SUA: De Ziua Independenţei, preşedintele Trump a acuzat stânga radicală, China şi mass-media

Preşedintele Donald Trump a celebrat sâmbătă, 4 iulie, sărbătoarea naţională a Zilei Independenţei cu un discurs în stilul unui miting de campanie într-o Americă divizată, pe fundalul unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 şi a manifestaţiilor împotriva rasismului, transmite duminică AFP.
Foto: (c) Carlos Barria/REUTERS
Festivităţile organizate cu ocazia zile de 4 iulie, marcată în mod tradiţional de parade, fanfare, grătare şi artificii impresionante într-o atmosferă prietenoasă au fost revizuite în acest an pe întreg teritoriul Statelor Unite din cauza pandemiei.
"Suntem pe cale să învingem stânga radicală, marxiştii, anarhiştii, agitatorii şi jefuitorii", a spus preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii organizate în grădinile Casei Albe.
Departe de tonul împăciuitor, adoptat în mod tradiţional de preşedinţii americani în discursul cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei, miliardarul republican a atacat şi mass-media "care îşi acuză pe nedrept adversarii că sunt rasişti".
"Cu cât minţiţi mai mult, cu cât calomniaţi (...) cu atât vom lucra pentru a spune adevărul şi vom câştiga", a declarat Donald Trump cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale în care speră să câştige un al doilea mandat.
Liderul de la Casa Albă a atacat din nou virulent China, de unde s-a răspândit pandemia noului coronavirus, reafirmând că autorităţile de la Beijing "ar trebui să fie trase la răspundere".
Fidel mesajului pe care îl tot repetă în ultimele zile, Donald Trump a minimalizat din nou importanţa creşterii semnificative a numărului de cazuri de COVID-19 care a alarmat autorităţile medicale americane. "Am făcut multe progrese. Strategia noastră funcţionează bine", a spus el, comunicând din nou convingerea sa că tratamentul şi / sau un vaccin vor fi probabil disponibile "cu mult înainte de sfârşitul anului".
Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Florida anunţase un nou bilanţ record de contaminări, de 11.458 de cazuri în ultimele 24 de ore. Ca reacţie la amploarea crizei sanitare, primarul comitatului Miami-Wade, cel mai populat din ţară, cu aproape 2.7 milioane de locuitori, a decretat vineri seara interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii începând cu ora 22:00. Măsura "este menită să împiedice oamenii să se aventureze şi să stea cu prietenii în grupuri, ceea ce s-a dovedit a fi un factor de răspândire rapidă a virusului", a spus primarul Carlos Gimenez.
Concertele şi artificiile au fost anulate în Atlanta şi Nashville. În oraşul texan Houston, focarul epidemiei din marele stat din sudul SUA, 4 iulie a fost sărbătorit online.
În pofida pandemiei, National Mall, imensa esplanadă din Washington unde se află muzee şi monumente oficiale, precum şi împrejurimile, au rămas deschise accesului publicului pentru un foc de artificii anunţat ca "monumental".
Discursul prezidenţial virulent a fost urmat de o paradă aeriană a unor avioane din al doilea război mondial şi de un spectacol al escadrilei Blue Angels.
Foto: (c) Carlos Barria/REUTERS
Sărbătorirea de anul acesta a Zilei Independenţei, ce marchează momentul în care, în 1776, 13 colonii britanice au proclamat separarea lor de coroana britanică şi fondarea Statele Unite ale Americii, va rămâne în istorie marcat de frământările sociale şi politice generate de moartea afro-americanului George Floyd. Moartea sa a provocat o mişcare de amploare împotriva rasismului, comparabilă cu cea a drepturilor civile din anii 1960. În mai multe părţi din SUA, ziua de 4 iulie a fost marcată de mitinguri pentru justiţie, egalitate rasială şi împotriva administraţiei Trump.
Foto: (c) Sarah Silbiger/REUTERS
La Washington, aproximativ douăzeci de asociaţii au chemat cetăţenii să participe la demonstraţii, în special în faţa monumentului dedicat lui Abraham Lincoln, unde Martin Luther King a rostit celebrul său discurs "Am un vis", în 1963. "Vrem să anunţăm lumea, nu doar SUA, că nu valorăm mai puţin decât restul", a declarat Katima McMillan, o afro-americană de 24 de ani.
"Ţara noastră s-a întemeiat pe o idee, aceea că ne naştem toţi egali. Niciodată nu am fost la înălţimea acestei idei", a declarat sâmbătă Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Biden a cerut un efort comun pentru a depăşi "peste 200 de ani de rasism sistemic".
În plină dezbatere despre statuile dărâmate de manifestanţii anti-rasism, preşedintele Donald Trump a denunţat vineri seara, în cadrul unui eveniment la Muntele Rushmore dedicat Zilei Independenţei, "o campanie ce vizează ştergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noştri, suprimarea valorilor noastre şi îndoctrinarea copiilor noştri". AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
* SUA: Preşedintele Trump susţine că va proteja modul de viaţă american început odată cu Columb
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'