Alegeri în Republica Moldova:3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot, aşteptaţi la urne pentru alegerea noului Parlament

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.
"La originea cauzei se află sesizarea depusă de dna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova. În baza articolului 85 alineatele (1) şi (2) din Constituţie, autoarea sesizării solicită Curţii să constate circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, din cauza expirării termenului de trei luni în cadrul căruia Parlamentul trebuia să formeze Guvernul şi a expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a două solicitări de învestitură a Guvernului", a precizat, atunci, Curtea Constituţională.
Din cei 3.282.837 cetăţeni cu drept de vot, 258.691 au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.
Pentru alegerile parlamentare anticipate de duminică s-au înscris în competiţia electorală 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent.
Principalii favoriţi - conform sondajelor - sunt Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, de dreapta, proprezidenţial) şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS). Şanse să intre în parlament au, de asemenea, Blocul electoral "Renato Usatîi", al fostului primar al oraşului Bălţi, un controversat om de afaceri, care nu-şi ascunde legăturile cu lumea interlopă din Rusia, precum şi Partidul Şor, al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone. De altfel, Ilan Şor nici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, fiind dat în căutare internaţională după ce a fost inculpat în Dosarul "Furtul miliardului" privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar al republicii între 2012 şi 2015, conform publicaţiei Anticorupţie.md.
O noutate a acestor alegeri este participarea filialei Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova, pe liste comune cu trei formaţiuni unioniste: Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) şi Partidului Liberal (PL).
Pragul electoral pentru partide este de 5%, iar pentru blocuri electorale de 7%.
Vor fi deschise 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de o treime din numărul total al alegătorilor.
Aproape toate secţiile de votare din străinătate deschise pentru alegerile din 11 iulie au primit câte 5.000 de buletine de vot, numărul maxim admisibil potrivit legii. Mai puţine buletine de vot au fost distribuite doar în câteva misiuni diplomatice ale Republicii Moldova, pe motiv că şi numărul de alegători este de obicei mult mai mic decât la alte secţii de votare. Este vorba despre Japonia, China, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, a declarat ministrul de externe în exerciţiu, Aureliu Ciocoi, totodată premier interimar.
Potrivit unor observatori de la Chişinău, pentru prima oară se conturează posibilitatea ca un partid de dreapta - PAS - să câştige suficiente voturi pentru a forma o majoritate în parlament, ceea ce ar face posibil ca preşedintele Maia Sandu să-şi pună în aplicare programul de reforme promis în alegerile prezidenţiale.
PAS beneficiază de capitalul de imagine al Maiei Sandu, care a reuşit să dizolve actualul parlament, dominat de socialiştii proruşi şi aliaţii lor comunişti şi din Partidul Şor, în pofida obstacolelor puse de Partidul Socialist al lui Igor Dodon, care a recurs la proceduri judiciare.
Lupta împotriva corupţiei, pe care şi-a construit campania prezidenţială Maia Sandu, a fost preluată de formaţiunea sa în actuala campanie pentru parlamentare, într-o demonstraţie de afiliere, dar şi într-o încercare de a atrage simpatiile electoratului celorlalte formaţiuni, fie de stânga sau de dreapta, prorus sau preuropean.
În acest sens, Europa Liberă citează două ultime sondaje din această campanie electorală: conform sondajului Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, patru partide ar accede în parlamentul de la Chişinău: PAS, cu 37,4%, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, cu 37,1%, aproape la egalitate cu PAS, plus Partidul Şor, cu 6,8%, şi Platforma "DA" - a lui Andrei Năstase, cu 5,4%.
Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, estimează că în viitorul legislativ ar accede trei formaţiuni: partidul PAS ar obţine peste 43% din voturi, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor - aproape 33%, iar pe locul trei s-ar plasa Partidul Şor cu aproape 8%.
La fel ca în precedentele campanii, socialiştii şi comuniştii au mizat pe cartea antieuropeană şi apropierea de Rusia, speriind electoratul că venirea dreptei la putere va însemna tăierea gazelor şi un "nou război pe Nistru", după cum a declarat Igor Dodon vineri.
Mai mult, "în cazul în care cei de dreapta vor încerca să nu recunoască victoria noastră la parlamentare", vom ieşi la proteste în stradă, a ameninţat Dodon, citat de IPN.
Potrivit analiştilor, cum va arăta viitorul parlament depinde atât de mobilizarea diasporei moldovene din ţările occidentale, cât şi de felul în care va fi "mobilizat" electoratul din Transnistria.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditaţi de CEC. Dintre aceştia, 1.800 de observatori naţionali reprezintă opt asociaţii obşteşti din ţară. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaţionali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova şi de 30 de experţi electorali internaţionali din partea a zece autorităţi electorale străine. AGERPRES/(AS- autor: Cristian Lupaşcu; editor: Sorin Popescu, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse
Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, Oleg Saliukov, potrivit unui decret emis de Kremlin joi, înaintea negocierilor directe cu ucrainenii la Istanbul, relatează AFP. Oleg Saliukov a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, un important organism consultativ
Paris: Macron a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea și au discutat despre pace în Ucraina și Gaza
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că 'a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea' la telefon, prilej cu care 'au discutat despre eforturile necesare pentru a reduce la tăcere armele oriunde izbucnesc conflicte în lume, în special pentru o pace solidă și durabilă în Ucraina și Gaza', relatează AFP.
Slovacia: Premierul Fico a ținut o reuniune guvernamentală în locul unde a fost împușcat acum un an
Premierul slovac Robert Fico a ținut joi o reuniune guvernamentală în condiții de securitate strictă în locul unde a fost împușcat acum un an și a acuzat opoziția că face atmosfera politică și mai toxică astăzi, relatează Reuters. Pe acoperișuri au fost amplasați lunetiști, iar în jurul centrului cultural din Handlova,
Cancelarul german Merz afirmă că va confisca activele rusești înghețate dacă va găsi o soluție legală
Germania și aliații săi vor acționa în direcția confiscării activelor rusești înghețate în Occident prin sancțiunile impuse Rusiei după invazia în Ucraina dacă va fi identificată o soluție legală pentru o asemenea operațiune, a declarat noul cancelar german Friedrich Merz, într-un interviu publicat joi, el recunoscând totodată risc
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, pe prima poziție în sondaje înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 29% din intențiile de vot, indică un sondaj realizat de Opinia24 pentru posturile de televiziune TVN și TVN24, transmite joi Reuters. Karol Nawr
Secretarul de stat al SUA le cere europenilor să nu 'marginalizeze' companiile americane în procesul de reînarmare
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut joi aliaților europeni să nu 'marginalizeze' companiile americane în contractele pentru achiziții de armament, după ce Uniunea Europeană a promis un plan ambițios de reînarmare, transmite agenția EFE. Acest mesaj a fost transmis de șeful diplomației americane la o înt
BTA: Ministrul de Externe bulgar a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO
Ministrul de externe bulgar Gheorg Gheorghiev a participat joi în Antalya (Turcia) la o reuniune informală a miniștrilor de externe din NATO. Miniștrii s-au întâlnit pentru a pune bazele summitului NATO de la Haga din 24-25 iunie și pentru a vorbi despre decizii importante pe care se așteaptă să le ia Alianța, a comunicat Min
Mica Albanie găzduiește summitul gigantic al Comunității Politice Europene (comentariu Reuters)
În Albania, una din cele mai sărace țări europene, cu numai 2,4 milioane de locuitori, vor ajunge vineri mulți lideri de pe continent, la Summitul Comunității Politice Europene (EPC), transmite Reuters. Evenimentul la care participă inclusiv reprezentanți ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, va fi dominat de subiectul războiului din
Donald Trump afirmă că SUA ar trebui să ia Gaza și să facă din ea 'o zonă de libertate'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că SUA voiau să ia Fâșia Gaza, devastată de 19 luni de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, și să facă din ea 'o zonă de libertate', relatează AFP. 'Am concepte pentru Gaza care cred că sunt foarte bune, să facem din ea o zonă de libertate, ca SU
Portugalia: Probleme medicale pentru liderul extremei drepte, Andre Ventura, în plină campanie electorală
Liderul extremei drepte portugheze, Andre Ventura, a suferit probleme medicale marți și joi, care l-au determinat să-și întrerupă campania electorală dinaintea alegerilor parlamentare din 18 mai, relatează AFP și Reuters. Primul incident a survenit în timp ce președintele partidului Chega rostea un discurs la Tavira, în sudul
#Ucraina: Zelenski trimite o delegație ucraineană cu mandat limitat pentru discuții cu oficialii ruși la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis joi în cele din urmă să trimită la Istanbul o delegație pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina este nemulțumită de rangul delegației trimise acolo de președintele rus Vladimir Putin, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE. Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucraine
Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, incerte; Trump crede că nu se va întâmpla nimic în ce privește #Ucraina dacă el nu se întâlnește cu Putin
Președintele american Donald Trump a spus joi că nu se așteaptă la progrese în direcția încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlnește cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni ei doi la Istanbul, unde n
Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană
Fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană, a declarat joi Donald Trump, repetându-și dorința de a stabili o zi de sărbătoare publică pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste și ironizând faptul că Franța sărbătorește pe 8 mai, relatează AFP. 'Iubim Franța, nu-i așa? Dar cred că noi am făcut ceva ma
Estonia denunță o 'amenințare gravă' după incursiunea unui avion militar rus în spațiul ei aerian
Ministrul de externe eston Margus Tsahkna a denunțat joi ''o amenințare gravă'' din partea Moscovei, evocând incursiunea recentă a unui avion de vânătoare rus în spațiul aerian al Estoniei, relatează AFP și Reuters. ''În 13 mai, un avion de vânătoare rus a încălcat spațiul aerian al N
NATO: Franța, pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de securitate, potrivit ministrului de externe
Franța este pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli militare și de securitate, discutat în cadrul NATO, a dat de înțeles joi ministrul său de externe, Jean-Noël Barrot, potrivit AFP. 'Președintele (francez Emmanuel) Macron a declarat deja că obiectivul de 3 până la 3,5% este bun pentru