Cuba îşi reformează sistemul de guvernare, fără a aduce însă schimbări fundamentale
Parlamentul cubanez de la Havana a adoptat sâmbătă o nouă lege electorală ce schimbă sistemul de guvernare, reintroducând postul de premier, dar fără a face schimbări fundamentale, regimul continuând să funcţioneze pe baza partidului unic comunist (PCC), transmite AFP.
Textul legii a intra în vigoare după aprobarea sa "în unanimitate", într-una din cele două sesiuni anuale ale Adunării naţionale (parlamentul cubanez), în prezenţa preşedintelui ţării Miguel Diaz-Canel şi a lui Raul Castro, prim-secretarul PCC, conform informaţiilor difuzate de televiziunea cubaneză.
Această reformă decurge din adoptarea, în aprilie curent, a unei noi Constituţii, care recunoaşte o economie de piaţă, dar insistă asupra caracterului "irevocabil" al socialismului.
Din 1976, Adunarea naţională este principalul organ de guvernare, care se reuneşte de două ori pe an. Membrii săi sunt aleşi de populaţie, dar numărul candidaţilor este fix acelaşi cu numărul mandatelor, aceştia fiind selectaţi în prealabil de o comisie de candidaturi monitorizată de PCC.
Adunarea alege Consiliul de Stat şi pe preşedintele acestuia, post ocupat din 2018 de Miguel Diaz-Canel.
Noua lege electorală restabileşte posturile de preşedinte şi vicepreşedinte al Republicii, aleşi din rândul parlamentarilor, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit o singură dată. Nu sunt aşteptate surprize în această privinţă, Miguel Diaz-Canel urmând să fie ales preşedinte.
Consiliul de Stat va fi condus de acum înainte de preşedintele Adunării naţionale.
Calendarul a fost anunţat de actualul preşedinte al Adunării naţionale Esteban Lazo: preşedintele Republicii va fi ales în octombrie, iar premierul va fi desemnat în decembrie.
În timpul dezbaterii publice privind reforma constituţională, au existat voci care au solicitat instituirea unui scrutin direct. În cele din urmă însă, doar consilierii municipali vor fi aleşi direct de populaţie.
Celelalte posturi vor trebui să treacă prin comisia de candidaturi monitorizată de Partidul Comunist, care a dat asigurări că nu va interveni direct în activitatea de selecţie.
În pofida reformei, "scrutinul indirect nu se schimbă, sunt chiar mai multe instituţii desemnate prin vot indirect", evidenţiază expertul în drept constituţional Julio Fernandez Estrada."Din punct de vedere al sistemului electoral şi al democratizării sale, nu sunt mari noutăţi".
"Poporul aştepta un pic mai mult, o alegere directă a guvernatorilor şi a preşedintelui Republicii, care nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla, pentru că nu este prevăzut de Constituţie", a adăugat expertul.
Comisiile pentru candidaturi sunt formate din şase organizaţii sindicale, ţărăneşti şi studenţeşti, apropiate regimului.
Reforma a fost o mare dezamăgire pentru disidenţa cubaneză. Platforma de opoziţie Otro18 afirmă că a "strâns peste 5.000 de semnături pentru a promova, pe termen mediu şi lung, o lege electorală pluralistă, inclusivă şi suverană, care apără alegerile libere şi democratice în Cuba, cu posibilitatea alegerii directe a şefului statului, aşa cum o cere, din ce în ce mai mult, poporul nostru".
Premierul, ales de asemenea dintre deputaţi, va fi numit de preşedintele Republicii şi validat de parlament. Conform prerogativelor sale, va conduce guvernul şi va adopta principalele decizii ale executivului.
"Funcţia executivului va fi diferită. Va exista un alt şef al guvernului (decât Diaz-Canel), va fi premierul", a explicat Julio Fernandez Estrada. Şi "ceea ce va defini această funcţie va fi capacitatea leadershipului şi tipul de persoană aleasă pentru a ocupa acest post".
Numărul deputaţilor se va reduce de la 605 la 474, iar Consiliul de Stat va avea 21 de membri în loc de 31. Aceste schimbări nu vor intra însă în vigoare decât la încheierea mandatului lor în 2024.
Intenţia care stă la baza acestor schimbări are în vedere revenirea funcţionării Adunării în cadrul edificiului public El Capitolio, aflat în prezent în renovare.
"Se reduce numărul deputaţilor, dar continuă să fie o Adunare mare", a subliniat Julio Fernandez Estrada. "Ne aşteptam să scadă sub 300, pentru a putea intra în El Capitolio", dar nu a fost cazul. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Daniela Juncu)
Sursa foto: Asamblea Nacional Cuba / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvernul britanic se opune includerii extremei stângi și a ecologiștilor violenți în definiția extremismului
Guvernul laburist britanic se opune includerii ecologiștilor violenți, extremei stângi și a bărbaților misogini în definiția extremismului, a relatat marți postul BBC, potrivit agenției EFE. Ministrul britanic de interne Yvette Cooper nu este de acord cu concluziile preliminare ale unui raport pe care l-a comandat anul trec
RD Congo: Protestarii au atacat ambasade la Kinshasa pe fondul conflictului din est, unde rebelii au capturat Goma
Poliția din Republica Democrată Congo (RDC) a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor în capitala Kinshasa, după ce au fost atacate ambasade pe fondul conflictului din estul țării, relatează marți Reuters. Demonstranții au vizat ambasade pe care le acuză de complicitate cu sprijinul dat de Rwanda rebelilor din M23, care au captur
Fâșia Gaza, 'patria palestinienilor', afirmă diplomația iraniană, propunând ca israelienii să fie mutați în Groenlanda
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baqaei, a denunțat marți ideea președintelui american Donald Trump de a-i reloca pe palestinieni în afara Fâșiei Gaza, subliniind că acest teritoriu este 'patria' lor, relatează AFP. Anterior, într-o reacție la această propunere, ministrul de externe irania
Slovacia: Coaliția premierului Fico a pierdut majoritatea în legislativ
Coaliția de guvernare tripartită a premierului slovac Robert Fico a pierdut majoritatea în parlament, după ce doi deputați ai formațiunii social-democrate Hlas (Vocea) au fost excluși din acest partid, relatează marți agenția EFE. Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin pozițiile sale
Conflictul din RDC: Situație disperată la Goma, unde cadavre zac pe străzi (organizații umanitare)
Sute de mii de oameni fug să-și salveze viețile în estul Republicii Democrate Congo, alungați din locuințele lor de focuri de armă și artilerie, au atenționat marți organizațiile umanitare, transmite dpa. După câteva zile de lupte intense, miliția M23 a intrat luni dimineața în capitala provincială Goma, situată în apro
Diplomația în era digitală: cazuri emblematice de conflicte pe rețelele sociale (EFE)
Rețelele sociale, care au devenit un instrument esențial pentru comunicarea politică, au fost și ele scena unor tensiuni diplomatice acute. De la tweeturile lui Donald Trump împotriva Mexicului care i-au marcat primul mandat de președinte al SUA, până la declarațiile controversate ale unor președinți foști și actuali, precum Jair Bolsonaro și Gustavo Petr
SUA: Trump anunță că se va întâlni cu Netanyahu la Washington ''foarte curând''
Președintele american Donald Trump a declarat luni că se va întâlni ''foarte curând'' la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și și-a reiterat ideea ca palestinienii din Fâșia Gaza să se mute în Egipt și Iordania, mergând chiar până acolo încât a sugerat că liderii acestor două țări
Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat demisia, pe fondul protestelor studențești
Premierul sârb Milos Vucevic și-a anunțat marți demisia, după aproape trei luni de proteste studențești împotriva guvernului, declanșate după prăbușirea, anul trecut, a unei porțiuni din acoperișul gării din Novi Sad în care și-au pierdut viața 15 oameni, informează EFE și AFP. ''Decizia mea irevocabilă este de a demi
#Ucraina/ Armata rusă revendică cucerirea unui sat din regiunea Harkov, pe malul vestic al râului Oskil
Armata rusă a revendicat marți cucerirea satului Dvoricina, în regiunea Harkov (nord-est), o nouă înaintare a forțelor ruse pe malul vestic al râului Oskil și care ilustrează dificultățile Kievului în a contracara trupele inamice, informează AFP. ''Unități ale grupului de trupe 'Vest' au eliberat localit
SUA: Casa Albă prezintă portretul oficial al Melaniei Trump, lucrarea fotografei belgiene Regine Mahaux
Casa Albă a prezentat luni portretul oficial al Primei Doamne a SUA, Melania Trump, o imagine în alb și negru realizată de fotografa belgiană Regine Mahaux, informează EFE. Tot Regine Mahaux a fost cea care a imortalizat-o pe Melania Trump pentru portretul ei oficial și în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump (2017-
Premierul Serbiei va demisiona (agenție)
Prim-ministrul sârb Milos Vucevic urmează să demisioneze marți, în cadrul unei reuniuni guvernamentale extraordinare, a informat agenția de presă sârbă Tanjug, citând surse, transmit HINA și Reuters. Marți dimineață, blocada de 24 de ore a unui nod rutier important din Belgrad, impusă luni de studenți nemulțumiți, s-a &
Frontex: UE urmează să semneze un acord de cooperare cu Bosnia
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni seară o decizie care îi permite UE să semneze un acord cu Bosnia referitor la activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), potrivit unui comunicat difuzat de Consiliul UE.
Groenlanda/ Frontierele nu pot fi modificate cu forța, declară cancelarul german Olaf Scholz, în prezența omologului danez la Berlin
Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a primit marți la Berlin pe omologul său danez și a afirmat că frontierele nu pot fi modificate ''cu forța'', în timp ce Donald Trump vorbește despre anexarea Groenlandei, teritoriu autonom danez, informează AFP. În cadrul unei conferințe de presă, niciunul dintre cei doi lide
Trump spune că ''nu știe'' dacă este chiar interzis un al treilea mandat
Președintele american Donald Trump, care nu se află la prima sa aluzie privind un posibil al treilea mandat, a declarat luni că ''nu știe'' dacă îi este interzis să candideze din nou, în condițiile în care această interdicție este prevăzută în Constituția SUA, relatează AFP. ''Am strâns mul
Franța ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca îi cere acest lucru
Franța ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca o va cere, lucru pe care țara nord-europeană nu l-a făcut până acum, dar, în același timp, exclude posibilitatea ca Statele Unite să invadeze această insulă din Arctica pe care președintele american Donald Trump o consideră strategică pentru țara sa, informe