De ce tremură Angela Merkel? Teorii ale presei şi specialiştilor
Parkinson, scleroză multiplă, frig, anxietate - crizele de tremurat ale cancelarului Angela Merkel au stârnit numeroase teorii în presa din întreaga lume, în timp ce şefa guvernului german asigură că starea ei de sănătate este bună, fără să dea însă mai multe explicaţii, notează marţi într-un comentariu agenţia EFE.
În Germania, unde majoritatea cetăţenilor consideră că aceasta este o problemă personală a cancelarului (părere exprimată de 80% dintre cei intervievaţi într-un sondaj publicat pe 19 iulie de televiziunea publică ZDF), pe reţelele de socializare se vorbeşte despre posibile cauze, unele hazardate şi puţin fundamentate.
Crizele de tremurat ale lui Merkel, în trei episoade
Prima dată a fost pe 18 iunie la Berlin. Merkel era alături de noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, la ceremonia de primire a acestuia, când şefa guvernului german a fost cuprinsă brusc de un tremurat care a durat câteva minute. Ea a spus în aceeaşi după-amiază la o conferinţă de presă că a fost vorba doar despre o stare de deshidratare, după ce stătuse câteva ore în picioare la o temperatură de peste 30 de grade, fără să bea apă.
Dar acelaşi episod s-a repetat pe 27 iunie, în timpul unei ceremonii alături de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, şi din nou pe 10 iulie la primirea premierului finlandez Antti Rinne, venit în vizită oficială în Germania. Merkel a dat asigurări atunci, încă o dată, că se simte ''foarte bine''. Totuşi, a doua zi ea a rămas aşezată în timpul intonării imnului german la o altă ceremonie oficială.
Parkinson şi alte teorii
Mass-media germane, deşi mai preocupate decât cele internaţionale să analizeze acest subiect, s-au aventurat să diagnosticheze problema lui Merkel, în timp ce se discută dacă şefa executivului ar trebui sau nu să ofere mai multe informaţii despre afecţiunea de care suferă. Se vorbeşte astfel despre frig, stresul asociat responsabilităţii funcţiei şi chiar despre cancer, dar ca posibilă cauză cel mai des evocată pe internet este boala Parkinson.
O explicaţie avansată de publicaţii senzaţionaliste sau de grupuri de pe reţele de socializare având legături cu extrema dreaptă este că imnul naţional german i-ar declanşa cancelarului crizele de tremurat. Canalul de Youtube 'Schattenzeit', cunoscut în Germania pentru teoriile sale conspiraţioniste virale, a publicat un film intitulat ''Merkel se prăbuşeşte cu imnul naţional! Imaginile vorbesc mai mult decât cuvintele'', film ce are aproape 200.000 de vizualizări şi susţine că tremuratul lui Merkel ar avea o legătură cu o posibilă repulsie a ei faţă de acest imn.
Ce spun experţii
Medicii avertizează însă că este hazardat şi riscant să se pună diagnostice doar pe baza unor imagini video, deşi ei nu prea cred că ar putea fi vorba de cancer sau Parkinson. În ceea ce priveşte această ultimă afecţiune, impresia din imagini este că, având în vedere modul în care se mişcă, Merkel nu prezintă semne ale bolii Parkinson'', explică preşedintele Asociaţiei de Neurologie din Madrid, David Perez Martinez. Un alt neurolog, Juan Carlos Portilla, afirmă şi el că tremuratul lui Merkel nu este specific acestei afecţiuni, în cazul bolii Parkinson tremuratul fiind mai continuu şi însoţit de alte simptome, cum ar fi lipsa agilităţii.
David Perez Martinez descrie simptomele cancelarului drept un ''tremurat predominant în poziţie ridicată sau ortostatică'', ce ar putea fi legat de o tulburare motorie rară - care nu este gravă şi se poate trata uşor -, întâlnită de obicei la femeile cu vârste avansate (Merkel a împlinit 65 de ani) şi care este caracterizată prin tremurături rapide ale picioarelor şi trunchiului ce apar când pacientul stă în picioare.
În orice caz, spune şeful secţiei de neurologie a Spitalului 12 Octombrie din Madrid, ''a priori nu pare a fi vreo boală gravă sau cancer, cum s-a afirmat prin unele media, şi nici o infecţie sau un fond infecţios''.
Juan Carlos Portilla adaugă, la rândul său, că aceste episoade repetate de tremurat pot avea multiple posibile cauze, începând cu cele neurologice şi până la afecţiunile tiroidiene, fiind posibil şi un răspuns psihosomatic la anxietate sau panică, această ultimă versiune fiind apropiată şi de cea oficială prezentată de Angela Merkel.
Potrivit unui articol de specializate, citat de agenţia EFE, ''tulburările de mişcare psihogene'' sunt rare, dar mai frecvente în cazul femeilor şi nu sunt atribuite unor afecţiuni organice cunoscute, ci unor răspunsuri psihosomatice, adică unor efecte fizice generate de tulburări psihologice, cum ar fi anxietatea, stresul sau panica.
Ar avea sens astfel răspunsul purtătorului de cuvânt al lui Merkel, care a pus ultimele două episoade de tremurat pe seama ''amintirii'' primului episod.
Susţinând această opinie, publicaţia Der Taggespiegel aminteşte experienţa trăită de scriitoarea americană Siri Hustvedt, care în cartea intitulată ''Femeia care tremură'' a relatat cum a început să treacă prin episoade de tremurat după moartea tatălui ei. Or, Angela Merkel şi-a pierdut tatăl în 2011, iar mama ei a murit anul acesta în luna aprilie.
Totuşi, atrage atenţia neurologul Perez Martinez, ''este foarte complicat să analizăm cauzele, dat fiind că nu putem descrie clinic tulburările şi nici nu cunoaştem istoricul medical al Angelei Merkel''. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul Poloniei spune că și-ar dori un ''Breturn'' în locul Brexit, în timpul vizitei lui Starmer la Varșovia
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că și-ar dori un ''Breturn'' în locul Brexit, după ce a discutat vineri despre cooperarea dintre Regatul Unit și UE în cadrul întrevederii cu prim-ministrul britanic Keir Starmer în timpul vizitei acestuia la Varșovia, potrivit dpa. Tusk, care a fost președinte al
Liderul extremei drepte din Austria se pronunță pentru reducerea la ''zero'' a satisfacerii cererilor de azil
Liderul extremei drepte austriece Herbet Kickl a declarat sâmbătă, într-un discurs despre politica generală în care și-a prezentat intențiile dacă va deveni cancelar, că vrea să reducă la ''zero'' acordarea azilului pentru migranți, relatează AFP. Partidul Libertății din Austria (FPO), care a câștig
Donald Trump va aduce claritate pentru UE, afirmă liderul opoziției conservatoare germane
Al doilea mandat al lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA va aduce claritate pentru Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă, la Berlin, liderul opoziției conservatoare din Germania, Friedrich Merz, transmite Reuters. La Berlin are loc o reuniune politică a Partidului Popular European, la care iau parte principalii săi lide
Președintele libanez Joseph Aoun solicită retragerea armatei israeliene din sudul țării sale
Președintele libanez Joseph Aoun a cerut sâmbătă retragerea armatei israeliene din sudul țării sale în parametrii ''fixați'' de acordul de încetare a focului între organizația șiită libaneză Hezbollah și Israel, respectiv până la 26 ianuarie, relatează AFP. ''Libanul este consecvent față de
Fosta eurodeputată belgiană Marie Arena, inculpată în dosarul Qatargate
Fosta eurodeputată socialistă belgiană Marie Arena a anunțat sâmbătă, într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique, că a fost inculpată ca ''membră a unei organizații infracționale'' în ancheta privind așa-numitul scandal Qatargate, în care Qatarul a fost acuzat că a oferit bani și cadouri pentru a-și asigura un tratame
Președintele belarus a grațiat încă 23 de deținuți politici
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a pus în libertate sâmbătă 23 de deținuți politici, au relatat media de stat, aceasta fiind ultima grațiere masivă înaintea scrutinului prezidențial din 26 ianuarie din Belarus, transmite France Presse. Lukașenko a grațiat trei femei și 20 de bărbați care, potrivit autorităților, au co
Croația: Vicepremierul Josip Dabro și-a prezentat demisia după un video scandalos
Vicepremierul croat Josip Dabro, membru al unui partid naționalist de dreapta, și-a prezentat sâmbătă demisia după difuzarea unei înregistrări video în care apare trăgând la întâmplare cu un pistol aflându-se într-o mașină în mișcare, transmite AFP. ''Prezint pe această demisia mea
Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică la ora 06:30 GMT
Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică la ora 06:30 GMT, a anunțat sâmbătă dimineață purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez, informează AFP și Reuters. ''Așa cum s-a convenit între părțile vizate de acord și de mediatori, încetarea foculu
#Ucraina: Patru persoane, ucise într-un atac al forțelor ruse asupra capitalei Kiev
Un atac al forțelor ruse asupra Kievului s-a soldat cu patru morți, a anunțat sâmbătă dimineață administrația militară a capitalei ucrainene, transmit AFP, Reuters și DPA. ''Din păcate, avem deja patru morți și trei răniți în districtul Șevcenkivski'', a indicat, pe aplicația Telegram, Timur Tkacenko, șeful administ
Germania: Ministrul apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB
Ministrul apărării german Boris Pistorius a afirmat vineri că un buget militar de 2% din produsul intern brut (PIB) este insuficient și că este nevoie de majorarea acestui buget la cel puțin 3% din PIB, în special pentru a se putea menține gradul de modernizare al armatei germane, relatează DPA. ''Avioane, forțe terestre, tehnolo
Varșovia dorește să păstreze 'strânse legături' cu SUA în ciuda unor 'dificultăți obiective'
Premierul polonez Donald Tusk a declarat vineri, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui american ales, Donald Trump, că va căuta să coopereze 'cât mai strâns posibil' cu Statele Unite, în ciuda unor 'dificultăți obiective', notează AFP. Polonia, membră a UE și NATO, este unul dint
Azerbaidjan: A început procesul separatiștilor armeni din Karabah
Azerbaidjanul a deschis vineri procesele a 16 separatiști armeni acuzați de 'crime de război' și care au condus enclava secesionistă Karabah înainte de recucerirea acesteia în septembrie 2023 de către armata azeră, scrie AFP. Recucerirea întregii regiuni Karabah, situată în vestul Azerbaidjanului, a pus capăt la
VIDEO Trump 2.0/SUA întăresc securitatea la frontiera mexicană la El Paso
Agenți ai poliției de frontieră americane au instalat vineri sârmă ghimpată între orașul american El Paso (Texas) și vecinul său mexican Ciudad Juarez, a constatat o jurnalistă a agenției France Presse (AFP). De asemenea, agenții Vămii și Protecției Frontierelor (CBP) au efectuat exerciții de securitate în apropierea podului
Mediatorii convin la Cairo să coordoneze implementarea acordului de încetare a focului din Fâșia Gaza
Negociatori din Egipt, Qatar, SUA și Israel au convenit vineri asupra 'tuturor dispozițiilor necesare pentru punerea în aplicare' a acordului de încetare a focului în Fâș
VIDEO Rusia: Incendiu la un centru industrial din vestul țării în urma unui atac cu drone ucrainene
Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au raportat autoritățile, notează AFP. 'În urma unui atac cu drone la Liudinovo, a izbucnit un incendiu în vecinătatea unei întreprinderi industriale', a declarat