Summit UE: Statele membre au aprobat un plan de relansare istoric, la capătul unor negocieri maraton

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles începând de vineri, au aprobat marţi în zori un plan istoric menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, plan care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună, relatează AFP, Reuters şi dpa.
La finalul unei dispute între ţările 'frugale' (Olanda, Austria, Danemarca, Suedia) şi cuplul franco-german, în cele din urmă s-a ajuns la un compromis, la capătul unui summit extraordinar început vineri dimineaţă.
Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.
Această emitere a datoriei comune, o premieră, se bazează pe o propunere franco-germană, care a suscitat o opoziţie din partea grupului ţărilor 'frugale', susţinute de Finlanda.
În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.
Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.
''Acord'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce liderii Celor 27 au convenit acordul final, marţi la ora locală 05:15 (03:15 GMT).
Deal!
- Charles Michel (@eucopresident) July 21, 2020
''Acesta este un acord bun, un acord solid. Şi, cel mai important, acesta este acordul corect pentru Europa. Acest acord trimite un semnal concret că Europa este o forţă pentru acţiune. Europa este puternică, Europa este unită'', a spus Michel într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi în zori.
''Este vorba despre mult mai mult decât bani. Este despre muncitori şi familii, despre locurile lor de muncă, despre sănătatea şi bunăstarea lor. Cred că acest acord va fi văzut ca un moment esenţial în călătoria Europei, dar de asemenea că ne va lansa în viitor'', a adăugat el.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a mulţumit lui Charles Michel şi cancelarului german Angela Merkel pentru eforturile lor în scopul ajungerii la un compromis, apreciind că acordul este dovada capacităţii Europei de a acţiona.
''Aşa epuizaţi cum suntem toţi acum, ştim că este un moment istoric pentru Europa'', a adăugat ea, care a ţinut să remarce că s-au făcut compromisuri în cheltuielile bugetare alocate sănătăţii, migraţiei şi acţiunii externe.
Într-o conferinţă de presă comună, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au salutat acordul convenit de Cei 27.
''Mă simt uşurată. În februarie nu am reuşit, dar acum da. Este un semnal bun'', a spus Merkel.
La rândul său, Emmanuel Macron ''s-a felicitat'' pentru că a promovat împreună cu Germania o politică a solidarităţii. ''Concluziile (summitului) sunt cu adevărat istorice. Este o schimbare istorică a Europei noastre şi a zonei noastre euro. A început o etapă majoră. În două luni, am reuşit să ajungem la un consens pentru ca acest plan de relansare inedit să devină o decizie şi deci o realitate'', a afirmat şeful statului francez.
Jour historique pour l’Europe !
- Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 21, 2020
Premierul italian Giuseppe Conte, a cărui ţară este una dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, s-a declarat mulţumit de planul de relansare ''ambiţios'' convenit de statele membre UE, ceea ce în opinia sa îi va permite Italiei să combată criza cu ''forţă şi eficienţă''.
El a menţionat că 209 miliarde euro, reprezentând 28% din cele 750 de miliarde euro convenite la summitul UE, vor fi destinate Italiei, dintre care 81 miliarde euro ca subvenţii şi 128 miliarde euro sub formă de credite.
Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a salutat la rândul său acordul asupra planului de relansare economică a UE, ''un mare acord pentru Europa'', mergând până la a-l califica un ''adevărat plan Marshall''.
''Avem un acord. Şi un acord bun! Cu un buget de 1.074 miliarde euro pentru 2021-2027 şi un plan de relansare de 750 miliarde de euro, Uniunea Europeană nu decisese până acum să investească într-o manieră atât de ambiţioasă în viitor'', a explicat şefa guvernului belgian Sophie Wilmes.
De partea sa, premierul olandez Mark Rutte a spus că relaţiile sale cu alţi lideri din UE rămân solide în pofida negocierilor dificile de la Bruxelles întinse pe mai multe zile. ''Suntem toţi profesionişti, putem lua câţiva pumni. Sunt fericit cu acest acord, nu văd motive de dezamăgire'', a afirmat şeful executivului olandez.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că la summitul extraordinar al UE de la Bruxelles ţara sa şi Polonia au reuşit să-şi asigure fonduri substanţiale şi să-şi protejeze mândria naţională. Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki, organizată la ambasada Poloniei la Bruxelles, Orban a spus că încercările de a lega acordarea fondurilor UE de statul de drept au fost ''dejucate cu succes''.
Ungaria şi Polonia au arătat ''că este inacceptabil ca naţiuni care au moştenit statul de drept să critice şi să dea lecţii ţărilor luptătoare pentru libertate care au parcurs perioade foarte dificile şi au făcut atât de mult împotriva regimurilor comuniste'', a subliniat şeful executivului ungar.
Website-ul de ştiri ungar Origo a informat luni seară că Ungaria a obţinut cu 3 miliarde euro mai mult decât era planificat iniţial şi că Angela Merkel a promis să închidă procedura articolului 7 împotriva Ungariei în timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE, care se încheie la 31 decembrie. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele german Steinmeier marchează 70 de ani de la aderarea la NATO cu o chemare la reînarmarea țării
Președintele Frank-Walter Steinmeier a descris luni reînarmarea Germaniei ca fiind cel mai important proiect politic al țării în următorii ani, declarație făcută cu ocazia marcării a 70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO, transmite dpa. 'Sunt convins că cea mai importantă misiune a noului guvern german este să întăre
#Ucraina prezintă o contraofertă la armistițiul de trei zile declarat de președintele rus Vladimir Putin
Ucraina a răspuns la armistițiul de trei zile declarat luni de președintele rus Vladimir Putin cu o contraofertă de încetare a focului imediată și pe termen lung, transmite DPA. ''Dacă Rusia vrea pace cu adevărat, ea trebuie să oprească focul imediat'', a scris pe platforma X ministrul de externe ucrainean Andrii Sî
Israelul respinge armistițiul pe cinci ani propus de Hamas (presă)
Israelul a respins un armistițiu pe cinci ani propus de organizația islamistă palestiniană Hamas, a transmis luni radioteleviziunea israeliană de stat Kan, preluată de Xinhua. Inițiativa prevedea eliberarea tuturor ostaticilor israelieni care se mai află în Fâșia Gaza. Un înalt oficial israelian a declarat presei locale că st
Germania: Conservatorii au aprobat acordul de coaliție cu Partidul Social-Democrat
Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a aprobat luni după-amiază acordul de coaliție guvernamentală cu Partidul Social-Democrat (SPD), fiind astfel depășit încă un obstacol în calea formării viitorului guvern, transmit DPA, AFP și Reuters. O majoritate a delegaților a votat în favoarea acordului de 144 de pagini intitulat 'Resp
Alegeri în Canada: liberalii au un mic avantaj în sondaje, rezultatul este deschis
În Canada au loc luni alegeri parlamentare anticipate; circa 29 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a-i desemna pe cei 343 de membri ai Camerei Comunelor, camera inferioară a legislativului, informează Reuters și AFP. Principalele formațiuni în cursa electorală sunt partidele Liberal, condus de premierul în e
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, continuă să conducă în sondaje înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 31% din intențiile de vot, indică un sondaj al agenției CBOS, citat luni de Reuters. Karol Nawrocki, candidatul principalului partid de opoziție, Lege și Justiț
Europa unită este amenințată, avertizează viitorul cancelar german Friedrich Merz
Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că ''Europa unită este amenințată'' în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP. Europa ''este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și,
Japonia și Vietnam își întăresc cooperarea, cu accent pe domeniul semiconductorilor
Japonia și Vietnam au încheiat luni, la Hanoi, patru protocoale de înțelegere, mai ales în domeniul semiconductorilor, într-un context de redefinire a echilibrelor comerciale în urma ofensivei protecționiste americane, transmite AFP. 'Întărirea relațiilor dintre Japonia și Vietnam va contribui la stabili
Iranul anunță că s-a apărat de un atac informatic împotriva infrastructurii
Iranul s-a apărat de unul din cele mai sofisticate atacuri informatice din istoria sa, a declarat luni Behzad Akbari, adjunct al ministrului comunicațiilor de la Teheran, citat de AFP. Atacul 'împotriva unei infrastructuri a țării' a fost detectat duminică 'datorită eforturilor echipelor de securitate și tehnice ale ministeru
SUA: Poliția a arestat un suspect în cazul furtului genții șefei Departamentului de Securitate Internă
Un suspect a fost arestat în ancheta lansată de autoritățile americane după ce șefei Departamentului de Securitate Internă a SUA, Kristi Noem, i-a fost furată geanta într-un restaurant din Washington DC în duminica de Paște, transmite luni Reuters. Potrivit lui Noem, individul arestat trăia în Statele Unite în mod
Președintele rus Vladimir Putin declară un armistițiu de trei zile în #Ucraina, în mai
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un armistițiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, transmit luni agențiile internaționale de presă. Încetarea focului va intra în vigoare la miez
Bulgaria poate juca un rol esențial în apărarea europeană, declară la Sofia președintele Consiliului European
Bulgaria poate juca un rol esențial în eforturile de apărare ale Europei prin intermediul industriei sale militare, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, după întrevederea avută duminică, la Sofia, cu premierul bulgar Rosen Jeliazkov, informează luni Euractiv. Costa se află în Bulgaria pentru o vizită d
Grecia: Premierul Kyriakos Mitsotakis promite o îmbunătățire a securității feroviare
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a angajat luni să accelereze lucrările de îmbunătățire a siguranței pe căile ferate, la doi ani de la cea mai gravă tragedie feroviară din țară, în care au murit 57 de persoane, relatează AFP. Mitsotakis a spus că este în derulare un proiect de cincisprezece luni, care are ca scop o îmbunătăț
Rusia va oferi asistență militară Coreei de Nord în caz de nevoie, confirmă Kremlinul
Moscova, 28 apr /Agerpres/ - Kremlinul a confirmat luni, după ce a recunoscut că trupe nord-coreene au luptat alături de armata rusă împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk (sud-vestul Rusiei) că va oferi asistență militară Phenianului dacă va fi necesar, relatează EFE. 'Avem un tratat (de asistența reciprocă). În conformitate cu a
Procedura de la CIJ privind Gaza: Un exemplu de 'persecuție sistematică' asupra Israelului, afirmă șeful diplomației israeliene
Ministrul israelian de externe Gideon Saar a denunțat luni 'persecuția sistematică' asupra Israelului, după deschiderea unei audieri a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) la Haga, în Olanda, cu privire la obligațiile umanitare ale Israelului față de palestinieni, relatează AFP. Saar a declarat că procedurile CIJ fac parte dintr-o 'persecu