Liderii UE nu au ajuns la un acord privind numirile la vârful instituţiilor; summit de criză convocat pentru 30 iunie

Delicatele negocieri angajate la Consiliul European de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene, în primul rând Comisia Europeană, în următorii cinci ani au eşuat joi, un summit de criză fiind convocat pentru data de 30 iunie, transmite AFP.
'Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 iunie. Voi continua consultările', a anunţat în cursul nopţii preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Slabele speranţe de ajungere la o concluzie au fost spulberate de Donald Tusk după o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.
'Ieri eram de un optimism prudent. Astăzi sunt mai degrabă prudent decât optimist', a anunţat Tusk pe Twitter după discuţia cu cei doi lideri.
Foto: (c) Kenzo Tribouillard / AP
Emmanuel Macron refuză numirea candidatului susţinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de Partidul Popular European (PPE).
Summitul s-a deschis prin anunţul liderilor grupurilor socialist şi centrist Renew Europe din Parlamentul European că nu vor susţine candidatura lui Manfred Weber dacă va fi supusă la vot, ceea ce a însemnat sfârşitul speranţelor privind reunirea unei majorităţi în ce priveşte preşedinţia executivului comunitar.
PPE a decis să menţină candidatura lui Manfred Weber, au explicat liderii săi pentru AFP. 'Manfred Weber nu a murit, am luat dejunul cu el', a declarat, caustic, actualul preşedinte al PE, italianul Antonio Tajani, membru al PPE.
Ceilalţi doi aspiranţi sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor şi centriştilor.
Succesorul lui Jean-Claude Juncker va trebui să obţină susţinerea a 21 din liderii europeni şi o majoritate de cel puţin 367 de voturi în Parlamentul European.
Foto: (c) OLIVIER HOSLET / EPA
A fost propusă o împărţire a celor patru posturi de putere, PPE, cel mai mare grup din legislativul UE, revendicând preşedinţia Comisiei, o exigenţă care nu a fost contestată, numai că va trebui găsit un alt candidat decât Manfred Weber, au declarat pentru AFP trei responsabili.
Liberalii vizează preşedinţia Consiliului European, caz în care socialiştii ar obţine postul de şef al diplomaţiei europene şi ar împărţi cu Verzii cei cinci ani de mandat ai preşedinţiei PE.
Acordul va trebui să respecte criterii de paritate şi de echilibru geopolitic. Donald Tusk a promis că va obţine numirea a două femei.
Premierul luxemburghez, liberalul Xavier Bettel, a afirmat că nu candidează, iar omologul său belgian Charles Michel, al cărui nume a fost vehiculat pentru preşedinţia Consiliului, nu a făcut declaraţii.
Mai multe alte subiecte dificile au fost înscrise pe agenda summitului de la Bruxelles. Primul, încercarea de a înscrie anul 2050 ca obiectiv pentru ''zero emisii de carbon cu efect de seră'' în UE, a eşuat după 5 ore de negocieri dificile, în urma blocajului creat de câteva state central-europene, în frunte cu Polonia.
După alte patru ore de discuţii, a fost constatat eşecul discuţiilor privind împărţirea posturilor de conducere în UE.
'Poziţiile şefilor grupurilor socialist şi liberal au fost luate la Paris şi Madrid', au acuzat reprezentanţi ai familiei PPE.
Foto: (c) STEPHANIE LECOCQ / EPA
'Am constatat cu oarecare plăcere, amuzament sau bucurie că nu este foarte uşor să fiu înlocuit', a ironizat Jean-Claude Juncker, al cărui mandat va expira pe 31 octombrie, la miezul nopţii.
Un acord privind numele succesorului său trebuie găsit înainte de 2 iulie, ziua sesiunii inaugurale a noului Parlamentul European, când va fi ales noul preşedinte al legislativului UE.
'Trebuie găsit rapid un acord pentru că trebuie să avem o Comisie Europeană operaţională pentru a gestiona Brexit-ul, mai ales dacă Boris Johnson va deveni prim-ministru al Marii Britanii', a subliniat un diplomat de rang înalt.
Discuţiile urmează să se prelungească în marja summitului G20 de la Osaka, din 28-29 iunie, a indicat Jean-Claude Juncker. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cheltuieli pentru apărare: 22 de țări NATO au atins ținta de 2% din PIB în 2024
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a anunțat joi că 22 din cele 32 de țări membre ale Alianței au atins anul trecut pragul de 2% din produsul intern brut (PIB) pentru cheltuielile militare, un prag pe care președintele american Donald Trump dorește să-l ridice și mai mult, relatează France Presse. Țările europene și-au crescut bugetel
În vizită la Auschwitz, președintele israelian face apel la eliberarea ostaticilor
Recuperarea ostaticilor deținuți de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza este un 'imperativ moral universal', a declarat președintele israelian Isaac Herzog în cadrul unei vizite la fostul lagăr de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau (în Polonia), făcând apel la comunitatea internațională să ajute să se pună capă
Negocierea păcii în #Ucraina trebuie să înceapă cu un armistițiu, nu cu discuții despre Crimeea, consideră președintele Macron
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi că în războiul din Ucraina prioritatea acum trebuie acordată unei 'încetări necondiționate a focului', iar chestiunea statutului peninsulei Crimeea, care se află în centrul unui blocaj asupra unui acord de pace după o propunere a președintelui american Donald Trump de oficializare a cedări
'Vladimir, oprește-te!', îi transmite Trump lui Putin după ultimul atac asupra Kievului
Președintele american Donald Trump, care l-a criticat miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru refuzul de a oficializa cedarea Crimeei către Rusia, și-a îndreptat joi criticile și asupra președintelui rus Vladimir Putin, după atacul cu rachete desfășurat în timpul nopții asupra capitalei ucrainene Kiev, relatează Reuters.
Kremlinul salută declarațiile lui Trump despre Crimeea
Kremlinul a salutat joi declarațiile președintelui american Donald Trump, care a spus că Ucraina nu mai poate revendica peninsula Crimeea anexată de Rusia și a inclus controlul rusesc de jure asupra acestui teritoriu într-o propunere de plan de pace, relatează agenția EFE. 'Aceasta corespunde deplin poziției noastre și am spus-o deja
Un proiect de sprijinire a industriei de apărare trece de o etapă-cheie în Parlamentul European
Un proiect de sprijinire a industriei de apărare europene, blocat de mult timp și susținut în special de Franța, a trecut joi de o etapă-cheie în Parlamentul European, relatează France Presse. Acest program, denumit EDIP, se înscrie într-o serie de inițiative destinate să consolideze efortul de apărare european în
Lovituri asupra Kievului: Nu #Ucraina, ci Rusia este 'adevăratul obstacol' în calea păcii, denunță Maja Kallas
Rusia este 'adevăratul obstacol' în calea păcii, nu Ucraina, a denunțat șefa diplomației europene Kaja Kallas joi, după noi lovituri sângeroase ruse asupra Kievului, informează AFP. 'Pretinzând că dorește pacea, Rusia a lansat un atac aerian sângeros asupra Kievului', a denunțat Maja Kallas pe rețeaua socială X. 'Ace
Spania anulează un contract de armament cu o companie israeliană
Guvernul spaniol a decis joi să anuleze unilateral un contract în domeniul apărării în valoare de 6,8 milioane de euro cu o companie israeliană, afacere care provocase tensiuni puternice în interiorul coaliției de stânga aflate la putere la Madrid, informează AFP și Reuters. Partidul Socialist (PSOE), al premierului Pedro Sanchez, și al
Orban: Dacă #Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni
Premierul ungar Viktor Orban a afirmat joi că în țara sa nu vor mai ajunge bani europeni în cazul în care Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene, relatează MTI. Șeful executivului ungar a spus că problema aderării Ucrainei la UE ar putea fi decisivă pentru viitorul Ungariei pentru următorii 15-20 de ani. ''Există o
Consiliul Europei este alarmat de sistemul de 'caste' existent în închisori din Europa de Est
Un sistem de ''caste'' între persoanele încarcerate încă există în închisorile din unele țări din Europa de Est, expunându-i pe deținuții cei mai vulnerabili la violențe și exploatare, a denunțat joi Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei, transmite AFP. Cu ocazia publicării raportului său anual, Comit
Israel: Sirenele au sunat și toate activitățile s-au oprit pentru zece minute în memoria victimelor Holocaustului
Sirenele au sunat și toate activitățile au fost suspendate în Israel timp de zece minute joi, cu ocazia Zilei Comemorării Martirilor și Eroilor Holocaustului, la ora locală 10:00 (07:00 GMT), în memoria celor 6 milioane de evrei căzuți victime ale nazismului în Al Doilea Război Mondial, transmit AFP și Reuters. La Ierusalim, oamenii au ieșit
#Ucraina: Zelenski își anulează o parte a vizitei în Africa de Sud, după atacul masiv al Rusiei asupra Kievului
Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că își anulează o parte din programul vizitei sale în Africa de Sud și că se întoarce în Ucraina după un atac masiv al Rusiei cu rachete și d
SUA vor cât mai repede posibil un parteneriat economic cu #Ucraina
Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a insistat miercuri în timpul unei întrevederi cu premierul ucrainean Denis Șmîhal asupra necesității de a încheia 'cât mai repede posibil' un 'parteneriatul economic' între SUA și Ucraina, informează joi AFP. 'Discuții tehnice foarte productive continuă
Moscova le permite talibanilor să numească un ambasador în Rusia
Diplomația rusă a anunțat miercuri că talibanii pot de acum să numească un ambasador la Moscova, o nouă măsură menită să accelereze o apropiere în curs între Rusia și Afganistan, izolat pe scena internațională, informează joi AFP. Acest anunț intervine la șase zile după retragerea de către Curtea Supremă rusă a mișcării talibane de pe lista organiz
Șeful AIEA, Rafael Grossi, este interesat de postul de secretar general al ONU
Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat miercuri că ar fi interesat de postul de secretar general al ONU în 2027, după încheierea mandatului titularului său actual, Antonio Guterres, transmite AFP. ''Am în vedere asta foarte, foarte serios'', a declarat diplomatul argentinian