Preşedintele Poloniei acuză Comisia Europeană că are o poziţie părtinitoare faţă de reformele judiciare din ţara sa
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/10708225.jpg)
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a susţinut vineri, în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, reformele judiciare promovate în ţara sa, dar criticate de Comisia Europeană, el afirmând că aceste reforme sunt bazate pe măsuri similare adoptate de alte state membre ale UE, precum Spania sau Suedia, informează agenţia PAP.
''Nu pot să înţeleg de ce (instituţiile europene) sunt atât de lipsite de obiectivitate în evaluarea lor privind situaţia din Polonia şi reformele noastre judiciare (...) Nu înţeleg de ce schimbările noastre, reformele noastre, sunt văzute ca antidemocratice, în timp ce aceleaşi instituţii sunt ok faţă de reforme la fel din alte ţări'', a spus Andrzej Duda în timpul unei dezbateri despre Europa Centrală şi de Est.
''Mă tem că (...) este mai mult o problemă politică decât o problemă instituţională reală'', a continuat preşedintele polonez, calificând apoi poziţia Comisiei Europene drept ''total părtinitoare''. ''Suntem un membru cu drepturi egale în UE, a şasea cea mai mare ţară. Vă rugăm să fiţi obiectivi faţă de noi!'', a indicat el mai departe.
Vorbind, într-un alt context, despre problema ''ştirilor false'' (fake news), el a spus că ''dezinformarea este un lucru foarte periculos''. Întrebat dacă sugerează astfel că executivul comunitar dezinformează, preşedintele polonez a răspuns: ''În opinia mea, Comisia Europeană este o victimă a dezinformării (...) din partea actualei opoziţii din Polonia, care a pierdut puterea după alegerile din 2015''.
Totuşi el a apreciat că acum cel mai important lucru este dialogul cu Comisia Europeană. ''Cu câteva luni în urmă nu exista niciun dialog, ci doar dictat (...) Acum situaţia s-a schimbat puţin'', a spus preşedintele Andrzej Duda, provenit din rândul formaţiunii conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), majoritară în parlamentul de la Varşovia şi care conduce guvernul.
Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Comisia Europeană imediat după ce această formaţiune a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul anului 2015.
Prima iniţiativă promovată a fost o reformă a Tribunalului Constituţional, care s-a concretizat în principal în înlocuirea judecătorilor pe care guvernul formaţiunii liberale Platforma Civică (PO) îi numise înaintea alegerilor, conservatorii afirmând că liberalii - actuala opoziţie - au încercat prin acele numiri să-şi asigure controlul respectivei instanţe în perspectiva pierderii alegerilor.
Reforme adoptate mai recent vizează în special funcţionarea tribunalelor de drept comun, a Curţii Supreme şi Consiliului Superior al Magistraturii.
Comisia Europeană consideră aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive şi, după adoptarea a două proceduri de infringement împotriva Poloniei - una privind statul de drept şi cealaltă privind nerespectarea cotelor de refugiaţi - a activat Articolul 7 din Tratatul UE, care ar putea să conducă la suspendarea dreptului ei de vot în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune.
În replică, guvernul de la Varşovia susţine că a întreprins aceste măsuri pentru a reforma un sistem judiciar ineficient şi corupt, în care s-a format o elită ce s-a îndepărtat de problemele cetăţenilor, acuzând totodată oficialii europeni că evaluările lor pe tema reformei sistemului judiciar şi a statului de drept în Polonia sunt mai degrabă politice decât juridice.
Oficiali polonezi au sugerat săptămâna aceasta că Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.
''Fondurile structurale nu sunt acte de caritate, ci un mijloc de a egaliza şansele de plecare; ele sunt acordate în funcţie de veniturile dintr-un stat dat'', a spus vineri ministrul de externe polonez, Jacek Czaputowicz, declarându-se ''îngrijorat că UE tratează aceasta ca un mecanism de a exercita presiuni sau chiar de şantaj''. În urma aderării la UE, Polonia şi-a deschis piaţa pentru companiile străine, care ''au obţinut astfel profituri semnificative', prin urmare 'Polonia are dreptul să primească anumite compensaţii sub forma fondurilor structurale'', a explicat el.
Anterior, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a confirmat că a primit din partea Colegiului Comisarilor sarcina să propună o ''definiţie'' care să evidenţieze că toate statele membre trebuie să respecte statul de drept. ''Nu vorbim despre condiţionalitate, care este de asemenea ceva interpretat greşit, ci de o definiţie în sensul că un stat membru trebuie să aibă un sistem judiciar funcţional şi independent'', a spus ea, refuzând să dea detalii despre cum ar putea fi legată accesarea fondurilor europene de statul de drept, menţionând doar că dezbaterea ''este abia la început'' şi chestiunea va fi aprofundată pentru a ''formula o definiţie a precondiţiei necesare'' care să nu lase loc de interpretări.
AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia încă nu a primit propuneri satisfăcătoare pentru a începe discuțiile cu privire la #Ucraina (RIA)
Moscova nu a primit încă o ofertă bună pentru a începe discuțiile cu privire la Ucraina, a apreciat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, într-un interviu publicat luni de agenția de presă rusă RIA, după ce președintele american Donald Trump a declarat că crede că Washingtonul progresează în negocierile menite să pună capăt r
Uniunea Europeană va replica la taxele vamale ale SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu, declară Franța
Uniunea Europeană ''va replica'' noilor taxe vamale anunțate de Donald Trump asupra importurilor de oțel și de aluminiu, cum a făcut în timpul măsurilor similare din 2018 din partea președintelui american, a afirmat luni ministrul francez al afacerilor externe Jean-Noel Barrot, informează AFP. ''Vom replica din no
Xi Jinping a acceptat invitația Rusiei de a participa la Ziua Victoriei sovietice asupra Germaniei naziste (TASS)
Președintele chinez Xi Jinping a acceptat invitația Rusiei de a participa în mai la sărbătorirea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, a informat luni agenția de presă rusă TASS, preluată de Reuters. ''Președintele chinez Xi Jinping a acceptat invitația de a participa la manifestările din
SUA: Trump vrea să cumpere Gaza, dar ar putea permite altor state din Orientul Mijlociu să reconstruiască enclava
Președintele american Donald Trump a declarat că este hotărât să cumpere și să dețină Gaza, dar că ar putea permite ca secțiuni din enclava palestiniană răvășită de război să fie reconstruite de alte state din Orientul Mijlociu, transmite Reuters, care menționează că locatarul de la Casa Albă a făcut duminică aceste declarații către reporteri la bordul Air Forc
Cancelarul federal Olaf Scholz califică drept ''scandal'' propunerile lui Donald Trump cu privire la Gaza
Cancelarul federal german Olaf Scholz a calificat duminică drept ''scandal'' propunerea președintelui american Donald Trump ce prevede instituirea unui control american în Fâșia Gaza și strămutarea palestinienilor din acel teritoriu, informează AFP. ''Strămutarea populației este inacceptabilă și contrară dre
Alegeri prezidențiale în Ecuador: Candidata stângii, aproape la egalitate cu președintele Noboa după primul tur
Președintele ecuadorian aflat la sfârșit de mandat Daniel Noboa și rivala sa de stânga Luisa Gonzalez sunt în competiție strânsă la finalul primului tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc duminică în Ecuador, ceea ce lasă să se întrevadă un al doilea tur în această țară polarizată și lovită de violența traficului de
''Nimeni nu are puterea'' de a deplasa palestinienii afară din Gaza, afirmă președintele Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat duminică seara că nimeni nu are puterea de a-i expulza pe locuitorii din Fâșia Gaza de pe teritoriul lor devastat de război, respingând planul omologului său american, Donald Trump, de a expulza palestinienii de acolo și a lăsa Statele Unite să preia controlul enclavei, notează AFP.
Criză guvernamentală în Columbia, președintele Petro cere demisia întregului cabinet
Președintele columbian de stânga, Gustavo Petro, le-a cerut duminică miniștrilor săi și altor înalți oficiali să demisioneze, pe fondul diviziunilor profunde din cadrul guvernului său după o reuniune tensionată între șeful statului și miniștrii săptămâna trecută, notează AFP. ''Am cerut demisia oficială a minișt
Germania: Scholz și Merz se înfruntă pe tema imigrației și a extremei-drepte
Cancelarul german Olaf Scholz i-a reproșat rivalului său conservator Friedrich Merz, duminică, în cursul unei dezbateri televizate, că ''și-a încălcat cuvântul'' prezentând în parlament texte susținute de extremă-dreapta, notează AFP. În această primă dezbatere între liderul social-demo
Taxe vamale impuse de Trump: 'Trebuie să fim pregătiți', avertizează Macron
Președintele francez, Emmanuel Macron, le-a cerut europenilor, într-un interviu difuzat duminică la CNN, să fie pregătiți să răspundă posibilelor taxe vamale impuse de Donald Trump, notează AFP. 'Cred că trebuie să fim pregătiți (...) să reacționăm. Dar cred că, mai mult decât atât, UE trebuie să fie pregătită să apere ce
Israelul afirmă că a lovit un tunel între Liban și Siria folosit de Hezbollah
Armata israeliană a anunțat că a efectuat duminică un raid aerian împotriva unui tunel de la frontiera dintre Siria şi Liban, utilizat, în opinia sa, de Hezbollahul libanez pentru contrabanda de arme, notează AFP. Într-un comunicat, ea a raportat o 'lovitură precisă, bazată pe informații, împotriva unui tunel care s
Netanyahu consideră drept 'revoluționară' propunerea lui Trump în legătură cu Fâșia Gaza
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat duminică propunerea președintelui american Donald Trump ca Statele Unite să preia controlul asupra Fâșiei Gaza drept 'revoluționară', notează AFP. 'Președintele Trump a venit cu o viziune complet diferită și mult mai bună pentru Israel - o abordare revoluționară și creativă
Zelenski: Planul lui Trump nu trebuie doar să pună capăt războiului, ci și să prevină o nouă agresiune rusă
Planul președintelui american Donald Trump pentru o soluționare rapidă a conflictului în Ucraina trebuie nu doar să oprească războiul, ci și să asigure că nu va mai exista vreo agresiune rusă, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat duminică, potrivit Reuters. Zelenski a spus că Ucraina nu dore
Suedia 'în doliu', la cinci zile după cel mai grav atac armat din istoria sa
După cinci zile de la cel mai grav atac armat din istoria sa, Suedia aflată 'în doliu' era în continuare duminică fără răspuns cu privire la motivele atacatorului, despre care există suspiciuni că s-ar fi sinucis, relatează AFP. 'În acest moment, suntem puși la încercare. Fiecare în felul său, dar la f
Partidul de guvernământ din Kosovo, pe primul loc, potrivit exit poll-urilor
Secțiile de vot s-au închis în Kosovo, iar tabăra premierului în exercițiu Albin Kurti a obținut peste 40% din voturile exprimate, potrivit primelor estimări, mai puțin însă de jumătatea absolută pe care o spera, relatează AFP. Potrivit estimărilor media locale, partidul său Vetevendosje (VV, 'autodeterminare',