă putem să modificăm ceva, să schimbăm formularea, să adăugăm altceva. Totul în scris, vă rog", a insistat ministrul rus.
Lavrov a spus că aşteaptă din partea SUA un "răspuns matur", dar nu a dorit să specifice măsurile pe care le-ar putea lua Moscova în cazul unui răspuns negativ din partea Occidentului, după ce mai mulţi înalţi oficiali, inclusiv viceministrul rus Serghei Riabkov, principalul negociator cu SUA, au avertizat cu privire la un răspuns militar al Rusiei dacă SUA şi NATO nu reacţionează pozitiv la cererile Moscovei.
"Aşa cum a spus şi preşedintele Putin, aceasta va depinde de ceea ce vor recomanda experţii militari", a spus Lavrov, remarcând că "nu voi încerca să ghicesc în zaţul de cafea" despre posibilul răspuns al Rusiei.
Întrebat dacă Rusia îşi va consolida prezenţa militară în afara graniţelor sale în cazul în care cererile sale vor fi respinse, şeful diplomaţiei ruse a răspuns că Rusia are "legături militare extinse cu partenerii şi aliaţii ei şi suntem prezenţi în diferite regiuni ale lumii".
"Este o chestiune de relaţii bilaterale", a adăugat Serghei Lavrov, după ce adjunctul său, Serghei Riabkov, nu a exclus joi instalarea unor "infrastructuri militare" în Cuba şi Venezuela într-un interviu la televiziunea publică RTVI. "Nu vreau să confirm nimic (...), nici să exclud nimic", a spus nr. 2 al diplomaţiei ruse.
În acelaşi timp, Lavrov a acuzat NATO de "tentative de a se se extinde artificial", prin încercarea de a atrage nu numai Ucraina, ci şi ţări scandinave care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Ministrul rus a declarat totodată că Moscova se aşteaptă la sporirea prezenţei NATO în apropierea Rusiei "în lunile următoare", sub pretextul tensiunilor din jurul Ucrainei.
SUA şi Ucraina acuză Rusia de concentrarea a cel puţin 100.000 de soldaţi la graniţa ucraineană în eventualitatea unui atac în această iarnă, pentru care se pregătesc deja sancţiuni "fără precedent" dacă Putin va decide să dea ordin în acest sens, lucru negat de liderul de la Kremlin.
"Te poţi aştepta la orice de la ei. Dar pot să vă asigur că suntem pregătiţi pentru orice evoluţie a evenimentelor în domeniul economic", a subliniat ministrul rus.
Totodată, Lavrov a mai declarat că Rusia este pregătită să abordeze problemele de securitate europeană cu Uniunea Europeană, dar numai dacă SUA participă şi ele la acest dialog, potrivit TASS şi EFE.
"Pe noi nu ne interesează prea mult cine participă la negocieri atât timp cât SUA sunt în fruntea lor, pentru că de ele depinde modul în care este edificată politica de securitate în Europa şi, de fapt, în alte părţi ale lumii", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
Referitor la un dialog separat cu UE, precum cel care are loc acum cu SUA şi NATO, Lavrov a subliniat că trebuie întrebaţi Washingtonul şi Alianţa Nord-Atlantică dacă "vor permite UE să acţioneze în mod independent", adăugând că Rusia este interesată de o Uniune Europeană "autonomă".
Totuşi, a remarcat el, momentan nu se ştie în ce format ar putea participa UE la discuţiile privind garanţiile de securitate în Europa.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a dat asigurări, joi, că actuala coordonare dintre SUA şi UE privind negocierile cu Rusia este "absolut perfectă". AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Nora președintelui Trump, gazda unei emisiuni la Fox News
Canalul preferat al conservatorilor americani, Fox News, a anunțat miercuri că a angajat-o pe Lara Trump, nora lui Donald Trump, să găzduiască o emisiune, o premieră pentru un membru al familiei unui președinte în exercițiu, notează AFP. Ea va fi vedeta unui un program difuzat sâmbătă seara, 'My View with Lara Trump', a dec
Fâșia Gaza: Orice 'deplasare forțată' a populației ar fi 'inacceptabilă', avertizează Macron și Sisi
Președintele francez, Emmanuel Macron, și omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, au avertizat miercuri că orice 'deplasare forțată a populației palestiniene din Fâșia Gaza și Cisiordania ar fi inacceptabilă', a anunțat Palatul Elysée, notează AFP. 'Aceasta ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional,
BiH: Dodik denunță 'condițiile inumane' pentru Karadzic dintr-o închisoare britanică
Președintele entității sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, a denunțat miercuri 'condițiile inumane' pentru fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic dintr-o închisoare britanică unde își ispășește pedeapsa pentru genocid și crime împotriva umanității, notează AFP. 'Starea de sănătate a lu
VIDEO SUA: Casa Albă moderează afirmațiile spectaculoase făcute de președintele Trump referitoare la Gaza
Fără dolari ai contribuabililor americani pentru a reconstrui Fâșia Gaza, o strămutare temporară, și nu permanentă, a populației: oficiali americani au părut miercuri să modereze propunerea spectaculoasă a președintelui Donald Trump ca Statele Unite să preia controlul teritoriului palestinian, scrie AFP. După anunțul-surpriză al președin
Gaza este 'parte integrantă a unui viitor stat palestinian', subliniază UE
Fâșia Gaza este 'parte integrantă a unui viitor stat palestinian', a declarat miercuri Uniunea Europeană, după declarațiile președintelui american Donald Trump referitoare la o preluare a controlului american asupra acestui teritoriu devastat de război, relatează AFP. 'Am luat notă de declarațiile președintelui Trump', a
Franța: Premierul a supraviețuit unei moțiuni de cenzură privind bugetul de stat
Premierul francez François Bayrou a supraviețuit miercuri unei moțiuni de cenzură privind bugetul de stat, votată în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului, datorită neutralității socialiștilor, relatează AFP. Doar 128 de deputați au aprobat moțiunea de cenzură, în timp ce ar fi fost nevoie de 289 de voturi pe
Secretarul general al ONU avertizează împotriva oricărei tentative de 'epurare etnică' în Gaza
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va avertiza miercuri împotriva oricărei tentative de 'epurare etnică' în Gaza, în răspuns la declarațiile președintelui american Donald Trump care a propus plecarea palestinienilor din teritoriul devastat, a afirmat purtătorul de cuvânt, Stéphane Dujarric, relatează AFP.
SUA: Pentagonul elaborează scenarii pentru o retragere totală din Siria (media)
Armata americană elaborează în prezent planuri pentru retragerea tuturor trupelor sale din Siria, a relatat miercuri postul NBC, citând surse de la Pentagon sub rezerva anonimatului, transmite dpa. Potrivit NBC, Departamentul Apărării analizează scenarii pentru o retragere a trupelor în 30, 60 sau 90 de zile.
În fața amenințării ruse pe flancul estic al Europei, mobilitatea militară în UE rămâne problematică, deplânge Curtea Europeană de Conturi
Mobilitatea militară în Europa, menită să faciliteze deplasarea rapidă și fără piedici a echipamentelor militare de la un capăt la altul al Uniunii Europene (UE) în caz de conflict, rămâne ''problematică'' și întreaga anvelopă prevăzută este deja ''epuizată'', a deplâns miercuri Curtea Europeană de Conturi
Gaza: Transferul forțat de populație de pe un teritoriu ocupat, ''strict interzis'' de dreptul internațional (ONU)
Orice transfer forțat al unei populații de pe un teritoriu ocupat este ''strict interzis'', a reamintit miercuri Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, după propunerea președintelui american Donald Trump de a prelua controlul Fâșiei Gaza și a-i strămuta locuitorii, transmite AFP.
Justiția turcă cere șapte ani de închisoare împotriva primarului de opoziție al Istanbulului
Un procuror din Istanbul a cerut până la șapte ani și patru luni de închisoare pentru ''insultă și amenințare împotriva unui agent public'' contra primarului de opoziție al acestui mare oraș, Ekrem Imamoglu, informează miercuri agenția de presă turcă Anadolu, preluată de AFP. Pedeapsa pronunțată ar fi în
Javier Milei va retrage Argentina din Organizația Mondială a Sănătății, anunță purtătorul de cuvânt al președintelui argentinian
Președintele ultraliberal argentinian Javier Milei va retrage Argentina din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției argentiniene, invocând ''profunde divergențe asupra gestiunii sanitare'' și ''influența politică a unor state'', informează AFP.
#Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri
Rusia a anunțat miercuri că a făcut un nou schimb de prizonieri cu Ucraina, aceste schimburi rămânând una dintre puținele probleme asupra căreia cele două țări încă mai cooperează, informează AFP. Ministerul rus al Apărării a precizat că 150 de militari ai săi, deținuți în Ucraina, au fost schimbați contra a 150 de priz
Trump dorește un ''acord de pace'' cu Iranul, dar care să asigure că acesta nu obține arma nucleară
Președintele american Donald Trump s-a declarat miercuri favorabil unui ''acord de pace'' cu Iranul, dar a insistat că această țară nu trebuie să dețină arme nucleare, la o zi după ce el a cerut o politică de ''presiune maximă'' asupra Teheranului, relatează AFP. ''Vreau ca Iranul să fie o mare țară pros
Germania: O majoritate de 52% dintre germani susține cooperarea cu AfD în problema imigrației (sondaj)
Germanii susțin cu o majoritate de 52% decizia controversată a liderului creștin-democrat Friedrich Merz de a încerca să treacă prin parlament reformele imigrației cu sprijinul partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), indică un sondaj de opinie realizat la comanda agenției de presă dpa și publicat miercuri. Potrivit