#postBrexit: Noi constrângeri pentru cetăţenii Uniunii Europene şi cei ai Regatului Unit

Turism, călătorii de afaceri, studii superioare - cetăţenii obişnuiţi să circule fără obstacole de peste 45 de ani între Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor trebui să se adapteze de la 1 ianuarie 2021 la realitatea Brexitului, notează marţi AFP.
Începând cu prima zi a anului viitor, britanicii vor fi consideraţi în Uniunea Europeană drept cetăţeni ai unei ţări terţe şi, în consecinţă, nu vor mai beneficia de libertatea de circulaţie pentru a lucra, a studia sau a se retrage la pensie pe teritoriul Uniunii Europene şi al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elveţia).
La rândul său, Regatul Unit va trata Uniunea Europeană ca pe majoritatea 'non-britanicilor', cu diferenţa că cei care justifică un statut de rezident în această ţară înainte de sfârşitul anului 2020 îşi vor păstra drepturile, în conformitate cu Acordul de retragere încheiat la finalul lui 2019. Este valabilă şi reciproca pentru cetăţenii britanici domiciliaţi în UE.
Turişti
Turiştii britanici vor trebui să se doteze cu multă răbdare pentru demersurile de intrare pe teritoriul UE, chiar dacă cele două părţi s-au înţeles în principiu asupra unei exceptări reciproce a obligativităţii vizelor. Ei ar putea să fie obligaţi să arate că dispun de o asigurare, de resurse suficiente sau de un bilet de întoarcere în Regatul Unit.
Sejurul lor în UE va fi limitat la cel mult 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
În ceea ce-i priveşte pe europeni, aceştia vor putea intra pe teritoriul britanic doar pe baza cărţii de identitate până în octombrie 2021, dată de la care va fi necesar un paşaport, pentru sejururi de cel mult şase luni. Vor exista însă şi excepţii. Anumite categorii de însoţitori ai unui cetăţean al UE vor avea nevoie de viză.
Cetăţenii irlandezi şi cei britanici vor continua să beneficieze de libertatea totală de circulaţie în virtutea unui acord bilateral.
Călătorii de afaceri
Chestiunea controalelor la frontieră în cazul călătoriilor de afaceri se află printre subiectele încă nerezolvate între europeni şi britanici.
Pentru o misiune sau un serviciu remunerat, ar putea fi necesare o viză sau un permis de muncă, în funcţie de legislaţia în vigoare în ţara membră a UE vizată.
Foto: (c) FERNANDO VILLAR / EPA
De partea britanică, europenii ar putea fi trataţi ca toţi cetăţenii ţărilor aşa-numite favorizate, adică să aibă nevoie de un permis pentru a lucra, dar nu şi pentru a asista la o reuniune.
În acelaşi spirit, cetăţenii UE care vor beneficia de o ofertă de muncă în Regatul Unit vor trebui să demonstreze cunoaşterea limbii engleze, cu un nivel al salariului fixat prin lege.
Studenţi
Începând din ianuarie, studenţii europeni vor avea nevoie de o viză pentru orice sejur universitar mai mare de 180 de zile în Regatul Unit. De asemenea, ei vor trebui să plătească taxe de şcolarizare mai ridicate - de până la patru ori mai mari la medicină sau pentru anumite diplome universitare prestigioase.
Potrivit unui studiu al parlamentului britanic, în anul universitar 2018-2019 în Regatul Unit învăţau 143.000 de studenţi din Uniunea Europeană.
Foto: (c) Dado Ruvic / REUTERS
În 2015, studenţii străini au injectat 25,8 miliarde lire sterline (29 miliarde euro) în economia Regatului Unit, considerat a doua destinaţie universitară preferată din lume, după SUA.
Ca urmare a Brexitului, studenţii britanici nu vor mai avea dreptul la Erasmus, program care a permis milioanelor de tineri din Regatul Unit să treacă frontierele pentru a studia într-o altă ţară europeană.
Imigraţie
În prezent, aproximativ 1,3 milioane de britanici locuiesc în Uniunea Europeană. În Regatul Unit, peste 4,2 milioane de cetăţeni europeni au depus până la finalul lunii octombrie cereri pentru statutul de rezident. Drepturile lor sunt protejate dacă ei sunt stabiliţi înainte de 31 decembrie 2020.
Foto: (c) WILL OLIVER / EPA
Situaţia va fi total diferită pentru cei care doresc să emigreze după 1 ianuarie. De exemplu, britanicii care vor dori să se stabilească în Franţa, Spania sau Germania (destinaţiile lor favorite pentru a lucra sau a se retrage la pensie) vor trebui să facă faţă aceloraşi constrângeri ca şi ceilalţi cetăţeni ai ţărilor terţe, fie că este vorba despre asigurare medicală, condiţii de venit sau cerinţe lingvistice.
De partea sa, Regatul Unit va instaura un sistem pe puncte începând din 2021 care va face mai dificilă stabilirea cetăţenilor europeni în această ţară; vor fi luate în calcul vârsta, cunoaşterea limbii engleze şi situaţia resurselor financiare. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia expulzează trei diplomați moldoveni ca răspuns la o măsură similară a Chișinăului
Rusia a anunțat vineri că a ordonat ca trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova să părăsească țara ca represalii pentru expulzarea de către Chișinău a trei diplomați ruși, relatează AFP, EFE și media de peste Prut. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darie, a
Rusia afirmă că nu a fost invitată până acum de țările europene la negocieri de pace privind #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin nu a primit niciun semn din partea țărilor europene că ele ar dori să se angajeze în discuții cu Moscova privind încheierea războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează dpa. 'Până acum nu au existat semnale', a declarat Dmitri Pe
#Ucraina: Cel puțin cinci morți și 32 de răniți, în urma unor atacuri ale Rusiei la Harkov
Cel puțin cinci persoane au fost ucise, iar alte 32 rănite în atacuri ale Rusiei cu drone asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, în noaptea de joi spre vineri, au anunțat autoritățile locale, citate de AFP. Un bărbat de 8
Donald Trump prezintă 'Gold Card', o viza permanentă pentru SUA în valoare de 5 milioane de dolari
Președintele american Donad Trump a prezentat joi 'Gold Card', o viza permanentă pentru SUA după modelul Green Card, vândută pentru 5 milioane de dolari, cu fața sa imprimată pe card, informează AFP. 'Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră', a declarat Donald Trump în fața jurnaliștilor, la bordul avi
#Ucraina/Echipa lui Donald Trump îl sfătuiește să nu-l sune pe Putin (NBC)
Cercurile apropiate lui Donald Trump îl sfătuiesc să nu poarte nicio convorbire telefonică cu Putin până când acesta nu se angajează la o încetare completă a focului cu Ucraina, a relatat joi postul de televiziune NBC News, citând responsabili de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters și Xinhua.
Liban: Un comandant al Hamas și cei doi copii ai săi, uciși într-un atac israelian la Saida
Armata israeliană a anunțat vineri că a ucis un comandant al mișcării islamiste palestiniene Hamas într-o lovitură la Saida, în sudul Libanului, în care au fost uciși, de asemenea, cei doi copii ai acestuia, relatează AFP. În cursul nopții de joi spre vineri, forțele israeliene 'au lansat o lovitură țintită în
Germania și Austria interzic liderului sârbilor bosniaci Dodik intrarea pe teritoriul lor și susțin aderarea Bosniei la UE
Germania și Austria au anunțat joi că intenționează să interzică intrarea pe teritoriul lor liderului sârbilor bosniaci Milorad Dodik, precum și altor doi responsabili politici ai Republika Srpska (RS), una dintre cele două entități autonome din Bosnia, informează AFP. După o întrevedere la Sarajevo, capitala Bosniei, șefa diplomaț
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în #Ucraina, potrivit miniștrilor de externe francez și britanic
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în Ucraina, au declarat vineri miniștrii de externe francez și britanic, acuzând Moscova de subminarea eforturilor de pace americane, relatează AFP. 'În cursul ultimelor trei săptămâni, Rusia și-a continuat atacurile asupra infrastructurilor energetice, ș
Primul summit UE-Asia Centrală începe la Samarkand în încercarea de a combate protecționismul comercial
Primul summit dintre Uniunea Europeană (UE) și Asia Centrală a început vineri în Uzbekistan, cu participarea a cinci lideri din regiune, a președintelui Consiliului European, Antonio Costa, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează EFE. Orașul istoric uzbec Samarkand găzduiește acest eveniment care are lo
SUA: Trump afirmă că preferă să aibă 'negocieri directe' cu Iranul privind programul său nuclear
Președintele american Donald Trump a declarat joi că ar prefera să aibă 'negocieri directe' cu Iranul în vederea unui nou acord privind programul său nuclear, relatează AFP. 'Cred că ar fi mai bine dacă am avea negocieri directe', le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One.
NATO/ Miniștrii de externe continuă discuțiile consacrate sporirii capacității de apărare a Alianței
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe din țările membre ale NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a Alianței Nord-Atlantice, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina. Înaintea discuțiilor de vineri, secretarul ge
Armata israeliană anunță că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza
Israelul a anunțat vineri dimineață că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că va crește presiunea militară asupra grupării Hamas până când va obține eliberarea ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza, relatează AFP. '&I
Washingtonul a întrerupt difuzarea Radio Free Europe/Radio Liberty în Rusia
Directorul organizației media Radio Free Europe/Radio Liberty a anunțat joi că administrația americană a dezactivat un satelit ce transmitea programul său în limba rusă te teritoriul Rusiei, informează AFP. RFE/RL, fondată în timpul războiului rece pentru a contracara propaganda sovietică și finanțată de SUA, este în dezacord
Directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) și adjuncta sa au fost concediați (media)
Directorul Agenției Naționale de Securitate ( National Security Agency/NSA), Timothy Haugh, și Wendy Noble, nr.2 în conducerea acestui puternic serviciu de interceptare și de spionaj cibernetic, au fost demiși joi, informează mai multe media americane, între care Washington Post, o decizie denunțată de aleși democrați, potrivit AFP.
Condamnarea Marinei Le Pen: Donald Trump și JD Vance se pronunță în sprijinul liderei extremei drepte franceze
Președintele american Donald Trump a lansat joi seara un apel la 'eliberarea' liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, calificând sentința de ineligibilitate - împreună cu patru ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pronunțată de justiția franceză, pentru deturnare de fonduri europene - drept o 'vânătoare d