Washingtonul promite că nu va discuta fără a se coordona cu aliaţii europeni propunerile Moscovei privind NATO şi securitatea

''Nu vor exista discuţii asupra securităţii europene fără aliaţii şi partenerii europeni'', a asigurat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la propunerile transmise Washingtonului şi prezentate public de Moscova mai devreme cu privire la încheierea unor acorduri care ar limita influenţa militară a SUA în vecinătatea Rusiei, relatează AFP şi Reuters.
''Am reuşit timp de decenii să negociem cu Rusia asupra chestiunilor de securitate (...) Nu există niciun motiv să nu putem continua pe această cale, dar o vom face în parteneriat şi în coordonare cu aliaţii şi partenerii europeni'', a spus Jen Psaki, în declaraţia acordată presei la bordul avionului cu care preşedintele Joe Biden se deplasează într-o scurtă vizită în Carolina de Sud.
''Nu vom face niciun compromis faţă de principiile fondatoare ale securităţii europene, în special asupra faptului că toate ţările au dreptul să decidă asupra propriului lor viitor şi politicii lor externe fără a fi supuse unei influenţe externe'', a adăugat ea.
Preocupate de consolidarea prezenţei militare ruseşti la frontiera ucraineană, ţările Europei de Est se tem de o eventuală înţelegere între marile puteri care ar aminti de cele mai sumbre perioade ale istoriei, scrie AFP. Acestor ţări aflate odinioară în sfera de influenţă a Moscovei le-au dat fiori reci comentariile de săptămâna trecută ale preşedintelui american Joe Biden asupra căutării unei eventuale ''înţelegeri'' între marile puteri ale NATO şi Rusia. Între timp, Casa Albă a revenit asupra acestor afirmaţii şi a insistat asupra ideii de a rămâne uniţi, după ce a primit din partea Moscovei o serie de propuneri.
Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze imediat cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări a tensiunilor.
Propunerile transmise Washingtonului, incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.
''Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept'', a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.
Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca tratativele să se desfăşoare la Geneva.
Principalele puncte ale acestor propuneri ale Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA sunt următoarele:
- Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
- Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.
- Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
- Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi dezafectarea oricărei infrastructuri militare deja existente pentru amplasarea unor asemenea arme.
- Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.
- Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.
- Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.
- Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump cere Rusiei să se 'miște' pentru a încheia războiul cu #Ucraina în care 'mor prea mulți oameni'
'Rusia trebuie să se miște', a transmis vineri președintele american Donald Trump, într-un mesaj pe rețeaua sa de socializare Truth Social, în care a deplâns că 'mor prea mulți oameni, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens' în Ucraina, consemnează AFP. 'Un război care niciodată nu ar fi tr
Putin îl primește vineri pe emisarul lui Trump, căruia îi va transmite 'preocupările majore ale Rusiei'
Kremlinul a confirmat vineri că președintele rus Vladimir Putin îl va primi vineri la Sankt Petersburg pe trimisul special al SUA, Steve Witkoff, căruia îi va transmite 'preocupările Rusiei' cu privire la situația legată de Ucraina, relatează EFE. Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agențiile
ONU afirmă că acțiunile Israelului amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi în Fâșia Gaza'
Acțiunile Israelului în Fâșia Gaza amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi' în teritoriu, a declarat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP. 'Moartea, distrugerea, strămutarea, refuzul accesului la nevoile de bază în Gaza și ideea repetată că locuitorii din Gaza ar t
Comisarul european pentru comerț pleacă în SUA pentru negocieri asupra taxelor vamale
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, va avea luni la Washington discuții cu oficiali americani, după ce președintele american Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare pe care le hotărâse și UE la rândul ei a suspendat taxele vamale de retorsiune împotriva SUA, relatează vineri agențiile Reuters și EFE.
Turcia: Primarul încarcerat al Istanbulului, adus în fața instanței
Primarul încarcerat și destituit al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a depus mărturie vineri în deschiderea unui proces în care i se impută că ar fi proferat insulte la adresa unui procuror al metropolei pe care a condus-o până la arestare, acesta fiind unul dintre capetele de acuzare care i-ar putea aduce pedeapsa cu detenția și interdicția de a ocupa o
#Ucraina a obținut la reuniunea Grupului de la Ramstein noi ajutoare militare de circa 21 de miliarde de euro
Aliații Ucrainei i-au promis vineri acesteia noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro, a anunțat ministrul britanic al apărării, John Healey, potrivit agenției DPA. Ministrul britanic a prezentat în declarația sa aceste ajutoare militare ca fiind angajamente noi, dar în realitate majoritatea acestora erau deja cun
#Ucraina lucrează pentru a-și îmbunătăți logistica în fața intensificării atacurilor rusești
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a ordonat vineri accelerarea reparațiilor armelor avariate pe front și îmbunătățirea logisticii aprovizionării militare în fața intensificării acțiunilor ofensive de către forțele ruse pe mai multe segmente ale frontului, informează EFE. 'În contextul intensificării acțiunilor ofensive ale
O potențială reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, un semnal îngrijorător pentru europeni (analiști)
O reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, menționată săptămâna aceasta de presa americană, ar fi interpretată ca un nou pas al Washingtonului către Moscova, un semnal îngrijorător pentru europeni, potrivit unor analiști citați de AFP.
Comisarul UE pentru apărare: Suferim atacuri hibride, dar ar putea urma atacuri militare
Suferim atacuri hibride, dar ar putea urma atacuri militare, a declarat vineri comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, care a avertizat totodată că 'Rusia construiește mașinării de război într-un ritm accelerat', informează EFE. Fostul prim-ministru lituanian a afirmat că posibilitatea ca președintele rus Vladimir P
SUA: Șeful Pentagonului anunță reduceri de cheltuieli de 5,1 miliarde de dolari
Pentagonul va elimina cheltuieli 'inutile' de 5,1 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro), între care subvenții către două prestigioase universități americane, a declarat joi ministrul apărării Pete Hegseth, relatează AFP. 'Semnăm în acest moment un memorandum care ordonă rezilierea unor contracte de 5,1 miliarde de d
Israel-Hamas: Netanyahu își reiterează, cu ocazia Paștelui evreiesc, angajamentul de a aduce ostaticii acasă
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a reafirmat vineri, într-un mesaj de Pesah, Paștele evreiesc, angajamentul de a-i aduce acasă pe ostaticii care sunt în continuare ținuți captivi în Fâșia Gaza, informează AFP. Netanyahu a făcut aceste declarații după ce președintele american Donald Trump a anunțat progrese
O rețea sofisticată de conturi false 'a sărit' în apărarea ex-președintelui filipinez Duterte, arestat la cererea CPI (companie specializată)
O rețea sofisticată de conturi false pe social media a sărit în apărarea fostului președinte filipinez Rodrigo Duterte după ce acesta a fost trimis în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a răspunde acuzațiilor privind sângerosul război împotriva drogurilor pe care l-a purtat, relatează Reuters. Circa o treime
Șeful diplomației ruse despre revenirea la granițele din 1991: Niciodată și pentru nimic în lume
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că 'pentru nimic în lume' Rusia nu se va întoarce la granițele din 1991, când Ucraina și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică, informează EFE. 'Niciodată și pentru nimic în lume. Și acest lucru este înțeles și de actuala administrați
Serghei Lavrov, Viktor Orban și Ahmad al-Shareh,printre oaspeții președintelui Erdogan la Forumul Diplomatic din Antalya
Sute de lideri politici, diplomați și cadre universitare participă la Forumul Diplomatic de la Antalya, care începe vineri, iar printre oaspeții președintelui turc Recep Tayyip Erdogan se vor număra ministrul de externe rus Serghei Lavrov, premierul ungar Viktor Orban și președintele sirian Ahmad al-Shareh. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu va fi prezentă,
China anunță creșterea tarifelor pentru SUA la 125%, acuzând Washingtonul că încalcă regulile comerciale și bunul simț
China a decis să crească tarifele aplicate mărfurilor din SUA de la 84% la 125%, au anunțat autoritățile de la Beijing vineri, în contextul în care războiul comercial declanșat de președintele SUA Donald Trump continuă să escaladeze, relatează dpa, Reuters și AFP. Măsura urmează să intre în vigoare pe 12 aprilie, a precizat C