Prezidențiale2025/ Coaliția Vot Corect: Cele mai ridicate costuri de organizare au fost la scrutinul din 18 mai

Cele mai ridicate costuri pentru organizarea unor alegeri prezidențiale, 172 milioane de lei, și lansarea în spațiul public a unor 'dezinformări intenționate și zvonuri alarmiste' din partea partidului AUR au figurat printre concluziile campaniei de observare a turului al doilea al alegerilor, a arătat, luni, Coaliția Vot Corect.
Potrivit raportului preliminar, prezentat online de Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum, și de Maria Krause, expert electoral, primul tur de scrutin a înregistrat cele mai ridicate costuri pentru organizarea unor alegeri prezidențiale, 172 milioane de lei, iar limitele generale pentru venituri și cheltuieli rămân foarte ridicate.
'Nicușor Dan a declarat venituri de 40,4 milioane de lei și cheltuieli de 31,5 milioane de lei până pe 16 mai, mare parte din venituri provenind din împrumuturi. George Simion nu a declarat până acum niciun venit sau cheltuială pentru turul doi. Deși candidatul ar mai fi avut timp să declare aceste fonduri, nepublicarea lor a redus semnificativ transparența procesului electoral și a fost în contradicție cu spiritul legii. Faptul că identitatea mai multor conturi Facebook neasumate, care au promovat campanie negativă înaintea primului tur, nu a fost identificată până în acest moment ca urmare a unor plângeri înaintate AEP reprezintă o limitare a transparenței și integrității procesului', se menționează în raport.
Reprezentanții Coaliției Vot Corect au remarcat faptul că al doilea tur al scrutinului prezidențial a fost disputat de doi candidați cu poziții politice foarte diferite, într-o atmosferă puternic polarizată.
'Organizarea aspectelor tehnice ale procesului a fost eficientă, însă lansarea în spațiul public a unor dezinformări intenționate și zvonuri alarmiste privind posibila fraudare a alegerilor din partea partidului AUR a creat tensiune, a pus presiune pe administrația electorală și a subminat încrederea publică în proces. Discursul agresiv al candidatului AUR la adresa presei și unei părți a electoratului a dominat ultimele zile ale campaniei', au subliniat vorbitorii.
Deși a fost apreciat drept pozitiv faptul că administrația electorală a respectat calendarul electoral și a organizat eficient aspectele tehnice ale scrutinului, potrivit Coaliției Vot Corect, faptul că ședințele BEC nu au fost publice a redus transparența procesului.
Totodată, numărul foarte mare al întâmpinărilor privind campania online primite de BEC a creat un volum de lucru considerabil, iar în unele cazuri depunerea acestora a indicat un efort coordonat de a încărca agenda BEC.
Maria Krause a sesizat faptul că dreptul la liberă exprimare, deși în general respectat, a fost afectat în mai multe cazuri de deciziile birourilor electorale prin care s-a dispus îndepărtarea unor postări nemarcate ca publicitate politică chiar și când ele exprimau opiniile politice ale unor jurnaliști sau simpli cetățeni.
În mod regretabil, campania a fost marcată de violență verbală și atacuri discriminatorii, se mai arată în raportul Coaliției Vot Corect.
'Candidații au prezentat diferit cetățenilor alegerea pe care o au de făcut: George Simion i-a îndemnat să aleagă între sistem și anti-sistem, iar Nicușor Dan între orientarea pro-UE, pro-occidentală și alinierea la politica Federației Ruse. Ambii candidați au participat la o dezbatere televizată; neparticiparea lui George Simion la cele ce au urmat a limitat accesul alegătorilor la informații privind programul său politic. Zvonurile și speculațiile alarmiste s-au amplificat în campania pentru turul al doilea; autoritățile au publicat dezmințiri privind mai multe dezinformări intenționate din partea AUR, într-un efort de a menține calmul și de a restabili încrederea în procesul electoral. În mod regretabil, campania a fost marcată de violență verbală și atacuri discriminatorii', precizează raportul.
În ce privește campania online, Expert Forum a monitorizat peste 1.000 de grupuri publice de Facebook, identificând 194 de pagini cu un potențial comportament coordonat.
EFOR a identificat și o rețea de conturi inautentice promovate prin hashtag-ul #ankaversace pe Tik Tok, care a fost doar parțial înlăturată de platformă, iar o campanie de dezinformare prin aplicația Telegram cu scopul de a influența votul în favoarea unui candidat a fost catalogată de MAE drept interferență rusă.
Totodată, monitorizarea realizată de către un grup civic, detaliată în raportul Cheile Împărăției, a confirmat existența unor rețele bine organizate care operează cu o capacitate de influențare semnificativă, pe un model de tip hub-and-spoke, cu câteva zeci de conturi-cheie și mii de conturi-satelit.
Numărul observatorilor acreditați de organizațiile membre ale Coaliției Vot Corect în țară și străinătate a crescut după primul tur la 1.276. Aceștia au transmis prin aplicația Vote Monitor informații din aproximativ 1.850 de secții de votare în cele trei zile de observare. După primul tur, alegătorii au transmis peste 3.500 de plângeri legate de procesul electoral prin intermediul portalului votcorect.ro, majoritatea fiind legate de alegători care și-au postat online buletinul de vot ștampilat, cu încălcarea legislației.
Conform sursei citate, BEC a adoptat numeroase decizii cu privire la sesizările privind publicitatea politică online. Meta a contestat numeroase decizii BEC în dosare înregistrate la Curtea de Apel București, însă toate acțiunile au fost respinse iar unele din aceste dosare sunt în stadiul de recurs. Rădăuțiul Civic și Expert Forum au înaintat Curții de Apel București o solicitare prin care să dispună obligarea BEC la permiterea observării votării cu urna specială.
Despre ziua alegerilor, Coaliția Vot Corect a apreciat că aceasta s-a desfășurat în general ordonat, în pofida unor încercări de a perturba procesul și de a manipula alegătorii. În acest sens, deschiderea și votarea au fost evaluate pozitiv în peste 98% din secțiile observate.
În timpul votării, observatorii au semnalat cazuri de influențare a alegătorilor, inclusiv prin presiuni și cumpărare de voturi, în schimb numărarea voturilor a fost evaluată pozitiv în 95,7% din secțiile de votare, observatorii nesemnalând tentative de a compromite corectitudinea rezultatelor, cu o singură excepție, notând o serie de omisiuni procedurale.
Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Observatori OSCE: Ziua alegerilor, în general, bine organizată și gestionată profesionist; au fost și inconsecvențe procedurale
Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-au desfășurat în mod 'profesionist' și 'eficient', în ciuda 'lipsei de transparență' în activitatea administrației electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat lun
Daniel David afirmă că ar putea rămâne în viitorul Guvern dacă își asumă viziunea sa pentru reformare
Ministrul interimar al Educației, Daniel David, a declarat luni că ar putea să rămână în viitorul Guvern dacă acesta își va asuma în programul de guvernare viziunea sa pentru reforme în domeniu. Ministrul a prezentat luni, într-o conferință de presă, un raport de diagnostic al educației și cercetării, precum și realizările ș
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, pentru securitatea cetățenilor
Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat pentru securitatea cetățenilor din cele două state, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, premierului polonez, Donald Tusk. 'Mulțumesc mult pentru sprijin, Donald Tusk! Parteneriatul strategic dintre România și Polonia trebuie consolidat, pentru securitatea cetățen
Prezidențiale2025/Dan Nica: PSD este în cădere liberă; am pierdut încrederea multor oameni care au crezut în noi
Președintele PSD Galați, europarlamentarul Dan Nica, a declarat luni, într-un comunicat de presă, că PSD este în prezent la doar 12% încredere în sondaje și se află 'în cădere liberă', motiv pentru care are nevoie de o schimbare, 'dar nu de o rotire de scaune, de fațadă'. 'Cifrele vorbesc. Astăzi, PSD este la d
Claudiu Târziu: Voi relua discuțiile pentru constituirea unui pol conservator; am această viziune
Fostul președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR Claudiu Târziu a anunțat că va relua de luni discuțiile pentru constituirea unui pol conservator în care să se regăsească toate partidele și organizațiile civice cu această doctrină. ''Voi relua chiar de astăzi discuțiile pentru constituirea unui pol conservator în care să
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, felicitat de Ion Iliescu: Victoria - o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă
Fostul președinte Ion Iliescu l-a felicitat, luni, pe câștigătorul alegerilor prezidențiale din 18 mai, Nicușor Dan, apreciind că victoria sa exprimă o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă. 'Stimate domnule președinte, vă adresez cele mai sincere felicitări pentru încrederea pe care poporul român v-a acordat-o
Prezidențiale2025/Nicușor Dan i-a transmis lui Mark Rutte că România va rămâne un aliat ferm în cadrul NATO
România va rămâne un aliat 'ferm' în cadrul NATO și își va concentra eforturile pe investițiile în apărare, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, secretarului general al NATO, Mark Rutte. 'Îi mulțumesc Secretarului General al NATO Mark Rutte pentru conversația pe care am avut-o în această dimine
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: I-am transmis Robertei Metsola că România va fi o voce activă în construcția unei Europe puternice
România va continua să colaboreze cu partenerii europeni, fiind 'o voce activă și de încredere' în construcția UE, i-a transmis luni președintele ales, Nicușor Dan, președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. 'Îi mulțumesc Președintelui Parlamentului European Roberta Metsola pentru felicitările ei. I-am transmis că
Prezidențiale2025/ Deputatul Szabo Odon (UDMR): Maghiarii au salvat România de la derapaj; ne-a trecut glonțul pe la ureche
Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat luni, în conferință de presă, că 'maghiarii au salvat România de la derapaj, pentru a nu cădea într-o zonă extremistă și pentru a nu merge mai departe cu un discurs al urii'. 'Cu circa patru-cinci ani în urmă, am spus că, dacă nu vom fi atenți, zona extremistă din România va crește.
Fritz: Nu cred că putem să ne aruncăm într-o aventură, în care încercăm să încropim un guvern minoritar
Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a dezaprobat luni ideea unui guvern minoritar, fără susținere 'reală' în Parlament, menționând că România nu își permite să se 'arunce' într-o astfel de 'aventură'. El a opinat că PSD nu poate 'fugi de responsabilitatea' situației bugetare în care
Prezidențiale2025/Nicușor Dan mesaj către Giorgia Meloni: Împreună putem consolida și mai mult cooperarea bilaterală
Președintele ales Nicușor Dan i-a transmis, luni, un mesaj de răspuns prim-ministrului italian Giorgia Meloni, care l-a felicitat pentru victoria în alegeri, în care afirmă că are încredere că, împreună, vor putea consolida cooperarea bilaterală dintre cele două țări 'în spiritul păcii, stabilității și prosperității pentru Europa Unită'.
Dominic Fritz nu respinge ideea unei candidaturi la șefia USR: Nu fug de responsabilitate
Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, nu respinge ideea unei candidaturi la șefia partidului, în momentul în care se vor organiza alegeri interne. 'Vom avea mai multe ședințe de foruri statutare în perioada imediat următoare, unde, cu siguranță, vom stabili calendarul pentru alegerile interne. Nu mă aștept să dureze foarte mult p&
Prezidențiale2025/Biroul Electoral Central a centralizat datele din toate secțiile de votare
Biroul Electoral Central a centralizat, până luni, la ora 13:00, datele din toate secțiile de votare. Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.168.642 voturi (53,60%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion - 5.339
Prezidențiale2025/Harghita: Korodi Attila cere aplicarea legii în cazul grupurilor legionare - Au semănat ura și discriminarea în societate
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a cerut, luni, într-o conferință de presă, aplicarea legii în cazul grupurilor legionare, punctând faptul că lipsa de reacție a autorităților a dus la ascensiunea extremismului și a discursului bazat pe ură. 'Ca primar al municipiului Miercurea-Ciuc, cer autorităților s