logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LIVE UPDATE VIDEO În Senatul SUA a început cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump

Image

Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.



 


UPDATE 14.02.2021 ORA 02.31 Cine sunt cei şapte republicani care au votat împotriva lui Trump în procesul de impeachment

 

Şapte senatori republicani li s-au alăturat democraţilor şi au votat sâmbătă pentru condamnarea lui Donald Trump, în timp ce majoritatea colegilor lor de partid din Senat au votat pentru achitarea lui, relatează Reuters.

Unul dintre ei, Richard Burr, a votat anterior că procedura este neconstituţională întrucât Trump şi-a încetat mandatul pe 20 ianuarie, o moţiune respinsă de Senat.

 

 

UPDATE 14.02.2021 ORA 01.00  Donald Trump a fost achitat. Ce urmează acum?

 

Congresul SUA l-a achitat sâmbătă pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment iar la puţin peste trei săptâmâni de la venirea la putere a lui Joe Biden începe o altă pagină în politica americană. Dar care vor fi consecinţele pe termen scurt şi mediu ale acestei decizii asupra principalilor actori ai vieţii politice, se întreabă France Presse într-un amplu comentariu.

Chiar dacă suspansul era aproape inexistent, achitarea este evident o uşurare pentru Donald Trump. Pe termen scurt, acest vot îi oferă ocazia de a relua unul dintre argumentele sale favorite de campanie: să pozeze în martir, în victimă a unei nesfârşite "vânători de vrăjitoare".

 

UPDATE 14.02.2021 ORA 00.05 Trump este 'responsabil' pentru asaltul asupra Capitoliului, susţine liderul republicanilor din Senat

 

Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell l-a acuzat sâmbătă pe Donald Trump că este "responsabil" de asaltul criminal asupra Capitoliului, la puţin timp după ce a votat pentru achitarea sa în cadrul procesului istoric de impeachment din Senat, relatează AFP şi Reuters.

"Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi" de 6 ianuarie, a declarat influentul senator, care şi-a justificat votul afirmând că a votat pentru achitarea sa întrucât Senatul nu este competent să judece un fost preşedinte.

 

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 23.36  Liderul majorităţii democrate Chuck Schumer îi critică pe republicanii din Senat pentru achitarea lui Trump

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a criticat sâmbătă pe colegii săi republicani pentru că nu l-au condamnat pe fostul preşedinte Donald Trump în al doilea proces de impeachment contra sa, relatează dpa.

"Marea majoritate a republicanilor din Senat, inclusiv liderul republican, au votat pentru achitarea fostului preşedinte Trump, semnându-şi numele în coloanele istoriei alături de numele său pentru totdeauna", a spus Schumer.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 23.21 Trump: Acest proces, o altă fază ''a celei mai mari vânători de vrăjitoare'' din istoria SUA

 

 

Foto: (c) Leah Millis/REUTERS


Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a "celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre", relatează Reuters.

Trump a dat publicităţii un comunicat după ce Senatul l-a achitat în al doilea proces de impeachment contra sa din ultimele 12 luni, întrucât colegii săi republicani au votat împotriva condamnării sale pentru "instigare la insurecţie" înaintea evenimentelor de la 6 ianuarie, când susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.

Fostul preşedinte al SUA a promis că continue să apere "măreţia Americii", potrivit AFP.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 22.52  VIDEO Senatorii americani l-au achitat pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment

 

 

Foto: (c)  U.S. Senate TV/Handout via Reuters


Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Votul a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare două treimi din voturile din Senat, respectiv 67. Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

 

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 22.40  SUA:Cele două părţi şi-au încheiat pledoariile finale în al doilea proces de impeachment contra lui Trump

Congresmenii americani democraţi şi-au încheiat pledoariile finale sâmbătă, în a cincea zi a celui de al doilea proces de impeachment contra fostului preşedinte Donald Trump, fiind urmaţi de avocaţii miliardarului republican, relatează Reuters, dpa şi AFP.

Democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 20.28  SUA: Acord în Senat pentru continuarea procesului de impeachment contra lui Trump fără convocarea martorilor

 

Democraţii şi apărarea fostului preşedinte american Donald Trump au ajuns, sâmbătă, la un acord care permite evitarea convocării martorilor şi avansarea procesului de impeachment deschis în Senatul american împotriva fostului lider de la Casa Albă, informează AFP.

Acordul a fost anunţat de cele două partide în şedinţa publică a Senatului, în a cincea zi a procesului de impeachment lansat contra lui Trump pentru ''incitare la insurecţie''.

Procurorii democraţi anunţaseră anterior că vor să o audieze pe o aleasă republicană, Jaime Herrera Beutler, ceea ce ar fi întârziat procedura.

 

UPDATE 13.02.2021 ORA 18.04  VIDEO Senatul SUA a votat pentru convocarea martorilor în procesul de impeachment contra lui Trump

 

Senatul SUA a votat sâmbătă în favoarea convocării martorilor în al doilea proces de impeachment lansat împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, transmit Reuters şi dpa.

 


Acest proces de impeachment a intrat sâmbătă în a cincea zi.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de ''incitare la insurecţie'', susţinând că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi. Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.

Michael van der Veen, avocatul lui Trump, a susţinut că va avea nevoie de 100 de depoziţii dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să cheme martori în proces.

 

UPDATE 11.02.2021 ORA 03.21 SUA: Trump, ''incitator-şef'' al asaltului asupra Capitoliului, acuză democraţii

 

O violenţă nemaiîntâlnită eliberată de "incitatorul-şef": procurorii democraţi din procesul lui Donald Trump l-au acuzat miercuri pe fostul preşedinte că a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie, comentează AFP.

Asaltul lor asupra Congresului, care i-a adus lui Donald Trump al doilea proces în faţa Senatului, pentru "incitare la insurecţie", nu a apărut "din neant": "furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump", a afirmat Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor.

 

UPDATE 10.02.2021 ORA 00.42 VIDEO SUA: Senatul a votat pentru continuarea procesului de impeachment a lui Donald Trump

 

Senatorii americani au votat marţi cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte Donald Trump, transmite miercuri dpa.

 


Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui preşedinte care nu mai este în funcţie.

 

 

Foto: (c) U.S. Senate TV/Handout via Reuters


Democraţii vor avea nevoie de votul a cel puţin 17 republicani care să li se alăture pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe Donald Trump.

 

UPDATE  10.02.2021 ORA 00.32  VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Apărarea denunţă o instrumentalizare politică

 

Procesul lui Donald Trump în faţa Senatului este 'o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare' şi va 'diviza' Statele Unite, a pledat marţi avocatul fostului preşedinte republican, David Schoen, transmite AFP.

'Acest proces va deschide noi răni adânci în naţiune, deoarece mulţi americani îl văd drept ceea ce este în realitate: o încercare a unui grup de politicieni de a-l elimina pe Donald Trump din politică şi de a priva de voturilor lor 74 de milioane de alegători', a adăugat el.

'Aceste elite şi-au bătut joc de ei timp de patru ani', 'nu le-a plăcut rezultatul alegerilor din 2016', a asigurat Schoen, recurgând la un argument folosit des de fostul preşedinte.

 

 

 

UPDATE 9.02.2021  ORA 23.16  VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Argumente ale democraţilor

 

În cel de-al doilea proces de destituire a fostului preşedinte american Donald Trump, în curs de desfăşurare marţi, la Washington, aleşii democraţi au susţinut că Senatul are dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalităţi, transmite dpa.

'Timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare', a argumentat David Cicilline, senator democrat de Rhode Island, adăugând că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia.

 

 

UPDATE 9.02.2021 ORA 20.34 Acuzarea lui Donald Trump se bazează pe 'fapte concrete şi solide' (procuror democrat)

 

Dosarul de acuzare împotriva lui Donald Trump se bazează pe "fapte concrete şi solide", a declarat marţi alesul şi procurorul democrat Jamie Raskin, care a difuzat încă de la începutul procesului din Senat un montaj video, relatează AFP.

 

 

Alesul democrat, un fost profesor de drept, a promis să evite "lecţiile lungi" plictisitoare şi a proiectat un film de mai multe minute, în care a inclus extrase din declaraţiile inflamatorii ale lui Donald Trump din faţa susţinătorilor săi, adunaţi pe 6 ianuarie la Washington, şi scene cu violenţele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.

Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat faptele reţinute împotriva lui Trump drept "cele mai grave acuzaţii aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA".

 

Foto: (c)  AL DRAGO / EPA


 

 9.02.2021 ORA 20.34 A început în Senatul SUA al doilea proces de impeachment al lui Trump

 

Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.

Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie, provocând haos şi evacuarea congresmenilor.

 

Foto: (c) Al Drago / REUTERS



Situaţie inedită, cei 100 de senatori care fac oficiul de juraţi au fost de asemenea martori şi victime ale atacului. După o rugăciune, senatorii au luat loc pe scaune pentru acest proces istoric.

Este pentru prima dată când un fost preşedinte american este vizat de o procedură de destituire după ce a părăsit Casa Albă. Pe 13 ianuarie, magnatul imobiliarelor a devenit primul preşedinte vizat de două ori de o pune sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, de această dată pentru "incitare la insurecţie".

 

Foto: (c) U.S. Senate TV / Handout via Reuters




"Senatul se întruneşte ca tribunal de impeachment", a spus senatorul democrat Patrick Leahy, care prezidează asupra procedurii.

Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată. AGERPRES

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

În Senatul SUA începe cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 21-05-2025 02:23

Kosovo: O nouă operațiune a poliției împotriva 'instituțiilor paralele' din nordul țării

Poliția din Kosovo a percheziționat și a închis marți o clădire din nordul țării cu majoritate sârbă, unde Serbia organiza, potrivit acestea, un sistem paralel de gestionare a apei, determinând o reacție din partea Belgradului care a spus că este vorba de un sediu al Crucii Roșii, notează AFP. Guvernul premierului social-demo

Politic Ex 21-05-2025 01:23

Rubio așteaptă 'în câteva zile' termenii Rusiei în vederea unui armistițiu

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a afirmat marți că se așteaptă ca Rusia să își prezinte termenii în vederea unui armistițiu în Ucraina 'în câteva zile', transmite AFP. 'La un moment dat, destul de repede, poate în câteva zile, poate săptămâna aceasta, partea rusă va prezenta

Politic Ex 21-05-2025 00:01

VIDEO Trump anunță construirea unui scut antirachetă 'Domul de aur' pentru Statele Unite

Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul 'Domului de fier' israelian și pe care președintele SUA l-a numit 'Domul de aur', notează AFP. 'Am plăcerea de a anunța că am selectat oficial o arhitectură pentru acest sistem de ultimă generație', a declarat presei

Politic Ex 20-05-2025 23:36

SUA: Șeful Pentagonului cere o anchetă asupra retragerii din Afganistan sub administrația Biden

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat marți o analiză a retragerii haotice a forțelor americane din Afganistan în 2021, de mult timp țintă a criticilor republicanilor la adresa fostei administrații Joe Biden, relatează AFP. 'Am ajuns la concluzia că avem nevoie de o analiză amănunțită pentru a ne asigura că vor fi

Politic Ex 20-05-2025 22:49

'Hobby de a ucide bebeluși': Polemică în Israel după afirmații ale liderului stângii

'O țară sănătoasă nu-și face un hobby din a ucide bebeluși': declarațiile lui Yair Golan, liderul stângii israeliene, au stârnit controverse marți, în timp ce țara și-a intensificat ofensiva militară asupra Fâșiei Gaza, transmite AFP. Întrebat de un jurnalist la radioul public, acest fost general al armate

Politic Ex 20-05-2025 22:22

Gaza: Israelul își recheamă responsabilii cu negocierile și lasă o echipă la Doha

Israelul a anunțat marți că recheamă 'pentru consultări' înalți responsabili însărcinați cu negocierile la Doha în vederea unui acord privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza și menține o echipă de lucru în capitala Qatarului, relatează AFP. Israelul a acceptat

Politic Ex 20-05-2025 21:51

UE va oferi sprijin financiar postului Radio Europa Liberă (Kallas)

Uniunea Europeană va debloca 5,5 milioane de euro pentru a ajuta Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) să-și continue activitățile după ce Statele Unite au înghețat finanțarea radiodifuzorului, a declarat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas, relatează AFP. 'Această sumă va ajuta la sprijinirea activității vitale a Radio Europ

Politic Ex 20-05-2025 20:19

Kaja Kallas anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza. 'Am avut o

Politic Ex 20-05-2025 19:55

Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'

Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr

Politic Ex 20-05-2025 18:59

Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD

Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți

Politic Ex 20-05-2025 18:14

Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova

Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o

Politic Ex 20-05-2025 18:07

Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per

Politic Ex 20-05-2025 17:41

OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA

Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva

Politic Ex 20-05-2025 16:53

Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., numește 'muribundă' Organizația Mondială a Sănătății

Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., a calificat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind 'muribundă', într-o înregistrare video prezentată oficialilor din domeniul sănătății reuniți marți pentru adunarea anuală a organizației ONU de la Geneva, relatează Reuters. Statele Unite, principalul donator al agenției ONU, au

Politic Ex 20-05-2025 16:35

UE sancționează în premieră 27 de indivizi și entități pentru activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul UE a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe. UE a adoptat o